Realitynet - Realitynet.org

Oudere seizoenen => Wie is de Mol? => De Mol Play4 2023 (Vlaanderen) => Topic gestart door: Vermoljoen op 5-03-2023, 20:34:57

Titel: De Mol in de media (2023)
Bericht door: Vermoljoen op 5-03-2023, 20:34:57
Deel hier alles over De Mol in de media  ::vergroot::
Titel: Re: De Mol in de media (2023)
Bericht door: Heinz op 13-03-2023, 22:26:52
Humo
https://www.humo.be/tv/uma-en-sven-een-jaar-later-toen-ik-de-eerste-keer-werd-herkend-heb-ik-hard-gehuild-ik-besefte-dat-mijn-leven-nooit-meer-hetzelfde-zou-zijn~b775a2b6/

Uma en Sven, één jaar later: ‘Toen ik de eerste keer werd herkend, heb ik hard gehuild. Ik besefte dat mijn leven nooit meer hetzelfde zou zijn’

Een woestijn, een paar cowboyboots en enkele mysterieuze zinnen van Gilles De Coster: meer was er niet nodig om mollenspeurders overal te lande in opperste staat van paraatheid te brengen. Branden evenzeer van nieuwsgierigheid naar het elfde seizoen van ‘De mol’: Uma (27) en Sven (31), respectievelijk de mol en de winnaar van vorig jaar. ‘Als mensen me vragen wat ze moeten doen om door de selectie te raken, zeg ik: strippen!’

EVELIEN ROELS
ZONDAG 12 MAART 2023

Uma en Sven weten precies hoe de nieuwe kandidaten zich nu voelen. ‘Die spanning! Je hebt maanden moeten zwijgen, en nu mag je eindelijk iedereen vertellen dat je in ‘De mol’ zit. Zalig!’

HUMO Hebben jullie de trailer van het nieuwe seizoen gezien?

UMA VANDEMAELE «Natuurlijk! Zo goed!»

SVEN PEDE «Het is toch straf: dat programma heeft maar 15 seconden nodig om je weer helemaal mee te krijgen. Je hoort Gilles De Coster zeggen: ‘Dit hebben we echt nog nooit gedaan.’ En baf, je hangt eraan!»

VANDEMAELE «En het zalige is: je wéét dat ze hun woord zullen houden. Ik heb al elk seizoen gedacht: dat kunnen ze niet meer overtreffen. En dan doen ze het toch.»

HUMO Hebben jullie een vermoeden wat ze nu van plan zijn?

PEDE «Het kan van alles zijn. De proeven? De manier waarop de mol is gekozen? Of kiezen ze die weer ter plaatse, zoals in Vietnam?»

HUMO Op forums gaat het gerucht dat er nu twéé mollen zijn.

PEDE «De ploeg zei vorig jaar dat ze altijd zo dicht mogelijk bij het basisconcept willen blijven, dus dat denk ik niet.»

VANDEMAELE «Ik was vooral verrast dat ze de trailer blijkbaar in Arizona hebben opgenomen. Filmrechten en dergelijke verkrijgen is een hele onderneming, zeker in de VS. Maar het is hun toch gelukt. Wat een zalige reisbestemming, trouwens.»

HUMO Voelden jullie een steekje jaloezie?

PEDE «Ik niet, ik was al blij dat ik mocht meedoen, het maakte me niet uit of we nu in Vietnam of op de Canarische Eilanden zaten – voor mijn part mocht het hier in Liedekerke geweest zijn. ‘De mol’ is geen gewone plezierreis, je gaat zo op in het spel dat de omgeving niet meer dan de achtergrond is.»

VANDEMAELE «Ik moet toegeven dat ik toch een tikje jaloers was. In de VS kun je een bijzondere sfeer creëren. Alleen al door die trailer zag ik plots cowboys in mijn hoofd.»

PEDE «Ik wil nu vooral meer weten over de nieuwe kandidaten. Vorig jaar hebben veel mensen me gevraagd wat ze moesten doen om door de selectie te raken en hoe ik het had aangepakt.»

VANDEMAELE «Ja. ‘Heb je tips?’ ‘Wat heb jij gezegd?’ ‘Moet je heel gek doen?’ Nee dus, een onemanshow is net wat ze niet willen bij ‘De mol’.»

PEDE «Ik zei vaak: ‘Ik heb een stripact opgevoerd, en bij elk kledingstuk kwam er een woord tevoorschijn dat mijn persoonlijkheid beschrijft.’ (lacht)»

HUMO Je hebt geen klachten gekregen van Gilles De Coster over het aantal stripacts in de zijn mailbox?

PEDE (lacht) «Ik zou het eens aan Gilles Van Bouwel moeten vragen. Hij heeft de kandidaten geselecteerd.»

Ontbijt met pils

HUMO Jullie zaten in het tiende seizoen, de jubileumeditie, die vooral een pecheditie werd: twee kandidaten moesten opgeven door een blessure – Nele liep een spierscheur op, Anke brak haar elleboog – en Philippe, de mol, stapte zelf op omdat de druk te zwaar werd.

PEDE «Dat maakte het voor mij makkelijker om te winnen (grijnst). Nee, ik denk dat onze editie niet echt voor herhaling vatbaar is. Het zal ook niet meer gebeuren, denk ik.»

HUMO De sfeer in jullie groep zat wel bijzonder goed. Volgens de geruchten moest de productie jullie na een paar dagen vragen om niet al bij het ontbijt pintjes te hijsen.

PEDE «Dat was toch eerder ’s avonds. Dan is het soms al eens moeilijk om te gaan slapen. Je wilt alles horen wat er gezegd wordt.»

VANDEMAELE «Dus ga je mee een pintje drinken. We kenden elkaar nog niet, en stel dat iemand al na twee pintjes dingen begint te lossen die hij overdag niet zou zeggen, dan wil je dat niet missen.»

PEDE «Ik ging dikwijls pas om 4 uur slapen, en om 7 uur moesten we opstaan. Op de één of andere manier voel je dat niet, want je leeft op adrenaline. Je wilt zo snel mogelijk de andere kandidaten leren kennen, zodat je hen beter kunt inschatten. Er is weinig tijd tot de volgende eliminatieronde, en die wil je natuurlijk overleven.»

HUMO Na het vertrek van Philippe mocht jij het overnemen als mol, Uma. Je bent de eerste deelnemer die beide kanten van het spel heeft gezien.

VANDEMAELE «Ik vond het als kandidaat stresserender. Het was eigenlijk een voordeel dat ik onvoorbereid als mol kon beginnen. Ik wist pas een dag vooraf wat we zouden doen, en we moesten alles in vijf minuten overlopen. Dat ik van alles maar half op de hoogte was, maakte het makkelijker om mezelf te blijven.

»Wat ik vooral geweldig vond, was dat ik zeker tot het einde in het spel zou blijven. Dat was altijd mijn doel geweest. Er viel dus een last van mijn schouders.»

HUMO Jullie moesten naar huis zonder de mol ontmaskerd te hebben. Dat gebeurde pas weken later live in Paleis 12.

PEDE «Die finale was waanzin. En de kers op de taart. Backstage kregen we kippenvel van het lawaai dat uit de zaal kwam. Zoveel mensen, en die waren daar allemaal voor ons!

»Die uitgestelde finale hield wel in dat we nog een tijd moesten blijven liegen. Ik wist bijvoorbeeld dat ik tijdens de finale zou moeten tapdansen, en daar moest ik ’s avonds voor oefenen. Dus ging ik zogezegd naar de kinesist. Op den duur had ik het wel gehad met dat liegen.»

HUMO Sven, wanneer wist je dat je de mol op het spoor was?

PEDE «Vlak na de reis was ik er voor 100 procent zeker van dat Uma het was, maar toen de reeks werd uitgezonden, had iedereen wel een mening en las ik overal de gekste theorieën. Ik begon hard te twijfelen en soms schoot ik ’s nachts wakker: ik heb het mis!»

VANDEMAELE «Ik was ervan overtuigd dat iedereen me door zou hebben. Ik schrok er soms van hoe duidelijk mijn mollenstreken in beeld kwamen op tv. Het grappige is: alleen de mensen die me niet zo goed kennen, bleken dat te zien. Zij zeiden af en toe: ‘Daar deed je toch raar.’ Mijn familie en vrienden antwoordden dan: ‘Neenee, ze is gewoon zo.’ (lacht) Zij hadden pas tijdens de finale door dat ik de mol was.»

HUMO Zo wisten ze meteen ook dat je goed kunt liegen.

VANDEMAELE (lacht) «Ja, maar ik ben ervan overtuigd dat iedereen dat kan, hoor. Mensen zijn intelligente wezens, we kunnen ons makkelijk anders voordoen dan we zijn. En als mol hoef je je maar op één ding te focussen: de boel saboteren. In het echte leven zou ik dat lastiger vinden.»

HUMO Was het moeilijk om te liegen tegen de andere kandidaten, die intussen wellicht ook vrienden waren geworden?

VANDEMAELE «Nee (lacht). In ‘De mol’ liegt iedereen. Geen enkele kandidaat geeft alles prijs, iedereen doet wat mysterieus en probeert je op het verkeerde been te zetten. Hoeveel plezier je ook maakt, elke deelnemer blijft achter zijn rookgordijn.»

HUMO Hebben jullie nog veel contact met de anderen?

PEDE «Minder dan in het begin, maar we horen of zien elkaar nog elke maand. Vrijdag komen we samen bij Anke, en in april gaan we naar een toneelvoorstelling van de vriend van Philippe. En ook ‘Café De Mol’ komt eraan.»

HUMO Hoe verging het jullie na de reis? Alina Churikova, de mol in 2020, zei in Humo dat het best moeilijk was om de draad weer op te pikken: ‘Drie weken lang mag je je uitleven als een 5-jarige. Daarna kom je terug en moet je opeens weer volwassen zijn.’

VANDEMAELE « Heel herkenbaar.»
Titel: Re: De Mol in de media (2023)
Bericht door: Heinz op 13-03-2023, 22:27:02
 PEDE (tegen Uma) «Jij vergeleek meedoen aan ‘De mol’ eens met een uitstap naar Disneyland, nee? Het is echt zo, je voelt je Peter Pan. Je mag het kind uithangen, ze zeggen hoe laat je moet opstaan en welke kleren je moet aantrekken, je hoeft je nergens iets van aan te trekken en niemand iets te laten weten. Terug thuis moet je weer mails checken en aan alle mogelijke verplichtingen voldoen.

»De reis was eigenlijk een soort detox: we zaten daar drie weken zonder smartphone. De eerste week voelde ik fantoomtrillingen in mijn broekzak (lacht).»

HUMO Drie weken zonder gsm, dat zou mij ook zwaar vallen.

PEDE «Veel mensen, denk ik. Vóór ik vertrok, dacht ik niet dat het voor drie weken zou zijn, want in ‘De mol’ kan elke dag je laatste zijn. Maar zodra ik daar was, veranderde dat. Ineens wist ik zeker: ik speel de finale. Dat was mijn manier om mezelf te motiveren: ik ben hier geraakt, en nu blijf ik tot het einde.»

VANDEMAELE (knikt) «We moesten vooraf doorgeven wat ons plan was als we eruit zouden liggen, want je moet dan drie weken een verborgen leven leiden. Ik zei: ‘Ik heb geen plan, ik blijf tot het einde.’ Ik wist wel dat ik er al na de eerste aflevering uit kon liggen, maar daar wilde ik niet van uitgaan.»

