Realitynet - Realitynet.org

Oudere seizoenen => Wie is de Mol? => De Mol VIER 2020 (Vlaanderen) => Topic gestart door: D*N op 11-01-2020, 03:33:00

Titel: De Mol in de media (2020)
Bericht door: D*N op 11-01-2020, 03:33:00
Deel hier alles over De Mol in de media  ::vergroot::
Titel: Re: De Mol in de media (2020)
Bericht door: Hulpmol op 1-03-2020, 21:12:03
De eerste artikels over de voorstelling van de kandidaten:

Het Nieuwsblad (https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20200301_04871149) (zelfde artikel ook te vinden op Gazet van Antwerpen (https://www.gva.be/cnt/dmf20200301_04871229/kandidaten-nieuwe-seizoen-van-de-mol-bekend-is-het-een-man-met-dwerggroei-een-feministe-of-een-bedrijfsleider) )
Het Laatste Nieuws (https://www.hln.be/showbizz/tv/dochter-van-een-fifa-scheidsrechter-advocaat-en-sauna-uitbaatster-dit-zijn-de-kandidaten-van-de-mol-2020~a689cee4/)
Titel: Re: De Mol in de media (2020)
Bericht door: Heinz op 2-03-2020, 21:12:15
HUMO sprak met de laatste drie winnaars. Het is weer een prachtig artikel geworden zoals we van Humo gewend zijn. Op wieisdemol.be heeft Salb het artikel geplaatst, zie onderaan deze pagina: https://forum.wieisdemol.be/viewtopic.php?f=82&t=4032  ::ok::

Op deze pagina heeft Humo ook nog een filmpje met de Mol en winnaar van vorig jaar geplaatst die tien tips geven om de Mol te ontmaskeren: https://www.humo.be/tv/hoe-het-winnen-van-de-mol-je-leven-overhoop-haalt~bccf5f6f/
Titel: Re: De Mol in de media (2020)
Bericht door: joligmolletje op 3-03-2020, 13:54:14
Leuke interviews weer, leuk om weer eens wat te horen van de winnaars. Ook bijzonder dat zij onderling zo'n goede band hebben opgebouwd (over de seizoenen heen).
Titel: Re: De Mol in de media (2020)
Bericht door: Heinz op 8-03-2020, 15:34:36
(https://i.imgur.com/up0zxmH.jpg)
(https://i.imgur.com/VsE3iOw.jpg)

Leuk weetje: oorspronkelijk zouden ze met De Mol 4 naar Griekenland gaan.
Titel: Re: De Mol in de media (2020)
Bericht door: Brtdm op 8-03-2020, 15:41:10
 ::bravo::
Titel: Re: De Mol in de media (2020)
Bericht door: Heinz op 8-03-2020, 16:10:16
Interview met Gilles De Coster in De Morgen. (Met dank aan Elkemol van wieisdemol.be.)

Met zijn stoïcijnse kalmte, gekruiste armen en zuinig Mona Lisa-glimlachje is Gilles De Coster (39) intussen vast meubilair bij De mol. Vanaf zondag mogen we weer aan het ontmaskeren slaan, vandaag oefenen we op de presentator zelf. ‘Ik ben maar nen onnozeleir die wat aanmoddert.’

✦door KAATJE DE CONINCK 6 maart 2020, 11:00
We hebben afgesproken op de redactie van Woestijnvis, waar Gilles De Coster een paar uur mag afkicken van de montagetafel. Daar wordt hard gewerkt aan het nieuwe seizoen van De mol, dat deze keer in Griekenland werd opgenomen. De makers dropten de voorbije weken al flink wat hints die de schare trouwe mollenjagers stilaan tot het kookpunt brachten. Wedden dat ook De Costers inbox opnieuw zal ontploffen door alle complottheorieën? Spoiler alert: hij zal u niet antwoorden. Kijkers op het verkeerde been zetten is een deel van de fun.

Een dikke week op voorhand liggen drie afleveringen klaar. Er is koffie, had hij op voorhand laten weten. Meer voor zichzelf dan voor ons, want zijn ­koffieverslaving neemt steeds groteskere proporties aan. “Vier weken lang voor zonsopgang opstaan om een hele dag te filmen: dat overleef je niet zonder cafeïne. Als we in alle vroegte dan langs een shop rijden waar al licht brandt, houdt de hele karavaan halt. Dertig koffies graag.” (lacht)

Bereid je je voor op die opnameperiode als een topatleet die naar een wedstrijd toeleeft?
“Niet echt. Tijdens de opnames probeer ik elk moment rust te pakken dat ik kan. Ik drink ook amper, hoewel je af en toe een glas wijn voor mijn neus ziet staan. Als we na een lange draaidag terug in het hotel zijn, ga ik altijd meteen slapen. Als ik zou doorzakken aan de bar, stond ik minder scherp en dat kan ik me als ­presentator niet permitteren.”

Als kandidaat misschien wel. Zou je daarvoor tekenen?
“Absoluut niet. Ik kan niet goed leven met het idee ’s ochtends niet te weten waar je ’s avonds slaapt. Ik ben een controlefreak. En ik heb van best wat dingen schrik: hoogtes, de kracht van water, touwen... Mijn brein zegt meteen ‘nee’ als ik een elastiek zie waarmee gebungeejumpt wordt. Het enige wat ik spijtig vind, is dat ik als kijker niet meer mee kan zoeken naar de mol. Dat zou nog eens leuk zijn.”

De mol zelf, zou je die kunnen zijn? Die heeft wel wat controle over het spel.
“Die weet wat er komt en blijft sowieso tot het eind. Het is zeker de mooiste rol, maar onderschat niet hoe moeilijk en eenzaam het is. Je drie weken lang anders voordoen, is een ongelofelijke krachttoer. En je mag nooit een zwak moment hebben. De camera’s, de groep: je ligt altijd onder de microscoop. Maar voor elke mol was het een erezaak om de allerbeste te zijn.”

Gilles De Coster
geboren op 17 november 1980 in Wilrijk / begon in 2007 als presentator van De ochtend op ­Radio 1, naast onder anderen Lisbeth Imbo / werkt sinds 2012 bij Woestijnvis en tv-zender VIER / begon als medepresentator van De kruitfabriek, dat na één seizoen verdween / won in 2013 De slimste mens ter wereld / presenteert sinds 2016 De mol op VIER, en daarnaast ook voetbalprogramma Sports Late Night / keerde de afgelopen jaren terug naar zijn roots als ­interviewer: in Strafpleiters, Misdaaddokters en ­Procureurs (te herbekijken op VRT NU) op Eén gaf hij een uitgebreide kijk achter de schermen van Justitie in ons land

Wat zijn de meest absurde complottheorieën die je al hoorde?
“Je verzint het niet. Het gaat soms over de plaatsing van mijn handen, waar ze een lijn op trekken die wijst naar een bepaalde naam, die dan blijkt de pastoor van de hond van de buurman van een bepaalde kandidaat te zijn.”

Hoe reageer je als iemand je aanspreekt in de supermarkt: Lloyd is zeker de mol!
“Soms zeg ik: bedankt voor je feedback, ik noteer het. Soms: shit, ge hebt ons door, maar we houden het tussen ons hé. Dat geloven ze dan een fractie van een seconde, tot ze beseffen dat het een grap is. En ja, ik heb dat ook al gedaan als ze de juiste mol noemen. Je zal me echt niet betrappen op het lekken van informatie, daar ben ik intussen te gehard voor, maar het is wel ongelofelijk plezant om met de mensen hun voeten te spelen.”

Treedt er bij de presentator nog geen spatje metaalmoeheid op na vijf seizoenen op evenveel jaar?
“Neen. Toegegeven, het is een grote berg waar we over ­moeten, maar een plezante. What’s not to like? Ja, we werken ons kapot, maar we lachen ons ook kapot. Er is geen ­greintje gewenning, ik krijg nog steeds kippenvel tijdens de opnames.”
Titel: Re: De Mol in de media (2020)
Bericht door: Heinz op 8-03-2020, 16:10:59
Hou je zo dat werktempo vol?
“Appreciatie helpt hè. Als zelfstandige wissel ik intens drukke maanden af met periodes waarin het heel rustig is. Dan kan ik gemakkelijk helemaal niets doen. Dit ritme ligt me beter dan dat van bij De ochtend (hij presenteerde het Radio 1-programma vanaf 2007, red.). Elke dag om 4 uur op, vijf dagen per week, daar zat te weinig reliëf in. Moest ik ooit een burn-out hebben, dan gaan deze woorden als een boemerang in mijn gezicht vliegen, maar ik denk niet dat ik daar gevoelig voor ben. Ook tijdens de echt drukke periodes maak ik tijd om eens binnen te springen bij mijn petekind of om op vrijdag met vrienden te gaan eten.

“Het helpt ook dat ik niet monomaan met De mol bezig bent. Ik presenteer ook nog Sports Late Night, in augustus heb ik Procureurs opgenomen, morgen ga ik Topdokters ­inlezen terwijl de anderen hier verder werken. Al die projecten vormen een uitlaatklep voor elkaar.”

Tv-criticus Jules Hanot schreef enkele jaren geleden dat jij een van de weinige schermgezichten bent die zijn job belangrijker vindt dan zichzelf.
“Ik weet niet of dat niet voor de meeste schermgezichten geldt, maar voor mij klopt het zeker. In geen van mijn ­programma’s mag de presentator zichzelf op de voorgrond plaatsen, ik moet de anderen laten schitteren. Het draait niet om mij en zo heb ik het graag.”

Moet je niet per definitie ijdel zijn om op tv te komen?
“IJdel genoeg om te denken: dit kan ik. Dat wel. Ik weet inmiddels ook wel wat ik kan. Maar echt ijdel? Ik ken weinig presentatoren die na een uitzending over zichzelf zeggen: dat heb ik nu eens goed gedaan, zeg. Ook ik krimp ineen als ik mijn gezicht rare dingen zie doen. Ik let ook vooral op de vragen die ik heb laten liggen. Tja, het blijft een maf beroep omdat je in de kijker loopt. En als je dat niet graag doet, is het misschien wel de foute beroepskeuze. In die zin heb ik misschien verkeerd gekozen, maar ik vind het zo plezant dat ik het erbij neem.”

Wie gehoopt had hier sappige details over De Costers privé-leven te weten te komen, moeten we teleurstellen. Als hij al iets vertelt, dan off the record. Over hoe het is om jezelf na een relatie van tien jaar terug te vinden (de breuk met Linde Merckpoel was voorpaginanieuws) of over z’n moeder, die stierf toen hij elf was, een maand voor ze 40 werd. En hoe dat, in het jaar waarin hij zelf die leeftijd bereikt, onvermijdelijk door zijn hoofd spookt. Want hij weet intussen hoe bepaalde media één zin uit een twee uur durend gesprek halen en die, volledig uit de context, als clickbait gebruiken. Hij heeft geen zin meer om dat beest te voeden, zegt hij. “Ook weer een voordeel van niet de ­personalitypresentator te zijn. Ik moet niet alles prijsgeven. Alles wat ik te intiem vind, hou ik nu achter een grote, dikke betaalmuur. Daar voel ik me comfortabeler bij.”

“Elkaar uitlachen is de mooiste uiting van elkaar graag zien”, zei je onlangs tijdens Wim Helsens Winteruur. Is dat je motto?
“Volmondig ja. Het is het credo van de voltallige familie De Coster. Je zou onze Whatsapp-groep eens moeten zien. De laatste tijd is mijn vader vaak de kop van Jut. Hij wordt 70 dit jaar en als iemand van ons ergens een aanbieding voor een rollator ziet, sturen we die door. We hebben hem ook al gezegd dat hij niet te veel moeite moet doen, dat we hem binnen vijf jaar toch in een home steken. En je moet geen medelijden hebben, geloof me: hij en mijn oudste broer zijn meestal de grootste aanstokers. Weet je wat het is? Je kan elkaar alleen maar uitlachen zonder dat het steekt als er sprake is van heel veel liefde, van onvoorwaardelijkheid. Als we met elkaar spotten, voelt dat als een warm dekentje.”

Je hebt een nauwe band met je vader, die vier kinderen in zijn eentje grootbracht nadat je moeder bijna 30 jaar geleden stierf. Wat voor vader was hij?
“De beste. Oprecht. Dat meen ik. Hardwerkend, ultra-intelligent. Er stond altijd eten op tafel, we konden allemaal studeren. Dankzij hem zijn we nog dichter naar elkaar toe gegroeid na de dood van onze moeder. Dankzij hem kon het broze leven van vier ontluikende pubers worden verdergezet. Allemaal niet evident, toch. Ik ben oprecht trots op hoe we dat als gezin doorstaan hebben. Als ik later kan zeggen dat ik op familiaal vlak hetzelfde heb bereikt als hij, ben ik een gelukkig man."
Titel: Re: De Mol in de media (2020)
Bericht door: Heinz op 8-03-2020, 16:11:09
Vertelt hij soms dat hij trots is op jullie?
“Onlangs stuurde hij me een berichtje: ‘Ik ben blij dat je met Procureurs terug doet waar je echt goed in bent’. Dat is een bloemetje smijten met veel pot aan hè. (lacht) Hij kijkt naar De mol hoor, maar dat is zijn ding niet. Net zoals hij Dertigers niet snapt, waarin mijn broer Yannick speelt. Ik vind het fantastisch en heb beide seizoenen op enkele dagen ­gebingewatcht. Het is pretentieloos en goed gemaakt. In een Netflix-wereld waar we keuze hebben uit 800 reeksen die heel ingenieus in elkaar steken, maar heel ver van ons bed zijn, is dit de triomf van de herkenbaarheid. Maar voor ons vader gaat dat dus te snel. Hij snapt ook niet wat ze de hele tijd met hun gsm doen en laat graag blijken dat hij daar te oud voor is. Maar hij kijkt wel!”

Op je Instagram duiken geregeld foto’s op van nonkel Gilles met z’n neefjes en nichtjes en van zalig uitziende familieweekends. Hoe belangrijk is die familie voor je?
“Het is alles. Nu ik een aantal mensen ken bij wie dat niet zo vanzelfsprekend is, besef ik dat het ook anders kan. Met alle kinderen en kleinkinderen samenkomen is niet meer zo evident, iedereen heeft een druk leven, maar het lukt toch nog een paar keer per jaar. Ik loop ook regelmatig bij mijn broers of zus binnen of breng tijd door met m’n neefjes en nichtjes. Ik ben graag nonkel Gilles. In de zomer verblijft mijn vader twee maanden in zijn huisje in Bretagne en dan is het daar de zoete inval. Hij heeft het ingericht met alle oude meubels uit mijn ouderlijk huis. We zitten er in dezelfde slechte zetels, eten van hetzelfde lelijke jarentachtigservies. Dat voelt letterlijk als thuiskomen. Heerlijk.”

Zou je zelf graag vader worden?
“Het is zeker geen bewuste keuze om geen kinderen te ­hebben, het is gewoon hoe het leven gelopen is. Maar als het kan, ja, dan zou ik graag nog vader worden. Ik ben zot van kinderen. Al wil ik ook geen pa van 50 worden.”

Gilles De Coster foetert al eens graag. Over ingewikkelde koffiemachines. Of printers die nooit doen wat ze moeten doen. Of vrachtwagenchauffeurs die, als het sneeuwt, het inhaalverbod aan hun laars lappen. “Ik durf al eens te claxonneren, al krijg je dan zo’n immense claxon terug. Maar ik word daar witheet van, net zoals van chauffeurs die het rechterrijvak compleet negeren als het regent. (lacht) Ik kan mij goed ergeren.”

In Winteruur koos je voor een fragment uit een column van Frederik De Backer, die verscheen in zijn debuut Naarland. ‘Niemand was gelukkig. Kinderen zeurden, partners zeurden en de seks trok ook al op niets’, begint het. Herkenbaar?
“Ik vind dat top: hoe hij met zichzelf spot, onze maatschappij in rake bewoordingen observeert en fileert. Het is er zo heerlijk over, maar raakt wel aan een basisgevoel. Hoe ontevreden iedereen is, het gevoel heeft niet gehoord te worden en dus maar luider gaat roepen. Als we eerlijk zijn, zijn we allemaal zageventen. Ik zeur ook al eens graag, over printers bijvoorbeeld, of het feit dat-er–nooit–dragon–is–in-de–Delhaize. Do better Delhaize! Dat is plezant zagen. Stoom aflaten. En ik besef heel goed hoe relatief dat allemaal is en hoe fucking goed we het hier hebben. Echt waar. Ik denk dat we dat soms met z’n allen wat meer moeten beseffen. Ik kan dat echt niet meer, de tigste opinie lezen over Aalst Carnaval. En elk jaar opnieuw dat gedoe over of Brussel nu mooi of lelijk is… Nee, je moet niet over alles een mening hebben. Maar da’s maar mijn mening.” (lacht)
Titel: Re: De Mol in de media (2020)
Bericht door: Heinz op 8-03-2020, 16:13:15
Als je iets leest over jou, duiken steeds dezelfde woorden op. Mysterieus, ernstig, betrouwbaar, slim. De ideale schoonzoon, zei iemand me onlangs.
(schaterlacht) “Een serieuze overschatting. Ideaal bestaat niet hè, en ik ben het al zeker niet.”

Vind je het niet jammer dat het publiek slechts een deel van jou te zien krijgt?
“Ik ben, zoals iedereen, maar nen onnozeleir die wat aanmoddert. En als de camera’s niet draaien, verval ik in iets wat lijkt op plat Antwerps. Maar mijn job vraagt om wat minder spontaniteit, meer algemeen Nederlands en wat meer sérieux, en ik vind dat niet erg. Ik word weleens gevraagd voor lichtere shows, maar elke keer zeg ik toch weer nee. Hoe sympathiek ik de makers ook vind, ik heb te veel schroom. Over de dansvloer jiven in Sterren op de ­dansvloer, ze hebben het mij ooit gevraagd… It’s my worst nightmare. Dan blokkeer ik.”

Geen danser dus?
“Dansen, dat doe ik alleen maar laat op de avond als het nuchter volk al naar huis is. Het is goed om af en toe uit je comfortzone te stappen, maar voor mij was de stap van de radio naar televisie al groot genoeg. Wat niet betekent dat ik niet met mezelf kan lachen.”

Hij neemt zichzelf niet al te serieus, nee, en om hem razend te krijgen moet je al ver gaan. Waar hij zich wél over kan opwinden, is de staat van de politiek. Denk aan de open ­oorlog onlangs tussen N-VA en Open Vld, die elkaar te kijk zetten met filmpjes op sociale media. En dan komt het er in het plat Antwerps uit. “Echt? Daar hebt ge tijd en geld voor? Doe anders eens waarvoor ge betaald wordt en zoek een oplossing voor echte problemen.”

Nog een stokpaardje: de manier waarop de media kleine Twitter-stormpjes opblazen. We praten over Caroline Flack, een Britse presentatrice die zichzelf van het leven beroofde. Ze had zware persoonlijke problemen, maar de vrouw werd ook continu aangevallen door internettrollen, wat dan weer gretig werd opgepikt door tabloids als Daily Mail. “Bij De mol hadden we een finaliste die het ineens moest ontgelden op sociale media. Hetzelfde gebeurde met iemand uit Blind getrouwd. Ik noem hun namen zelfs niet meer omdat ook zij recht hebben op anonimiteit. Miljoenen kijkers volgen die programma’s, enkele honderden schelden hen uit op sociale media. Als die bagger wordt opgepikt en gelegitimeerd door kranten die er een groot artikel aan wijden, zijn zij bewust medeplichtig aan het kapotmaken van levens. Laat die zure reacties op Twitter toch voor wat ze zijn.”

Moet jij zelf vaak kritiek slikken?
“Dat valt mee. Er zijn er altijd die je niet lusten als je op tv komt. Soms stuurt iemand via Instagram dat ik beter mijn mond zou houden, maar dan denk ik: als jij het type bent dat voor zoiets naar een bekend persoon mailt, dan vind ik jou waarschijnlijk ook niet tof. Daar lig ik niet van wakker.”

Toen je in 2007 begon als presentator van De ochtend was de kritiek wel fel. Ik las dat je de grofste mails kreeg. Kon je dat toen ook zo makkelijk plaatsen?
“Ik was niet goed in het begin, maar ik was ook pas 26 en een groentje als journalist. Je moet iemand wel de tijd geven om te groeien. Op alles kwam kritiek. Elke dag belandden er scheldmails in mijn inbox. Toen kon ik dat absoluut niet plaatsen, nee. Ik hoorde mezelf een verspreking maken, zag de commentaren al voor mij en dat verlamde me compleet.

“Het ergste was dat de zwaarste commentaren uit eigen huis kwamen, van de nieuwsdienst. We vervingen Voor de dag en sommigen hadden het daar heel moeilijk mee. Dat ze je in eigen huis zo onderuit proberen te schoppen, snap ik nog altijd niet. Mijn bazen bleven zeggen: het komt wel goed. En zo is het ook goed gekomen, maar het was wel een heftige introductie in deze wereld. Als er dan iemand vijf jaar later een tv-programma niet zo goed vindt, is dat ­eigenlijk niet meer zo erg.”

Je hebt het over De kruitfabriek, het ­actua­programma waarvoor Woestijnvis jou eigenlijk bij de radio kwam weghalen.
“Ja. We hebben toen ook veel kritiek gehad en ik vond dat niet eens zo erg. Af en toe op je bek gaan, het hoort erbij en ik kan dat goed. Je moet daarmee lachen en eruit leren. Het heeft me alleszins nooit doen twijfelen of het wel of niet de juist stap was. Met al die ideeën, talent en goesting zouden we nog mooie dingen kunnen doen, wist ik.”

De Coster liet in eerdere interviews weleens vallen dat de wallen onder zijn ogen zijn grootste complex zijn. Resultaat allicht van te veel slapeloze nachten, want hij is een enorme piekeraar. “Nu je het zegt… dat is de laatste tijd veel ­verbeterd. Voortschrijdend inzicht misschien? Hoe ouder ik word, hoe meer ik besef dat je slaap laten niet helpt.”
Titel: Re: De Mol in de media (2020)
Bericht door: Heinz op 8-03-2020, 16:13:25
Groot feest dit jaar, je wordt 40.
(met uitgestreken gezicht) “Wat, echt? Nee hoor.”

Ik wilde vragen of je het daar lastig mee had, maar die vraag heb je al meteen beantwoord.
“Ik heb het nooit moeilijk gehad met ouder worden, echt nooit. Ik ben ook al grijs sinds mijn 23ste, dus wat was het probleem eigenlijk? En toch, voor het eerst, voelt het anders. Het is die vier. Je bent niet meer jong, gaat de ­middelbare leeftijd in. De speeltijd is voorbij. Zoiets. De ­eindigheid van het leven, dat ook. Op een blog zag ik ooit in een schema hoeveel weken een mensenleven telt: op je 40ste is meer dan de helft daarvan ingekleurd. Als je geluk hebt. Ik heb mijn omgeving toch maar bezworen dat ik niet gediend zou zijn met een verrassingsfeest. Ach, ik neem een voorbeeld aan mijn oudste broer. Hij is twee jaar ouder dan ik maar nog steeds een klein kind.”