PEDE «En het heeft gewerkt.»

Staren naar de ster

HUMO Van de ene dag op de andere waren jullie Bekende Vlamingen en trok iedereen aan jullie mouw.

VANDEMAELE «Dat had ik onderschat.»

PEDE «Ik ook.»

VANDEMAELE «Ze hadden ons daar nochtans goed op voorbereid, maar je kunt vooraf onmogelijk inschatten hoe het zal zijn.»

Pede «Ik dacht: ik ben maar een jongen vanonder de kerktoren, wie zou er aandacht aan mij schenken? Maar overal waar ik kwam, zag ik mensen naar mij wijzen. Iedereen sprak me aan of wilde met mij op de foto, en op de zomerfestivals was het hek helemaal van de dam.

»In de supermarkt kwam er eens iemand dicht bij me staan en in mijn oor fluisteren: ‘Kinderboerderij!’ Ik had even voordien ergens laten vallen dat ik met de groepspot een kinderboerderij wilde beginnen. En op café werden stiekem foto’s van mij gemaakt. Toon, die bij ons in de groep zat, vertelde dat hij op een fuif was gestruikeld en een pintje over zich heen had gekregen. Iedereen begon hem te fotograferen en te filmen. Heel tof is dat toch niet.»

VANDEMAELE «De eerste keer dat ik werd herkend, was bij mijn oma in het rusthuis. Ik stond aan te schuiven aan het buffet, toen ik twee kindjes in mijn richting zag staren. Ik keek achter me om te zien wat er zo interessant was, tot ik besefte dat ze naar míj keken. Terug thuis ben ik hard beginnen te huilen. Waar ik ook kom, moet ik daar voortaan rekening mee houden.

»Daarna ging het wel beter, maar die eerste keer was het toch schrikken. En nu ben ik me er altijd bewust van hoe ik me in het openbaar gedraag. Ik wil niet dat mensen zeggen: ‘Die denkt zeker dat ze een ster is omdat ze op tv is geweest?’»

HUMO Lig je wakker van die reacties?

VANDEMAELE «Toen het seizoen werd uitgezonden, waren die soms hard. De makers hadden ons gewaarschuwd dat we al die reacties beter niet zouden lezen, maar ik deed het toch. Ik kon er wel mee omgaan, tot mijn leerlingen erover begonnen. Zij wilden het voor me opnemen, maar je kunt je niet verdedigen tegen online commentaren. Ook voor mijn vriend en mijn ouders vond ik het lastig, ik wist dat het hun pijn deed.»

PEDE «Je kunt je dat keihard aantrekken, of je kunt zeggen: wie schrijft zoiets? Dat zijn doorgaans mensen die driftig zitten te tikken, maar die ik in het echt wellicht nooit zal tegenkomen.»

VANDEMAELE «Als ik naar hun profiel keek, voelde ik me meestal op slag beter (lachje).»

PEDE «Weet je wat wel raar is? Als je aan ‘De mol’ meedoet, bén je voor veel mensen ook de mol. Overal waar ik kwam, zeiden ze: ‘Ha, ons molleke!’»

HUMO Is de aandacht intussen niet wat afgenomen?

PEDE «Mensen wijzen nog weleens naar me of vragen of ze een foto mogen nemen, maar het is inderdaad niet meer zoals in het begin.»

VANDEMAELE «Nu hoor ik vaker: ik ken die ergens van, maar wáárvan?»

PEDE «Een tijdje geleden kwam er een koppel op me af en de dame vroeg: ‘Ken ik u niet?’ Ik antwoordde: ‘Ah, van OnlyFans, hè!’ Je had hun gezichten moeten zien (lacht). Ik heb het wel rechtgezet, hoor.»

Podiumbeest

HUMO Is jullie leven veranderd door ‘De mol’?

VANDEMAELE (droog) «Behalve het feit dat Sven stripper is geworden?»

PEDE «We zijn wekenlang op tv geweest: dan gaan mensen toch anders met je om. Mijn naam is voor de rest van mijn leven met ‘De mol’ verbonden.»

HUMO Sven, jij mocht iets meer dan 26.000 euro mee naar huis nemen. Je wilde er graag een kinderboerderij mee beginnen, zei je.

PEDE «Die droom heb ik nog, en ik heb hard geprobeerd om die waar te maken, maar ik krijg geen vergunning. Ik heb twee bevriende landmeters het dossier laten nakijken, en zij zeggen ook dat het niet makkelijk zal worden. Jammer, want ik heb de dieren en de grond, en alles wat ik nodig heb om te starten, alleen die ene stempel ontbreekt. Ach, er zijn nog andere dingen die me gelukkig kunnen maken, zeker?»

HUMO Zoals een verlovingsring?

PEDE «Bijvoorbeeld (lachje). Ik zie mijn vriendin doodgraag en ik zie een mooie toekomst met haar, dus ik heb haar ten huwelijk gevraagd. En ik heb nog een zotte uitgave gedaan: ik heb een bed gekocht! Een model dat de kinesist me had aangeraden om beter te kunnen slapen.»

HUMO Hebben jullie, met de smaak van de roem in de mond, nooit een carrière in de media overwogen?

PEDE «Ik heb nooit de intentie gehad om van de aandacht voor ‘De mol’ gebruik te maken om in de schijnwerpers te staan. Tegen een carrière achter de schermen zou ik niet nee zeggen – ik werk in een creatieve branche, een job als programmamaker lijkt me wel boeiend. Maar ik ben na ‘De mol’ bij een nieuw reclamebureau begonnen en ik heb het er prima naar mijn zin.»

HUMO En jij Uma? Toen je 5 jaar was, zei je dat je later ‘podium’ wilde worden.

VANDEMAELE (lacht) «Dat klopt. Ik vind het nog altijd de max om op een podium te staan, en ik wil niks liever dan dat fulltime doen. Drummen voor een vol Paleis 12 was een droom die is uitgekomen. Alleen spijtig dat ik als mol verplicht was om fouten te maken.

»Ik geef nog altijd graag les, maar een café uitbaten lijkt me ook wel iets. Eén dat goed draait, zodat ik af en toe op vakantie kan. Maar ik denk dat je er niet veel bij kunt doen, terwijl ik met van alles tegelijk bezig wil zijn.»

HUMO Wat houdt je tegen om voluit voor de muziek te gaan?

VANDEMAELE «Om op te treden heb je nieuwe nummers nodig. Ik heb sinds mijn 17de al drie bands versleten, na een tijdje stoppen ze ermee en moet ik een nieuwe band zoeken. Nu zou ik iets in mijn eentje willen starten, maar dan voel ik niet de druk om te repeteren en komt het er ook niet van. (Zucht) Ik zit altijd vol plannen, maar ik heb niet de tijd om ze uit te voeren. Nu, ik heb intussen wel een drumstel gekocht, een microfoon en ander materiaal om muziek op te nemen.»

PEDE «Pas op, Uma! Straks weet iedereen dat jij de raaf bent in ‘The Masked Singer’.»

VANDEMAELE «Je lacht nu wel, maar ik heb daar al keiveel berichten over gekregen! Zelfs mijn papa vroeg of ik in dat pak zat, en toen ik ontkende, zei hij dat ik weer iedereen aan het bedotten ben. Ik heb nog niet naar ‘The Masked Singer’ gekeken, maar er moet toch iets zijn dat naar mij of naar ‘De mol’ verwijst.»

HUMO Willen jullie je tot slot nog aan een voorspelling voor het nieuwe seizoen van ‘De mol’ wagen?

Pede «Ik mag het eigenlijk nog niet zeggen, maar ze hebben de winnaar van vorig jaar teruggehaald. Hij is nu de mol. Zoals Gilles zei: dit hebben ze echt nog nooit gedaan (lacht).»

De Mol. Play4, zondag 19 maart, 20.00
Titel: Re: De Mol in de media (2023)
Bericht door: Tunnelgraver op 14-03-2023, 15:32:10
In mei verschijnt 'Dagboek van een spoedarts' van Elisabet Haesevoets, deelneemster aan 'De Mol' in 2019.
Titel: Re: De Mol in de media (2023)
Bericht door: Heinz op 19-03-2023, 23:41:36
Newsmonkey: https://newsmonkey.be/de-mol-eerste-hoofdverdachte/
Titel: Re: De Mol in de media (2023)
Bericht door: E-ri-Q op 21-03-2023, 11:07:21
Gilles over Matteo:
https://youtu.be/K4NtvyyABtk
Titel: Re: De Mol in de media (2023)
Bericht door: Sanmol op 22-03-2023, 12:47:21
Fragmenten van Gilles bij achter de schermen

https://www.goplay.be/video/achter-de-schermen/gilles-over-deelname-matteo-aan-de-mol-hebben-een-aantal-bvs-gecontacteerd
https://www.goplay.be/video/achter-de-schermen/gilles-de-coster-steve-was-niet-de-eerste-codenaam-van-matteo-in-de-mol
https://www.goplay.be/video/achter-de-schermen/gilles-de-coster-geeft-befaamde-varkentje-uit-eerste-mol-aflevering-weg
https://www.goplay.be/video/achter-de-schermen/gilles-de-coster-waarom-moet-je-mensen-kapotmaken-die-op-tv-komen
Titel: Re: De Mol in de media (2023)
Bericht door: Heinz op 22-03-2023, 12:53:30
Wat leuk Sanmol! Hier is nog de link naar de hele podcast met Gilles (en Jelle De Beule*): https://omny.fm/shows/achter-de-schermen/02-gilles-decoster-over-matteo-simoni-in-de-mol

*Een van de verantwoordelijken voor een van de leukste opdrachten uit de geschiedenis van De Mol, zo horen we in deze podcast. (Teasertje van mij.)

En voor wie bang is dat De Mol in de toekomst met BV's zal zijn heeft Gilles geruststellende woorden:

Wat is de valkuil bij BV-deelnames? Want jullie zeggen altijd eigenlijk van we willen er geen BV-show van maken zoals in Nederland.

Gilles: "Maar dat is nog altijd 100% onze overtuiging. Dat is niet iets waar ik zelf naar zou willen kijken. Dat is niet iets wat ik zou willen maken. Als je tien mensen meeneemt met camera-ervaring, de keer dat de camera van de schouder van een cameraman gaat, switchen die ook off denk ik. Dat gaat niet anders. Terwijl een slager en een postbode, metaalbewerker die is daar niet mee bezig. En dat vind ik veel waardevoller. Plus er zijn echt al genoeg programma's voor BV's, daar ben ik echt van overtuigd.

Dat is het gevaar dat mensen dat nu gaan denken dat we dat gaan doen. Quod non, dat kan ik-" (...)

Wil je dat bij dezen ten stelligste ontkennen?

Gilles: "Dat bevestig ik met klem. Dat is absoluut niet de intentie. Nee, nee."
Titel: Re: De Mol in de media (2023)
Bericht door: Reflektor op 22-03-2023, 17:23:29
Oke, goed in ieder geval dat Matteo niet meer kansen heeft gekregen o.i.d. En waar ik het ook echt mee eens ben is dat hij gewoon een goede keuze is geweest als kandidaat. Kwam sympathiek over, fanatiek, dosis humor. In dat opzicht snap ik het ook wel.

Rest mij nog een vraag dan: Waarom per se een BV? Hoe is dat idee ontstaan. Het probleem blijft namelijk: hoe leuk Matteo was als kandidaat, mensen gaan dat nooit loskoppelen van het feit dat hij een BV'er is. Dus stel hij had wel gewonnen, had iedereen gezegd dat het vooropgezet spel was. (wat ik overigens nu niet meer denk).
Titel: Re: De Mol in de media (2023)
Bericht door: Tunnelgraver op 23-03-2023, 09:31:21
En voor wie bang is dat De Mol in de toekomst met BV's zal zijn heeft Gilles geruststellende woorden:

Wat is de valkuil bij BV-deelnames? Want jullie zeggen altijd eigenlijk van we willen er geen BV-show van maken zoals in Nederland.

Gilles: "Maar dat is nog altijd 100% onze overtuiging. Dat is niet iets waar ik zelf naar zou willen kijken. Dat is niet iets wat ik zou willen maken. Als je tien mensen meeneemt met camera-ervaring, de keer dat de camera van de schouder van een cameraman gaat, switchen die ook off denk ik. Dat gaat niet anders. Terwijl een slager en een postbode, metaalbewerker die is daar niet mee bezig. En dat vind ik veel waardevoller. Plus er zijn echt al genoeg programma's voor BV's, daar ben ik echt van overtuigd.

Dat is het gevaar dat mensen dat nu gaan denken dat we dat gaan doen. Quod non, dat kan ik-" (...)

Wil je dat bij dezen ten stelligste ontkennen?

Gilles: "Dat bevestig ik met klem. Dat is absoluut niet de intentie. Nee, nee."


Tja, als Gilles hier zo stellig over is, dan is dus de grote vraag: waarom was Matteo dan wel mee?   ::vergroot::
Titel: Re: De Mol in de media (2023)
Bericht door: Heinz op 23-03-2023, 11:12:25
Om iets speciaals te doen voor aflevering 1 zoals ze altijd iets speciaals doen. Iets wat je kan teasen.
Titel: Re: De Mol in de media (2023)
Bericht door: Tarbozan op 23-03-2023, 12:39:37
Wat leuk Sanmol! Hier is nog de link naar de hele podcast met Gilles (en Jelle De Beule*): https://omny.fm/shows/achter-de-schermen/02-gilles-decoster-over-matteo-simoni-in-de-mol

*Een van de verantwoordelijken voor een van de leukste opdrachten uit de geschiedenis van De Mol, zo horen we in deze podcast. (Teasertje van mij.)

En voor wie bang is dat De Mol in de toekomst met BV's zal zijn heeft Gilles geruststellende woorden:

Wat is de valkuil bij BV-deelnames? Want jullie zeggen altijd eigenlijk van we willen er geen BV-show van maken zoals in Nederland.

Gilles: "Maar dat is nog altijd 100% onze overtuiging. Dat is niet iets waar ik zelf naar zou willen kijken. Dat is niet iets wat ik zou willen maken. Als je tien mensen meeneemt met camera-ervaring, de keer dat de camera van de schouder van een cameraman gaat, switchen die ook off denk ik. Dat gaat niet anders. Terwijl een slager en een postbode, metaalbewerker die is daar niet mee bezig. En dat vind ik veel waardevoller. Plus er zijn echt al genoeg programma's voor BV's, daar ben ik echt van overtuigd.

Dat is het gevaar dat mensen dat nu gaan denken dat we dat gaan doen. Quod non, dat kan ik-" (...)

Wil je dat bij dezen ten stelligste ontkennen?

Gilles: "Dat bevestig ik met klem. Dat is absoluut niet de intentie. Nee, nee."

Merci heinz voor deze link
Titel: Re: De Mol in de media (2023)
Bericht door: Heinz op 26-03-2023, 22:49:33
Humo

Afvaller‘De mol’
Samya uit ‘De mol’: ‘Ik had nog weken geloofd dat Steve gewoon heel hard op Matteo Simoni leek’

‘Lawyers, Guns and Money’ zong Warren Zevon al in 1977. Bijna vijftig jaar later kon het zomaar de titel van de tweede ‘De mol’-aflevering (★★★½☆) zijn. Zij het op enigszins bescheidenere wijze: het pistool betrof een patattenkanon, de cash eindigde goeddeels tégen het witte spoorhekje en advocate Samya mocht na een rood scherm meteen beschikken. Maar dat zou dan weer niet aanslaan als songtitel.

 SAMYA «Die vroege uitschakeling heeft nog lang op mijn maag gelegen, zelfs nu krijg ik het nog moeilijk als ik er aan terugdenk. Uiteindelijk geloof ik dat alles met een reden gebeurt en ik had het zelfs zien aankomen, nog voor we neerzaten bij Gilles voor de eliminatie zei ik tegen mijn buur dat het mijn laatste zou zijn. Maar ja, wat heb per eraan als je helemaal alleen met je gedachten op het vliegtuig van Arizona naar België zit?»

HUMO En dan moet je nog drie weken eenzaam onderduiken in België.

SAMYA «Dat viel gelukkig mee. Ik had als advocate vanzelfsprekend grondig nagedacht over mijn alibi: een soloreis door Mexico – iets dat ik wel vaker onderneem en ik was er al ooit geweest dus bij moeilijke vragen zou ik niet breken. Toen ik na enkele dagen alweer thuiskwam dacht ik: waarom ook niet? Impulsief vertrok ik naar het vliegveld en even later was ik écht alleen onderweg, naar Zuid-Korea in plaats van Mexico. Ook een grote aanrader (lacht)!»

HUMO Voor vele internetspeurders komt je vertrek als een verrassing, want onverdacht was je niet.

SAMYA «Dat had ik wel zien aankomen, het is nu eenmaal de vloek van ‘de advocaat’ (lacht). En ik heb met veel plezier alle complottheorieën gelezen.

»Waar ik deze week wel van schrok: zelfs mijn collega’s geloofden niet in mijn onschuld. Ze sloten weddenschappen over het programma af op kantoor! Toch een beetje vreemd, want bewust heb ik helemaal niets gemold.»

HUMO Die worp met dat bronzen hertje ondernam je dus wel degelijk met de juiste intentie?

SAMYA «Absoluut! (lacht) In de weken voor vertrek had ik nochtans een beetje aan mijn conditie en atletisch vermogen gewerkt, maar het heeft helaas niet mogen baten. Mijn andere voorbereiding, eens goed gaan shoppen, was achteraf gezien ook niet heel nuttig. Bij terugkomst zaten al die nieuwe outfits nog ongebruikt in mijn koffer (lacht).»

HUMO Ben je zelf een, om die prachtige term te gebruiken, Molloot?

SAMYA «Ik pleit schuldig! De zondagavonden van maart tot mei staan steevast aangevinkt in mijn agenda. Twee maanden voor de start van de inschrijvingen maakte ik een bucketlist voor 2022-2023 en ‘De mol’ pronkte logischerwijs bovenaan. Toen ik in Paleis 12 zat voor de finale van vorig seizoen en Sven Uma live zag ontmaskeren, heb ik me diezelfde avond me nog ingeschreven. Ik had het dus niet vreselijk gevonden om er nog enkele weken in te zitten.»

HUMO Misschien helpt het dat één persoon het nog slechter deed: BV-pionier Matteo Simoni.

SAMYA «Zijn vertrek kwam als een grote schok, voor ons allemaal. Die eerste aflevering was natuurlijk voor iedereen te vroeg om te vertrekken, maar hij bracht zó veel sfeer in de groep! Maar als ik een geheim mag delen: ik kende hem niet echt, ‘Steve’ had dat dubbelganger-verhaal nog weken kunnen volhouden (lacht). Niet dat ik hem had willen ruilen voor een andere BV hoor, Matteo is een topkerel!

»(snel) De rest trouwens ook! Wij mogen geen contact met elkaar hebben zolang de reeks loopt, dus misbruik ik jouw medium maar even: ik mis jullie, jongens!»

HUMO Geen bezwaar, edelachtbare.

https://www.humo.be/tv/samya-uit-de-mol-ik-had-nog-weken-geloofd-dat-steve-gewoon-heel-hard-op-matteo-simoni-leek~b7c5a109/
Titel: Re: De Mol in de media (2023)
Bericht door: Heinz op 26-03-2023, 22:52:50
Humo

★★★½☆
Aflevering 2 van ‘De mol’ was weer een ramp voor de groepspot, tot er een drilsergeant opdook

‘De mol’ is net literatuur: er kan geen mus van het dak vallen zonder dat Gilles De Coster dat zo bedoeld heeft. Weliswaar was het een kroonluchter die in de tweede aflevering van het plafond flikkerde, maar dat is een detail.

Jasper Van Loy
zondag 26 maart 2023

 Het kabaal had iedereen gewekt en van die negen verbouwereerde kandidaten in nachtelijk tenue maakte De Coster meteen gebruik om slecht nieuws te brengen: er ontbraken vier voorwerpen in de villa waar ze de nacht hadden doorgebracht.

Als dat gebeurt tijdens het jaarlijkse Humo-weekend in Sankt-Vith, volstaat het te wachten tot Guy Mortier de waas van absint uit zijn ogen wrijft en het gezochte in zijn bed vindt, maar in ‘De mol’ bleken de parafernalia in een toeristentrein te liggen. De helft van de kandidaten mocht meerijden en uitzoeken welke spullen nu de hunne waren, onderwijl genietend van raadsels en cocktails. Dat lukte hen nog net, maar alle hebbedingen vanaf de trein in netten gooien die de andere deelnemers hadden gebricoleerd, ho maar! Het ging zo mis als tienduizend man op het Sint-Pietersplein met Pasen: de staande lamp eindigde gespietst op een hek en het bronzen hertenbeeldje raakte kant én wal, maar helaas geen net. ‘Ik ben wel aan het balen’, klonk het unisono. Het werkwoord balen herkende ik van een opdracht uit de vorige aflevering die óók geen geld opleverde, onder meer omdat Comfort van de slackline viel. Vijfduizend euro in handen hebben en toch blut van de trein stappen: het is van Jannie Haek geleden dat Belgen nog eens zo hard met geld hebben gemorst op het spoor.

De Coster vond de tijd gekomen om een vaste moltruc boven te halen: filmpjes van de preselectie. Alle kandidaten waren daar geconfronteerd met - alwéér - een vallende lamp en allemaal waren ze geschrokken, alleen wist de mol alles op voorhand en had die zijn verbazing dus moeten acteren. Onderweg naar de vertoning kregen chauffeurs Leïla en Ruben een verrukkelijk voorstel: wie van hen het traagst naar de plaats van afspraak zou rijden, kreeg een voordeel. Na een halfuur gesteggel was iedereen lekker kribbig en hadden twee kandidaten zich weer kunnen tonen als meesterleugenaar. Het was uiteindelijk Leïla die Ruben te traag af was en daarmee de afgevallen Matteo Simoni opvolgt als beste acteur van het pak, tenzij er iemand anders op de video’s nóg beter alsof had staan doen. Andermaal een staaltje psychologische oorlogsvoering uit het mollenboekje.

Over oorlog gesproken: de kandidaten brachten de nacht door in een spartaanse legerkazerne - krijg je ervan als je met de inboedel van je vakantiehuis gaat gooien - en werden door een drilsergeant uit hun bed gebruld. Dat was niet alleen de voorbode van een dagje paracommando zijn, maar ook van veel geld in de groepspot en dus een groeispurt voor het moreel. Hoe ouderdomsdeken Conny over de finish van de uithoudingsproef werd geschreeuwd: ook dát is ‘De mol’. Toos had het evengoed lastig, maar kon als schrijnwerkers en klimmer om minder begrip rekenen. Zelf weet hij zijn falen aan het roken en dat zou goed kunnen, maar waar rook is, zou u toch ook een brandblusser bij de hand houden?