Wat doe je om het lichamelijk verval af te houden?
“Ik probeer twee keer per week te gaan lopen en leef, door de week, vrij gematigd. Ik eet amper vlees, veel groenten, drink weinig alcohol. Dat voelt niet als een opoffering. Maar ik ga ook graag op restaurant en dan hou ik me niet in. Als ik kook voor vrienden – ik sta gerust een heel weekend in de keuken – hoort daar een lekker wijntje bij. Zeg mij niet dat ik geen pistoletjes meer mag eten op zondag. Of een keer niet naar de frituur mag. Gematigd zijn, zonder dogmatisch te worden, dat lijkt me de beste manier om goed oud te ­worden. Anderzijds ben ik eigenlijk heel ongezond bezig, want ik kan niet stoppen met roken. Stom. Laat die ­verjaardag dan daarvoor dienen: als ijkpunt om te stoppen.”

Heb je nog grote dromen op carrièrevlak?
“Een wilde droom heb ik wel: ik ben fan van Richard Hammond’s Big! op Discovery Channel. Daarin gaat hij op zoek naar de wetenschap achter de grootste bouwwerken en machines. Een megadam in Oostenrijk, gevechtsvlieg­tuigen in Amerika, de Volkswagen-fabriek: het jongetje in mij vindt dat ongemeen boeiend. Moest ik zoiets kunnen doen, graag. Ik hoef zelfs niet in beeld te komen.”

En emigreren? Je reist heel graag.
“Vorig jaar bezocht ik een van mijn beste maten die met zijn gezin in Bangkok woont. Dat lijkt me zalig, je eens onder­dompelen in een andere cultuur en beseffen dat wij hier de waarheid niet in pacht hebben. Maar ik heb me erbij neergelegd, het zal niet meer gebeuren. Omdat ik geen talent heb waar een buitenlandse werkgever iets mee kan. Omdat ik een te grote schijtluis ben om gewoon te vertrekken. En omdat constant onderweg zijn ook betekent dat je constant verwijderd bent van wat je hier hebt. En dat is te goed. Dus laat mij maar op reis gaan. Nieuwe culturen opsnuiven, maar daarna ook weer heel blij thuiskomen.”

Ondanks die grote vier zit hier een tevreden man.
“Ik doe gewoon echt graag wat ik doe. Ik zoek niet naar wat er misschien beter zou kunnen zijn, of naar wat ik nog niet heb. Dát lijkt me de sleutel tot een gelukkig leven. Shit, klink ik nu niet heel mindful? (lacht) De grootste frustratie in mijn leven is dat mijn nieuw bad te klein is voor mijn 1 meter 94. Als je over futiele details kan zagen, ­zitten de grote lijnen wel goed.”

Zondag 8 maart, om 19u55: de eerste aflevering van De mol, seizoen 8, in Griekenland. Sports Late Night, elke vrijdag, zaterdag en zondag, allebei op VIER.

Tekst: Kaatje De Coninck
Titel: Re: De Mol in de media (2020)
Bericht door: Heinz op 8-03-2020, 16:19:58
Een mooi interview en artikel!

Citaat van: Gilles De Coster
“Onlangs stuurde hij me een berichtje: ‘Ik ben blij dat je met Procureurs terug doet waar je echt goed in bent’. Dat is een bloemetje smijten met veel pot aan hè. (lacht)

Wat een prachtige uitdrukking. ::rofl::
Titel: Re: De Mol in de media (2020)
Bericht door: Heinz op 10-03-2020, 08:22:49
HUMO over aflevering 1

Door Vincent Van Peer

‘De Mol’ op VIER: ‘Natuurlijk bleek de advocaat de grote grabbelaar’

In het vijfde seizoen sinds de wederopstanding op VIER is ‘De mol’ zo’n beetje de Pommeline der televisionele uitstapjes geworden: immer leuk om naar te kijken, al is er bij elke verschijning wel weer íéts aan veranderd.

Zo begon het spel niet meteen op de met zeewater besproeide rotsen van Griekenland - hoeveel drones hebben de makers daar, die spectaculaire overzichtsshots indachtig, weer tegenaan gekwakt? - maar wel in Vilvoorde, al bij al redelijk laag op mijn persoonlijke lijstje van droombestemmingen (onder Aleppo, maar net boven Mordor). De kandidaten werden er één voor één naar de redactie gelokt, waar ze een Groot Dilemma voor de kiezen kregen: hoeveel centen wilden zij al preventief uit de pot plukken in ruil voor een vrijstelling? Voor meekijkende ministers moet dat verwarrend zijn geweest: zij graaien doorgaans om wég te kunnen, en noemen dat dan een uittredingsvergoeding.

Alleszins een sluwe schaakzet van de makers, van wie je intussen toch begint vermoeden dat zij met de moord op JFK, de dioxinecrisis, en het aanhoudende succes van ‘Tones and I’ óók iets te maken hebben. De vondst verzekerde dat de mol in alle gemoedsrust de reis kon aanvatten: vroege proeven mochten goed uitvallen, want na érg lustig opbieden stond er toch al - vraag mij wat - een negatief saldo van 10.200 euro op de bankrekening. Een ideale gelegenheid voor de mol om zich sympathiek en onverdacht in de groep te leggen, en achteruit leunend van een ouzootje te genieten.

Dat mollen deden de kandidaten trouwens, traditiegetrouw, vooral zélf. In de kennismakingsproef was er sauna-uitbaatster Dorien, die erin slaagde op de zachtst glooiende paadjes toch nog acute aanvallen van hoogtevrees te krijgen. Technisch directeur Bruno, die zijn Melo-Cakes kennelijk liefst in de sauna op de kop tikt, vergat ofwel oprecht dat hij aan goocheltrucs deed, ofwel vreesde hij begrijpelijkerwijze om imagoschade en eventuele represailles. Consultant Christian probeerde zich in de eerste twee proeven dan weer nadrukkelijk te manoeuvreren naar de posities waar er het meest te mollen viel: kan uitgerekend de ene kandidaat met een beperking de mol zijn? Allicht, het ís al eens een priester geweest.

Toen de aap uit de mouw kwam - na de 5.000 euro winst stond de groep toch 5.200 euro in het rood - bleek tot niemands grote verrassing een advocaat, Bart, de grote grabbelaar te zijn. Zijn excuusspeech was goed gerepeteerd, maar had wel het uitgesproken nadeel geen excuses te bevatten. Gezonde boerenwijsheid: een ‘sorry, maar’ is zelden een sorry. Voor een advocaat had het natuurlijk veel erger gekund, en het moet gezegd: Bart duldde zonder tegenspraak vrouwtjes in zijn team, en peddelde de volgende dag zonder mopperen de zure blikken van zich af. De rest mocht achter een boot gaan hangen, en niet veel later moest er al iemand - noem ‘m gerust de pineut - onherroepelijk naar huis. By the way: Gilles de Coster spreekt zijn reisgezellen nog altijd aan als ‘vrienden’, maar je blijft je afvragen hoe die mens zijn vijanden behandelt, en of hij die dan ‘schatjes’ noemt.

Terwijl ik voor volgende week een pronostiekje voorbereid - pas op, tot u spreekt een mollenvanger die zelfs op het patattenveld van Standard geen beestje zou kunnen uitgraven - blijft ook die andere sabotagekwestie door mijn hoofd spoken: zo’n ‘Tones and I’ gebeurt toch niet zómaar.

https://www.humo.be/tv/de-mol-op-vier-natuurlijk-bleek-de-advocaat-de-grote-grabbelaar~bc5a99a8/
Titel: Re: De Mol in de media (2020)
Bericht door: Heinz op 12-03-2020, 18:28:33
Visie van de Mol van vorig jaar op aflevering 1, afkomstig van wieisdemol.be:

Spoiler (klik om te tonen/verbergen)
Titel: Re: De Mol in de media (2020)
Bericht door: Hulpmol op 15-03-2020, 12:48:49
Ik kon dit HLN-artikel achter een betaalmuur (https://www.hln.be/showbizz/tv/gilles-de-coster-39-over-de-mol-doemdenken-en-den-beerschot-ik-weet-dat-ik-me-aanstel-maar-40-worden-vind-ik-verschrikkelijk~a337cc26/) te pakken krijgen:

Gilles De Coster (39) over ‘De Mol’, doemdenken en ‘den Beerschot’: “Ik weet dat ik me aanstel, maar 40 worden vind ik verschrikkelijk”

In dit interview vertelt presentator Gilles De Coster (39) wie ‘de mol’ is. Of dat dacht hij toch zelf even - tot hij uit zijn nachtmerrie wakker schrok. In wakkere toestand is De Coster enkel loslippig over middenvakrijders, vijf verdiepingen wallen onder zijn ogen, de naderende 4 op zijn verjaardagstaart en zijn neiging tot doemdenken. “Een psycholoog heeft me daar geweldig goed mee geholpen. Iedereen zou daar eens moeten langsgaan.”

“Vuistje”, zegt Gilles De Coster. En we tikken elkaars knokkels even aan. “Al weet ik eigenlijk niet of dat wel te vertrouwen valt.” Het is donderdagmiddag en de coronamaatregelen volgen elkaar in een rotvaart op. Foto’s van bomvolle supermarktparkings en lege winkelrekken worden gretig verspreid wanneer we in een vergaderzaal van Woestijnvis gaan zitten voor een koffie. Met chocolaatjes.

Gilles, haast jij je straks naar de Colruyt om tien pakken spaghetti?

“Ma nee! Dat ga ik niet doen, echt niet. Dat is nergens voor nodig. Daarmee voed je alleen maar paniek. Dat is zoals nu massaal je aandelen op de beurs verkopen: zo voed je een crash. Ik ga proberen dat niet te doen. Angst is een slechte raadgever, dus ik denk rationeel na over zulke dingen. In dit geval moet iedere Belg gewoon goed opletten. Dat is burgerzin.”

Een week geleden vertelde je in ‘De Zondag’ nog over je Italiaanse reisplannen. Je vond dat de wereld in een kramp geschoten was en we onterecht bang werden gemaakt.

“Ik was helemaal mis. Absoluut. Op die week tijd is alles hard veranderd. Mijn skivakantie naar de Dolomieten zal niet doorgaan. Jammer, maar geen ramp.”

Voor een Kielse rat als jij is het grootste drama wellicht dat de allesbeslissende promotiematch tegen OH Leuven is uitgesteld.

"(lacht) Ook dat is jammer, maar geen ramp. Anders was ik er zeker live bij geweest in Den Dreef. Het was geen geweldig seizoen voor ‘den Beerschot’, maar in de heenmatch tegen OHL zag je wel dat beide ploegen een aanwinst voor de eerste klasse kunnen zijn. Dat was een heel plezante match.”

Was je ook in provinciale en amateurklasse op post?

“Ik ga al meer dan twintig jaar naar ‘den Beerschot’, het ene jaar wat vaker dan het andere, maar ik ben mijn abonnement altijd blijven betalen. ‘Zie ons hier nu zitten’, dacht ik wanneer we met 8.000 man naar een wedstrijd tegen Oosterzonen of Groen Rood Katelijne zaten te kijken. Dat had iets surreëels en grappigs. Iedereen genoot ervan. Het was speciaal en plezant om ieder jaar opnieuw te promoveren. Tot je in het vagevuur van 1B zit te knoeien en blijft proberen om die poort naar de hemel open te wrikken. Dat is niet zo eenvoudig. We zijn er twee keer heel dichtbij geweest, maar dichtbij is niet genoeg.”

Ben je slechtgezind na een nederlaag?

“Ja, maar niet de hele week - Beerschot is de ploeg van mijn hart, maar ik kan het een plaats geven. Voetbal bezorgt me wel veel stress. Dat is je ploeg, je wil dat die goed voor de dag komt. Bij de Rode Duivels heb ik dat ook.”

Even passioneel als met Beerschot?

“Eigenlijk wel. Ook in de jaren dat het heel slecht ging, keek ik naar elke match. Het feit dat ik er in 2009 in Genk bij was toen we met 2-4 van Bosnië-Herzegovina verloren, maakte het nog zoveel mooier dat ik er ook in Rusland bij was toen we Brazilië uit het WK wipten. Dat moment... Dat was een soort van totale magie. Ik denk niet dat het veel mooier wordt dan dat. Ik herinner me trouwens ook nog hoe ik als vijfjarige wakker werd van geroep in de living, naar beneden ging en daar mijn ouders zag juichen voor de televisie. Mexico 86. Misschien is daar de liefde ontstaan.”

“Maar mispak u niet: ik ben een liefhebber van het spelletje, geen kenner. Ik kan je niet vertellen wat een inverted wingback is of wat de voordelen van 5-3-2 zijn. Ik kijk, amuseer me, en volg als presentator van ‘Sports Late Night’ geboeid de analyses van mijn gasten, maar ik kan dat zelf niet. Ik heb trouwens ook niet de encyclopedische kennis om te kunnen zeggen wie de oom van de rechtsback van Waterschei in 1982 was.”
Titel: Re: De Mol in de media (2020)
Bericht door: Hulpmol op 15-03-2020, 12:49:22
Laat ons het over ‘De Mol’ hebben. Zondagavond werd aangekondigd als het strijdtoneel van de kijkcijferkanonnen. De cijfers van de eerste veldslag liegen niet: ‘De Mol’ gaat als enige over het miljoen. Over ‘Twee tot de zesde macht’, over ‘Blind getrouwd’.

“We waren redelijk uitzinnig over dat kijkcijfer. Het doet deugd, want ieder seizoen is een nieuw ingangsexamen. We hebben een prachtig format in handen, maar we moeten het telkens even prachtig invullen. Ik denk dat de kracht van het programma onder meer schuilt in de ernst en toewijding van de redactie. De totale devotie, tot in het absurde, om het programma telkens weer op niveau te brengen.”

“We hebben - echt waar - een uur zitten te discussiëren over of er ergens een komma of een punt moet staan bij een tekst die in een latere aflevering in beeld komt. Een uur. Soms worden de cameramensen zot omdat we maar blijven overleggen in plaats van in actie te schieten. Maar als je je daarmee kan bezighouden, weet je dat de rest goed zit. Daarnaast proberen we ook ieder jaar te evolueren. Zo is er dit seizoen heel grondig nagedacht over een meer cinematografische stijl.”

De overvloed aan dronebeelden deed me wel soms duizelen.

“Is ’t waar? Dat is niet goed.”

Ik dacht meteen: er heeft er eentje zijn dronediploma behaald.

“Hij heeft zijn diploma al langer, hoor. (lacht)”

Kan jij nog rustig naar de supermarkt, of proberen mensen te achterhalen wie de mol is op basis van de volgorde waarin je je boodschappen op de kassaband legt?

“Dat valt wel mee. Mensen vragen me ook niet wie de mol is. Ze zeggen het. ‘Het is den dienen!’ En dan kijken ze hoe ik reageer. Maar ik kan perfect mijn pokerface opzetten of betrapt kijken: ‘Oh, ja, fuck, maar zwijgen, hé!’ Het is wel prettig dat mensen mij op straat aanklampen of dat een horde twaalfjarigen mij omsingelt met hun theorieën: dat wil zeggen dat het programma leeft.”

Wat valt jou op als je naar jezelf in ‘De Mol’ kijkt?

“Ik denk de hele tijd: hou je rug eens wat rechter, verzorg je uitspraak en zet die zonnebril af. Over dat laatste moet ik misschien toch nog even zeggen dat ik die echt alleen maar draag als laatste redmiddel omdat ik anders mijn ogen helemaal dichtknijp tegen de zon. Ik weet het, dat ziet er soms stom uit, maar het kan niet anders.”

Ben jij ijdel? Volgens de persverantwoordelijke maakten we de foto’s bij dit interview beter niet ’s ochtends, want dan moet je gezicht zich nog wat zetten.

“Wanneer ik foto’s van mezelf zie kan ik makkelijk afleiden hoelang ik op dat moment wakker was. (lacht) Ach, het is een beetje aanstellerij om jezelf lelijk te vinden op foto’s. Maar ik heb een gezonde dosis ijdelheid. Ik zal altijd even in de spiegel kijken voor ik de deur uitga. Ik wil er niet als een slons uitzien.”

Heb je complexen over je uiterlijk?

“Over mijn wallen. Niet dat ik er zelf iets kan aan doen, want zelfs al slaap ik zestien uur lang, dan heb ik nog vijf verdiepingen onder mijn ogen. Ik zie er soms ook uit als een zak patatten, omdat ik niet mooi rechtop sta. Dat komt doordat ik 1m94 ben en heel vaak de neiging heb naar beneden te kijken. Dat is nog een werkpunt.”

Op Twitter schrijf je al eens over werkpunten van de wereld rondom je. Zoals middenvaksrijders.

“Mensen mogen mij komen uitleggen waarom ze het doen, want ik snap ze niet. Ik snap ze echt niet. Als je op een drievaksbaan rechts rijdt, zijn er twee rijstroken vrij. Door in het midden te rijden verminder je de capaciteit met vijftig procent tot één rijstrook. Ik snap het niet! Het is toch niet zo moeilijk om van rijstrook te veranderen?”

Wat doe je als er een middenvaksrijder voor je rijdt?

"(schoorvoetend) Goh, ik moet eerlijk toegeven dat ik soms langs rechts inhaal.”

Dan zijn we al met twee.

“Soms rij ik ook te snel op de snelweg - nooit daarbuiten. Maar dat gebeurt meestal onbewust. Deze week reed ik na de Champions League-uitzending na middernacht naar huis, toen ik op de E19 merkte dat er een auto naast mij bleef hangen. Ik keek opzij en zag dat het de federale wegpolitie was. Eén flik gaf een teken dat het wat minder mocht. Ik keek naar mijn snelheidsmeter en zag 142 staan. Te snel, natuurlijk, maar ik had het echt niet door. Ik ben nu wel benieuwd of ik nog een boete ga krijgen.”

Al een geluk dat Luk Alloo niet bij de politie op de achterbank zat.

“Misschien wel. Ik durfde niet goed te kijken. (lacht)”
Titel: Re: De Mol in de media (2020)
Bericht door: Hulpmol op 15-03-2020, 12:49:55
Waar lig jij ’s nachts wakker van?

“Eigenlijk van niets meer. Op dit moment is er niets dat me wakker houdt, al droom ik wel over ‘De Mol’. Onlangs had ik nog een nachtmerrie dat ik in een interview verklapt had wie de mol was. Dan schrik je wakker, hoor.”

Nú houdt er je niets meer wakker, zeg je. Vroeger wel?

“Vroeger piekerde ik veel meer. Zeker toen ik nog maar net bij Woestijnvis werkte en we door een dal kropen - dat was in de periode dat ik ‘De Kruitfabriek’ mee presenteerde. Toen heb ik vaak wakker gelegen en gedacht: ‘Shit, zit ik in het slop? Hoe kan ik dit oplossen?’ Op zich is dat niet verwonderlijk, want het was de eerste keer dat ik een professionele tegenslag had. Na een tijd had ik door dat het geen zin had om daar mijn slaap voor te laten.”

Hoe heb je die knop kunnen omdraaien?

“Ik ben het niet zeker, maar een deel zal aan mijn psycholoog te danken zijn. Die heeft me geholpen om bepaalde denkprocessen te begrijpen en te ontwijken. Een tweetal jaar geleden ben ik daar een tijdje langsgeweest en dat heeft me geweldig goed geholpen. Het is gezond om met iemand met kennis van zaken eens door je diepste zielenroerselen te gaan. Een check-up van je mentale motor. Je moet je lichaam verzorgen, maar je geest ook. Zelfs preventief. Het is niet omdat je geen probleem hebt, dat je niet naar een psycholoog kan gaan. Eigenlijk zou iedereen dat eens mogen of moeten doen. Het is zinnig om na te denken over je eigen denk- en beslissingsprocessen of over de manier waarop je met mensen omgaat - ik ken de juiste termen niet, dus excuses aan de psychologen die meelezen.”

Wat heb je bij de psycholoog geleerd dat je nu nog gebruikt?

“Ik heb geleerd dat ik soms de neiging heb om het ergste scenario te bedenken en zo mijn eigen hoofd zot te maken. Ik was me niet bewust van dat denkproces, maar kan het nu perfect herkennen en parkeren. Net door het te herkennen en te beseffen dat worstcasescenario’s maar zelden waarheid worden, slaag ik erin om het te parkeren.”

Is het te persoonlijk om te vragen wat jou getriggerd heeft om naar een psycholoog te stappen?

“Dat is iets te persoonlijk, ja.”

Sowieso praat je liever niet over je privéleven. Niet over je liefdesleven, maar ook niet over je moeder die heel vroeg stierf en over wie je vroeger wel soms vertelde in interviews. Waarom nu niet meer?

“Ten eerste omdat ik het niet wil, omdat dat niet in mij zit. Daarnaast ook omdat het op den duur bijna in ieder interview terugkwam en daar soms ook de titel van gemaakt werd. Ik voelde me daar niet goed bij. Een derde reden is dat er tegenwoordig soms online artikels gemaakt worden met één citaat uit een mooi en evenwichtig interview, om op die manier clicks te scoren. Dat is echt niet oké.”

Op Instagram licht je wel een tipje van de privésluier op. Daarop verschijnen soms foto’s van je nichtjes.

“Nu je het zegt: eigenlijk is het heel inconsequent van mij om daar dan wel foto’s te posten. (lacht) Maar kijk, dat is omdat ik te trots ben op mijn schatjes. Dat zijn de kinderen van mijn oudste broer. De oudste, Lys, is mijn petekind en is net twaalf geworden. Voor haar verjaardag ben ik haar van school gaan halen en zijn we samen om een cadeau gegaan. Ze is haar kamer aan het herinrichten, dus zijn we naar de Ikea gereden om van alles te kopen.”

“Soms zien we elkaar op een onverwacht moment, soms plannen we vroeg op voorhand een familiefeest. Ik heb pas recent ontdekt dat sommige mensen geen familiemensen zijn en dat ik de luxe had om uit de lucht te vallen en te vragen: ‘Hoezo, jij gaat niet graag naar familiefeesten?’ Ik vind het belangrijk om een goed contact te onderhouden, ook met mijn dichtste vrienden. Liever minder vrienden met wie ik een innig contact heb, dan veel vrienden met wie ik een minder hechte band heb. Voor wie heel dicht bij mij staat, geef ik alles.”
Titel: Re: De Mol in de media (2020)
Bericht door: Hulpmol op 15-03-2020, 12:50:01
Wie is de drijvende kracht in je familie?

“Ik ging zeggen ons vader, maar eigenlijk neemt iedereen weleens initiatief. Als je graag samenkomt, kom je vaak samen.”

Hoe oud is je vader?

“Exact 30 jaar ouder dan ik. Hij wordt dit jaar 70.”

Hij 70. Jij 40. Dat zijn twee mijlpalen. Bij welke sta je het meeste stil?