U voelt het, we zijn op het punt van het stuk aangekomen dat de verdachtmakerij kan beginnen. Conny lijkt ons echt te oprecht en ook advocate Samya is buiten verdenking gesteld: tegen een rood scherm valt nu eenmaal niet te pleiten. Maar bij haar op de trein, toch de plek waar het meest met poen werd geprutst, zat wel meer interessant volk: Leïla om te beginnen, maar ook Comfort, die vorige week nog viel op de slackline, en Lancelot, die een vrij anonieme aflevering speelde. Toen die laatste in de preselectie gevraagd werd of hij kon acteren, stak hij een verhaal af met de woorden ‘ik heb drie flikken omgekocht in Malawi...’. Een cliffhanger die we zelfs niet nodig hebben om volgende week weer te kijken.

https://www.humo.be/tv/aflevering-2-van-de-mol-was-weer-een-ramp-voor-de-groepspot-tot-er-een-drilsergeant-opdook~ba83cf7c/
Titel: Re: De Mol in de media (2023)
Bericht door: Heinz op 30-03-2023, 13:32:44
Humo

Net als Lancelot in ‘De mol’
Wat als tv-kijkend Vlaanderen je de ‘meest irritante deelnemer’ vindt? ‘Als een man zich competitief had opgesteld, was hij daar niet zo hard op afgerekend’

‘Arrogant’, ‘klootzak’, ‘eikel’. Na twee afleveringen van De mol moet Lancelot het zwaar ontgelden op sociale media. Wat als televisiekijkend Vlaanderen je doopt tot ‘meest irritante deelnemer’? Deze drie kunnen erover meepraten.

Stijn De Wandeleer
maandag 27 maart 2023

Cathy van der Ha (44) uit ‘De mol’: ‘Gelukkig woonde ik in Griekenland, en kon ik afstand nemen van de reacties’

Van der Ha deed in 2016 mee aan De mol. Haar competitiviteit viel bij menig televisiekijker niet in de smaak, en op Facebook en Twitter werd ze hard afgerekend op haar imago van harde tante. ‘Die commentaar ging vér. ‘Rijd een berg af’, ‘ik hoop dat je sterft’, ‘kruip in een put en kom er niet meer uit’ of stomweg ‘bitch’. Als je meedoet aan De mol, dan doe je dat toch om te winnen? Ik heb mijn deelname nooit als een gratis vakantie gezien, dus natuurlijk was ik competitief.’

‘Toen al die reacties binnenstroomden, heb ik met vrienden weleens gefilosofeerd over waarom ze vooral mij zo door de mangel haalden. De algemene conclusie was: omdat ik een vrouw ben. Van een vrouw wordt toch nog steeds verwacht dat ze empathisch en lief is. Als een man zich competitief had opgesteld, was hij daar ongetwijfeld niet zo hard op afgerekend. Ik werd nu meteen weggezet als de bitch.’

 ‘Ik woon en werk al jaren in Griekenland, waardoor ik gelukkig wat afstand kon nemen van de heisa in België. Toen ik uiteindelijk als winnares uit de bus kwam, en mocht uitleggen waarom ik bepaalde keuzes had gemaakt, kwam er zelfs een hashtag op Twitter: #SorryCathy. Dat gaf voldoening, ja. Plots begrepen de kijkers waarom ik tijdens het spel sommige controversiële beslissingen had gemaakt.’

‘Ik neem de programmamakers hoe dan ook niets kwalijk. Toen ze zagen hoe hard ik op Twitter werd aangepakt, hebben ze me in de volgende aflevering zelfs minder in beeld gebracht, om de hele hetze wat weg te laten ebben. Terwijl ze ook nog olie op het vuur hadden kunnen gooien. Ik heb altijd gezegd dat, als ik nog eens opnieuw zou kunnen meedoen aan De mol, ik geen seconde zou twijfelen. Zelfs als al die negatieve reacties er opnieuw bij komen kijken. Zo’n controverse waait toch snel over.’

volledige artikel: https://www.humo.be/tv/wat-als-tv-kijkend-vlaanderen-je-de-meest-irritante-deelnemer-vindt-als-een-man-zich-competitief-had-opgesteld-was-hij-daar-niet-zo-hard-op-afgerekend~b418e796/
Titel: Re: De Mol in de media (2023)
Bericht door: Tunnelgraver op 30-03-2023, 17:19:09
Ik vind Cathy destijds juist een erg leuke kandidate.
Titel: Re: De Mol in de media (2023)
Bericht door: Reflektor op 1-04-2023, 15:17:26
Humo

Net als Lancelot in ‘De mol’
Wat als tv-kijkend Vlaanderen je de ‘meest irritante deelnemer’ vindt? ‘Als een man zich competitief had opgesteld, was hij daar niet zo hard op afgerekend’

‘Arrogant’, ‘klootzak’, ‘eikel’. Na twee afleveringen van De mol moet Lancelot het zwaar ontgelden op sociale media. Wat als televisiekijkend Vlaanderen je doopt tot ‘meest irritante deelnemer’? Deze drie kunnen erover meepraten.

Stijn De Wandeleer
maandag 27 maart 2023

Cathy van der Ha (44) uit ‘De mol’: ‘Gelukkig woonde ik in Griekenland, en kon ik afstand nemen van de reacties’

Van der Ha deed in 2016 mee aan De mol. Haar competitiviteit viel bij menig televisiekijker niet in de smaak, en op Facebook en Twitter werd ze hard afgerekend op haar imago van harde tante. ‘Die commentaar ging vér. ‘Rijd een berg af’, ‘ik hoop dat je sterft’, ‘kruip in een put en kom er niet meer uit’ of stomweg ‘bitch’. Als je meedoet aan De mol, dan doe je dat toch om te winnen? Ik heb mijn deelname nooit als een gratis vakantie gezien, dus natuurlijk was ik competitief.’

‘Toen al die reacties binnenstroomden, heb ik met vrienden weleens gefilosofeerd over waarom ze vooral mij zo door de mangel haalden. De algemene conclusie was: omdat ik een vrouw ben. Van een vrouw wordt toch nog steeds verwacht dat ze empathisch en lief is. Als een man zich competitief had opgesteld, was hij daar ongetwijfeld niet zo hard op afgerekend. Ik werd nu meteen weggezet als de bitch.’

 ‘Ik woon en werk al jaren in Griekenland, waardoor ik gelukkig wat afstand kon nemen van de heisa in België. Toen ik uiteindelijk als winnares uit de bus kwam, en mocht uitleggen waarom ik bepaalde keuzes had gemaakt, kwam er zelfs een hashtag op Twitter: #SorryCathy. Dat gaf voldoening, ja. Plots begrepen de kijkers waarom ik tijdens het spel sommige controversiële beslissingen had gemaakt.’

‘Ik neem de programmamakers hoe dan ook niets kwalijk. Toen ze zagen hoe hard ik op Twitter werd aangepakt, hebben ze me in de volgende aflevering zelfs minder in beeld gebracht, om de hele hetze wat weg te laten ebben. Terwijl ze ook nog olie op het vuur hadden kunnen gooien. Ik heb altijd gezegd dat, als ik nog eens opnieuw zou kunnen meedoen aan De mol, ik geen seconde zou twijfelen. Zelfs als al die negatieve reacties er opnieuw bij komen kijken. Zo’n controverse waait toch snel over.’

volledige artikel: https://www.humo.be/tv/wat-als-tv-kijkend-vlaanderen-je-de-meest-irritante-deelnemer-vindt-als-een-man-zich-competitief-had-opgesteld-was-hij-daar-niet-zo-hard-op-afgerekend~b418e796/
Weet je ook wie de andere 2 ex-kandidaten zijn? Ik kan het hele artikel niet lezen. 
 
Wel balen voor die Lancelot, lees net dat hij zelfs zijn Facebook-pagina heeft moeten verwijderen. Maar de makers van het programma zullen hem vast wel goed ondersteunen nu.  :(
Titel: Re: De Mol in de media (2023)
Bericht door: Heinz op 1-04-2023, 15:42:35
Weet je ook wie de andere 2 ex-kandidaten zijn? Ik kan het hele artikel niet lezen. 

Geen molkandidaten. Iemand uit Blind Gekocht en iemand uit Blind Getrouwd.
Titel: Re: De Mol in de media (2023)
Bericht door: Luc op 1-04-2023, 16:02:38

Net als Lancelot in ‘De mol’
Wat als tv-kijkend Vlaanderen je de ‘meest irritante deelnemer’ vindt? ‘Als een man zich competitief had opgesteld, was hij daar niet zo hard op afgerekend’

‘Arrogant’, ‘klootzak’, ‘eikel’. Na twee afleveringen van De mol moet Lancelot het zwaar ontgelden op sociale media. Wat als televisiekijkend Vlaanderen je doopt tot ‘meest irritante deelnemer’? Deze drie kunnen erover meepraten.

Stijn De Wandeleer
maandag 27 maart 2023

Cathy van der Ha (44) uit ‘De mol’: ‘Gelukkig woonde ik in Griekenland, en kon ik afstand nemen van de reacties’

Van der Ha deed in 2016 mee aan De mol. Haar competitiviteit viel bij menig televisiekijker niet in de smaak, en op Facebook en Twitter werd ze hard afgerekend op haar imago van harde tante. ‘Die commentaar ging vér. ‘Rijd een berg af’, ‘ik hoop dat je sterft’, ‘kruip in een put en kom er niet meer uit’ of stomweg ‘bitch’. Als je meedoet aan De mol, dan doe je dat toch om te winnen? Ik heb mijn deelname nooit als een gratis vakantie gezien, dus natuurlijk was ik competitief.’

De meest gehate deelnemer ooit bij de andere kandidaten en de kijkers is zonder twijfel David in de tweede reeks (2000), hij werd een degoutant ventje, een etterbuil en de J.R. van de mol genoemd. Hij gedroeg zich opzettelijk arrogant om zich verdacht te maken.
Titel: Re: De Mol in de media (2023)
Bericht door: Heinz op 1-04-2023, 17:10:35
David was erg vermakelijk. Ik herinner me vooral de kunstopdracht en de diepere lagen die hij in zijn werk zag (en de expert niet). ;D
Titel: Re: De Mol in de media (2023)
Bericht door: Luc op 1-04-2023, 17:37:59
Daar liet David van zijn beste kant zien. Helaas voor hem zag de kunstcriticus het concept niet en koos hij zijn kunstwerk eruit.
Titel: Re: De Mol in de media (2023)
Bericht door: Heinz op 2-04-2023, 23:45:17
Humo

AFVALLER‘DE MOL’
Conny ligt uit ‘De mol’: ‘Ik maakte iedereen wijs dat ik drie weken op tournee was door Frankrijk’
Wiskundedocenten vertoeven doorgaans niet in de meest geliefde regionen der populatie, maar zelfs iedere algebra-regel heeft zo zijn uitzondering. In dit specifieke geval: Casio Conny. Dankzij haar aanstekelijke rechtschapenheid droegen haar medekandidaten én kijkend Vlaanderen haar meteen op handen, maar na aflevering drie (★★★½☆) stopt de Arizona-roadtrip vroeger dan gehoopt voor de ouderdomsdeken van ‘De mol’ 2023.