“Die van mezelf. Ik vind het niet tof om 40 te worden. Eigenlijk vind ik het zelfs verschrikkelijk. Ik ben nooit van mijn leven bezig geweest met mijn leeftijd, maar nu heb ik het er lastig mee. Ik weet dat het pure aanstellerij is, dat het maar een cijfer is, die 4, maar toch. In mijn hoofd ben ik nog een puber, terwijl de maatschappij me niet meer als jong gaat beschouwen.”

Met welk verjaardagscadeau kunnen we je plezieren?

“Niets. Ik moet niets hebben, al zeker geen feest.”

Oké, dat bespaart ons wat centen. Wat mogen we je dan wel wensen voor de toekomst?

“Eigenlijk ook niets, want ik ben perfect gelukkig. Soms krijgen mensen de vraag welke geluksscore ze zichzelf zouden geven. Dan denk ik: ik zou 11 op 10 zeggen. Misschien is dat onnozel, maar het is waar. Hou je wensen dus maar voor mensen die het echt nodig hebben. Ik ben oké. Ik ben gelukkig.”

‘De Mol’, morgen om 19.55 uur op VIER.
Titel: Re: De Mol in de media (2020)
Bericht door: De Tunnelvisie op 15-03-2020, 13:16:28
We blikken terug met Jessica uit het seizoen Zuid Afrika op het huidige seizoen van De Mol.
(Ze verteld ook nog over haar eigen seizoen)

Hier een linkje: https://www.widmtunnelvisie.com/single-post/2020/03/15/Wie-is-de-Mol-volgens-Jessica-Ceuppens

Veel leesplezier op deze zondag, lekker inkomen voor de aflevering vanavond!   ::dans:: ::dans::
Titel: Re: De Mol in de media (2020)
Bericht door: Heinz op 17-03-2020, 11:47:03
Humo:

‘De Mol’ - aflevering 2: Eigenlijk lijkt niemand te vertrouwen, Laure nog het minst

Het programma is een week bezig en te oordelen naar de algehele paniek is de mol dit jaar een wel érg doortastende saboteur. Je kan alleen maar kan hopen dat-ie snel ontmaskerd wordt - al is het maar omdat zo’n maskertje nog goed van pas zal komen.

De mol hult zich voorlopig nog in stilzwijgen, maar een hamster outte zich vrijwillig: Jolien dacht tijdens de trappenproef niet aan vertrekken voor ze een rol wc-papier in handen had - obsessief kontvegen is kennelijk van alle tijden. In de daaropvolgende reeks opdrachten werkte ei zo na iedereen zich in de kijker. Christian ondernam verwoede pogingen om Neil Armstrong achtereenvolgens met Neil Diamond en Louis Armstrong te verwarren, daarbij gewillig in de waan gelaten door Laure - tot hij zelf zijn denkfout rechtzette. Daarna graaide het duo naar extra tips alsof het conservenblikken waren. Ofwel zijn zij gewiekste spelers die doelbewust foutjes maken om naar elkaars reacties te peilen, ofwel is er stront aan de knikker - gelukkig is er altijd nog Joliens rolletje.

Bruno zette zijn status als hoofdverdachte kracht bij door Jolien en Dorien uit te kiezen om te armworstelen tegen een boom van een vent. De echte meesterzet: hij bleek de kijker al die tijd op het verkeerde been te hebben gezet toen hij niet veel later een rood scherm kreeg en geheel conform de regels afscheid nam zonder aanraking. Zijn exit maakte de controlerende rol van Alina, die op de berg naast hem stond, verdacht. Zij wilde telkens gokken met het geld dat de rest had verdiend, en leek dan wel oprecht blij wanneer dat lukte - maar dat een mol kan acteren, weten we sinds Elisabet. Intussen verloor Dorien andermaal haar gevecht tegen de zwaartekracht - ‘je kan het, je hebt goeie schoenen!’ - en liet de minzame Els zich stomweg door een boksbal raken. De enige die zich totaal niet roerde, was Bart. Kun je nagaan: als een advocaat de betrouwbaarste van je groep is, dan maak je doorgaans toch al gauw deel uit van een Mexicaans kartel of de Limburgse drugsmaffia.

Meer kemels tijdens de tweede proef: de kandidaten lieten een trouwpartij nog sneller ontsporen dan de gemiddelde nonkel Leo. Van de champagnetoren herinner ik me vooral dat Els een glas liet vallen, maar dat het wel Christian was die, na een wegwerpopmerking van Els, was komen aanzetten met een schier onmogelijk bouwplan. Ook Laure speelde alweer in op de wankele suggesties van Alina, en dus kozen zij voor de foute taart - een vergissing die ook Tom Meeuws zich nog steeds beklaagt.

Nog even over de Doos van Pandora: Laure en Jolien hielden daar samen de wacht, zogezegd om de rést te controleren - maar het zou me niet verbazen als één van hen de mol is, en de ander haar spoor heeft geroken. Wie een ander wil controleren, kan er maar beter naast gaan zitten - al is dat geen advies dat ik van de daken zou schreeuwen. Wie was, tot slot, de enige die er openlijk voor pleitte om tóch de Doos open te maken? Salim, altijd verdacht onverdacht. De conclusie is dat er nog acht mensen in het spel zijn, en dat ik geen van hen mijn boekhouding zou toevertrouwen. De verplichte pronostiek? Laure bovenaan, Christian op twee.

Volgende week krijgen de kandidaten te maken met een minotaurus: een agressief beest, half mens, half stier. Het is nu al uitkijken naar dat gastoptreden van Pieter Loridon én naar opnieuw een uurtje meer dan ooit welgekomen verpozing.
Titel: Re: De Mol in de media (2020)
Bericht door: Heinz op 23-03-2020, 08:48:16
wieisdemol.be

Onverwachte eliminatie voor afvaller 3 - "Ik had een sleutel in mijn hand en heb hem niet gebruikt"

De afvalrace gaat verder, want ook vanavond moest er weer een deelnemer het spel verlaten. Hoewel Els tijdens de laatste opdracht in een bibliotheek op veilige afstand van de Minotaurus zat, werd zij uiteindelijk wel het echte slachtoffer van de derde aflevering. Niet als prooi van het mythologisch wezen dus, maar wel van de saboteur in de groep. Nochtans had ze naar eigen zeggen niet verwacht dat het gevreesde rode scherm er net nu voor haar zat aan te komen.

"Vanaf de tweede eliminatie heb ik alles op één persoon gezet", zegt ze. "Ik wist dat dat heel riskant was, en had dus een rood scherm verwacht bij de tweede elimintatie. Daarna dacht ik natuurlijk dat ik op de juiste persoon zat, niet dus! Ik heb er spijt van dat ik niet de tactiek gevolgd heb die ik van plan was te volgen voor ik vertrok. Bij mijn allereerste contact met de mol achter glas heeft de mol iets tegen mij gezegd waarvan ik dacht, ik moet gewoon zoeken wie zoiets tegen mij zou zeggen en mij hetzelfde gevoel geeft. Toen ik éénmaal in Griekenland was, heb ik daar niet veel meer aan gedacht. Ik was te druk bezig om alles te observeren wat er gebeurde tijdens de spelen. Ik ben ervan overtuigd dat ik nu wel weet wie de mol is, maar hoop zo dat ik het fout heb. Ik had een sleutel in mijn hand en heb hem niet gebruikt."

    "Ik ben ervan overtuigd dat ik nu wel weet wie de mol is, maar hoop zo dat ik het fout heb."

Het rode scherm voelde voor Els dus echt als een ontgoocheling. "Ik had toch het gevoel dat ik mislukt was in mijn opdracht. De overgang was ook heel groot. Eerst leef je dag en nacht samen, alles wordt voor jou geregeld. En dan ben je plots helemaal alleen, twee weken in quarantaine en dat was toen nog niet zo ingeburgerd als de voorbije weken. De emoties kwamen bij mij pas achteraf."

Emoties van ontgoocheling en spijt, aldus Els, maar toch ook dankbaarheid voor wat ze wel heeft meegemaakt. "Het allertofste moment was de avond in de tent. Twee uur aan een stuk de slappe lach, dat vergeet ik nooit meer. Het was verrassend, want die avond was er minst comfort, het regende, we moesten slapen op dunne matjes en toch hadden we het meeste plezier van de wereld. Die avond hebben we tegen elkaar gezegd dat we als het molseizoen voorbij is zeker eens samen gaan kamperen... ook allemaal samen in een ronde tent."

Veel goede herinneringen dus, en die komen ongetwijfeld opnieuw naar boven nu de afleveringen op TV worden uitgezonden. "Ik vind het steeds bijzonder spannend wat ze zullen tonen", zegt Els. "Er is zoveel beeldmateriaal, maar je weet nooit wat ze eruit halen. Als ik mezelf zie, dat is echt wel ik. Ik was misschien een wat stillere kandidaat in het begin en dat lijkt waarschijnlijk verdachter dan iemand die veel op de voorgrond komt. Maar op bepaalde momenten is gewoon iedereen verdacht. Een aantal proeven mislukten, maar dat was niet met opzet. Misschien ben ik dan toch de meest onhandige leerkracht in Vlaanderen?"

Er waren inderdaad wel een aantal acties waarmee Els zich verdacht heeft gemaakt bij de kijkers. "Bij de proef op de Vradeto trappen was ik bijvoorbeeld de kleinste van de drie en stond achteraan, waardoor ik geen enkele bal zag afkomen. Maar er was te weinig tijd op dat moment om dat duidelijk te maken aan de anderen. Tegelijkertijd vraag ik me af of ze dat zelf niet gezien hebben. En bij de proef met de champagnetoren weet ik natuurlijk niet of Christian wel de juiste constructie wist, maar dat glas liet ik niet met opzet vallen. Ik vond het nu ook wel niet super erg. Eigenlijk ben ik een geboren mol, want dat ging allemaal vanzelf."

https://www.wieisdemol.be/nieuws/119/onverwachte-eliminatie-voor-afvaller-3
Titel: Re: De Mol in de media (2020)
Bericht door: Heinz op 23-03-2020, 12:11:27
Humo:

‘De mol’- aflevering 3: ‘Alleen Els en jolige non-verdachte Dorien bleven ongeschonden’
Vincent Van Peer maandag 23 maart 2020

Nu we het allemaal wat rustiger aan moeten doen, besloot ‘De mol’ te volgen in de onthaasting: in aflevering drie waagden de kandidaten zich aan een boottochtje, een boswandeling en een knutseluurtje.

Eerst was er de boottocht, waarin de kandidaten in twee evenwaardige teams een rivier moesten bedwingen die even woest tegen z’n oevers sloeg als de Kleine Nete op een windstille dinsdag. Inzet was geld én - altijd een goed excuus om dat geld door ramen en deuren te smijten - ‘extra informatie over de mol’. Bart ging met zijn katapult voor dat tweede. Bij de andere taak, iets met torentjes bouwen, kozen Laure en Dorien dan weer voor de groepspot. De hele proef lukte. Al bij al: vlotte winst. Dat mocht wel eens, ook al viel er nu ook weer niet zo veel te verdienen.

Die ‘extra informatie’ bleek in de breedste zin van het woord te moeten worden geïnterpreteerd: het winnende team kreeg de reacties van de kandidaten te zien wanneer die te horen kregen dat zij geselecteerd waren - alleen de mol was natuurlijk al op de hoogte. In zo’n kleine momentopname kom je volgens mij weinig te weten - bij uitzonderlijk nieuws doet iedereen, werp maar eens een blik in de supermarkt, een beetje raar - maar ik bleef toch kijken naar Salim, omdat hij héél snel zijn handen voor zijn gezicht sloeg, eventueel om niet verleid te worden tot een stevig staaltje overacting à la Jolien, maar eventueel ook - stel je voor - zomaar.

Willekeurige gedachten over proef 2:

- Als de mol zijn verantwoordelijkheid wilde ontlopen, dan sloot hij zich maar beter aan bij de beeldhouwers - Salim, Dorien, Els en Christian - die voor het welslagen van de onderneming amper iets in de pap hadden te brokken.

- Paul Magnette en Bart De Wever toonden meteen óók interesse in een uitgebreid bezoek aan die beeldhouwers: ‘Het kan maar helpen - of net niet, haha.’

- Bij aanvang van de graafproef riep Jolien dat de vakjes met de vraagtekens ‘zeker tips of pasvragen’ zouden bevatten. Zo vertraagde en ontregelde ze de proef natuurlijk nog voor ze goed en wel begonnen was. Als ze écht had willen saboteren, had ze gewoon gezegd dat er wc-papier te rapen viel.

- Laure wilde van geen tips of pasvragen weten en ging keihard voor het geld, maar als zij de mol is, dan wist zij natuurlijk dat onder die vraagtekens onder meer een metaaldetector zat, en dat die maar beter begraven bleef. En ís er uiteindelijk geld verdiend?

- Een grappig toeval: in één vak vond Bart helemaal niets. Net daar lag een tijdje geleden immers nog de strijdbijl van De Wever en Magnette begraven.

De laatste en meest zenuwslopende proef was zoals de jaarlijkse eroticabeurs: iedereen liep er verdacht bij, met onder meer een hartslag die stevig omhoog ging. Alleen afvaller Els en jolige non-verdachte Dorien, die samen in een bibliotheek trouw opzoekingswerk verrichtten, bleven ongeschonden.

De bedoeling was om het doolhof van de minotaurus in te trekken en daar op zoek te gaan naar kaartjes met wezens uit de Griekse mythologie, zoals de harpij, een vrouwenbeest dat een vreselijk geluid voortbrengt: níét te verwarren met Wonder Woman Gal Gadot en haar afgrijselijke John Lennon-cover op YouTube. Bij iederéén liep het mis: Bart was de kalmte zelve maar hield wel de rest on edge, Laure lag er meteen uit, Salim blonk uit in lichte afwezigheid, Christian durfde het bos niet in, Alina huppelde ergens rond en Jolien omarmde de chaos. Resultaat: 1.000 van de 6.000 euro in de pot.

Dixit Laure, tot nader order mijn hoofdverdachte en dus met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid níét de mol, vrij naar Agatha Christie: ‘En toen waren ze nog met zeven.’

https://www.humo.be/tv/de-mol-aflevering-3-alleen-els-en-jolige-non-verdachte-dorien-bleven-ongeschonden~bd0339a3/
Titel: Re: De Mol in de media (2020)
Bericht door: Heinz op 30-03-2020, 07:50:21
Humo:

Na de vierde aflevering van ‘De Mol’ moeten we al onze verdachten herzien

‘Wanneer je al het onmogelijke geëlimineerd hebt, moet datgene wat overblijft, hoe onwaarschijnlijk ook, de waarheid zijn.’ In deze vierde aflevering begon het zelfs uw hoogstpersoonlijke Sherlock Holmes te dagen: Laure zal dan toch niet de mol zijn.

Om de imagoschade enigszins in te perken - iets waar Christian zich hoegenaamd niks van aantrok toen hij achtereenvolgens Kelly Clarkson en, jezusmina, Blue wist te herkennen in een verbasterde Griekse versie - maak ik mezelf maar wijs dat véél mensen na vanavond hun verdachten zullen moeten herzien. Het was een beetje als een aflevering van ‘Lost’ of ‘Watchmen’: je dácht naar een rechttoe-rechtaan mysteryserie te gapen, maar eigenlijk zat je al die tijd stiekem in een ander universum, waarin alles zomaar op zijn kop werd gezet - boven is onder, links is rechts, en ik sluit niet uit dat Gilles De Coster dit jaar voor het gemak gewoon zélf de mol is.

Mijn tweede verdachte, Christian, bleek niet alleen een connaisseur van vroege nillies-pop, hij karaokeede zich ook de pleuris, klauterde op handen en voeten de trap op, vond een essentiële gsm en pincode, én bleek tijdens de reis - zo werd achteraf verteld in ‘Café De Mol’ - ook nog eens handtekeningen te hebben uitgedeeld aan mensen die hem herkenden als Peter Dinklage van ‘Game of Thrones’. Beelden die geld waard zijn: het is dus een mollenstreek om ze niet uit te zenden, maar ik schrap Christian toch van mijn verdachtenlijst. U weet wel, dat post-itje dat heden lekker in het haardvuur ligt te fikken.

Nee, als ik mijn dartsbord bovenhaal en een pijltje gooi, dan blijkt mijn hoofdverdachte vanaf heden warempel Bart te heten, een advocaat die telkens perfect kan verwoorden waarom hij nu weer met uw centen aan de haal is. In de bourgondiërsproef liet hij het niet aan zijn hart komen dat de frietjes 400 euro kostten - at hij elke dag zo, dan zou er door z’n dichtgeslibde aders dra níéts meer aan zijn hart komen. Bart lijkt het spel altijd net iets sneller, net iets slimmer en net iets gewiekster te spelen dan zijn medekandidaten, wat de groep vooral - follow the money - al een aardige duit heeft gekost. In een Atheens cafeetje liet hij zich tijdens het verslinden van lahmajouns, bougatsa’s en andere tsipouro’s allerminst afleiden door heldere spelinstructies of rinkelende gsm’s. Als Dorien niet had opgepakt, zat-ie nu nóg aan de tzatziki.

Daarna zaaide hij voor de goede orde wéér twijfel door de afspraken te breken en voor pasvragen te kiezen: als ogen vuur konden spuwen, dan had Jolien hem terstond herleid tot een goed doorbakken gyros-sateetje. Zijzélf leek net als Laure minder verdacht door zich aan de afspraken te houden, maar als zij wist dat er voor pasvragen was gekozen, dan zat haar taak als mol er sowieso op: er kon toch geen geld meer worden verdiend.

Wie nog? Terwijl Christian volk probeerde te ronselen, koos Alina voor de Strategie van het Luid Roepen en de Zwaaiende Armen: ik heb in de Delhaize al fervente hoesters met een ‘hug me’-bordje gezien die méér volk trokken. Omdat de mol verklapte dat-ie er moeite mee had om uitbundig te vieren wanneer er nog eens geld in de pot kwam, blijft ook de beminnelijke Salim, zelden te beschuldigen van overenthousiasme, niet buiten schot, ook al verdenk ik hem, na Dorien, het minst. Ik vermoed dat de mol niet bij de volksvertegenwoordigers zat. Of dacht ú dat het toeval is dat Bart daar absoluut niet wilde terechtkomen? Is er in het kamp van de mol gewoon veel misgelopen? En vooral: zou er in mijn buurt zo’n lekker Grieks restaurantje te vinden zijn dat nog take-away aanbiedt?

Niet gedacht dat ik in deze kolommen ooit nog zou moeten schrijven over een corrúpte advocaat, maar zoals gezegd: deze aflevering zette zo-even alles op z’n kop.

https://www.humo.be/tv/na-de-vierde-aflevering-van-de-mol-moeten-we-al-onze-verdachten-herzien~b65c9fb0/
Titel: Re: De Mol in de media (2020)
Bericht door: Heinz op 30-03-2020, 07:56:51
wieisdemol.be:

TUNNELVISIE WERD OOK VIERDE AFVALLER FATAAL

Met 9845 euro extra voor de groepspot werd het voor de toekomstige winnaar van dit spel alvast een meer dan positieve vierde aflevering. De Mol, die was daar uiteraard minder gelukkig mee. "Vandaag heb ik echt mijn best gedaan, en toch lukt die opdracht nog", horen we in het dagboek na de tweede dag in hoofdstad Athene. "Maar morgen... dat zal ze wel door elkaar schudden". En inderdaad, het skydiven en bijhorende spel om de pasvragen was er eentje dat ongetwijfeld zijn sporen zou nalaten in de groep. Want de eliminatietest overleven is natuurlijk de enige manier om hoe dan ook kans te blijven maken op die groepspot.

In tegenstelling tot Bart, Dorien en Salim moest Laure het zonder pasvragen stellen bij de test. En toch is dat volgens haar niet de enige reden waarom we net haar vanavond als vierde het spel zagen verlaten. "Ik heb al mijn geld op een paard verwed. Het verkeerde", zegt Laure. "Eigenlijk voelde ik al dat ik fout zat, maar toch heb ik het gedaan. Als ik nu juist zat was ik zeker van mijn mol en ging ik door naar de finale. Maar ik zat ernaast en moest dus naar huis. Mijn tunnelvisie werd me fataal. De pasvragen van de drie andere kandidaten hebben natuurlijk een grote rol gespeeld. Ik had het gevoel dat ik wel risico’s moest nemen, want ze hadden meteen een stevige voorsprong. Ik heb spijt dat ik alles op alles heb gezet, maar ook dat ik niet heb onderhandeld voor de pasvragen. Salim, Bart en Dorien hebben het gewoon slim gespeeld. Het is super vervelend dat ik op dit moment het spel moest verlaten, want we zouden bezoek krijgen van het thuisfront. Ik keek er zo naar uit om mijn dochter het spel te laten meespelen. Ik was eigenlijk nog meer teleurgesteld voor haar dan voor mezelf. "

Spijt dus dat ze naar huis moet, maar toch kijkt Laure met een positief gevoel terug op haar deelname. "Ik wou al heel lang meedoen. Ik ben fan van het eerste uur en elke keer bij het zien van de opdrachten kriebelde het bij mij. Ik probeer graag nieuwe dingen, ben erg nieuwsgierig en op een dag besloot ik gewoon ervoor te gaan. Ik was bang dat de competitie tussen de kandidaten heel sterk zou zijn en dat dat nefast zou zijn voor de sfeer, maar dat was helemaal niet het geval. Iedereen was wel heel gefocust maar dat vond ik net leuk. De avond die we in de tent hebben doorbracht: dat was gewoon fantastisch. Ik heb in jaren niet zoveel gelachen. Het gebeurde na de bergproef die toch wel heel fysiek was, en iedereen was moe en nat. Dan kan je ineens stoom afblazen: geweldig! Christian en Bruno zijn geboren ‘entertainers’ en hebben ons echt enorm doen lachen."

Ook wat de opdrachten zelf betreft waren er voor Laure enkele onvergetelijke momenten. "Bijvoorbeeld de start van de eerste aflevering", zegt ze. "We stonden met blinddoek en in een habijt op een van die hoge bergtoppen van Meteora. We wisten niet waar we waren, we hadden mekaar nog nooit gezien of gesproken, we hadden nog nooit een proef gedaan. En dan gaat die blinddoek af. Dat was echt ontzettend spannend en speciaal. Of het moment wanneer we toekwamen op de kleine luchthaven en we het vliegtuig zagen. Ik geloofde mijn ogen niet dat we gingen skydiven! Dat was voor mij echt een droom die werkelijkheid werd! Dat was ZO intens! Ik had nooit gedacht dat ik het zou durven, maar het was tegelijkertijd een wens op mijn bucket list. Ik kon gewoon niet weigeren!"