CONNY «Qua leeftijd was ik inderdaad een outlier, zoals we dat zeggen dat in de wiskundige statistiek – sorry, ik kan het niet laten (lacht). Ik heb waarschijnlijk als één van de enige deelnemers álle seizoenen van ‘De mol’ gezien: fan sinds 1999! Toen was ik natuurlijk ook al 35 (lachje). Maar tijdens de opnames heb ik van dat alles helemaal niets gemerkt, ik voelde me nooit het moeke van de groep.»

HUMO Nadat ik van elke wiskundeleraar in mijn leven te horen heb gekregen dat ‘je niet altijd een rekenmachientje op zak zult hebben’, bewees jij met je verrassende bagage op slag het tegenovergestelde.
CONNY (lacht) «We moesten drie weken gsm-loos door het leven en zonder rekentoestel voel ik me toch altijd een beetje naakt. (Onderwijzend) Zeg trouwens nooit zomaar ‘rekenmachientje’ tegen een Casio. Ik ben al mijn leven lang trouw aan míjn merk, een Texas Instruments komt er bij mij niet in.»

HUMO Je was ongetwijfeld hét gesprek van het klaslokaal.
CONNY «Mijn leerlingen waren superenthousiast over mijn deelname. Elke maandagochtend trok ik even tijd uit voor een beknopte nabespreking, voor we aan het échte plezier begonnen natuurlijk. Veel studenten kochten na de eerste aflevering zelfs meteen tickets voor de finale in Kinepolis, daar hebben ze waarschijnlijk allang spijt van (lacht).»

HUMO Waren ze niet achterdochtig door je drie weken durende afwezigheid?
CONNY «Geloof het of niet, maar ik was zogezegd op wiskundetour door Frankrijk met een Waalse collega: samen trokken we van school naar school om een grote wiskundeshow op te voeren (lacht). Verrassend genoeg was niet iedereen overtuigd van mijn alibi, ook omdat ik drie weken lang, tegen mijn gewoonte in, op geen enkel bericht antwoordde. Achteraf hoorde ik dat enkele collega’s zelfs dachten dat ik ziek was, daar heb ik me wel even schuldig over gevoeld.»

HUMO Ondanks je oprechtheid betrapten internetspeurders je toch ook op wat sabotage.
CONNY «Verrassend, want ik was gewoon mezelf hoor! Maar die cowboy op zijn briesende paard boezemde me heel wat angst in, dan kan ik al eens domweg een hoefijzer oprapen. En ik kreeg ook wel wat te horen over de fysieke proeven bij de drillmeester, maar sit-ups en push-ups heb ik nu eenmaal nooit gekund (lachje). Trouwens, heb je mijn eindsprint met die rugzak van acht kilo gezien? Dat voelde als Olympisch goud winnen.»

HUMO Nog een verwezenlijking: je ontmaskerde Matteo Simoni onmiddellijk.
CONNY «Toen ik zijn foto op het bord zag, wist ik het meteen! Ik geloofde geen seconde in dat dubbelganger-verhaal. Als ik geweten had dat het een opdracht was, had ik me natuurlijk wat meer ingehouden. Dus bij deze: sorry voor alles Matteo!»

HUMO Vaak leek het wel of je de saboteur vergat en simpelweg genoot van alles rondom je.
CONNY «Het was misschien doeltreffender geweest als ik wat beter had opgelet en geanalyseerd, maar het belangrijkste is dat ik me elke dag rot heb geamuseerd! Nadat we uren hadden gesleuteld aan die netten langs het spoor, om dan te zien dat de anderen nog niet over de omheining raakten met hun voorwerpen, lag ik onbedaarlijk in een deuk. Tijdens de cursus linedansen heb ik non-stop gelachen. Of het moment dat mijn levensbelangrijke rode ei meteen kapot viel, twéé keer: hilarisch!

»Het is een ervaring die je maar één keer in een mensenleven meemaakt. Ik ben dus dolblij dat ik het van mijn bucketlist kan schrappen. Dat doet me er trouwens aan denken, ik moet die lijst eigenlijk nog maken. Maar goed, dan kan ik ‘bucketlist opstellen’ ook ineens afvinken (lacht).»
Titel: Re: De Mol in de media (2023)
Bericht door: Heinz op 2-04-2023, 23:49:15
Humo

TELEVISIE★★★½☆
Het duo dat in aflevering 3 van ‘De mol’ 2000 euro pakte, is volgens ons volstrekt onbetrouwbaar
Ha! Haha! Hahaha! Een kolderbrigade was het, die derde aflevering van ‘De mol’, een knalroze kolderbrigade van kak en kapotte eieren. Het schouwspel leverde, en dat wordt stilaan een traditie, meer memes op dan geld voor de groepspot

JASPER VAN LOY
ZONDAG 2 APRIL 2023
Eerst over die eieren. De kandidaten kregen er bij het ontbijt elk eentje en hadden de taak om het voor de rest van de dag heel te houden. Eén etmaal later was dat van Conny gesneuveld en brieste Lancelot door de woonkamer op zoek naar het zijne. Dat bleek koudweg geliquideerd in het bos. Toen Gilles De Coster hem enkel een nieuw ei wilde geven voor 250 euro - leer hem de markt en de prijzen kennen! - werd de dubbele moord een nog grotere dooier op de feestvreugde.

De sfeer was er ook al niet beter op geworden toen er hoefijzers moesten worden gezocht op een zandvlakte. Nogal rechttoe rechtaan, en dus viel elke fout op. Comfort dacht dat Lucky Luke op Jolly Jumping reed in plaats van Jumper, maar Lieselot kreeg het het hardst te verduren. Ze had een taak gekregen die bij haar West-Vlaamse wortels paste - graven in een berg paardenstront - maar de gevonden antwoorden duidelijk in een walkietalkie zeggen was te lastig. De groep won 1400 van de 5000 beschikbare euro’s: na twee armlastige afleveringen was dat niet eens slecht.

De opdracht met de eieren was een prachtig voorbeeld van hoe ‘De mol’ soms ook gewoon een chirokamp met een budget is. De kandidaten gooien met eieren, bouwden constructies om ze te laten vallen zonder te breken en hielden de gewonnen exemplaren bij in de zakjes op hun knalroze overalls, maar kregen er na een hobbelige rit in een terreinwagen niet meer dan een twintigtal bij De Coster. Onderweg wipte Lancelot langs zijn neus weg een ei uit de overall van Ruben, liet Conny haar ei van 250 euro na ongeveer tien tellen weer vallen en deed Thomas er een van Leïla sneuvelen voor iedereens neus. De eindbalans was min 210 euro, wat diezelfde Thomas ertoe overtuigde om een levensvraag in de auto te gooien: ‘Wie van jullie heeft al één hoofdverdachte?’

Wij hebben er sinds vandaag twee: Toos en Lieselot, de twee die na een zenuwslopend spel met drukknoppen als enige naar een motelkamer mochten waar ze elk met een vrijstelling weer buiten mochten wandelen. Als eentje van hen dat zou doen, won de groep 5000 euro. Dat ze met lege handen gingen slapen en zo de kas met 2000 euro spekten, is een opvallende wending, zeker na een paar seizoenen waarin met gigantische bedragen werd gedold om pasvragen en vrijstellingen veilig te stellen. We zitten dus met eerlijk spel, of met een succulente mollenstreek die de bende 3000 euro heeft gekost.

Ook onze favoriete deelnemer is gestrand vandaag: Conny, de warmhartige wiskundelerares. Het was dus de liefde, de liefde, de liefde voor ‘De mol’ die haar af en toe hilarisch deed klungelen. Jammer dat we haar nu al kwijt zijn, want eigenlijk heb je elk jaar iemand nodig die zonder ironie dingen kan zeggen als: ‘Ik vergeet soms dat hier iemand alles probeert te saboteren.’ Tenzij wij dat ergens in de volgende zeven dagen ook vergeten: tot volgende week!
Titel: Re: De Mol in de media (2023)
Bericht door: Sanmol op 6-04-2023, 12:10:31
http://www.youtube.com/watch?v=EHt7JrrLt3s

Een paar interessante details over achter de schermen o.a dat Conny vorig jaar ook al heel ver was gekomen in het casting proces
Titel: Re: De Mol in de media (2023)
Bericht door: Heinz op 9-04-2023, 23:31:54
AFVALLER‘DE MOL’
Leïla: ‘Ik wist dat mijn loyaliteit me fataal kon worden’
Twee rake klappen in de vierde aflevering van ‘De mol’ (★★★½☆) : één voor de Amerikaanse koter die het gore lef had om Rambo Ruben voor de voeten te lopen, maar een nog veel pijnlijkere bons kreeg Leïla te verduren. Nadat ze barmhartig de Paasherrijzenis van Commy verwerkelijkte, werd ze luttele minuten later zelf genadeloos aan het kruis genageld.

MATHIJS MINTEN
ZONDAG 9 APRIL 2023

HUMO Spijt van je loyaliteit aan Commy?
LEÏLA «Het was doodjammer natuurlijk, maar ik zou het zo opnieuw doen. Ik kon er gewoonweg niet tegen om mijn vriendin in die benarde positie te zien. Al mijn hele leven ben ik een héél trouw persoon en ik wist op voorhand dat het me wel eens fataal kon worden in dit spel. Maar goed, was ik er deze aflevering niet uit, dan was de eliminatie volgende week mijn doodsteek geweest. Ik had het gewoon fout, terwijl ik er héél zeker van was. De mol heeft zijn werk dus gedaan.»

HUMO Je was nochtans zelf ook geen belabberde manipulator, leerde we uit de traagste autorit ooit.
LEÏLA «Een wonderlijke race tegen Ruben! Ik heb nog nooit zo traag gereden, óf zo hard gelachen. Mijn vertragingstactieken waren daardoor ook noodzakelijker dan verwacht: als ik niet de bosjes was gaan plassen, had ik het waarschijnlijk in mijn broek gedaan van het gieren (lacht).»

HUMO Al dat lachen is niet slecht voor de groepssfeer waarschijnlijk.
LEÏLA «Ze veroverden stuk voor stuk een plekje in mijn hart. Ik voelde me zo op mijn gemak bij sisterhood Commy en Samya, ik denk dat ze na die paar dagen alles van mijn leven al wisten. Lieselot is een gedroomde schoonzus, Conny was ons ‘moeke’ en als ik hetero was geweest, had ik honderd procent een crush op Toos gehad (lacht).

»Zeker Matteo blew my mind. Na een fractie van een seconde was ik al vergeten dat hij een mega-BV is. We hebben die eerste dagen keihard gelachen samen, al wacht ik nog altijd op die herkansing Vier op een rij. Ik kan namelijk niet zo goed tegen mijn verlies, maar dat is oké, hij ook niet hoor (lacht).»

HUMO Het internet daarentegen was niet zo mild voor alle kandidaten.
LEÏLA «Ik heb een aantal reacties over Lancelot gelezen, superjammer dat mensen zo’n dingen schrijven. Kijkers vergeten vaak dat je op televisie maar een klein stukje van iemands persoonlijkheid voorgeschoteld krijgt. Ik had het geluk om Lancelot écht te leren kennen, als de behulpzame en lieve jongen die hij is. Hij gaf me het gevoel dat ik altijd bij hem terecht kon. Ik heb niets dan lovende woorden voor hem!»