Hoe ze het ganse avontuur zou omschrijven? "Dit was een once in a lifetime experience", aldus Laure. "Ik vond het echt fantastisch. Ik heb mijn grenzen kunnen verleggen en ik heb dingen gedaan die normaal nooit op mijn pad zouden gekomen zijn. En ik heb een groep ontzettend fijne mensen leren kennen. Ik kijk er naar uit om hen allemaal terug te zien. Gezien de huidige omstandigheden zal dat nu misschien nog wat langer duren. Maar zoals iedereen moeten we nu allemaal geduld hebben. En ik ben blij dat ik hen de komende zondagen in nieuwe afleveringen kan terugzien. Heel benieuwd naar wat er nog allemaal gaat gebeuren."

https://www.wieisdemol.be/nieuws/120/tunnelvisie-werd-ook-vierde-afvaller-fataal
Titel: Re: De Mol in de media (2020)
Bericht door: Heinz op 4-04-2020, 22:47:47
Via Salb van wieisdemol.be:

(https://i.imgur.com/rM7NPJa.jpg)

(https://i.imgur.com/13jUOjI.jpg)
Titel: Re: De Mol in de media (2020)
Bericht door: Lonneke*L op 5-04-2020, 14:35:12
Leuk artikel Heinz... voor zover we alle familie en vrienden tot een betrouwbare bron kunnen rekenen ook best leerzaam. Bijv de vriendin van Jolien die zegt dat ze heel goed kan toneelspelen...Waardoor ik ga twijfelen of ik dan toch weer voor Jolien ga deze ronde ???.
Titel: Re: De Mol in de media (2020)
Bericht door: Mollem op 5-04-2020, 15:33:04
Vriend van Jolien of vriendin van .. ?
Titel: Re: De Mol in de media (2020)
Bericht door: Lonneke*L op 5-04-2020, 17:31:13
Vriend van Jolien of vriendin van .. ?

Oeps, vriend..
Titel: Re: De Mol in de media (2020)
Bericht door: Heinz op 6-04-2020, 08:14:09
Van wieisdemol.be:

VIJFDE ELIMINATIE ZORGT VOOR VUURWERK

Het is ondertussen traditie geworden in De Mol. Halfweg het seizoen krijgen de kandidaten meestal wat hulp van het thuisfront, en staan ze er dus gedurende één aflevering niet alleen voor. Ook dit jaar werden er familieleden overgevlogen naar Griekenland. Eerst om dienst te doen als extra targets voor de paparazzi, en nadien om de kandidaten op het tarmac van een luchthaven mee richting geldpoortjes te loodsen. Met 0 euro op de teller uitendelijk wel zonder al te veel resultaat. "Één glorieus fiasco", aldus Gilles. Of hoe onze gewaardeerde presentator het falen van de kandidaten altijd op een nieuwe manier in de verf weet te zetten.

De opdracht met de hoogste inzet kwam echter pas daarna. De eliminatie die werd aangekondigd als "eentje die voor vuurwerk zou zorgen" zou de kaarten voor de kandidaten grondig door elkaar schudden. "Het was indrukwekkend hoe dat tactisch in elkaar zat, maar het verliep voor mij persoonlijk natuurlijk minder goed", zegt Salim ons die uiteindelijk als slachtoffer van deze opdracht uit de bus kwam. Want hoewel zijn eerste vuurpijl de hemel groen kleurde, was het bij de tweede ronde een rood exemplaar dat uit elkaar knalde. En daarmee nam hij als vijfde afvaller de plaats in van Bart, Christian of Jolien.

Een wat oneerlijke eliminatie dus? "Oneerlijk kan ik het niet noemen want het is deel van een spel en er gebeurden zoveel verrassende dingen", zegt Salim. "Ik dacht persoonlijk natuurlijk dat ik juist zat omdat ik eerst een groen scherm kreeg, en had die tweede rode pijl dus niet verwacht. Het werd natuurlijk wel moeilijker omdat de persoon met het rode scherm een gigantisch voordeel had, maar het was op dat moment toch echt schrikken voor mij. Ik hoop er stiekem toch een beetje op dat mijn exit de persoon met het rode scherm richting finale stuwt. Zo heb ik het gevoel dat mijn exit niet voor niets is geweest. Al gun ik het ze allemaal uiteraard! Een week eerder had ik nog vier pasvragen en zat ik met een voordeel tegenover de andere kandidaten. Nu waren de rollen omgedraaid en was ik diegene met pech."

Vorige week was het nog Salim die als volksvertegenwoordiger samen met Dorien volop voor de pasvragen ging. "Ik had voor mezelf vooraf uitgemaakt dat als we zouden spelen voor een voordeel ik er altijd voor zou gaan, en dat heb ik dan ook gedaan. Ik vond het persoonlijk een makkelijke keuze. Als ik honderd procent zeker was geweest van mijn mol had ik voor de verdubbelaar gekozen. Ook het feit dat je weet dat de dag nadien het bezoek langs komt maakt dat de keuze heel snel op de pasvragen valt. Ook Dorien was er 100% van overtuigd de pasvragen te nemen zo vlak voor het bezoek."

Het bezoek van de familieleden was dan ook weer een fijn moment voor alle kandidaten. "Ik vond het super om bezoek te krijgen", aldus Salim. "Het leek al maanden geleden dat we elkaar gezien hadden. Het is ook vooral fijn dat het een beetje een gedeelde ervaring wordt. Je kan het gevoel dat je daar hebt zo toch een beetje delen met elkaar. Je staat er heel het spel alleen voor dus het doet ook deugd om iemand anders mening te kunnen krijgen. Zowel ik als Jori zijn al langer fan van De Mol, en sinds 2016 in Argentinië kijken we elke aflevering. Alleen had zij nu een volledig andere verdachte dan mij gedurende de periode die ze er was."

Of Salim beter het idee van Jori had gevolgd komen we later misschien nog te weten, één ding is volgens de afvaller duidelijk: "De Mol speelt het spel heel goed. Ik ben af en toe van verdachte moeten veranderen, wat toch wilt zeggen dat de mol het goed doet"

En net voor zijn vertrek had de saboteur van dienst nog een laatste boodschap voor Salim. "Ik moest een beetje bekomen in de auto", zegt hij. "Ik besefte nog niet goed dat het afgelopen was, en opeens kreeg ik die boodschap en vraag van de mol. Dat hielp wel om het abrupte afscheid te verzachten. Je ligt dan wel uit het spel maar opeens ook weer niet. Verder kan ik daarover natuurlijk nog niets verklappen."

Volgende week dus ongetwijfeld meer daarover. In afwachting alvast weer genoeg stof tot discussie op ons molforum
Titel: Re: De Mol in de media (2020)
Bericht door: Heinz op 6-04-2020, 09:24:54
Humo:

‘De Mol: aflevering 5': Wat deed Dorien ineens allemaal?
Vincent Van Peer maandag 6 april 2020, 8:21

Duizenden euro’s bleven deze aflevering uit de groepspot: ofwel werd er érg gretig gemold, ofwel zijn Bart en Dorien nog eens uitgebreid gaan eten.

Eén ding staat vast: kandidaten spotten die totaal niet verdacht zijn in het huidige seizoen van ‘De mol’ is zoals naar verleiders zoeken die zich vanuit een maatschappelijke voorbeeldfunctie hebben ingeschreven voor ‘Temptation Island’. Om maar te zeggen dat zelfs mijn enige non-verdachte, Dorien, zich in de laatste rechte lijn naar de finale - nog drie afleveringen! - uitgebreid in de kijker speelde.

Bij de paparazzo-proef stond Dorien opzichtig recht wanneer ze vooral niet gezien mocht worden; ze wilde focussen op het familielid (weinig geld waard, bijna onmogelijk te herkennen) in plaats van op de BV; en ze kwam zelfs aldoor te laat met haar Kodak. Ook Bart en Alina slaagden niet in een behoorlijke foto: misschien hadden ze in de smiezen dat de BV in kwestie Willy Sommers heette, en dat er onherroepelijk een renditie van ‘Laat de zon in je hart’ van zou komen. Willy had evenwel gelijk over dat zonnetje, want mét hem kwam het langverwachte familiebezoek.

Terwijl Alina in de daaropvolgende autoproef werd teruggekatapulteerd naar ‘r eerste rijlessen aan de zijde van moederlief - in een ‘Tikske! Tikske!’-remix schuilt een geheide internethit - en Jolien vlotjes groot kapitaal binnenhaalde, bleef Dorien vooral roerloos op de parking staan. Al was het vooral Jori, de vriendin van Salim, die zich verdacht maakte door ‘links’ en ‘rechts’ te vervangen door het véél minder verwarrende ‘uwe kant’ en ‘mijne kant’, en Salim pardoes tegen een koffer te laten rijden: 25 euro kwijt of - in handen van Bart en Dorien - twee grote schotels moussaka. Nee, terwijl Christian zijn best deed om zo vaag en incorrect mogelijke instructies richting Alina te seinen - als Willy nog voorhanden was, dan had hij kunnen helpen met een streepje ‘Je brengt me van de wijs’ - vond Dorien het vooral best om vlak vóór een lucratief poortje rechtsomkeer te maken en - binnen de tijdslimiet, dat wel - zonder geld de taxizone op te tuffen.

Wat liep er daarna allemaal mis op de landingsstrook? Vooreerst zag mijn kennersoog met terugwerkende kracht dat Salim wellicht níét de mol was, en dat hij dus aan de voorgestelde 70 kilometer per uur over de startlijn zal zijn gereden. Alina slaagde daar, ondanks verwoede aanmoedigingen vanop de achterbank, niet in. Jolien nog veel minder, omdat zij haar versnellingspook vergat in neutraal te zetten. Dit was gemakkelijk te mollen: gewoon in het midden blijven rijden en de foute snelheid aanhouden - voor deze proef hadden ze de mol zomaar willekeurig van de E19 kunnen plukken.

Het vuurwerk moest nog komen. Na een summier afscheid en een alarmerend korte vragenlijst kreeg één kandidaat bij de eliminatie een rood scherm, maar ook de unieke kans om zijn of haar hachje te redden. Dat lukte. Waardoor, opnieuw volgens mijn kennersoog, Bart, Christian of Jolien opeens héél veel kans maken om binnenkort in de finale te staan. Salim iets minder.

Wat moeten we hier nu verder uit opmaken? Zag ik een zekere vertwijfeling bij Bart? Hield hij zich tijdens de discussie niet onkarakteristiek stil? Was Jolien - als een wilde rivier na een woest onweer - niet nóg feller dan normaal? En nam Christian het gesprek in handen om de aandacht van zichzelf af te leiden? Zijn we er eigenlijk zéker van dat er maar één mol is? De wereld is verworden tot een sciencefictionfilm, dus waarom zou ‘De mol’ dan geen Agatha Christie-verhaal of Christopher Nolan-mindfuck kunnen zijn? Waar houdt de echte saboteur, die de mensen rondom zich meedogenloos blijft tegenwerken, zich schuil?

Tot er bewijzen van het tegendeel opduiken, weet ik het zeker: Tati van ‘Blind getrouwd’ is de mol!
Titel: Re: De Mol in de media (2020)
Bericht door: Heinz op 6-04-2020, 18:52:40
Topartikel van HUMO achter de schermen bij De Mol en gratis te lezen:

https://www.humo.be/tv/humo-sprak-de-makers-van-de-mol-wij-gaan-pas-terug-op-reis-als-er-weer-uitgebreid-gemuild-mag-worden~b7dd694f/

 ::bravo::

Inmiddels achter een betaalmuur, maar zie hieronder!:
Titel: Re: De Mol in de media (2020)
Bericht door: Vermoljoen op 6-04-2020, 19:02:32
Ik kan het niet gratis lezen, maar salb van wieisdemol.be heeft ervoor gezorgd dat we het kunnen lezen:

(https://i.imgur.com/LGZ2rqB.jpg)
(https://i.imgur.com/QA9OtTb.jpg)
(https://i.imgur.com/NVGnNin.jpg)
(https://i.imgur.com/bKUJhWt.jpg)
Titel: Re: De Mol in de media (2020)
Bericht door: Convans op 6-04-2020, 19:21:00
Seizoen 9 komt er dus wel he  ::bravo::
Titel: Re: De Mol in de media (2020)
Bericht door: Brtdm op 6-04-2020, 19:21:28
Bedankt! Leuk artikel!  ::bravo::
Titel: Re: De Mol in de media (2020)
Bericht door: joligmolletje op 6-04-2020, 23:25:44
Wat een mooi artikel weer. Dat doet Humo altijd erg goed, bedankt voor de link.
Titel: Re: De Mol in de media (2020)
Bericht door: MollenvangR op 7-04-2020, 01:42:19
Seizoen 9 komt er dus wel he  ::bravo::
Waarschijnlijk wel ja als ik het zo lees. Al kan die pauze van een jaartje, waar wel eens over gesproken is, er door de Coronacrisis misschien noodgedwongen alsnog gaan kunnen komen. Afhankelijk van de situatie in het najaar. Misschien draaien ze dan pas begin/voorjaar 2021 en dat seizoen 9 najaar 2021 op de buis te zien is. Alleen een serie in een wat kouder land lijkt er voorlopig niet in te zitten als ik het zo lees. Grappig ook dat Griekenland al een optie was voor het seizoen in Argentinië.

Verder weer een heel tof interview om te lezen  ::bravo:: ::bravo::
Titel: Re: De Mol in de media (2020)
Bericht door: Heinz op 12-04-2020, 18:21:02
Nogmaals alle lof voor Salb van wieisdemol.be die dit soort leuke artikels beschikbaar stelt: ::bravo::

Dag Allemaal

Spoiler: De Mol van Vorig jaar (klik om te tonen/verbergen)
Titel: Re: De Mol in de media (2020)
Bericht door: Heinz op 12-04-2020, 23:53:12
wieisdemol.be:

AFVALLER BLIJFT BIJ MOLVERDACHTE

Met 1350 euro ging de groepspot er vanavond niet spectaculair op vooruit. In de eindsprint tijdens een heuse pentatlon wist Salim net voor zijn vertrek naar België nog 1500 euro weg te kapen, en in de proef in het gymnasium was iedereen waarschijnlijk meer bezig met het bereiken van de laatste kamer dan met het binnenhalen van extra geld. Was het de mol die daar finaal de touwtjes volledig in handen nam, en Jolien meesterlijk wist te misleiden? Of zat de saboteur zelf aan tafel en was deze hele opdracht een stukje goed voorbereid theater?

Een ding is zeker, het was niet Dorien die onherkenbaar vanonder een monnikskap op het bankroet bordje aanstuurde. Zij behaalde aan het einde van deze aflevering de laagste score op de eliminatiestest en moest daardoor als zesde kandidaat het spel verlaten. De sauna-uitbaatster met het sappige kempisch accent is er naar eigen zeggen nochtans van overtuigd dat ze wel degelijk de juiste mol op het spoor was.

"Voor mij is de mol inderdaad nog steeds diegene waar ik al mijn vragen tijdens mijn laatste eliminaties heb op ingezet", zegt Dorien na haar vertrek. "Er wordt veel neergepend in die molboekjes, maar ik heb een redelijk fotografisch geheugen waardoor ik vele zaken niet persé moest neerschrijven. Die bleven in mijn bovenkamer steken, maar helaas was dat niet voldoende. Eerst dacht ik dat diegene die het meest in zijn/haar boekje schrijft ook wint, maar zo werkt het niet. Het is meer dan dat, en je moet natuurlijk ook een portie geluk hebben. Ik ben blij en trots op hoe ver ik geraakt ben, dat pakt niemand mij nog af. Als ik één ding zou kunnen bedenken dat ik, maar anderen waarschijnlijk ook, anders had moeten aanpakken: de eliminatie in de vorige aflevering. Dat ging zo razendsnel dat we daar tactisch echt lomp gespeeld hebben. Maarja, als de rode pijl bij de eerste drie zat hadden we dat goed gespeeld. Helaas was dat niet het geval."

Wie onze follow the money theorie in de gaten hield had al kunnen vermoeden dat ze niet de beste mol zou zijn, maar in haar omgeving was Dorien voor veel mensen blijkbaar toch verdachte nummer één. "Had ik tot nu toe niet het meeste geld binnengehaald? Niet slecht als hoofdverdachte he. Deze week heb ik nochtans meermaals gehoord: 'Ik ben zeker dat jij het bent en als dat niet zo is dan scheer ik mij kaal! Dan eet ik mijn schoen op!' Je gaat nogal wat zien in Balen vandaag denk ik", lacht ze. "Als ik mezelf bezig zag op tv heb ik wel dikwijls gedacht 'Wat ben ik daar eigenlijk aan het uitspoken? Zo onhandig kan niemand zijn!'. Ik heb nooit de intentie gehad om te mollen, maar er gebeuren zoveel dingen waardoor er vaak vanalles misliep. In Griekenland zelf viel dat precies allemaal mee, maar als ik het nu op tv zie denk ik 'maar Dorien toch, scheel mot!'"

Voorbeelden Dorien? "Ik had Bart bijvoorbeeld echt niet gezien in zijn kano, ik dacht dat er iets op de bergen rondom zou hangen of aan de banden op het water. Bij de paparazzi opdracht stak ik het fototoestel dan weer heel goed weg omdat de bodyguards zeker geen camera mochten zien. Of bij de calorieproef: Bart en ik kwamen tijdens die proef heel goed overeen, want we genieten allebei van lekker eten. We hadden geen flauw idee dat de anderen al die calorieën er weer af moesten sporten, ocharme! Ik heb eigenlijk nooit express willen mollen, maar natuurlijk kon ik, als ik wat klungelde, dat wel misbruiken. Ik kreeg echt vlak voor mijn exit nog van een kandidaat te horen 'Ik had u bijna volledig uitgesloten, maar joeng, gij doet toch raar dingen, gij bent het toch niet he?'"
Titel: Re: De Mol in de media (2020)
Bericht door: Heinz op 12-04-2020, 23:53:22
Na vanavond is voor iedereen duidelijk dat Dorien gewoon een sympathieke kandidate was die een geweldig avontuur heeft beleefd. "Ik heb 9 prachtmensen mogen ontmoeten en een fantastische crew die ons iets ontzettends unieks heeft laten ervaren", zegt ze. "Het was dus vooral geluk en trots dat overheerste bij mijn vertrek. Nu nog steeds trouwens. Mogen meedoen met De Mol? Dikke check op die bucket list! De nacht in de tent was echt ongelofelijk, één van de leukste avonden uit mijn leven. Als we punten moesten geven voor sfeer en gezelligheid: sowieso dat iedereen een 10 gaf! Maar ook de avond op café na de fetaproef was heel leuk, of de dagen als volksvertegenwoordiger: ook top! En wie kan er nu zeggen dat hij heeft geworsteld in een Griekse arena met een oude Griek? Voor mij was werkelijk elke dag daar ééntje zoals André Hazes zou zeggen: 'Leef, alsof het je laatste dag is'. Genoten van de eerste tot de laatste minuut. Ik was nooit heel erg bezig met die overwinning en leefde in Griekenland echt van dag tot dag. Na de eerste vijf eliminaties dacht ik dus 'amai dat gaat hier goed'. Wie vorige week eerst het rode scherm had heeft wel heel veel info denk ik. Hij/zij zou wel eens de winnaar kunnen worden."

Deelnemen is belangrijker dan winnen als we de titel van deze aflevering mogen geloven, maar met de finale in zicht komt een mogelijke overwinning voor enkele kandidaten toch steeds dichterbij.

Nog drie deelnemers en één mol. Theorieën uitwisselen over je hoofdverdachte kan zoals steeds op ons molforum.
Titel: Re: De Mol in de media (2020)
Bericht door: Heinz op 13-04-2020, 10:36:41
Humo:

‘De mol: aflevering 6': Nare herinneringen aan ‘Beat da Bompaz’
Vincent Van Peer maandag 13 april 2020, 9:34

Symboliek troef in de zesde aflevering van ‘De mol’. Zo stond de rechthoekige plank waarop de kandidaten de sirtaki moesten dansen, duidelijk symbool voor de balk waarover ze dit seizoen het geld gooien. Alweer slechts 1.350 euro erbij in de groepspot: zelfs de afvaller van vórige aflevering deed beter.

Toegegeven: die eerste proef, waarin Bart, Jolien, Christian, Alina en Dorien de Olympische Spelen nog eens dunnetjes mochten overdoen tegen geriatrische ex-atleten met namen als de Harpoen van Patras en de Kolos van Kalamata, was van bij aanvang onbegonnen werk. Het lijkt me schier onmogelijk om het als leek te halen tegen de techniek van echte atleten, ook als die atleten hun spieren tegenwoordig vooral moeten aanwenden om de woonzorgcentra te ontlopen. Als bijkomend maar niet te onderschatten nadeel riep het concept ook nog eens nare herinneringen op aan VTM-programma ‘Beat da Bompaz’, een titel waarvan ik hartstochtelijk had gehoopt ‘m nooit meer te hoeven uittikken. Maar kijk: de mol saboteert grondig dit jaar.

Bart deed na enkele rondjes fluitend verspringen en zielig speerwerpen - de speer van Dorien doorkliefde de lucht als een dwarrelend veertje - wat hij altijd doet, en manoeuvreerde zich in een levensbelangrijke positie. Hij nam het op tegen de 82-jarige Anibal Smelt, die verdachte gelijkenissen vertoonde met de 27-jarige Salim Bentla. De discipline waarin de heren het tegen elkaar opnamen, hoorde de 100m sprint te zijn, maar zij waagden zich liever aan een pittig rondje grintduiken, een lokale discipline die zo obscuur is dat zelfs de Grieken er nog nooit van gehoord hadden. Afijn, Bart verloor al het geld. Maar de grootste dief was toch de 80-jarige vlerk Spyros, die het niet laten kon een kusje van de 20-jarige Alina te stelen.

‘s Avonds mocht er bekomen worden bij een wijntje aan tafel, vooraleer Gilles De Coster de mogelijkheid van een digestiefje opwierp: Jolien greep het aanbod aan als een drenkeling die in geen weken land had gezien, en de groep trok naar een ouzerie - een drinkgelag in de traditie van een whiskerij of een amarettorium. Daar waagde Bart, alweer hij, zich aan zijn verdachtste handeling in een zee van verdachte handelingen door zich... spontaan op te werpen als bob. Verder leerde je uit die proef vooral veel over Alina, die zich na enkele pousse-cafeetjes met een alcoholpercentage van veertig procent liet ontvallen dat ze al eens met een pistool had geschoten, een dier had geslacht, een vrouw had gekust, in de cel had gezeten én op de vuist was gegaan: als Hollywood ooit terug begint te filmen, dan hoeft ‘t niet verder te zoeken naar de volgende Rambo - intussen is de originele, Sylvester Stallone, alweer zo oud dat-ie het net als Alina niet kan láten om in het zwembad te plassen.

Een verzameling gedachten bij de laatste, belangrijkste proef:

●Bart heeft veel oog voor de banaan van het mannelijk naaktmodel, maar mist wegens zijn - pun not intended - verslapte aandacht wel een druif, en ligt er als eerste uit.

●Dat versterkt nog eens mijn vermoeden dat hij de mol is, want zijn taak is hier niet om ver te geraken, maar wel om aan het einde van de rit de winnende kandidaat mits listige manipulatie naar het ‘bankroet’-bordje te leiden. Wat lukt.

●Met zo’n cactushelm sta je meteen voor lul. Had Theo Francken dat geweten, hij had nooit de moeite moeten doen om met Twitter te beginnen.

●De proef met de olijf-, feta- en tomaatprikkertjes mocht gelden als het minst sexy staaltje ‘van elkaars lijf eten’ sinds een arend elke dag de lever van de aan een rots geketende Prometheus kwam uitpikken.

●Van Alina was die arend, de dag na de ouzerie, toch vrolijk afgebleven, vermoed ik.

Tenzij míjn lever het tegen dan ook voor bekeken houdt: tot volgende week, voor de halve finale!


Ook in Humo:

Spoiler: De Mol van vorig jaar (klik om te tonen/verbergen)
Titel: Re: De Mol in de media (2020)
Bericht door: Heinz op 19-04-2020, 23:05:12
wieisdemol.be:

De finalisten van De Mol 2020 zijn bekend - Nog een laatste deelnemer verlaat het spel

Alina...Bart...Jolien, in alfabetische volgorde voor de hintspeurders onder jullie. Zij strijden volgende week voor de overwinning in de zoektocht naar De Mol. Of toch twee van hen. De derde wist natuurlijk al lang voor de start in Meteora dat de finale bereiken een zekerheid zou worden, maar zonder kans te maken op de groepspot. Het was Christian die dit jaar net voor de eindstrijd helaas terug naar België moest vertrekken. Jammer, want we hadden de sympathieke limburger aan het einde van zijn molavontuur uiteraard veel meer gegund dan een zakje chips en diepvriespizza uit de lokale Griekse supermarkt.

"Die opdracht waar Alina en ik de winkel moesten beroven vond ik tegelijk spannend en grappig", zegt Christian ons nadat hij het spel heeft verlaten. "Elke keer als we buitenkwamen met een 'mandje boodschappen' lachten we ons een kriek samen met Gilles. Maar zo veel momenten waren echt machtig! Individueel de parachutesprong bijvoorbeeld... wat een ervaring! En als groep, hoe kan het anders, de nacht in de tent. Zo veel gelachen toen, en ook zalig dat we nog met zo veel waren op dat moment. De groep met zowel kandidaten als crew was extreem hecht vond ik. Het is mooi om te zien hoe je op zo een korte tijd zo goed kan overeenkomen met nieuwe personen. Drie weken samen met elkaar schept een band. Ik hoop iedereen in de toekomst nog te kunnen zien."

Met amper 15% in onze poll was het al duidelijk dat vele doorwinterde molspeurders niet echt een saboteur zagen in Christian, en ook bij familie en vrienden stond hij niet bovenaan het verdachtenlijstje. "Mijn familie reageerde enorm enthousiast en verrast op mijn deelname, en ook mijn vrienden en collega’s reageerden zeer positief", zegt hij. "Hun eerste reactie was wel: 'het feit dat je je deelname zo lang hebt kunnen verzwijgen, toont aan dat je ook de geschikte mol zou kunnen zijn'. Maar naarmate ik langer in het spel bleef vonden ze me te 'authentiek', en werd ik dus ook door hen minder verdacht. Een beetje verdacht zijn in Vlaanderen voelt natuurlijk wel leuk. Maar ik heb mezelf niet echt expres verdacht gemaakt."

Het is een cliché maar zo vlak voor de finale afvallen is toch wel jammer. "Heel jammer!", zegt Christian. "Als je in deze fase van het spel zit, hoop je echt dat je de finale kan meemaken. Er gaan uiteraard onmiddellijk veel dingen door je hoofd. Heb ik foute beslissingen genomen? Was ik te naïef? Ik zat al enkele rondes op één persoon, dus als je niet afvalt bevestigt dit telkens toch dat in de goede richting zit. Ik was vrij zeker van mijn keuze, tenzij ik volgende week natuurlijk een andere mol ontdek. Ik heb vooral gelet op de reacties van mijn verdachte op wat iedereen zegt. Want ook de proeven zijn niet nieuw, en de mol heeft al een groepssamenstelling in zijn/haar hoofd dus zal ook dit willen beïnvloeden. Er zitten zeer goede leugenaars in het spel. Niet enkel als mol maar puur in het spel zelf om de opdracht te kunnen winnen. Soms ben ik wat naïef geweest en vertrouwde ik mijn medekandidaten, om er dan zelf beschoren vanaf te komen. Ik had het spel soms harder moeten spelen, zeg ik nu, maar misschien ligt dat niet in mijn aard."

Het meest verrassende moment in het spel was volgens Christian de uitkomst van de vuurwerkeliminatie enkele weken geleden. "Salim vertrekt naar huis en er blijft iemand in het spel met zeer waardevolle info", aldus Christian. "Mijn gevoel daarbij? Enorm slecht. Ik denk dat dit de nacht is dat ik het minste heb geslapen van heel de reis. Die hele opdracht was een thriller, en we voelden allemaal mee met Salim na afloop. Of ik die avond een rood scherm had, daar geef ik nog geen antwoord op. Dat komen we zeker later nog te weten" En ook zijn pronostiek voor de finale houdt Christian uiteraard nog even geheim. "De drie finalisten zijn alle drie beresterk, dus ze hebben het alle drie in zich. Ik heb wel een vermoeden wie het gaat winnen maar dat houd ik voor mezelf. Wellicht wint de kandidaat die al het langst op het juiste spoor zit. En de mol? Ik ben heel zeker wie het is, maar ga die naam hier niet noemen. Nog een weekje geduld!"

Volgende week is inderdaad het grote moment aangebroken. Dan zal de saboteur waar we samen al weken naar op zoek zijn zich eindelijk bekend maken. Hoog tijd om je naar de juiste moltunnel te begeven dus, en de laatste hints en theorieën kunnen daar ongetwijfeld bij helpen. Uiteraard vind je die zoals altijd op ons welgekende molforum.
Titel: Re: De Mol in de media (2020)
Bericht door: Heinz op 20-04-2020, 08:30:13
Humo:

‘De Mol’ aflevering 7: dit was de week waarin Jolien haar duistere kant toonde
Vincent Van Peer maandag 20 april 2020

Aflevering 7 van ‘De mol’ stond in het teken van staalhard leugens vertellen. Zo was ik het meest onder de indruk van de proef waarin de kandidaten elkaar moesten bevechten met brandende zwaarden op de rug van een tyrannosaurus rex.

Nee, de besparingen in de cultuursector bleken ook ‘De mol’ te hebben ingehaald. Voor één keer moesten de kandidaten niet grabbelen uit de eigen groepspot, maar wel uit een lokaal Grieks supermarktje. Iets wat Christian, met zijn bodemloze zakken, en Alina, met haar stokbroden verhullende boezem, goed leek af te gaan. Niets in dat winkeltje was veilig voor de lange vingers van die twee: Alina verdonkeremaande een kippenboutje na zich ervan te hebben vergewist dat het ongemarineerd was en Christian wandelde doodleuk naar buiten met een hele pizza in zijn broek. Een toffe proef waarmee evenwel geen bergen geld te verdienen viel. Niet moeilijk: als je dan toch ergens gaat pikken, zijn er betere opties dan de Griekse middenstand. Ik vraag me af: als Alina de mol zou zijn, waarom wilde ze dan per se in dit luik van de proef zitten, als er aan de andere zijde zoveel meer in de soep viel te draaien?

Wie soep zegt, zegt eten, en wie eten zegt, komt deze jaargang van ‘De mol’ al gauw uit bij Bart, immer klaar om de Griekse cuisine aan een gedisciplineerde smaaktest te onderwerpen. Zelfs na een wandeling op blote voeten, een kiezelpad met een volle ton water op de rug en een looptocht van zes kilometer leek hij zich veeleer op het vooruitzicht van een met zorg bereide spaghetti bolognese te verlekkeren - dat mocht zelfs een penne alle vongole of een pasta norma zijn - dan op het royale geldbedrag van 4.000 euro. Bij aankomst had hij wellicht zelfs die pizza uit Christians broek binnengewerkt. Het grote dilemma voor Bart is niet ‘doen we deze boodschap open met het risico dat we er een groot nadeel mee op onze hals halen?’ maar wel: gruyère of parmezaan?

Vleesgeworden pokerface Jolien moest het stellen met één teen rauwe look, maar daar haalde zij veel uit. Meer nog, deze zevende aflevering was bij uitstek háár triomftocht, een onthulling van haar volle potentieel als supervillain. Was zij Pinokkio, dan kon zij, terwijl zij met haar voeten op Griekse bodem bleef, lekker Zuidoost-Aziatische lucht opsnuiven. Was zij Bart De Wever, dan kon zij in de ogen van Paul Magnette kijken en fluisteren: ‘Wat ben je móói, strontje van me.’ Zónder knipperende ogen of oprispend maagzuur.

Jolien verzamelde een lijst priemende vragen en twijfelde niet om die met ‘r bloemetjesverwelkende lookadem op haar medekandidaten af te vuren. Vooral Christian, de oprechte van de drie, leek uit zijn lood geslagen. Bart, de opperleugenaar die van zijn hobby zijn beroep heeft gemaakt, kon zijn bewondering niet onderdrukken. Zeker na Joliens pièce de résistance, een manipulatief meesterstukje omtrent een koffer met vrijstelling - een proef als een Hitchcock-film! - waarmee ze revanche leek te willen nemen voor haar naïviteit van vorige week. Bart die haar zo goedkeurend gadesloeg: het had iets van de Emperor die kijkt hoe Luke Skywalker zich éven door het kwaad laat verleiden en in volle woede op Darth Vader inhakt. ‘Good, gooood!’ Het zal me nu al benieuwen om Darth Jolien in de finale met haar rode lightsaber te zien zwaaien.

Christian zal zich dat genot niet kunnen laten welgevallen. De meest beminnelijke, altruïstische en zachte deelnemer die nog overbleef: het is toepasselijk dat hij in het harde Sparta moest sneuvelen.

Volgende week is het dan eindelijk zover: de grote finale, de langverwachte ontmaskering, wie is de mol 2020? ‘t Is als de keuze tussen gruyère en parmezaan: slechte opties zijn er niet. En ‘t is óók als het bestuur van Anderlecht: als iedereen op tijd en stond het spel vakkundig verknalt, hoe wijs je dan één schuldige aan?

Welaan dan, mijn Marc Coucke van dienst heet Bart. En die van u?
Titel: Re: De Mol in de media (2020)
Bericht door: Heinz op 23-04-2020, 16:42:41
Opnieuw alle credits naar salb van wieisdemol.be voor het plaatsen van het volgende HUMO-artikel:

(https://i.imgur.com/XJ7AkCT.jpg)

(https://i.imgur.com/hYiUlvL.jpg)

(https://i.imgur.com/ILKlGvQ.jpg)

(https://i.imgur.com/qXC27cM.jpg)

 ::bravo::
Titel: Re: De Mol in de media (2020)
Bericht door: Brtdm op 23-04-2020, 17:18:31
Jonas die Christian verdenkt..  het zal ook is niet hè.  ::rofl::
Titel: Re: De Mol in de media (2020)
Bericht door: Heinz op 23-04-2020, 17:22:59
Die is zijn titels kwijt. ;D
Titel: Re: De Mol in de media (2020)
Bericht door: Heinz op 26-04-2020, 16:11:36
De Morgen 25 april 2020:

'Als dit klopt, wordt het de beste mol in jaren'
Zondagavond weten we eindelijk wie in Griekenland de boel in het honderd deed lopen. In een poging nu al een doorbraak te forceren vroegen we de vier recentste winnaars wie volgens hen 'De mol' is.

Cathy van der Ha (41), winnaar 2016
'Ik weet het vrijwel zeker'

(https://i.imgur.com/XhW44JL.jpg)

Ook Cathy van der Ha zit in lockdown. Al is het bij haar nog net iets zonniger dan bij ons. Van der Ha woont immers in Griekenland waar ze business manager is van de Pinewood American International School of Thessaloniki. De poort van die school blijft voorlopig gesloten, tijd genoeg dus om online wat afleveringen van De mol te bekijken. Van der Ha: "Zeker nu de kandidaten naar Griekenland trokken heb ik het programma met nog meer aandacht dan anders gevolgd."

Dus stellen we maar meteen de vraag van één miljoen: Wie is de mol?
"Ik ben er vrijwel zeker van dat het Bart is. Wie aan De mol deelneemt maakt tijdens het programma een groeiproces door. Jolien bijvoorbeeld zag je van wat naïeve kandidate evolueren naar een gehaaide player. Alleen Bart is doorheen alle afleveringen door stabiel gebleven. Logisch ook, hij wist waar hij zich aan kon verwachten."

Is hij niet net een van de fanatiekste kandidaten?
"Dat is net wat iemand tot een goede mol maakt. Laten uitschijnen dat je voor het geld gaat maar er toch voor zorgen dat er altijd net iets fout loopt. Bart beheerst die kunst tot in de perfectie. Hij ligt ook goed in de groep, er wordt naar hem geluisterd en hij is altijd in de buurt wanneer er belangrijke beslissingen genomen worden. Dat is de ideale positie voor een mol."

Zie je als ex-winnaar de dingen duidelijker dan de doorsnee kijker?
"Je weet natuurlijk hoe het er tijdens die opnames aan toe gaat en hoe stresserend die zijn. Wanneer Jolien er tijdens de opdracht op de luchthaven niet in slaagt haar auto in neutraal te krijgen zien mensen daar meteen mollengedrag in, terwijl ze hoogstwaarschijnlijk gewoon bloednerveus was.
"Maar je bent - ook als ex-winnaar - natuurlijk heel erg afhankelijk van wat je al of niet op tv te zien krijgt."

***
Davey Van Rode (31), winnaar 2017
'Schrapte er meteen al zes'

(https://i.imgur.com/iRgFxJ0.jpg)

Sporten en klussen in huis. Daar vult Davey Van Rode zijn dagen mee. En op zondagavond wordt er tv gekeken. Dit jaar fanatieker dan ooit. "Salim werkte vroeger in hetzelfde bedrijf als mijn vriendin en ik ken hem ook nog van vroeger. Als je een van de deelnemers kent, geeft dat toch een extra dimensie aan een programma als De mol."

Werpt dat fanatiek kijken ook zijn vruchten af? Weet je ondertussen wie de mol is?
(Zucht) "Het is dit seizoen de eerste keer dat ik echt twijfel. Ik heb lang mijn geld op Jolien gezet, maar de laatste paar afleveringen maakt ook Alina zich steeds verdachter. Ze slaagt er steeds in zich in een positie te manoeuvreren van waaruit ze de boel subtiel in de soep kan laten lopen. Anderzijds blijft Eline, die toen ik meespeelde de mol was, al sinds het begin volhouden dat Jolien de perfecte mol is. Op elke berichtje dat ik haar stuur krijg ik als antwoord: 'Het is Jolien!'.

Is Bart helemaal uit beeld?
(Nog diepere zucht) "Eigenlijk niet. Al zou ik het heel straf vinden mocht hij de mol zijn. Hij speelt het spel superfantatiek en was daardoor in mijn ogen eigenlijk totaal niet verdacht. Mocht hij zich zondag toch als saboteur outen dan is hij in mijn ogen de beste mol van de voorbije jaren."

Conclusie: Je hebt eigenlijk geen idee wie het is?
"Klopt. En dat is best vreemd. Want van de tien kandidaten kon ik er bij de start al zes of zeven meteen elimineren."
Hoezo?
Van Rode: "Als ex-deelnemer weet je perfect over welke kwaliteiten een mol moet beschikken. Die mag niet te braaf zijn, moet initiatief durven nemen en mondig genoeg zijn. Een goede mol moet ook fysiek zijn mannetje kunnen staan. Toen ik in de eerste aflevering zag dat Dorien schrik had om van een berg af te dalen, wist ik meteen: die is het niet."
Titel: Re: De Mol in de media (2020)
Bericht door: Heinz op 26-04-2020, 16:11:43
***
Axel Pailler (41), winnaar in 2019
'De Coster is een rotzak'

(https://i.imgur.com/2blmhMm.jpg)

Dat we maar beter niet te veel op zijn oordeel af kunnen gaan, laat Axel Paillier meteen weten. De winnaar van de vorige editie is al jaren fan van De mol maar slaagde er nog nooit in de mol vroegtijdig te ontmaskeren. Tot vorig jaar dus. Dit seizoen richtte hij al van bij het begin zijn pijlen op Alina.

Waarom?
"Het is iemand die meteen vertrouwen en sympathie wekt. Ze stelde zich in het begin terughoudend maar als je er op gaat letten, merk je dat ze toch heel vaak betrokken is bij opdrachten die faliekant mislukken. Alleen neemt ze daarbij nooit zelf het voortouw maar laat ze anderen in de fout gaan. Dat valt niet op maar is wel heel efficiënt.
"Ik hou ook in de gaten wie vaak met wie samenwerkt. Dan valt op dat Jolien en Bart tijdens opdrachten heel vaak in de buurt van Alina blijven."

Dat klinkt alsof je elke aflevering ondertussen een paar keer grondig hebt bestudeerd.
"Neen, zo fanatiek ben ik niet. Ik maak ook geen notities of zo. Dat heb ik vorig jaar trouwens ook amper gedaan. Toen een aantal mensen na afloop vroeg om mijn molboekje te mogen zien was dat een ontgoocheling. Ze dachten grote geheimen te ontdekken maar er stond haast niets in."

Kan je als kenner van het spel toch niet één zo'n geheim met ons delen?
"Ik geef vaak de tip om tijdens de eliminatie goed op de gelaatsuitdrukking van de kandidaten te letten. Ik weet uit ervaring hoe zenuwslopend die eliminatie is. Zeker omdat Gilles De Coster zich telkens weer tot een echte rotzak ontpopt door die momenten eindeloos te rekken. De zenuwen gieren tijdens het wachten bij iedereen door de keel. Behalve bij de mol natuurlijk want die weet al wat er te gebeuren staat. Het is heel moeilijk om die spanning te faken."
***
Lloyd Vermeulen (23), winnaar 2018
'Gigantisch op mijn muil'

(https://i.imgur.com/Jo6qo7P.jpg)

Wanneer u binnenkort 's nachts op de Gentse binnenwateren een lichtgevend vaartuig ziet passeren hoeft u niet meteen het ufo-meldpunt te bellen. Grote kans dat het om een projectje van Lloyd Vermeulen gaat. Hij maakt namelijk van de lockdown gebruik om zijn kano van een laagje glow in the dark-verf te voorzien. Maar tussen het schuren en schilderen door is er gelukkig ook tijd om de verrichtingen van de mol nader te bestuderen.

Wat is de conclusie van dat studiewerk?
"Dat Alina de mol is. Al durf ik dat niet te luid verkondigen. Tot een paar weken geleden heb ik overal geroepen dat Dorien de saboteur van dienst was. Tot ze er plots werd uitgebonjourd en ik op zoek moest naar een nieuwe verdachte. Toen pas kwam Alina in het vizier. Omdat ik er heel lang van uitging dat ze te jong was om de mol te zijn. Het is niet simpel om als jonkie een groep in een bepaalde richting te sturen. Ik had dat alleszins nooit gekund."

Hoe fanatiek jaag je op de mol?
"We maken er onder vrienden wel een wedstrijdje van om zo snel mogelijk de mol te vinden. En omdat ik een slechte verliezer ben, ga ik daar behoorlijk in op. Vroeger was kijken naar de mol puur ontspanning. Maar tegenwoordig staat ook mijn eer op het spel."

Als ex-deelnemer ben je toch behoorlijk in het voordeel?
"Dat maak ik mezelf ook graag wijs, alleen wijst de praktijk iets anders uit. Ik dacht dat ik met Dorien helemaal juist zat, maar uiteindelijk ben ik toch gigantisch op mijn muil gegaan. Ik heb trouwens nog geregeld contact met andere ex-mollenjagers en ook daar was er weinig eensgezindheid. Straf eigenlijk dat de makers van het programma er toch keer op keer in slagen zo veel mensen op het verkeerde been te zetten."
Titel: Re: De Mol in de media (2020)
Bericht door: Heinz op 27-04-2020, 07:45:13
wieisdemol.be:

De Mol 2020 is ontmaskerd - "Ik ben heel tevreden en dankbaar"

Het spel is weer gespeeld... de saboteur ontmaskerd. Na weken speuren kunnen we eindelijk met zekerheid antwoorden op de vraag "Wie is De Mol?": Alina! Zij wist voor de blinddoeken in Meteora afgingen al dat ze enkele weken later op een boot in Pachi de finale zou spelen. Daartussen was haar opdracht duidelijk: proeven saboteren en de groep misleiden. Niet evident, want met haar 20 jaar werd Alina de jongste mol ooit.

"Daar denk ik eigenlijk niet over na", antwoordt de kersverse mol wanneer we vragen of ze daar zelf heeft bij stilgestaan. "Leeftijd is maar een cijfer, en het was dus zeker geen reden om te twijfelen toen ze me vroegen om De Mol te zijn. Ik had er vooraf wel op gehoopt en over gedroomd, maar was uiteraard verrast. De dag dat die officiële vraag kwam... dat was ongeloof, gevolgd door pure euforie. Ik heb dan ook geen moment getwijfeld. Met mijn jeugdig enthousiasme en vrolijkheid voelde ik me uiteindelijk trouwens snel thuis in de groep, en kwam ik ook nog eens vrij onschuldig over."

Doorheen het seizoen gingen de verdenkingen zowat alle kanten op, maar vlak voor de finale had 42% van de mollenjagers op onze site wel een zwaar vermoeden dat Alina toch niet zó onschuldig was als op het eerste zicht leek.

"Als je als mol alle theorieeën online leest krijg je soms wel een hartaanval", lacht ze. "Dan denk je 'dat klopt, en dat klopt', maar uiteindelijk ben ik wel blij dat alle kandidaten er verdacht uitkomen en dat mensen vaak ook gewoon op een verkeerd spoor zaten. Ik ben een heel tevreden en dankbare mol. Dit avontuur was onvergetelijk. Je wordt weer even echt een kind, maar tegelijkertijd moet je al je mensenkennis en ervaring gebruiken om dit spel te spelen. Even weg zijn van de realiteit, jezelf tegenkomen en een zot avontuur beleven... dat wilde ik heel graag meemaken."

Het mooiste moment? De finale aldus Alina. "Toen ik op de brug stond, klaar om te bungeejumpen, kreeg ook ik voor het eerst die video van mijn mama te zien. Die emotie, gevolgd door de kick van de sprong, was een magisch moment. Ook het diner met Jolien was heel bijzonder. Je zit achter dat glas en de zenuwen gieren door je lijf, ook al wist ik dat ze me niet kon zien. Het voelde als een spannende en leuke grap uithalen"

Maar er waren ook moeilijke momenten voor de mol. "De calorieproef was absoluut de moeilijkste", zegt ze. "De groep bleek gewoon veel sterker te zijn. En iedereen gaf zich tot het uiterste, en ik maar proberen te zweten zonder al te veel te doen. Je doet uiteindelijk veel dingen tegen je natuur in, en dat is op sommige momenten wel zwaar. Je leeft met iedereen samen en je hebt de kandidaten graag, maar je moet ze zo sturen op een manier dat ze op een verkeerd pad geraken en naar huis moeten. En dat doet soms pijn."