HUMO Het is de vloek van elk viraal programma.
LEÏLA «Het leeft inderdaad keihard bij alle Vlamingen. Ik werk in Brussel en voor mijn Nederlandstalige collega’s was het echt een big deal! Ze waren superfier op me en vroegen me elke maandag uit over mijn avonturen. Mijn Franstalige collega’s kon het dan weer geen bal schelen (lacht).»

HUMO Je groeide zelf op in Wallonië, was dat een extra obstakel?
LEÏLA «Mijn kennis over de Vlaamse cultuur is vrij gelimiteerd, dus ik heb me Trivial Pursuit aangeschaft en daaruit alle vragen die ook maar iets met Vlaanderen te maken hadden vanbuiten geleerd. Er zat zelfs een stapel vragen in mijn valies! Jammer genoeg heeft het me welgeteld núl keer geholpen. Wie had nu gedacht dat Gilles De Coster nooit ging vragen naar de eerste letterzetter van ‘Rad van fortuin’ (lacht)?»

HUMO Onvergeeflijk! Sta me toe, wie was de eerste letterzetter van ‘Rad van fortuin’?
LEÏLA «Aurore Dobbelaere! Ik wist dat het ooit van pas ging komen (lacht).»

https://www.humo.be/tv/leila-ik-wist-dat-mijn-loyaliteit-me-fataal-kon-worden~b017e55a/
Titel: Re: De Mol in de media (2023)
Bericht door: Heinz op 9-04-2023, 23:37:45
Na hun filosofisch gesprek over americain preparé staan de Lotjes in ons molboekje buiten verdenking gesteld
Een tijdreizende DeLorean uit ‘Back to the Future’, een op een sisser aflopend staaltje sisterhood, én Ruben en Thomas die, in de letterlijke woorden van de altijd klassevolle presentator Gilles De Coster, ‘in de rug zijn gepakt door een eenzame senior’. Voor al wie nieuw inzicht ambieert: hierzo alle mollenstreken uit de vierde aflevering van ‘De mol’, voor u uitgegraven en gefileerd!

VINCENT VAN PEER
ZONDAG 9 APRIL 2023

Het thema van de aflevering was duidelijk: tijdreizen - in die mate zelfs dat de schijnbaar speciaal voor paaszondag bedachte opdracht rond eitjes rapen gewoon al vorige wéék werd uitgezonden. Nu vonden de kandidaten, van hun villa in Sedona verkast naar eentje in Tucson, de krant van de volgende dag op de stoep. Daaruit bleek dat de kandidaten een ontploffing zouden veroorzaken in een ondergrondse nucleaire site, dat er pasvragen op het spel zouden staan én dat Gilles De Coster in de gevangenis zou belanden − of dat laatste per se iets met dit tv-programma te maken had, was niet geheel duidelijk.

Het indrukwekkende strijdtoneel was een sinds de Koude Oorlog verlaten silo die ooit een Titan II-raket had gehuisd, een onding met een nucleaire lading van 9 megaton, bijna 600 keer zo sterk als de atoombom op Hiroshima − gelijk dus aan ongeveer één middelzacht scheetje na een overladen paasdiner. Alleen: niet alle kandidaten mochten binnen in de silo, en dus moest er overlegd worden wie zou achterblijven. Dat, óf de kandidaten konden ook gewoon − zie: Thomas, die zich naar voren wierp als een jakhals die prooi had geroken − om het eerst naar voren crossen om zichzelf veilig te stellen. Hoe dan ook: het nummer op de achterkant van hun overalls moesten ze angstvallig voor elkaar verborgen houden. Sommigen, zoals Ruben, schuifelden daarom voorbij als een krab, terwijl anderen, als een witteboordencrimineel aangekomen in de gevangenisdouche, angstvallig hun achtersteven bedekt hielden. Geinig zicht. Lancelot en Lieselot bleven bovengronds, en hadden een filosofisch gesprek over americain préparé.

Er leek meteen véél mis te lopen, met als voornaamste euvel: een tot misverstanden leidend gebrek aan communicatie waarvoor een gemiddelde aflevering van ‘F.C. De Kampioenen’ deemoedig het hoofd zou buigen. En toch werd er, na enkele plottwists en steeds hoger oplopende spanningen tussen met name Thomas en de rest van de groep, zomaar 5.000 euro verdiend. In grote mate dankzij de morele onbuigzaamheid van Lieselot, die nog geen pasvraag of vrijstelling zou grijpen als ze die gratis uitdeelden op de kermis naast een toastje préparé. Als zij toch de mol is, dan moet iemand haar eens uitleggen dat ze beter wat uitkijkt met dat roekeloze geldverdienen. Ook Lancelot, al even weinig geïnteresseerd in zo’n pasvraag en bovendien lang niet zo onsympathiek als het internet je wil wijsmaken, staat in m’n mollenboekje buiten verdenking gesteld.

De volgende opdracht was tweeledig: in een dierentuin moesten groepjes kandidaten allerlei faits divers over pakweg een alligator en een capibara opsnorren, terwijl elders Toos met het Lot-duo (Liese- dan wel Lance-) aan een ouderwetse bingo deelnam. De drie werden daarvoor speciaal ter vermaak van de kijker in een GERT gehesen, een zogeheten gerontologic simulator, een verouderingspak dat beweging, zicht en gehoor verminderde: al dan niet vernoemd naar de gelijknamige Verhulst en diens 17de-eeuwse opvattingen over sociale thema’s. Wie zal het zeggen?

Het was alleszins alweer Thomas die zich specialiseerde in dwaalsporen. Meerdere keren drong hij aan op een verkeerd antwoord, en tot twee keer toe slaagde hij erin om luidop ‘beats’ voor te lezen in plaats van ‘bears’ zonder daar een noemenswaardige schrijffout in te zien − een schrijffout was nochtans exact waar hij naar op zoek hoorde te zijn. Als hij over één dier feilloos zou kunnen vertellen, dan wel over... de mol?

Thomas mag zich sinds vorige week in ieder geval bij de hoofdverdachten rekenen, naast Toos en Ruben, wiens halsstarrigheid in de nucleaire silo de groep bijna 5.000 euro kostte. Commy − dankzij de prachtige, loyale Leïla door het oog van de naald gekropen, maar zoals in de beste Hollywood-films die ‘De mol’ graag emuleert, moest die dat met haar leven bekopen − verdenk ik al even weinig als de Lotjes, die me als duo steeds beter liggen.

Een aflevering over tijdreizen en toch herhaalt de geschiedenis zich: op paaszondag mag Jezus herrijzen, maar blijft ook Judas op vrije voeten.

https://www.humo.be/tv/na-hun-filosofisch-gesprek-over-americain-prepare-staan-de-lotjes-in-ons-molboekje-buiten-verdenking-gesteld~b474eccd/
Titel: Re: De Mol in de media (2023)
Bericht door: Heinz op 16-04-2023, 21:37:52
‘De mol’
‘De mol’-afvaller: ‘Matteo Simoni krijgt nog een knuffel en excuses van mij’

Een wezen vol mosterd - en dus een gortdroge hot-dog - en een proef met het nodige stunt- en vliegwerk: ook de vijfde aflevering van ‘De mol’ scheerde alweer hoge toppen. Bleef nadien toch aan de grond genageld staan en ‘keerde were’ naar haar grote preparé-liefde: Vlaanderens favoriete beenhouwer Lieselot.

Redactie
zondag 16 april 2023

HUMO Lieselot! Vijf afleveringen ‘De mol’, da’s lang niet slecht, maar mocht het toch niet ietske meer zijn?

LIESELOT «Ik vond het toch fijn dat ik zo ver ben geraakt. De ‘bezoekersaflevering’ is toch een kaap die je wil ronden. Maar na de eliminatie van Leïla vorige week moest ik op zoek naar een nieuwe mol, want ik had telkens toch een groot deel op haar ingezet. Ik ben dan maar voor mijn tweede verdachte gegaan, maar heb het niet tactisch genoeg aangepakt. Ik denk dat ik mijn gevoelens een te grote rol heb laten spelen. Het voelde soms alsof we op reis waren, terwijl er natuurlijk wel de hele tijd een mol in ons midden was.»

HUMO En dan te bedenken dat je er al in de eerste aflevering had kunnen uit liggen.

LIESELOT «Dat ze me tijdens die proef uit die caravan hebben gehaald, zal mij het meeste bijblijven. Ze hadden me daar toen ook kunnen laten zitten, hé. Ik heb toen gezworen dat ik voor de groep nooit pasvragen of vrijstellingen zou kiezen.»

HUMO En je hebt woord gehouden. De hamvraag dan maar: heb je daar nu geen spijt van?

LIESELOT «Absoluut niet, het is gewoon hoe ik in mekaar zit. Ik wilde het spel eerlijk spelen voor mezelf en we hadden allemaal ook zo’n goede band dat ik de kansen van anderen niet wilde verkleinen. Dat doet er mij aan denken dat ik Matteo Simoni nog eens goed wil vastpakken en sorry wil zeggen dat ik zijn plaats heb ingenomen.»

HUMO Hij is er vet mee. Wat vond je er trouwens van dat je voor veel kijkers verdachte nummer één was? Zeker na de aardappelproef werd je door de molen gehaald.

LIESELOT «Heel raar vond ik dat. Zeker na die eerste aflevering had ik gedacht niet meer verdacht te worden. Zelfs toen ik pasvragen liet liggen, zagen sommigen daar een mollenstreek in, terwijl ik eigenlijk gewoon altijd geld wilde binnenbrengen.»

HUMO Drie weken verdwijnen en niemand iets mogen zeggen over je deelname: da’s geen spek naar ieders bek.

LIESELOT «Gelukkig hebben we ons excuus niet te vaak moeten gebruiken. Een aantal jaar geleden hadden wij een AFS-student uit Maleisië bij ons, die later ook naar ons huwelijk is gekomen. We vertelden de mensen dat hij zou trouwen en dat ik naar het feest zou gaan, om er nadien nog een paar weken te blijven rondtrekken. Eigenlijk hebben weinig klanten gemerkt dat ik weg was.»

HUMO Dat doet er ons nog aan denken: vliegt jullie beruchte preparé nu in sneltempo over de toonbank?

LIESELOT «De preparé doet het geweldig! Mensen komen echt van ver om een potje te komen kopen - onlangs was er zelfs een koppel helemaal uit Brugge (Lieselot woont in Rollegem-Kapelle, 45 kilometer verderop, red.) gekomen. Het was wel opvallend om de klanten hun theorieën te mogen aanhoren. Velen dachten dat ik de mol was, of dat ik het spel zou winnen.»

HUMO Het zal voor een andere keer zijn. De volgende, alstublieft!

https://www.humo.be/tv/de-mol-afvaller-matteo-simoni-krijgt-nog-een-knuffel-en-excuses-van-mij~b9e331e9/
Titel: Re: De Mol in de media (2023)
Bericht door: Heinz op 16-04-2023, 21:45:59
'De Mol'
Welke kandidaat uit ‘De mol’ is het meest verdacht? ‘Hoe kan dat Thomas? Hoe kan dat?’

Een schijnexecutie, een inloopcursus tijdreizen, een op het nippertje vermeden kernramp, en het besef: we zijn alweer halfweg. Maar wat was er nog het onthouden waard na de vierde aflevering van ‘De mol’? Wie gedroeg zich verdacht? Wie niet? Laten we daarvoor even terugkeren naar vorige zondag. Flux capacitor aan? Zoef!

Tom Raes
zondag 16 april 2023

Comfort

Normaliter veilig en wel in de achtergrond terug te vinden, maar nu noodgedwongen in de schijnwerpers gegooid als afvaller die nog net haar hachje wist te redden ten koste van Leila. Wil dat iets zeggen? Alleen als de mol niet bang is om zélf het gevreesde rode scherm op te zoeken: bij de opdracht waarmee Comfort haar executie wist uit te stellen, ging uiteindelijk wel een aanzienlijk bedrag uit de groepspot. Het zou een primeur zijn in ‘De mol’, maar: niet de eerste primeur. Klinkt tegenstrijdig, is het niet.

Lancelot

Was bijzonder in zijn element als geriatrische bingospeler. Een beetje zorgwekkend, maar op het eind van de dag: onschadelijk. Zorgde er vrijwel in zijn eentje voor dat de opdracht in de raketsilo niet faliekant afliep door de aanmoedigingen van Lieselot naast zich neer te leggen. Als mol kun je dat een gemiste kans noemen als je alibi je op een dienblaadje wordt aangereikt. Is Lancelot dan zeker niét de mol? Ho even, dat zegt ù.

Lieselot

Wat te denken van Lieselot? Waar er persoonlijke voordelen te rapen vallen, verschijnt Lieselot uit het niets. De Siegfried Bracke-tactiek, kortom. Met als enige verschil dat Lieselot zélf niet neemt, maar er liever bij haar medespelers op aandringt dat het gerust iets méér mag zijn - zoals het een goede slager betaamt. Hoewel noch Lieselot noch Lancelot uiteindelijk naar de pasvragen greep, stuurde ze wel aan om ze op z’n minst eens in de hand te nemen: verdachte boel als daaronder dan een knop blijkt te zitten die de boel de lucht in kan jagen. Weigerde aanvankelijk haar medewerking aan Comfort na diens eliminatie, maar keerde alsnog haar kar. Dat kan berouw zijn, of strategie.

Ruben

Bij de tweede opdracht in de zoo zat Ruben samen met Thomas in polepositie om de boel te beduvelen, maar van die twee was hij zonder twijfel de minst verdachte. Een opdracht eerder viel wel op hoe Ruben als enige weigerde om zijn persoonlijke code mee te delen aan Thomas en Toos, maar hem dàt kwalijk nemen is een ander paar mouwen: heel betrouwbaar kwamen die twee nu ook niet over. Deed tussendoor zelfs nog wat aan plaatselijke pedagogiek door in de dierentuin een al dan niet delinquent kind rond de oren te meppen. Onze gok: Ruben doet hoogstens aan missiewerk, maar weinig meer.

Thomas

Als het gaat om brokken maken tijdens een Amerikaans avontuur moet Thomas doorgaans alleen Dante Vanzeir voorlaten. Hij nam iedereen op de korrel die volgens hem te gretig voor pasvragen speelde in de eerste opdracht, om zich nadien zelf te ontpoppen tot de meest gedreven kandidaat - en de pasvragen vervolgens aan zijn neus te zien voorbijgaan. Rammelde verder, al dan niet onbedoeld, met ieders voeten tijdens de opdracht in de dierentuin. Daar was hij vrijwel nooit gehaast (een slecht idee als de tijd loopt), leek hij erg vatbaar door rondstruinende bejaarden (àltijd een slecht idee), en presteerde hij het om een simpele maar in het oog springende spelfout niét te vinden (hoe kàn datd?)

Toos

Eindigde dankzij gedreven ellebogenwerk vooraan tijdens de proef in de raketsilo, in het zog van Thomas, maar kon daar evenmin munt uit slaan. Deelde daarna zichzelf in bij het team dat bingo moest spelen, wat van hieruit gezien niet de meest gedroomde plaats was om als mol de hoop te belazeren. En al helemaal niet als je daarbij ook nog geld opbrengt, zoals Toos ook deed. En dat ondanks een kwaad geval van cataract: wie doet het hem na?

https://www.humo.be/de-mol/welke-kandidaat-uit-de-mol-is-het-meest-verdacht-hoe-kan-dat-thomas-hoe-kan-dat~bee02d57/
Titel: Re: De Mol in de media (2023)
Bericht door: Kukai op 23-04-2023, 10:40:46
https://www.hln.be/tv/ex-winnaars-van-de-mol-zijn-het-unaniem-eens-wie-de-saboteur-is-de-makers-hebben-het-verklapt-met-een-montagetrucje~ad34b784/

Ik krijg geen toegang tot het hele artikel. Iemand van jullie wel?  ::hypocriet::
Titel: Re: De Mol in de media (2023)
Bericht door: Luc op 23-04-2023, 10:54:03
Ik heb ook geen toegang maar heb dit artikel elders gelezen.
De 4 ex-winnaars van de mol zitten op Thomas omdat in de bootcamp (afl. 2) voordien Thomas aan het kanon te zien was toen voor de laatste keer raak geschoten werd maar kort nadien zagen wij Comfort aan het kanon.
De productie willen ons volgens hen doen geloven dat Thomas het schot heeft afgevuurd waardoor de opdracht is gelukt maar in werkelijkheid was het Comfort die raak schoot. Ik kan mij goed vinden in deze theorie.
Titel: Re: De Mol in de media (2023)
Bericht door: Heinz op 23-04-2023, 11:34:59
Grappig, we bespraken dat hier: https://be.wieisdemol.com/forum/2023/?topic=73130.msg2520393#msg2520393
Titel: Re: De Mol in de media (2023)
Bericht door: Heinz op 23-04-2023, 22:31:11
afvaller ‘De mol’
Thomas valt af uit ‘De mol’: ‘Mijn prestatie leek op televisie ineens heel wat minder heroïsch’

Over smaken en kleuren valt niet te twisten, tenzij het de onderkant van een ontvlambare, Amerikaanse bus betreft. Donkergroen kan dan plotsklaps als kanariegeel worden aanzien, zo leerde een verrukkelijke zesde aflevering van ‘De mol’(★★★½☆) ons. Maar waar zelfs bij de kleurenblinde Ruben geen twijfel over kon bestaan: de rode eliminatiegloed die over meester Thomas neerdaalde.

Mathijs Minten
zondag 23 april 2023

THOMAS «Ik had nochtans een doordachte tactiek voor de eliminatietesten uitgestippeld, statistisch gezien - wees maar trots Conny! - zou ik er héél lang in blijven. Helaas maakte ik de noodlottige fout om toch één iemand op basis van buikgevoel uit te sluiten als saboteur, terwijl ik nu bijna zeker ben dat hij óf zij me compleet misleidde.»

HUMO Een teleurstellende uitschakeling dus.

THOMAS «In eerste instantie voelde ik eigenlijk vrij weinig: je staat op en vertrekt volledig op automatische piloot. Maar toen ik wegreed vond ik in de auto een briefje dat Lieselot had achtergelaten voor de volgende afvaller, superlief! Ik kan van mezelf zeggen dat ik een gevoelsmens ben, dus op de terugreis heb ik wel enkele keren strategisch mijn zonnebril opgezet (lachje).

»Vervelend genoeg moest ik eenmaal terug in België de resterende dagen ook nog eens in afzondering aan onze kust doorbrengen. Naar huis gaan was geen optie, mijn dochters wisten van niets: ik wou hen niet opzadelen met die zwijgplicht.»

HUMO Welk waterdicht alibi gebruik je dan om drie weken afwezig én onbereikbaar te zijn?

THOMAS «Ik trok zogezegd drie weken naar Kopenhagen voor een congres rond duurzaamheid, terwijl ik via een uitwisselingsprogramma óók nog lesgaf in een school in Christianshavn. Overnachten deed ik bij Jesper, mijn fictieve Deense collega, een gescheiden vader van twee tienerzoons trouwens (lacht). Oh ja, en natuurlijk verloor ik mijn gsm meteen op het congres. Je ziet dat over elk puntje grondig was nagedacht!

»Die gsm vond ik natuurlijk wonderbaarlijk terug kort voor mijn terugkeer (lacht). Dat deeltje deed wel de wenkbrauwen van enkele collega’s fronsen, maar ik hield vol!»

HUMO Dat valt vast goed te maken met alle verhalen die je kan vertellen in de leraarskamer.

THOMAS «Zeker en vast! De proef met het paard kan ik grandioos beschrijven, misschien ook omdat mijn prestatie veel heldhaftiger aanvoelde dan hoe de camera het uiteindelijk vastlegde (lacht). In mijn hoofd liep ik door de arena als Usain Bolt, maar na het terugkijken moet ik toegeven dat de vergelijking die ik online zag passeren met Argus Filch uit ‘Harry Potter’ correcter was (lacht).

»Ook over de bunkerproef kan ik eindeloos doorbomen. Of de opdracht in het motel. Oh, en de kaartproef met de geheime signalen van de mol! En natuurlijk de eierproef niet vergeten: de tegenstrijdigheid tussen het epische landschap en wij die als fluoroze eierdragende biggen in een knalroze jeep moeten stappen, terwijl Toos me vasthield aan mijn billen. Je zou voor minder de slappe lach krijgen. En dan vergeet ik de explosieve bus nog bijna! Ik denk dat ik nu bijna alle opdrachten heb genoemd zeker (lacht)? »

HUMO Bij die proeven kwam je competitieve kant weleens boven.

THOMAS «Voor mij bleef het ten allen tijde een spelletje. Soms sluipt er al eens wat ernst tussen die voor kleine wrevels kan zorgen, zoals ondergronds in de bunker - ik weet niet of mijn assertiviteit me daar in dank werd afgenomen. Maar goed, ook dat hoort erbij. Een knuffel achteraf met de leuze ‘’t Is maar een spelletje, hé,’ deed alles meteen weer vergeten!»

HUMO De sfeer zat altijd goed?

THOMAS «Absoluut! Tussen de spelletjes door was ik zelfs weinig bezig met mijn zoektocht naar de mol, niet de beste tactiek misschien (lacht), maar ‘s avonds wilde ik mijn knop soms ook kunnen afzetten. Wanneer de camera’s uitgingen hadden we een fantastische tijd: een goed gesprek in de tuin, met een koffietje genieten op het terras, de zonsondergang bewonderen, een pintje in de jacuzzi, ... Allemaal onvergetelijke momenten met onvergetelijke mensen.»

HUMO Vrienden voor het leven?

THOMAS «Ik ben ervan overtuigd dat we elkaar nog regelmatig zullen zien. Ik mis hen nu al! Bereid jullie maar voor op intense knuffels op de reünie (lacht)!

Ik heb me oprecht met iedereen echt geamuseerd. Met Conny had ik natuurlijk een fantastische klik. Hét bewijs dat je op basis van de wiskunde prachtige vriendschappen kan smeden. Op beeld leek het misschien alsof wij de alwetende vader en de moeder waren van de groep, al ben ik ervan overtuigd dat de andere acht daar heel anders over denken... We waren de traagste van begrip en hadden bij de spelletjes toch wat extra uitleg nodig (lacht).

»Leïla is een pittige en pientere vrouw. Waar Commy is, wordt er gelachen! Samya had een eeuwige glimlach en ik ken niemand zo oprecht als Lieselot.»

HUMO Wat een lofzang.