Iemand die duidelijk niet op het verkeerde pad te brengen was is Jolien. Zij kon De Mol ontmaskeren en gaat met de groepspot van 22.835 euro naar huis

"In de eerste aflevering heb ik nochtans in mijn boekje geschreven dat ik totaal nog geen idee had van mijn mol, maar zeker niet Alina", zegt Jolien. "Ik had haar gevraagd: 'jij bent de mol toch niet?' en ze zei zo overtuigend 'maar nee gij' dat ik dacht: 'die kan ik afschrijven'. In aflevering twee is die mening gelukkig veranderd en stond ze weer op mijn radar. Het is moeilijk om echt een moment te prikken, maar is was pas echt op mijn hoede toen ze Dorien en mij liet armworstelen met de reus. Zeker na het vertrek van Bruno bleef dat door mijn hoofd spoken. Vanaf dat moment heb ik redelijk wat antwoorden op haar ingezet. Ik heb heel lang niet willen geloven dat Alina de mol was, maar na elke eliminatie schreef ik alle gestelde vragen en mijn antwoorden op in mijn boekje. Zo kon ik uitrekenen, door alle overlappingen, hoeveel vragen ik op elke kandidaat had ingevuld. Naargelang er kandidaten uitvielen, was het snel duidelijk dat ik Alina best heel goed in de gaten moest houden."

Over gaten gesproken, hoe zat dat eigenlijk met die gaten in je stoel bij de eliminaties Jolien? Op ons molforum werd daar druk over gespeculeerd.

"Ja juist, die drie gaten. Dat kwam eigenlijk gewoon omdat Dorien in aflevering 2 had opgemerkt dat die stoelen vrij wankel waren", lacht Jolien. "Ik zat toen net op een keigoeie stoel en iedere aflevering opnieuw heb ik dus wel bewust diezelfde eruit gekozen. Ik dacht: 'Ik ga hier niet door een stoel zakken, dat is kei genant'
Titel: Re: De Mol in de media (2020)
Bericht door: Heinz op 27-04-2020, 07:45:19
Weer een mysterie opgehelderd, waarvoor dank Jolien. Maar ook Bart, die net naast de overwinning greep, is blijkbaar goed op de hoogte van alle theorieën op ons wieisdemol.be forum

"Ik moet zeggen... dat forum is ge-wel-dig", zegt hij enthousiast. "Ik heb echt alles gelezen en het was gewoon de max. Je leest soms dingen die er zo boenk opzitten dat je begint te denken dat ze door mensen van de productie zijn geschreven, maar daarnaast ook gewoon belachelijke theorieën natuurlijk. (lacht) En dat is er net zo tof aan. Zo stond er ergens dat als je alle cijfers op de wikipedia pagina van Tourinnes-la-Grosse, waar ik woon, optelt dat je dan exact op 10200 uitkomt. Het bedrag van mijn vrijstelling. Ik dacht 'dat kan toch niet!'... maar zoiets vond ik bijvoorbeeld ook geweldig om te lezen."

De hints richting Bart kunnen ondertussen trouwens allemaal de prullenbak in, want de enige echte mol bleek natuurlijk Alina te zijn.

"Vanaf de paparazzi proef ben ik Alina in het oog beginnen houden", aldus Bart. "Ze werd heel zenuwachtig toen ik plots in het café bij Willy Sommers ging zitten, want ook de vriendin van Salim was daar aan het opdienen. Ik voelde dat ze daar zo snel mogelijk weg wou en dat vond ik wel erg verdacht. En toen haar auto de dag erna in de 0-zone terecht kwam was dat wel een extra element dat mij in haar richting deed kijken." Ook Bart zat dus op het juiste spoor, maar in de finale bleek Jolien toch sterker. "Dat was heel even vervelend, omdat je als finalekandidaat uiteraard wilt winnen. Maar vrijwel onmiddellijk kwam ook het besef dat je als één van 14.000 ingeschreven kandidaten De Mol hebt mogen meespelen, je de drie volle weken hebt kunnen meemaken en uiteindelijk ook de juiste mol gevonden hebt . Dus ongelukkig kan je daar niet van worden."

Klopt Bart, en waar wij dan weer niet ongelukkig van worden is dat het seizoen van De Mol nog niet helemaal is afgelopen. Volgende week volgt er natuurlijk nog een laatste aflevering waarin alle molsabotages en hints aan het licht zullen komen. We schrijven alvast in ons molboekje: zondagavond omstreeks 20u op VIER
Titel: Re: De Mol in de media (2020)
Bericht door: Heinz op 27-04-2020, 07:49:39
Humo:

De finale van ‘De Mol’ was hét droomresultaat voor de kijker
Vincent Van Peer maandag 27 april 2020, 7:36

(https://images0.persgroep.net/rcs/XuxDajzE_eqxCa8L1qsx0pUJBhg/diocontent/169942170/_fitwidth/1240?appId=93a17a8fd81db0de025c8abd1cca1279&quality=0.9)

Rijmpje ter ere van De Mol 2020: ‘Ze klaarde met sier ‘r moeilijke klus / Bespeelde de kandidaten als een Stradivarius / Gaf ons vleugels gelijk die van Pegasus / Maar, schijt nu een floeren aap, het was toch weer een Rus.’

Alina, Alina, Alina! Wekenlang kon de wolf van de kudde zich ongemerkt als schaap vermommen. De ene kandidaat na de andere werd als in een recentelijk heropende plantenwinkel uitgebreid om de tuin geleid. En zoals dat bij Russen wel vaker gaat: wie het stembriefje niet naar wens invulde, verdween op mysterieuze wijze - tot er op het einde nog drie uitverkorenen overbleven: advocaat Bart, bankbediende Jolien en De Mol.

De finale was, zoals dit hele seizoen, leuk en filmisch in beeld gezet. Maar zoals de meeste voorgaande ‘De mol’-finales had het ook iets van een striptease-act: allemaal goed en wel, maar je zit toch te wachten op het moment dat die mantel éíndelijk afvalt.

Eerst mochten Bart en Jolien het nog eens - heeft die Bart misschien Woestijnvis-aandelen? - op een onverminderd consumeren zetten. Zij speelden met hun tweetjes een poepchique fles Dom Pérignon en een pita van vijf euro naar binnen: het dieet in de viptent van Tomorrowland, maar daar kost een pita natuurlijk geen vijf euro. Geestig om Jolien vervolgens door de Griekse straten te zien struinen met al die champagne ín en liters parfum óp haar lijf: een Tanja Dexters-mopje dringt zich op, omdat zij vaak alles opdrinkt. Intussen zwom Alina Dagobert Duck-gewijs in het geld; geld dat zij voor een laatste keer grijnzend uit de groepspot kon halen.

Een mooie metafoor voor dit hele seizoen toen Alina in de allerlaatste proef maar in de roos blééf schieten. Die opdracht - van een brug springen en knallen maar - was zo simpel dat zelfs onze regering ze in een overzichtelijke Powerpoint had kunnen gieten. Daarna zetten de drie musketiers nog één keer hun beste pokerface op in het aanschijn van Gilles De Costers priemende arendsblik, en vulden ze nog een laatste keer de - dit keer alles bepalende - vragenlijst in. Toen de Griekse zon ook nog eens voor de laatste keer spectaculair onderging, mocht eindelijk die mantel af.

Jolien bleek Alina al het langst op het spoor. Het droomresultaat voor de kijker - verrassend én bevredigend - werd een nachtmerrie voor Sven Mary: enkele vrouwtjes die zomaar een topadvocaat aan de kant hadden gezet! Bart nam het wél sportief op, Alina bleek zichtbaar opgelucht dat haar maatje haar had weten te ontmaskeren, en Jolien, de terechte winnaar, kon alleen maar verbouwereerd wezen: haar kluts is voor het laatst gesignaleerd aan de kust van Pachi, wie ‘m terugvindt, mag altijd bellen.

Haar beloning? 22.835 euro, de laagste pot uit de geschiedenis van het programma maar desalniettemin een gulle zakcent. Daarmee wil Jolien haar medekandidaten nog eens in een tent lokken, en vervolgens ook Bart en Alina trakteren op een etentje in The Jane. Wat mij een slechte financiële beslissing lijkt: nadat Bart de menukaart van The Jane onder ogen heeft gekregen, kan Jolien misschien nog een euro of vijf op haar bankrekening bijschrijven - als Bart daar tijdens de rit huiswaarts tenminste geen pita van koopt.

Krijgt ú volgende week voor de kiezen: een allerlaatste aflevering vol uit de doeken gedane sabotages, geïmproviseerde Skype-reünies en mijn persoonlijke excuses voor de onzin die u hier afgelopen weken diende te doorploeteren. Smakelijk eten, of nog: priyatnogo appetita!
Titel: Re: De Mol in de media (2020)
Bericht door: Bels op 27-04-2020, 11:17:59
Opnieuw alle credits naar salb van wieisdemol.be voor het plaatsen van het volgende HUMO-artikel:

 ::bravo::
Nooit geweten dat de Neveneffecten een hand hadden in de beruchte museum proef. De twist past wel bij hen natuurlijk. ::tandpastasmiley::
Titel: Re: De Mol in de media (2020)
Bericht door: Heinz op 27-04-2020, 13:17:33
Opnieuw gepikt van salb. De Standaard met alleen al een prachtige foto:

(https://i.imgur.com/iBVRTL4.jpg)

(https://i.imgur.com/oor9SBN.jpg)

(https://i.imgur.com/6PJ8fMM.jpg)

En Alina en Jolien bij Studio Brussel: https://stubru.be/michelecuvelier/demolikhebmijongelofelijkhardgeamuseerdmetmollen
Titel: Re: De Mol in de media (2020)
Bericht door: Lonneke*L op 27-04-2020, 22:48:56
Leuk Heinz!
Titel: Re: De Mol in de media (2020)
Bericht door: Heinz op 28-04-2020, 12:12:18
Deze is ook leuk, Salim en Laure:

(https://i.imgur.com/RQ9D2cn.jpg)
Titel: Re: De Mol in de media (2020)
Bericht door: Convans op 28-04-2020, 12:20:55
Ja leuk, nu ben ik enkel nog benieuwd of ook Dorien volledig fout zat. Want dan kunnen we ook wel van een onverdachte mol spreken.

Bart pas over de helft van het programma. Jolien pas in aflevering 3 en Christian wss pas na het rode scherm.
Titel: Re: De Mol in de media (2020)
Bericht door: Heinz op 3-05-2020, 16:51:30
Met dank aan Koen.Willen van wieisdemol.be:

Christian blikt terug op De Mol: “Ik durf te dromen dat men nu anders kijkt naar mensen met dwerggroei”

Vierde worden. Voor velen is het de meest ondankbare plek, maar Christian Jansen (27) kan enkel positief terugblikken op zijn parcours in De Mol. “Dat je mag meedoen aan dit programma is eigenlijk het grootste cadeau.”

Zondag komen we in de reünie-aflevering van De Mol te weten hoe Alina te werk ging om de groepspot historisch laag te houden. Christian Jansen kijkt met een dubbel gevoel uit naar die finale-aflevering. “Daarna kan ik eindelijk vrijuit praten over wat we allemaal hebben meegemaakt. Aan de andere kant betekent dat ook het einde van dit fantastische avontuur.” Kijken zal hij doen samen met zijn familie. Want ondanks dat hij 3,5 jaar geleden naar Brussel verhuisde, zit hij de lockdown uit in Hasselt. “Toen duidelijk werd dat we een hele tijd binnen gingen moeten blijven, heb ik er bewust voor gekozen om terug naar Limburg te komen. In Brussel woon ik samen met vier vrienden en zou ik aangewezen zijn op mijn eigen kamer. Thuis bij mijn ouders heb ik nog het gezelschap van mijn familie en kan ik ook eens de tuin in. Het was wel even wennen, want het is van mijn twaalf jaar geleden – toen ik op internaat ging – dat ik nog zo een lange periode thuis geweest ben. Maar ik klaag niet hoor, ik zit daar zeer goed.”

Intussen zijn de inschrijvingen voor het nieuwe seizoen van De Mol gestart. De eerste avond was er al een overrompeling van 30.000 kandidaten. Was jij er vorig jaar ook zo snel bij?
“Totaal niet. Vorig jaar was er ook wel geen beperking opgelegd en had je dus iets meer tijd, maar ik heb gewacht tot de vooravond van de laatste dag. Ik heb toch wel even getwijfeld, want er komt veel bij kijken. Als je geselecteerd wordt, weet je dat je toch een tijdje in de kijker zal lopen. Daardoor had ik de jaren ervoor de sprong nog niet durven wagen. Ik heb eerst mijn studies afgemaakt en een job gevonden die ik graag doe. Daarna had ik er ruimte voor in mijn leven.”

Toen de kandidaten werden voorgesteld, viel jij meteen op. Denk je dat jouw deelname iets veranderd heeft aan de perceptie over mensen van jouw gestalte?
“Ik hoop het. Toen ik twee weken geleden afviel, las ik online toevallig een reactie van een mama, die een zoontje van 2,5 jaar heeft met achondroplasie (dwerggroei, red.). Ze vond het hartverwarmend om alle positieve reacties op mijn deelname te lezen. Ik durf dus wel te dromen dat mensen hierdoor anders gaan denken over mensen met dwerggroei.”

Kijkers vroegen zich in het begin af of je wel aan alle proeven ging kunnen deelnemen.
“Ik heb niet het gevoel dat ik in het spel anders behandeld ben. In mijn laatste aflevering moesten Bart en Jolien 17 km lopen terwijl Alina en ik mochten shopliften. Moest ik toen in de situatie gekomen zijn dat ik toch die fysieke proef had moeten spelen… Dat zou heel moeilijk geweest zijn. Ik geef dat graag toe. Ik heb nog nooit in mijn leven 17 km gelopen. Ik denk nu ook wel niet dat de mol mij ooit bewust in zo’n rol zou duwen, zodat de proef zou mislukken omdat ik het niet aankan. Maar buiten die loopopdracht was er niets dat ik niet gekund zou hebben. Bovendien zijn er altijd oplossingen te verzinnen. Tijdens de proef in de luchthaven had ik toevallig het geluk dat ik in de toren stond. Ik kan uiteraard autorijden, maar enkel met een aangepast voertuig. Als ik daar toch had moeten rijden, had waarschijnlijk mijn broer plaatsgenomen achter het stuur. Ik weet ook zeker dat niemand daar een probleem mee zou hebben.”

Tijdens het invullen van de allereerste eliminatietest zei je dat mensen die jou voor de eerste keer zien een bepaalde blik hebben. Wat voor blik is dat dan?
“Er zijn heel veel reacties mogelijk, maar in dit geval had je twee opties. Iedereen was heel beleefd, maar toch merk je dat er iets gaande is. Ofwel benadrukken ze hoe fantastisch ze het vinden dat je meedoet. Ofwel vermijden ze het onderwerp en houden ze het heel kort. Iedereen doet dat op z’n eigen manier, maar ik vond dat het bij één persoon niet spontaan overkwam. Het leek gespeeld.”

En bleek die persoon ook de mol te zijn?
“Dat kan ik nog niet prijsgeven. Net zoals ik nog niet mag zeggen of ik Alina op het spoor was. Dat wordt allemaal nog duidelijk tijdens de laatste aflevering. Ook dan komt iedereen te weten wie nu dat rode scherm had toen Salim afviel.”

Ongeacht of jij dat was, dat moet toch een heel zware eliminatie geweest zijn?
“Zeker, want er vertrekt iemand die eigenlijk nog niet moest gaan. Ik herinner mij nog dat wij op dat moment ook allemaal naar de makers van het programma keken van: jullie zijn echt zieke geesten. (lacht) Maar als je het achteraf bekijkt, snap je waarom ze dat doen. Dat is toptelevisie. Ik begon spontaan terug te zweten bij de uitzending van deze aflevering terwijl ik perfect wist wat er ging gebeuren.”
Titel: Re: De Mol in de media (2020)
Bericht door: Heinz op 3-05-2020, 16:51:35
Na die aflevering meenden onze molwatchers Elisabet en Joeri een goede leugenaar in jou te herkennen.
“Ik vrees dat ik hen toch zal moeten teleurstellen. Ik vind mezelf een heel slechte leugenaar. Er is natuurlijk wel een verschil tussen iets onbenullig verzwijgen of recht in iemand zijn gezicht liegen en de groep belazeren. Ik weet niet of ik dat gekund zou hebben. Ik heb ook nooit met opzet steken laten vallen of een spel gesaboteerd. Soms kwam het mij wel goed uit dat bijvoorbeeld Dorien de juiste antwoorden van Bart in de kajak niet zag of dat Els de toren met glazen omstootte. Dat heb ik dan wel kunnen uitspelen. Ik probeerde de schuld dan van mij af te schuiven, maar ik zat er toch elke keer weer toevallig bij.”“Maar meestal kon ik het niet laten om voor de groep te spelen. Als ik mij dan weer eens volledig gesmeten had voor een proef, dacht ik achteraf soms wel: ‘Shit Christian, wat hebt ge nu weer gedaan? Nu gaat niemand u nog verdenken.’”

Gilles De Coster zei in Gert Late Night dat het plots heel erg stil werd toen jij jouw rode scherm kreeg. Dat zowel kandidaten als crew het heel spijtig vonden dat jij moest vertrekken.
“Dat was heel mooi om te horen. Voor mij werd het toen ook heel stil. Vanaf het moment dat ik in de auto stapte, ben ik beginnen piekeren. Waarom heb ik dat zo gedaan? Zat ik wel juist? Waarom heb ik mij zo laten doen tijdens die treinproef? Ik ben ’s nachts echt nog vaak wakker geworden van die proef. Toen ik thuiskwam, heb ik mij nog zo’n twee dagen moeten schuilhouden voordat ik terug begon te werken. Het viel mij wel op dat ik plots heel anders naar de mensen rondom mij begon te kijken. Ik trok alles in twijfel wat ze tegen mij zeiden. ‘Iemand zegt dit, maar klopt dat wel?’ (lacht) Je bent dus een paar dagen paranoia, maar daarna gaat het leven gewoon verder.”

Is jouw vriend in Zweden intussen op de hoogte dat hij als alibi gediend heeft?
(lacht) “Ik denk dat mijn Erasmus-vriend Gustav nogal raar zou opkijken als ik hem nu plots zou bellen om te zeggen dat ik mensen heb wijsgemaakt dat hij ernstig ziek was en ik hem drie weken gezelschap heb gehouden. Dat zou het alleen maar verwarrend maken. Maar uiteraard is er niets aan de hand met Gustav. Ik voel mij zelfs wat schuldig dat ik dat verhaal verzonnen heb, maar het heeft wel heel goed gewerkt zowel in mijn familie als op het werk.”

Krijg je nu veel reacties als je buitenkomt?
“Toch wel tijdens die weinige momenten dat ik op straat kom. Zo ging ik een paar dagen geleden fietsen hier in Hasselt. Ik reed aan een behoorlijke snelheid toen enkele fietsers, die mij in tegengestelde richting passeerden, mij nariepen: ‘Hallo Christian, supergoed gedaan!’ Toen ik achteraf op Strava keek, waarop ik mijn ritjes deel, had ik een berichtje van diezelfde mensen. Ik vond het straf en leuk dat die mensen mij herkend en gevonden hadden. Maar aan de andere kant heb ik ineens maar beslist om mijn Strava-account over te schakelen naar privé.” (lacht)

Je wordt in de supermarkt nog niet raar bekeken als je bij de diepvriespizza’s staat?
(lacht luid) “Nog niet, misschien als ik na de coronacrisis terug wat vaker naar de winkel ga. Nog even voor de duidelijkheid: ik zou in het echte leven nooit iets stelen, want dat vind ik niet correct. Maar als het voor een leuke opdracht is en er geen consequenties aan verbonden zijn, dan leef ik mij uit en steek ik yoghurt en pizza’s met plezier weg.”
Titel: Re: De Mol in de media (2020)
Bericht door: Heinz op 3-05-2020, 16:53:58
En weer dank aan salb:

(https://i.imgur.com/SUqc0vT.jpg)
Titel: Re: De Mol in de media (2020)
Bericht door: Hulpmol op 3-05-2020, 21:55:18
Mark Coenegracht van Het Laatste Nieuws moest weer tegen zijn zin naar de televisie kijken vanavond:

De makers onthullen: Alina molde amper of onder de radar (https://www.hln.be/showbizz/tv/de-makers-onthullen-alina-molde-amper-of-onder-de-radar~a9588d0e)
Titel: Re: De Mol in de media (2020)
Bericht door: Vermoljoen op 3-05-2020, 22:23:51
Walgelijk! Schaamt die zich niet???  ::)
Titel: Re: De Mol in de media (2020)
Bericht door: Convans op 3-05-2020, 22:24:24
Dat artikel slaat echt helemaal nergens op  ::rofl::

Titel: Re: De Mol in de media (2020)
Bericht door: Arco Mol Fan op 3-05-2020, 22:27:18
Na twee regels had ik al genoeg gelezen.. Wat een onzin om zo zieltjes te winnen, gaat echt niet lukken. ::niet-ok::
Titel: Re: De Mol in de media (2020)
Bericht door: wouterv op 3-05-2020, 22:27:57
Dat artikel slaat echt helemaal nergens op  ::rofl::

gewoon de verbazing dat de mol dingen voorbereid,
heeft die enkel vorig seizoen gezien dan?
Titel: Re: De Mol in de media (2020)
Bericht door: Brtdm op 3-05-2020, 22:41:08
'Ze molde onder de radar.' Is dat niet het idee van een mol?

JONGENS, IK GA NU EVEN EEN MOLACTIE DOEN!!
Titel: Re: De Mol in de media (2020)
Bericht door: Hulpmol op 3-05-2020, 22:42:29
'Ze molde onder de radar.' Is dat niet het idee van een mol?

JONGENS, IK GA NU EVEN EEN MOLACTIE DOEN!!

 ::rofl:: ::rofl:: ::rofl::

Ik denk dat Mark gewoon een signaal in de rechterbovenhoek wilde wanneer er een actie aan het gebeuren was die de kijker niet mocht zien. ;D
Titel: Re: De Mol in de media (2020)
Bericht door: Brent op 3-05-2020, 22:45:04
Mark Coenegracht is echt een verschrikkelijke journalist die vooral zijn foute meningen wilt doordrukken ::ohno::
Titel: Re: De Mol in de media (2020)
Bericht door: D*N op 4-05-2020, 00:05:47
Journalistiek op zijn slechtst ::ohno::
Titel: Re: De Mol in de media (2020)
Bericht door: Heinz op 4-05-2020, 09:50:22
Vergeet HLN en lees Humo. Humo sprak met Alina! :D

https://www.humo.be/tv/humo-sprak-met-mol-alina-je-liegt-het-makkelijkst-tegen-wie-je-het-liefst-ziet~b8d5b11b/

Salb-service:

Humo sprak met ‘Mol’ Alina: 'Je liegt het makkelijkst tegen wie je het liefst ziet'

'Wat zou jij veranderen aan de foto's?' 'Operatief, bedoel je?' Tijdens de shoot etaleert kersverse mol Alina - wat rijmt op 'beeldschone tsarina' - de ontwapenende zelfrelativering waarmee ze een halfuur eerder al ons gesprek opfleurde. Ze had het over 'De mol', de lange tijd dat ze zonder papieren in België verbleef en over haar jeugd met haar mama. 'Ik zie haar het liefst van iedereen, maar zij is ook de enige persoon die ik op gezette tijden de nek zou kunnen omwringen.'

VINCENT VAN PEER MAANDAG 4 MEI 2020

De jongste mol ooit, de laagste groepspot in de geschiedenis, de hoogste kijkcijfers aller tijden: op het rapport van Alina Churikova staan alleen maar tienen. Maar van een afterparty kan vooralsnog geen sprake zijn.

HUMO Je hebt 'De mol' noodgedwongen in quarantaine moeten beleven, dus zonder feestjes. Is dat een vloek of een zegen?
ALINA CHURIKOVA «Een zegen, vermoed ik. Ik heb de finale superintens beleefd, in het bijzijn van de mensen die de aflevering gemaakt hebben. Het enige wat ik echt jammer vind, is dat er geen reünie heeft kunnen plaatsvinden. Ik ben nogal lijfelijk ingesteld en had iedereen graag nog eens vastgepakt (lacht).»

HUMO Hoeveel meter kun jij nog joggen in Westerlo vóór je wordt aangeklampt?
CHURIKOVA «Ik jog niet meer, want ik ben geopereerd aan de enkel die ik heb verwond tijdens 'De mol' en ik moet rusten. Maar bij de bakker heeft iedereen mij gezien. Nu is dat leuk, omdat de complimentjes van enkelingen komen. Maar als er geen coronacrisis was geweest...»

HUMO Nog goed dat alle festivals afgelast zijn: je had geen minuut van je favoriete bands kunnen genieten.
CHURIKOVA (lacht) «Dat vind ik toch jammer: ik ga elk jaar naar Werchter en Pukkelpop, en dit jaar had ik er graag Down the Rabbit Hole bij genomen. Mijn memorabelste editie moet Rock Werchter van twee jaar geleden zijn, toen Nick Cave and the Bad Seeds kwamen spelen.»

HUMO Hoe hou je je tegenwoordig bezig?
CHURIKOVA «Als ik opsta, vraag ik me weleens af: kan ik niets originelers doen dan gisteren? Ik wil telkens met een ander gevoel gaan slapen, en dat lukt nu niet. Wandelen en fietsen, allemaal goed en wel, maar dat doe ik nu al twee máánden. Voorts lees ik veel en kijk ik naar series en films. En af en toe studeer ik wat: ik ben nog altijd student, maar niet zo'n goeie (lacht). Ik heb druk nodig om te presteren, en dan is zo'n quarantaine lastig. Mensen zeggen: 'Je hebt zoveel tijd!' Maar dan doe ik juist niets.»
Ik ben een zonnekind hors catégorie. Ik heb een prachtige opvoeding gehad. Ik word steevast gelukkig wakker, of toch op zijn minst enthousiast: 'Wat zal de dag vandaag brengen?'

HUMO Jolien, de winnares van 'De mol', vond van zichzelf dat ze er als een bitch uitzag, en dat ze soms minder hevig had mogen zijn. Heb jij iets over jezelf geleerd?
CHURIKOVA «Jolien hoefde helemáál niet minder hevig te zijn. Ze is perfect zoals ze is. Bij mezelf keek ik vooral of ik m'n rol wel goed speelde. Maar ik vond het ook confronterend als ik mezelf op tv zag. 'Sta daar toch niet zo sullig met je mond open!' riep ik dan in de woonkamer. En telkens als ze mij in profiel filmden, wist ik weer waarom ik m'n neus zo haat (lacht). Ik probeer er niet te veel aan te denken, anders word ik er ongelukkig van.»

HUMO Ik wil nog even terugkomen op het 'Ik heb nog nooit'-drankspelletje, waarbij je zowat de Grote Nete hebt leeggedronken. Achteraf ging je vlot over de evenwichtsbalk. Heb jij veel ervaring wat dat soort tijdsbestedingen betreft?
CHURIKOVA «Natuurlijk, ik ben student (lacht). Maar die Griekse ouzo is wel straf spul, en ze schonken de glazen royaal vol. Tien minuten later hadden ze me niet meer moeten vragen om over die balk te huppelen. En ik had samen met Christian de avond al feestelijk ingezet met bier en wijn - ik was vergeten dat die proef nog moest komen. 's Nachts kwamen Jolien en Dorien aan mijn bed staan: 'Psst, ben jij de mol?' Ik mompelde: 'Nee. En ik ga niet zeggen wie mijn mol is.' Ik had de ultieme test doorstaan! Maar het is eigenlijk een schande dat ik me zo heb misdragen (lacht).»
Titel: Re: De Mol in de media (2020)
Bericht door: Heinz op 4-05-2020, 10:20:50
HUMO Nog iets wat in dat spelletje bleek: in Amerika heb je weleens met een vuurwapen geschoten, toen je daar op bezoek was bij familie.
CHURIKOVA «Veel familieleden zijn uit Kazachstan weggetrokken: naar Duitsland, België, Amerika... Wij zijn een geslacht van globetrotters (Alina migreerde in 2000 als peuter met haar ouders naar België, red.). Ik ben ook zo. Ik wil niet oud worden onder de kerktoren, met de mensen met wie ik in de kleuterklas heb gezeten. Pas op, in dat heimatgevoel schuilt wel schoonheid: de stille Kempen geven rust. Maar ik heb er bewust voor gekozen om in Gent op kot te gaan, terwijl al mijn vrienden in Antwerpen of Leuven zitten. Ik wil ook graag eens in Brussel wonen. En in Amsterdam. Het staat iedereen vrij om te doen wat hij wil, maar op mijn leeftijd al weten dat je je ooit wilt settelen in je geboortedorp, is dat niet de fun al op voorhand in de kiem smoren? Ik denk weleens: stop met plannen, dóé gewoon! Ik wil ook kinderen en een toffe job, maar ik weet gelukkig nog niet hoe, waar of wanneer.»

HUMO Als mensen jou complimenteren met je rol als mol, voegen ze er weleens aan toe: 'En dat op zo'n jonge leeftijd!' Ik heb de indruk dat dat jou irriteert.
CHURIKOVA «Ik bén jong, maar dat is geen argument om te zeggen dat ik het goed heb gedaan. Voor mij was het niet moeilijker dan voor de vorige mollen. Ik heb trouwens evengoed vrienden die veertigers zijn. Leeftijd is een cijfer zoals je gewicht, daar vraag je toch ook niet naar?»
Elke moeder doet alles voor haar kind, maar zij heeft te véél gedaan. Voor veel minder was ze al een topmama geweest.

HUMO Je hele jeugd heb jij hier, en ik haal mijn grootste aanhalingstekens boven, 'illegaal' doorgebracht, tot vijf jaar geleden. Ik stel me daar automatisch een harde tijd bij voor.
CHURIKOVA «Door mijn mama - die mijn alles is, dat is intussen bekend (lachje) - heb ik me nooit anders gevoeld dan de andere kinderen. Ik ben nóóit uit de boot gevallen. Voor haar was het niet makkelijk: als mijn vriendinnetjes op skivakantie gingen, dan draaide ze extra shifts, zodat ik mee kon. En ik kreeg mooie jurkjes, ook al kon ze die eigenlijk niet betalen. Eén keer kreeg ik van mijn meter en peter een tripje naar Disneyland Parijs cadeau: we reden erheen en konden alleen maar hopen dat niemand ons zou tegenhouden en terugsturen. Ik besef héél goed welke opofferingen ze zich heeft moeten getroosten. Dankzij haar heb ik nooit iets als traumatiserend ervaren, terwijl er wel één en ander is gebeurd waarvan ik hoop dat de meeste kinderen het nooit hoeven mee te maken.
»Je hoeft absoluut geen medelijden met mij te hebben, hoor. Wij hadden het goed. Die jaren in de illegaliteit hebben mij wel volwassener gemaakt: ik kan alles beter relativeren, ik ben rustiger en heb minder stress over kleinigheden...»

HUMO Voel jij je volbloed Belg?
CHURIKOVA «Nee. Ik ben tweetalig opgevoed en intussen ben ik vaak in Kazachstan geweest - mijn papa woont er opnieuw. Ik ben ginder vertrokken toen ik 1 jaar was, maar bij mijn terugkeer voelde ik meteen: dít is mijn thuis. Als iemand zich er negatief over uitlaat, raakt dat mij.»

HUMO Ook als Sacha Baron Cohen er de film 'Borat' over draait?
CHURIKOVA (lacht) «'Borat' vind ik heel grappig. Maar als iemand weer eens over corruptie begint... Nu ja, het gaat er wel zo aan toe, maar België heeft niet eens een regering!»

HUMO Hoor je weleens een Russenmop?
CHURIKOVA «Mijn vrienden vertellen die voortdurend. Als ik iets nieuws aanheb, bijvoorbeeld: 'De Russische maffia laat het weer breed hangen!' (lacht)
»Wat ik minder goed kan verdragen, is dat belerende vingertje van het wijze Westen naar die barbaren uit het Oosten. Van dat imperialisme krijg ik de kriebels. Over Leopold II wordt amper lesgegeven, maar die leiders in Noord-Korea en Brazilië vindt iedereen wél verwerpelijk, om over Poetin nog te zwijgen. In eigen boezem kijken blijkt erg moeilijk.»

HUMO In Russische contreien zijn mensen geloviger dan hier. En jij?
CHURIKOVA «Ik ben gedoopt in de Russisch-orthodoxe kerk. En mijn oma was van het bijgelovige type: als ik op de hoek van de tafel leunde, zou ik nooit een geschikte man vinden. En als ik binnen liep te fluiten, zou dat ongeluk brengen in geldzaken. Waarop ik de hele dag fluitend rondliep (lacht). In België heb ik me laten herdopen om mijn plechtige communie te kunnen doen: ik heb daar een leuk feestje van gemaakt. Verder zijn mijn mama noch ik gelovig.»
Titel: Re: De Mol in de media (2020)
Bericht door: Heinz op 4-05-2020, 10:21:26
BROLGEDICHTEN

HUMO Je hebt dingen meegemaakt waarvan je hoopt dat ze de meeste kinderen bespaard blijven. Zoals die keer dat je met je mama in een verhoorcel zat?
CHURIKOVA «Nee, zoiets glijdt van me af als water van een eend. Het gaat meer om kleine, vrijwel nietszeggende momenten die toch in mijn geheugen gegrift staan. Toen we net in België waren, sprak mama de taal nog niet goed. Ze ging naar de winkel om een pak suiker en met handen en voeten heeft ze proberen uit te leggen wat ze zocht. Ze kwam huilend terug, zonder suiker. Dan voel je je echt machteloos, opgesloten in een wereld die niet de jouwe is en waar niemand je begrijpt. Of nog: mama die in haar beste Nederlands van dat moment vraagt hoe laat het is. 'Meneer, sorry voor storen, hoeveel uur is?' Waarop die mens: 'Joa, maske, 't ies draai ure.' Dat verstond zij niet, hè. Dan denk je toch... Pff, ik schiet weer vol. Sorry, als ik over mama begin, moet ik bleiten (lachje). Maar ik bleit voor het minste, hoor - zelfs bij het reclamespotje met dat mannetje van Tiense Suiker (lacht). Maar met mama gaat het natuurlijk dieper, omdat ik de omvang van haar opoffering besef. Ik ben nooit iets tekortgekomen. Zij wel. Zij heeft in de mooiste tijd van haar leven het onmogelijke moeten doen om mij groot te brengen. Elke moeder doet alles voor haar kind, maar zij heeft te véél gedaan. Voor veel minder was ze al een topmama geweest.
»Er zijn duizend-en-één voorbeelden. Toen papa en mama nog samen waren, waren zijn schoenen eens kapot. Hij moest 's nachts in de bouw gaan werken - je kent dat wel, de rotste jobs zijn voor de Oostblokkers - en dus gingen ze naar een winkel van Shoe Discount, waar ze kleine roze Adidasjes voor mij zagen staan. Duur. En niet nodig, want een kind van 2 jaar groeit daar in drie weken tijd uit. En toch hebben ze die gekocht. Om dan zo fier als een gieter, met mij in de buggy, door de straten te kunnen kuieren.»

HUMO Waren jullie graag in België?
CHURIKOVA «Natuurlijk! Voor alle duidelijkheid: Belgen zijn de warmste mensen die ik ooit heb ontmoet. Ze zullen altijd helpen en hun eigen problemen aan de kant schuiven. Wij hebben zoveel vrienden gemaakt van wie we dachten: waarom dóén jullie zoveel voor ons? Jullie hebben het zelf zo moeilijk! Daarom - en vooral door de onvoorwaardelijke liefde van mijn ouders - onthoud ik akkefietjes zoals dat verhoor niet. Als je er te veel tijd aan verspilt, beland je in een negatieve spiraal. Ons is dat nooit overkomen. Geen seconde hebben wij gedacht: wij hebben het toch slecht!»

HUMO Er ligt veel druk op je schouders. Nu je mama zoveel voor jou heeft gedaan, móét je wel iets van je leven maken.
CHURIKOVA «Sowieso. Haar boodschap is duidelijk: 'Alina, ik heb mijn werk gedaan. Je bent een prachtige vrouw en alle deuren staan voor je open. Maar nu is het wel aan jou.' Ik zal mezelf nooit kunnen bewijzen zoals zij zich heeft bewezen. Maar ik kan wel op mijn manier proberen om te laten zien dat haar onbaatzuchtigheid niet voor niets is geweest. Hopelijk zal het me lukken.»

HUMO Je mama heeft altijd in onzekerheid geleefd. Is je studiekeuze, logopedie, een keuze voor stabiliteit?
CHURIKOVA «Misschien. Ik had graag deelgenomen aan de toelatingsproef voor het conservatorium. Dat creatieve heeft altijd in mij gezeten. Maar er was toch een stemmetje dat zei: 'Het zou eens niet moeten lukken!' Dat zou ik mezelf nooit vergeven. Ook al zou mijn mama me altijd steunen, ik redeneerde toch: Alina, haal nu gewoon dat universitaire diploma. Dan ligt de wereld nóg aan je voeten. En probeer desnoods daarna iets anders. Wat heeft mama allemaal niet gedaan? Ze is profvoetballer en FIFA-scheidsrechter geweest, werkt nu als orthopedagoog... Het leven mag een bocht nemen, ik ben niet bang dat ik die zal missen. Ik heb ook geen spijt van mijn keuze.»

HUMO Hoe komt je creativiteit tot uiting?
CHURIKOVA (denkt na) «'De mol' heeft die alleszins geprikkeld.»
Titel: Re: De Mol in de media (2020)
Bericht door: Heinz op 4-05-2020, 10:22:16
HUMO Je bent een goeie actrice, is gebleken.
CHURIKOVA «Dank u (lachje). Afgezien daarvan mocht ik soms mee nadenken over de aanpak van sommige afleveringen en proeven. Ik zit ook nog steeds op de academie: ik speel toneel, volg drama en voordracht...»

HUMO Dat zeg je op een toon die suggereert: dat stelt niks voor.
CHURIKOVA (lacht) «Maar het stélt ook niks voor.»

HUMO Je bent een expert in het relativeren, maar je kunt ook dingen kapotrelativeren.
CHURIKOVA «Dat is één van mijn zwaktes, ja. Bij wat ik zelf doe, bekruipt me vaak de gedachte: het is maar normaal. Het is puur geluk dat ik de kans heb gekregen om de mol te spelen. Het is niet mijn verdienste.
»Ik voel me niet onzeker, maar ik voel me ook niet snel fantastisch. Waarom zou ik mijn gedichten laten lezen aan iemand? Da's toch brol? Ik zal nooit over mezelf zeggen: 'Dát heb ik nu eens echt goed gedaan.' Ik vind: liever bescheiden sterven dan met een nek die niet in de kist past.»

HUMO Stel dat ik jou dat universitaire diploma cadeau geef, wat zou je dan doen?
CHURIKOVA «Dan ga ik toch voor de toelatingsproef. Ze hebben mij eens gevraagd wie ik zou willen zijn. Welnu: enerzijds Ivo van Hove, om zotte stukken met de grootste acteurs te kunnen maken. Anderzijds lijkt een carrière als een de pannen van het dak spelende acteur zoals Jan Decleir of Tom Dewispelaere me ook wel wat. Ik zou alleszins in het theaterwereldje willen vertoeven. Of stukken schrijven... Maar laat het duidelijk zijn: ik zal dat nooit kunnen.»

LESBISCHE PLOEG

HUMO Van de autoproef in 'De mol' die je samen met je mama hebt doorstaan, heb ik onthouden dat je temperament hebt.
CHURIKOVA «O, ja! Zeker als wij samen zijn, omdat we elkaar zo goed kennen en zo op elkaar lijken. Ik zie haar het liefst van iedereen, maar zij is ook de enige die ik op gezette tijden de nek zou kunnen omwringen (lacht). Je kunt voor niemand zoveel tijdelijke, zinsverbijsterende haat voelen als voor iemand die je écht graag ziet. Maar veel mensen zullen zich wel herkennen in dat typische moeder-dochtergekibbel waar wij ons in die auto aan hebben bezondigd (lacht).»

HUMO Je moest toen als mol liegen tegen haar. Gebeurt dat wel vaker?
CHURIKOVA «Ja (lacht). Vorige zomer heb ik duizend keer gezegd dat ik zat te studeren, terwijl ik met de redactie van 'De mol' moest overleggen. Ik ben toen ook drie dagen naar het festival We Can Dance gegaan, terwijl ik vlak daarna een examen had. Toen ze belde, ging ik in een wc-hokje staan: 'Oei, mama, ik zit in de bib, maar de verbinding is slecht! Klik!' (lacht) Achteraf vertel ik het dan wel, hoor. En ik was geslaagd, dus het maakte niet zoveel uit. Ach, de persoon die je het liefst ziet, is niet zelden de persoon tegen wie je het makkelijkst liegt.»

HUMO In 'De mol' vertelde je hoe je vroeger met je papa op trektocht ging, en je zelfs konijnen ving om te kunnen overleven.
CHURIKOVA «In de steppes van Kazachstan is er níks, hè. Wij hebben geen enkel dier uit leedvermaak gevangen, we moesten gewoon eten hebben. Ik vind dat een mooie kant van het leven. Hier heb je overal grote luxe, daar moet je gaan jagen (lacht).»

HUMO Je ouders zijn uit elkaar gegaan toen je 5 jaar was. Is de band met je papa goed gebleven?
CHURIKOVA «Toen hij was vertrokken, heb ik hem zeven jaar niet gezien. Dat is lang, hè. Het werd een soort latrelatie en dan is een echte vader-dochterband onmogelijk. Uiteraard zie ik hem graag. Maar zoals ik eens heb gezegd: mijn mama is niet alleen mama, maar ook papa, oma, opa, broer en zus. Een Zwitsers zakmes van een vrouw.»
Titel: Re: De Mol in de media (2020)
Bericht door: Heinz op 4-05-2020, 10:22:42
HUMO Heeft je papa in Kazachstan naar 'De mol' kunnen kijken?
CHURIKOVA «We hebben hem nu en dan filmpjes gestuurd, en hij was wel trots, ja.
»Soms is het moeilijk communiceren met hem, omdat we er andere visies op na houden. Hij is niet homofoob - toen mama nog voetbalde, was bijna de hele ploeg lesbisch, en met die meisjes kon hij het prima vinden. Maar even ruimdenkend als ik is hij ook niet. Zoiets vervreemdt mensen van elkaar. Ik kan het hem moeilijk kwalijk nemen, want als ík daar was grootgebracht, zou ik nu wellicht zoals hij denken.»

HUMO Je bent een blond, blank meisje met een Kempense tongval, en van je gezicht valt niet af te lezen dat jouw roots elders liggen.
CHURIKOVA «Dat maakt het voor mij wel makkelijker. Ik voelde vroeger meteen een zekere verantwoordelijkheid als er iemand met andere roots op school arriveerde. Dan dacht ik: ik ben zoals jij. Ik heb píkzwarte Russische vrienden die in Moskou gestudeerd hebben. Moskou is niet de leukste stad als je een kleurtje hebt. Of als je anders bent, tout court. Als ik hoor wat zij allemaal hebben meegemaakt, denk ik bij mezelf: Alina, meisje, jij weet nog niks.
»Erg hoe perceptie alles kan bepalen, hè? Belgen durven in mijn bijzijn weleens te verzuchten: 'Allee, 't zijn weer de buitenlanders.' Ik zeg dan: 'Ik ben een buitenlander.' 'Ja maar, nee, gij zijt hier al lang, blabla.' En dan ik weer: 'De mensen die je aanwijst, zijn rasechte Belgen, en ik niet: ik heb zelfs geen Belgische identiteitskaart.' Dan weten ze niet meer wat gezegd.»

HUMO Waarom ben jij nog altijd geen Belg?
CHURIKOVA «Ik heb alleen een verblijfsvergunning, echt Belg worden is een ander verhaal: daar kun je boeken over schrijven. De nationaliteit van een land verkrijgen is een gunst. Je moet die aanvragen, diploma's bijeensprokkelen, bewijzen dat je ingeburgerd bent... (Schamper) Mama floot als scheidsrechter belangrijke wedstrijden bij de FIFA, maar ze is blijkbaar nog niet genoeg ingeburgerd. Toen ik eens thuiskwam van de kleuterschool, begon ik op het toilet een liedje van K3 te zingen. Mama is toen in tranen uitgebarsten: 'Mijn dochtertje zingt iets van K3, nu is ze een écht Belgje!' (lacht)»

HUMO Hoe is jouw mama eigenlijk in het voetbal verzeild geraakt?
CHURIKOVA «Ze speelde het al op het internaat waar ze als kind zat. Ze bleek héél goed te zijn, en op haar 16de voetbalde ze in China, waar ze op de Asian Cup het equivalent van de Gouden Schoen heeft gewonnen.
»Haar discipline is grenzeloos: het is die pure focus die je ook ziet bij Russische en Aziatische gymnastes, ze lijken wel gebrainwasht. Ze is keihard gedrild. Veters niet vastgeknoopt? Drie toertjes rond het veld lopen. En daarna de anderen inhalen. Toen ze in België kwam voetballen, dacht ze: wat voor pottenstampers zijn dat hier? (lacht)»

HUMO Nadat ze mama was geworden, heeft ze twee seizoenen bij Anderlecht gespeeld.
CHURIKOVA «Meteen na de bevalling stond ze weer op het veld. Toen ik mijn eerste stapjes zette, heeft ze die gemist omdat ze in Finland zat. Toen ze thuiskwam, kon ik al mijn weg door de sneeuw banen: het was de eerste keer dat ze mij zag lopen. Daarna nam ze me altijd mee naar Anderlecht, met de buggy op de metro.»

HUMO Kun jij zelf tegen een bal trappen?
CHURIKOVA «Totáál niet. Ik heb geen coördinatie, geen balgevoel, niks.»

HUMO Sinds de vorige verkiezingen is het extreemrechtse gedachtegoed weer in opmars in België. Baart dat jou zorgen?
CHURIKOVA «Ik ben geboren in Almaty, de vroegere hoofdstad van Kazachstan, op vier uur rijden van de Chinese grens - China was voor ons wat Parijs is voor Belgen. Wij hadden het ginder goed. Wij zijn gewoon verhuisd zoals jij zou kunnen beslissen om naar Amerika te verkassen. Je denkt: het zal daar keitof zijn. Maar sommigen beseffen niet dat andere mensen weleens géén keuze kunnen hebben, dat vluchtelingen in een onmogelijke situatie worden gedwongen. 'Waarom hebben die een iPhone?' hoor je weleens. Welja, omdat ze zijn zoals jij en ik. En omdat zij thuis halsoverkop moesten vluchten. Ik lig daar wel wakker van, ja. Wat zal er met die mensen gebeuren? En hoe kun je daar nu ongevoelig voor zijn?»
Mijn oma was van het bijgelovige type. Als ik binnen liep te fluiten, zou dat ongeluk brengen in geldzaken. Waarop ik de hele dag fluitend rondliep (lacht).
Titel: Re: De Mol in de media (2020)
Bericht door: Heinz op 4-05-2020, 10:22:59

HUMO Jouw generatie zou hoe langer hoe rechtser worden, wat ook te merken is aan de populariteit van Dries Van Langenhove en Schild & Vrienden.
CHURIKOVA «De jeugd is het makkelijkst beïnvloedbare publiek én ze maakt de toekomst uit: het is dus slim van zulke partijen om die te bewerken. Inhoud maakt ook niet zoveel uit. Dries Van Langenhove is iemand die met zijn stoute mond jongeren kan bekoren: 'Wow, die durft!' Maar wat hij precies zegt? Who cares. Veel jongeren beseffen niet wat ze uitkramen. Laat hen maar eens een argument formuleren waarom ze Van Langenhove appreciëren. Veel verder dan 'Het is toch ons land?' zullen ze niet komen.
»Ik wil mijn generatie niet te snel afschrijven. Er zijn ook meer dan genoeg jongeren die mijn mening delen, en die het véél mooier kunnen verwoorden dan ik. Ik vind het, zoals alles in het leven, hoopvol (lacht).»

HUMO Wat was tot nog toe de fijnste periode in je leven?
CHURIKOVA «Het zesde middelbaar. De vooravond van iets groots! In het middelbaar had ik vaak het gevoel dat ik in de wachtkamer zat. Toen het slot van de deur ging, voelde ik me bevrijd. Ik wilde meteen au sérieux worden genomen, niet meer als een kind behandeld worden. Ik kan er ook niet tegen als iemand een 5-jarige afwimpelt die met een oprechte levensvraag komt aanzetten. Betuttelen is niks voor mij.»

HUMO De mol spelen is een eenzame rol, en jij hebt je hele leven vooral met je mama geleefd. Ben jij goed vertrouwd met eenzaamheid?
CHURIKOVA «Niet met eenzaamheid, wel met alleen zijn. Toen ik klein was, moest mama zeven dagen per week werken, van zes uur 's ochtends tot halftien 's avonds. Ik was het eerste kindje in de voorbewaking en het laatste in de nabewaking. Ik heb daar nooit vragen bij gehad: ik amuseerde me te pletter (lacht). Later kon mama geen babysit betalen, dus vanaf het eerste leerjaar, toen zij bijvoorbeeld Nederlands ging leren, zat ik thuis. Daarom had ik wél als eerste van mijn vriendinnen een gsm, zodat mama me kon bellen. Opeens was ik supercool (lacht).»

HUMO Is er nog iemand met wie je lief en leed deelt?
CHURIKOVA «Ik heb nog niet zo lang een lief, en met hem kan ik veel bespreken. En ik heb een beste vriendin die wel één en ander van mij weet. (Denkt na) Maar er is niemand die véél van mij weet. Alleen mama.»
HUMO Ik vind je anders behoorlijk open.
CHURIKOVA «Er staat een muur rond mij, en dat vind ik geen goede eigenschap. Er is een grote cirkel waarin ik open ben en over alles praat. Maar over alles wat buiten die cirkel ligt, zwijg ik. Dat is van mij. Misschien omdat ik geen medelijden wil.
»Door over onze situatie van vroeger te praten, hoop ik dat mensen in een soortgelijke positie er hoop uit putten. Ze moeten weten dat ze niet mogen opgeven, want het komt altijd goed. Dat is echt zo!»

HUMO Kun jij, als eeuwige relativist, geloven in de eeuwige liefde?
CHURIKOVA «Als je dat geloof niet hebt, waarom zou je er dan nog aan beginnen? Maar ik ben wel realistisch. Mijn ouders zijn gescheiden. Mama zei toen: 'We zijn uit elkaar. Dat is niet erg, maar het is nu zo.' Dat grote gezin, waarbij iedereen samenzit rond het haardvuur: ergens wil ik dat wel, maar het hóéft niet. Wat mama heeft gedaan, vind ik even goed. Alle wegen liggen wagenwijd open voor mij. Ik geniet, ik zie graag en ik word graag gezien.»

HUMO Kort samengevat: jij bent een gelukzak.
CHURIKOVA «Ik ben een zonnekind hors catégorie. Ik heb een prachtige opvoeding gehad. Ik word steevast gelukkig wakker, of toch op zijn minst enthousiast: 'Wat zal de dag vandaag brengen?' Alleen al dat ik nu hier zit en tegen jou mág praten, dat is toch ongelofelijk?»

HUMO Alina, beter kan niet.
Titel: Re: De Mol in de media (2020)
Bericht door: Tunneltelevisie op 4-05-2020, 12:09:22
Bedankt Heinz!  ::ok::

Mooi interview! Ik heb veel bewondering voor Alina als mens en ook voor haar moeder. Wat hebben ze veel meegemaakt.

Om dit stuk moest ik lachen:

"Maar die Griekse ouzo is wel straf spul, en ze schonken de glazen royaal vol. Tien minuten later hadden ze me niet meer moeten vragen om over die balk te huppelen. En ik had samen met Christian de avond al feestelijk ingezet met bier en wijn - ik was vergeten dat die proef nog moest komen. 's Nachts kwamen Jolien en Dorien aan mijn bed staan: 'Psst, ben jij de mol?' Ik mompelde: 'Nee. En ik ga niet zeggen wie mijn mol is.' Ik had de ultieme test doorstaan!"

Ik zie het helemaal voor me!  ::rofl:: ::rofl:: ::rofl:: ::rofl::
Titel: Re: De Mol in de media (2020)
Bericht door: Heinz op 4-05-2020, 12:10:43
Leuk stukje was dat ja. En mooi om de mens achter de Mol beter te leten kennen. ::bravo::
Titel: Re: De Mol in de media (2020)
Bericht door: Bels op 4-05-2020, 12:11:51
Vergeet HLN en lees Humo. Humo sprak met Alina! :D

https://www.humo.be/tv/humo-sprak-met-mol-alina-je-liegt-het-makkelijkst-tegen-wie-je-het-liefst-ziet~b8d5b11b/
Heel mooi interview, zit veel meer in dan op tv te zien was. Ik bedenk me wel dat ik lang niet zo volwassen was op mijn 21ste.  :-\\
Titel: Re: De Mol in de media (2020)
Bericht door: Hulpmol op 4-05-2020, 19:38:07
Ik wist al wel dat ik masochistische trekjes heb, maar ik heb toch nog eens een HLN-artikel gelezen over De Mol (dat achter een betaalmuurtje zit) waarin ze de voorbije 5 mollen doorlichten. Aangezien terugblikken altijd leuk is, laat ik het op jullie los:

Vijf seizoenen ‘De Mol’ doorgelicht: zo gingen de voorgangers van Alina te werk
Auteur: Jolien Boeckx
Titel: Re: De Mol in de media (2020)
Bericht door: Hulpmol op 4-05-2020, 19:38:18
Vervolg:

Spoiler:  De Mollen van 2016, 2017 en 2018 (klik om te tonen/verbergen)
Titel: Re: De Mol in de media (2020)
Bericht door: Luc op 4-05-2020, 21:17:36
Ik vind Alina tot nu toe de beste Vlaamse mol gevolgd door Eline.
Merkwaardig dat in Vlaanderen vrouwen de beste mollen zijn waar dat in Nederland de beste mollen mannen zijn (George, Dennis, Kees).
Titel: Re: De Mol in de media (2020)
Bericht door: Convans op 5-05-2020, 00:44:24
Ik heb echt een totaal andere mening dan dit artikel.

Pieter en Eline staan op plaats 4 en 5  ::schaam::
Titel: Re: De Mol in de media (2020)
Bericht door: Michmol op 5-05-2020, 00:51:35
Na lezing van het HUMO-interview is voor mij één ding is zeker: Alina doet het beter als mol dan als historica of politicologe.  ::hypocriet::
Titel: Re: De Mol in de media (2020)
Bericht door: Daslan op 5-05-2020, 03:34:29
Vergeet HLN en lees Humo. Humo sprak met Alina! :D

https://www.humo.be/tv/humo-sprak-met-mol-alina-je-liegt-het-makkelijkst-tegen-wie-je-het-liefst-ziet~b8d5b11b/

Erg leuk om te lezen, thanks! Helpt toch mooi bij het afkicken van dit seizoen. Nu hopen dat m'n Duits niet al te roestig is voor aanstaande woensdag.  ::rofl::
Titel: Re: De Mol in de media (2020)
Bericht door: Heinz op 11-08-2020, 23:34:33
Alina in Humo van deze/vorige week, met dank aan Salb:

(https://i.imgur.com/tVJs9vk.jpg)

(https://i.imgur.com/WMcYtxm.jpg)

(https://i.imgur.com/pSSbsTm.jpg)
Titel: Re: De Mol in de media (2020)
Bericht door: Brtdm op 11-08-2020, 23:37:52
Ik schrok heel even toen ik naar onder scrolde, maar zag toen dat het een schilderij was.  ::rofl:: ::schaam::
Titel: Re: De Mol in de media (2020)
Bericht door: Heinz op 12-08-2020, 07:28:31
 ;D
Titel: Re: De Mol in de media (2020)
Bericht door: wouterv op 28-09-2020, 09:41:19
Aline is een kandidate in het nieuwe seizoen van 'De slimste mens ter wereld'.

en voor de Nederlanders: Jan Kooijman doet ook mee
Titel: Re: De Mol in de media (2020)
Bericht door: Heinz op 28-09-2020, 10:55:20
Tof. Ik zou er niet van staan te kijken als Alina dat spelletje ook wel even wint. Ze doet en kan toch alles? ::bravo::
Titel: Re: De Mol in de media (2020)
Bericht door: wouterv op 28-09-2020, 13:01:01
Tof. Ik zou er niet van staan te kijken als Alina dat spelletje ook wel even wint. Ze doet en kan toch alles? ::bravo::

Hopelijk volgt ze Gilles (won het spelletje ook) en niet Pieter (lag er na 1x uit)
Titel: Re: De Mol in de media (2020)
Bericht door: Convans op 26-11-2020, 12:57:18
Vanavond is het eindelijk zover! Alina in de Slimste Mens
Titel: Re: De Mol in de media (2020)
Bericht door: Heinz op 26-11-2020, 12:58:54
Leuk. Jammer dat we het in Nederland niet kunnen zien.
Titel: Re: De Mol in de media (2020)
Bericht door: Heinz op 21-12-2020, 22:40:35
Humo:

BEWOGEN 2020 JOLIEN DERCK ONTMASKERDE DE MOL
Jolien Derck ontmaskerde de Mol: ‘Ik ben gaan opzoeken wat mensen over me zeiden op Twitter. Ik geef toe: dat was schrikken’

Buren verklikken, het zou zomaar een nieuwe nationale hobby kunnen worden tijdens de feestdagen, maar de trend werd gezet in het voorjaar: toen ontmaskerde de 25-jarige Jolien zonder boe of ba haar maatje Alina in ‘De mol’. Ze zal altijd een memorabele winnaar blijven: als eerste in de geschiedenis van het VIER-programma slaagde ze erin om álle finalevragen juist te beantwoorden. Ging de rest van 2020 even vlot?

VINCENT VAN PEER
ZONDAG 20 DECEMBER 2020

HUMO Ik ga even van een boude veronderstelling uit: 2020 moet voor jou een ingrijpend jaar zijn geweest.
JOLIEN DERCK (twijfelt) «Eigenlijk niet, hoor. Het positieve aan corona is dat het de heisa rond ‘De mol’ een beetje getemperd heeft. De grote aandacht die dat programma normaal met zich meebrengt, is min of meer geruisloos overgewaaid, en dat zint mij wel. Het spel spelen was voor mij leuker dan de uitzendingen. Al heb ik er wel van genoten om het allemaal nog eens op televisie mee te maken.

»En het was nu toch ook al heftig. De weken na de finale heb ik ervaren als erg intens: je wordt nageroepen, moet babbeltjes doen... Op een bepaald moment zat mijn onderbroek niet goed, maar ik kon er niks aan doen, want ik dacht: iedereen gaat dat zien. (lacht)»

HUMO Wees maar eens ongestoord ladderzat als BV.
DERCK «Ik heb daar vaak aan gedacht. Na de opnames, maar vóór ‘De mol’ op tv kwam, ben ik doelbewust een periode goed gaan feesten. Daarvoor was ik dat een beetje moe, maar ik dacht: fuck it, het zal de laatste keer in lange tijd zijn zonder dat ik herkend zal worden. Dat waren goeie maanden, en inderdaad: de laatste keer in lange tijd. Ik weet één ding: ik zou nooit van m’n leven bekend willen worden.»

HUMO Wat is de vreemdste interactie met een fan die je hebt mogen beleven?
DERCK «Via Instagram had ik even enkele fanatieke fans die me elke dag een gedichtje stuurden (lachje). Meisjes die het moeilijk hadden met de coronamaatregelen, maar die er dankzij mij – zeiden ze – wel door geraakten. Ze schreven korte tekstjes en brachten verslag uit van hun dag: ‘Dag 4. Hey Jolien!’ Op den duur sloegen ze weleens een dag over: ‘Dag 34. Sorry dat ik er gisteren niet was!’ (lacht) Superlief, maar goed dat het gestopt is. Ik vond het vooral verwarrend: ik zie mezelf niet als iemand die bekend hóórt te zijn, ik deed gewoon mee aan een spelletje. Het is niet alsof ik iets verwezenlijkt heb, dat ik een talent heb waarvoor ik bewonderd kan worden, hè?»

HUMO Nu doe je precies alsof je geen enkele kwaliteit nodig hebt om ‘De mol’ te winnen.
DERCK «Je moet wel een beetje opmerkzaam zijn, en mensenkennis hebben, en natuurlijk ook een beetje geluk. Maar waarom willen mensen je daarom meteen aanklampen? Ik kon dat maar moeilijk begrijpen. Als iemand met me op de foto wilde, dan deed ik dat wel, maar tegelijk dacht ik: een foto met mij, wat ben je dáár nu mee?»

HUMO Het laatste artikel over jou dat ik kon vinden, dateert van 20 mei. Daarin staat: ‘Er was Jolien vóór ‘De mol’, en nu is er Jolien ná ‘De mol’.’
DERCK «Waar stond dat? TV Familie? Dat zegt genoeg (lacht). Ik ben er net trots op dat ‘De mol’ mij helemaal níét heeft veranderd. Beginnen te zweven was nooit een optie.

»Ik heb wel geleerd hoe mijn persoonlijkheid bij bepaalde mensen nogal bruut en direct kan overkomen. Daar hou ik nu, zeker op professioneel vlak, toch íéts meer rekening mee.»

HUMO Je zei eerder al dat je het moeilijk had met sommige reacties online. Blijft dat prikken?
DERCK «Ik vind het sowieso al een raar idee dat mensen de neiging voelen om hun meningen op Twitter te verspreiden. Who cares? Ik heb geen Twitter. Ik kwam er pas achter dat er dingen over mij werden gezegd toen vrienden ze naar mij doorstuurden: ‘Kijk wat ze over jou schrijven, dat kan toch niet?!’ Ik dacht: ja oké, maar ik wil dat helemaal niet zien (lachje). Toen ben ik toch wat beginnen te graven, en ik moet toegeven dat ik schrok.

»Nu, ik heb ook veel fijne reacties gekregen. ‘Goed dat er eens een vrouw op tv komt die zich er geen bal van aantrekt dat ze lief en schattig en mooi moet zijn, maar gewoon is wie ze is.’ Dat vond ik dan wel weer cool.»

HUMO Heeft het feit dat we toen met z’n allen in lockdown zaten, en dat je dus niet veel mensen écht kon zien, ervoor gezorgd dat de anonieme onlinecommentaren harder binnenkwamen?
DERCK «Ik miste m’n klankbord, dat ik op dat moment echt wel kon gebruiken. Ik heb altijd gezegd: ‘Whatever Vlaanderen denkt, dat kan me echt niet schelen, zolang mijn vrienden Jolien maar herkennen.’»
Titel: Re: De Mol in de media (2020)
Bericht door: Heinz op 21-12-2020, 22:40:51
HUMO Ik heb je niet of amper in de media zien opduiken.
DERCK «Nee, ik wilde liever niet té veel media-aandacht. Dat heb ik ook besproken met de persverantwoordelijke van het programma. Dat is nooit een probleem geweest.»

HUMO De ene keer dat ik jou buiten ‘De mol’ in de media zag verschijnen, was vlak na de finale, in ‘Gert Late Night’. Gert Verhulst meende toen een ‘lesbische porno’-vibe op te merken bij het knipoogje dat jij en Alina uitwisselden na haar ontmaskering.
DERCK «Juist (lacht). Op Instagram circuleerden ook uitgebreide berichten van mensen die fantaseerden over een lesbische relatie tussen ons. Ik heb die meteen naar Alina doorgestuurd: ‘Je moet eens kijken! Op eigen risico dan wel, want het is echt creepy.’ Wat stond daar dan te lezen? ‘Heel ‘De mol’ lang hadden ze al een oogje op elkaar: zo erg voor de vriend van Jolien!’ Huuh? (lacht)

»Kwam die knipoog echt zo, euh, seksueel over?»

HUMO Totaal niet.
DERCK «Voilà! Alina stuurde achteraf dat er in de examens van haar universiteit – het vak was sociaal recht of iets dergelijks – een case zat over ‘het koppel Jolien en Alina’. Niet gezeverd! Is dat dan puur toeval? Of wilde één of andere professor zich populair maken bij de studenten? Raar.»

HUMO Ben je na ‘De mol’ in een zwart gat gevallen?
DERCK «Niet echt, en ik denk dat ik weet waarom: onze editie is vanwege corona nooit helemaal afgesloten geweest, wij hebben nooit dat Laatste Moment gehad.

»Weet je wanneer ik het wel onverwacht moeilijk had? Toen Gilles De Coster enkele weken geleden tijdens ‘De slimste mens ter wereld’ het nieuwe seizoen aankondigde. Ik dacht: o, wauw, het is écht achter de rug nu. Het begint opnieuw en wij hebben er niks mee te maken.»

HUMO Dat seizoen speelt zich wel af in Duitsland. En dan te bedenken dat jullie groep even teleurgesteld was over Griekenland.
DERCK «Deelneemster Els zei op voorhand dat ze nooit verder was geweest dan Griekenland. ‘Gelukkig is er nu ‘De mol’!’ zei ze. Jammer! (lacht) Ikzelf was sowieso nooit teleurgesteld over Griekenland. En Duitsland is wel fantástisch mooi, hè. ‘De mol’ is trouwens zo goed dat ze het evengoed in Blankenberge kunnen opnemen: het zou nog fantastische televisie opleveren.»

HUMO Wanneer heb je voor het laatst één van de ‘De mol’-kandidaten in levenden lijve gezien?
DERCK «Deze zomer ben ik naar de wellness van Dorien geweest. Bart heb ik een paar keer gezien, Salim en Christian ook... Eén dag waren we allemaal samen, bij Bruno in de tuin, toen dat even mocht. Maar ja, dat is al lang geleden. Bart kwam normaal gezien vorige week eten. Dat is niet doorgegaan, hè.»

HUMO Je ging de groep trakteren op een kampeerweekend naar het voorbeeld van jullie beruchte nacht in de tipi, en je ging ook je medefinalisten trakteren in The Jane. Ik neem aan dat dat er allemaal nog van moet komen?
DERCK «Maar dat het er nog van komt, staat vast. 2021!»

HUMO De rest van de prijzenpot zou op je spaarboek belanden. Heb je jezelf dan geen enkel folietje gepermitteerd?
DERCK «Jawel, ik heb een koersfiets gekocht, zij het een redelijk goedkope. Door corona ben ik beginnen te koersen, samen met een paar vriendinnen. Ik had een nieuwe sport nodig en ik háát lopen.»

HUMO Is de balans van 2020 voor jou positief of negatief?
DERCK «Positief. Corona is vervelend: ik mis mijn vrienden, ik wil mijn grootouders kunnen knuffelen, en de rest van mijn familie. Zeker met Kerstmis: normaal maken we er een feest van met meer dan dertig man, waar iedereen tot in de vroege uurtjes blijft plakken en waar veel gezopen wordt – het bier is altijd op. Bij onze familie is het écht plezant, kortom.

»Maar ik heb wel gewoon mijn job behouden, ik ben geen dag technisch werkloos geweest, kan mij ook daarnaast goed bezighouden... Ik heb veel mensen rond me die het momenteel moeilijk hebben, die geen lichtpuntje meer zien. Maar ik heb dat niet. Ik durf het bijna niet te zeggen, maar het gaat prima met mij, ik amuséér mij. Ik heb eindelijk de tijd om weer viool te spelen en klarinet te oefenen, tijd voor alle dingen waar ik jarenlang géén tijd voor had. 2020 was voor mij het gap year dat ik altijd al wilde, maar nooit zou durven op te eisen. (Snel) En ‘De mol’ winnen, dat was ook lang niet kwaad.»

HUMO Veel succes in 2021, en in je prille relatie met Alina.
DERCK (lacht) «Sowieso, bedankt.»


Met dank aan salb! ::ok::
Titel: Re: De Mol in de media (2020)
Bericht door: Vermoljoen op 8-02-2021, 22:23:10
Kandidate Jessica uit De Mol 2017:
https://vtm.be/jess-das-het-mooiste-wat-iemand-al-voor-mij-heeft-gedaan~v41b06976-a7b6-4ca9-a630-fb4a8896ad8c

Under his eye