THOMAS «Ze verdienen het allemaal, maar zeker ook de mannen! Toos is zo’n vriend die je eerst een steek onder de gordel geeft, en meteen erna een knuffel om het goed te maken. Lancelot zegt wat hij denkt, maar steeds op de meest respectvolle manier. Matteo had toevallig een bekende kop, maar was toch vooral één van ons. En dan Ruben, de jonge speelse hond van het gezelschap. Ik durf het bijna niet zeggen, maar ik schreef me al eens in voor het tweede seizoen, in 2000! Toen was hij nog niet eens geboren!»

HUMO Dan hebben we iedereen gehad, buiten jouzelf.

THOMAS (Lacht) «Oh, maar ook over mezelf heb ik iets bijgeleerd bij het terugzien van de afleveringen: dat ik verdorie nogal veel vloek.»

HUMO Het is verdomme je goed recht. Groeten aan Jesper!
Titel: Re: De Mol in de media (2023)
Bericht door: Heinz op 23-04-2023, 22:37:20
Televisie★★★½☆
‘De mol’: Het is van Dante Vanzeir geleden dat een Belg zich nog eens op zulke idiote wijze in de voet schoot op Amerikaanse bodem

Als ik dit seizoen een streepje moest trekken voor elke flagrant onjuiste voorspelling van me, dan zag mijn molboekje er inmiddels uit als de celmuur van een levenslang brommende bajesklant. Vanavond, in een aflevering waarin de kaarten grondig herschud werden, liet mijn hoofdverdachte zich zomaar, zonder boe of ba, uit het spel kegelen: Thomas zal volgende week niet meer werekeren.

Vincent Van Peer
zondag 23 april 2023

De eerste opdracht was een enkeltje richting plaatsvervangende schaamte. Eén kandidaat moest een uur lang een gastcollege verzorgen aan de universiteit, zonder evenwel enig benul te hebben waaróver: de methode die Gert Verhulst al maanden in de praktijk brengt in ‘De tafel van vier’, quoi. Extra informatie werd door de rest van de groep ingefluisterd via een oortje. Thomas zag ik in het begin, dacht ik toen nog, kwistig mollen door als vermaarde lesgever vooral níét te willen lesgeven. Zeker omdat in zijn plaats Lancelot ‘Gedaan is een vervoeging van!’ De Deurwaerder als docent naar voren werd geschoven: lauwe Cara uit blik in plaats van een schuimende, vers getapte Cristal.

Het moet gezegd: het was indrukwekkend hoe Lancelot, die stilaan (terecht) uitgroeit tot publiekslieveling, zonder enige vorm van stress of schroom voor de klas stond. Maar toch was zijn prestatie niet van dien aard dat de leerlingen na afloop spontaan op de banken zouden springen om ‘Dead Poets Society’-gewijs ‘O Captain! My Captain!’ te declameren. De eerste lestechniek die hij bovenhaalde, was twee keer klappen om de leerlingen van zitplaats te doen wisselen: een methode zo onzinnig dat Ben Weyts ze meteen wil opnemen in zijn onderwijsplan.

Op het bord schrijven ging Lancelot ook al niet goed af. En dat hij plots, uit het niets, tijd begon te rekken zodat hij niet meer kon vertellen dat René Magritte ooit geld vervalste - het stukje informatie waarmee de opdracht wél gelukt was - mag zelfs ronduit verdacht worden genoemd. Nog dit: tijdens een latere opdracht moest de mol in het midden van de groep non-verbale signalen uitsturen. En zeg nu zelf, zag u Lancelot daar niet héél vaak aan zijn brilmontuur friemelen? Aha!

Maar dit was zo’n aflevering waarin álle kandidaten met overgave over elkaars voeten struikelden. Zo blonk Commy weer eens uit in haast ongemerkt de boel vertragen (‘Oei, ik ben de weg kwijt in de bibliotheek!’). Toos mag dan pakken minder verdacht zijn dan enkele afleveringen geleden, hij begon wel in het wilde weg te fantaseren dat Magritte een broer had, en dat die misschien wel het Atomium had gebouwd. Maar het is toch vooral Ruben die in de laatste rechte lijn naar de finale nog even besloot om alle ogen hardhandig in zijn richting te trekken.

 Eerst vertolkte hij op naadloze wijze een gevoel dat bij veel Belgen leeft door Herman De Croo eens goed op zijn gezicht te geven. Helaas was het de bedoeling om alleen politici te raken die wél premier waren geweest en werd er door De Croo dus wéér geld uit de pot gepakt. Maar het was pas in de inventiefste opdracht van het seizoen - een re-enactment van de film ‘Speed’, met een door de kandidaten gechauffeerde bus die zou ontploffen als het gevaarte onder de 20 mijl per uur zou gaan - dat Ruben de kemel aller kemels sloeg. Om te weten welke draad van de bom de buspassagiers moesten doorknippen, moest hij een kleur doorgeven. Waarop hij prompt groen met geel verwarde: een vergissing van 5.000 euro. Als Ruben tijdens het uitgaan door een meisje wordt afgewezen, heeft hij dan een roodje gelopen?

Het is alleszins van Dante Vanzeir geleden dat een Belg zich nog eens op zulke idiote wijze in de voet schoot op Amerikaanse bodem. Als dit een mollenstreek was - een boude, roekeloze, prachtige sabotage - dan wel één for the ages.

Ruben kreeg later die avond netjes een, welja, geel scherm, en zal volgende week nog méér in de gaten worden gehouden. Ook door u?


::rofl::
Titel: Re: De Mol in de media (2023)
Bericht door: Vonne1968 op 23-04-2023, 23:39:25
Wat lief van Lieselot, dat briefje.

Leuke artikelen!
Titel: Re: De Mol in de media (2023)
Bericht door: Heinz op 30-04-2023, 22:17:48
Afvaller‘De mol’
Ruben valt af uit ‘De mol’: ‘Op televisie zag ik mezelf plots een kind om de oren slaan’

Een duel met Lancelot en Commy won Rubie The Kid nog met de vingers in de neus, maar eens je in de loop van de genadeloze Gilles De Coster kijkt, is ontwijken geen optie meer. Net wanneer Vlaanderen de speurneuzen in dezelfde richting steekt, krijgt de hoofdverdachte een rood scherm gepresenteerd. Zo gaat het al het hele seizoen.

Mathijs Minten
zondag 30 april 2023

RUBEN «Ik ben niet de mol! Oef, het doet deugd om eindelijk luidop te mogen zeggen. Het was opvallend, zeker na de bus-proef vorige week zeiden mensen op straat niet meer ‘ik hoop dat je ver geraakt’, maar ‘ik ben er zeker van dat jij de mol bent!’.»

HUMO Logisch ook, met je niet onverdachte gedrag de laatste weken.

RUBEN «Ik heb nochtans nooit bewust gemold, al geloof je dat misschien niet als je ziet hoe weinig geld ik heb binnengebracht (lacht). Eén keer heb ik me verdacht gemaakt, bij de kaartproef in de diner, net zoals iedereen trouwens. Steeds wanneer iemand me aankeek begon ik op allerhande manieren te foefelen.»

HUMO Van foefelen gesproken, zijn sprinkhanen een aan te raden alternatief voor shampoo?

RUBEN (Lacht) «Dat was nog honderd keer erger dan die steentjes in mijn schoen, want die beesten durfden wel eens hun poten gebruiken om me te laten weten dat ze er nog steeds zaten. Het enige wat er in mijn hoofd omging was: niet beginnen tsjirpen, jongens!’.»

HUMO Het is een ondankbare rol, net voor de finale afzwaaien.

RUBEN «Een enorme teleurstelling natuurlijk, ik kon de overwinning al ruiken. Het is samen met de eerste afvaller, mijn maatje Matteo, de vervelendste manier om eruit te liggen. Maar goed, ik ben ook wel erg trots dat ik het zo lang heb volgehouden, al baal ik soms nog van die gemiste bullseye. Hoe graaf was het geweest als we alle vier in de finale stonden?»

HUMO Dat hangt er natuurlijk vanaf of iedereen de juiste mol in het vizier heeft.

RUBEN «Ik ben ervan overtuigd dat we alle drie de mol hadden ontmaskerd, dus dat het zelfs in de voorlaatste aflevering al kon aankomen op snelheid bij de eliminatietest. Maar tijdens het invullen merkte ik al snel dat ik te veel domme fouten aan het maken, ik heb er nog veel nachten over liggen piekeren. Had ik maar gewoon mijn tijd genomen.»

HUMO Nog steeds zeker van je mol, nu je de afleveringen op televisie zag?

RUBEN «Absoluut, want in de afleveringen zag ik ook dat mijn medekandidaten tijdens het spel erg eerlijk waren over hun kant van de opdrachten. Er werd weinig achtergehouden voor elkaar.

»Wat me trouwens nog opviel: de camera’s stopten nooit met draaien. Ik zag mezelf onderuitgaan in de rollerdisco en zelfs die keer dat ik per ongeluk een kind om zijn oren sloeg met mijn walkie talkie zat erin (lacht). Gelukkig kwam ik er op andere momenten ook beter uit: bij die schietproef zag alles er erg cool uit en wij vooral heel stoer, maar in werkelijkheid stond ik te trillen op mijn benen (lacht).

»Allemaal goed meme-materiaal, dat wel. De laatste weken kreeg ik natuurlijk massa’s mopjes doorgestuurd, daar heb ik me stuk voor stuk kapot mee gelachen.»

HUMO Ik noteer: ‘het hoogtepunt van ‘De mol’ zijn de memes’.

RUBEN (Lacht) «Maak daar toch maar ‘de vriendschappen’ van. Die zijn voor het leven!»

HUMO Aangepast!

https://www.humo.be/tv/ruben-valt-af-uit-de-mol-op-televisie-zag-ik-mezelf-plots-een-kind-om-de-oren-slaan~bf1c235a/
Titel: Re: De Mol in de media (2023)
Bericht door: Heinz op 30-04-2023, 22:21:21
Aflevering 7 van ‘De mol’: Dat Lancelot als vastgoedmakelaar niet op het woord ‘zakkenvullers’ kon komen, was helemáál verdacht

Het kanariepietje tjirpt, de olielampen daveren en de steeds meer versplinterende houten steunbalken piepen en kraken als een schip in een storm: in de officiële halve finale van ‘De mol’ - volgende week volgt de Grote Ontmaskering! - stortte de tunnel waarin half Vlaanderen verzeild was geraakt, definitief in. Na Thomas werd ook die andere hoofdverdachte, Rubie the Kid, definitief uitgeschakeld.

Vincent Van Peer
zondag 30 april 2023

Naast Ruben was het ook voor de andere overgebleven ‘De mol’-cowboys verzamelen geblazen in het verlaten stadje Mescal, u misschien beter bekend als het door Gene Hackman geterroriseerde Redemption uit ‘The Quick and the Dead’ - de Sam Raimi-film waarin een piepjonge Leonardo DiCaprio zeer tegen zijn gewoonte in de sponde deelt met een óúdere vrouw, gunslinger Sharon Stone! Zien we zo nog uitgebreid op strohalmen kauwen terwijl een eenzaam tumbleweed voorbij rolt: Trigger Happy Toos, Crazy Colt Commy en Sundance Lance. Jawel, in de zevende aflevering van ‘De mol’ zijn we - u merkt het aan de priemende close-ups, de blinkende sporen, de lang uitgerekte schaduwen en de revolverduels in het midden van de straat - in een regelrechte Sergio Leone-western terechtgekomen. Yeehaw!

En terwijl overal tunnels instorten, heb ik er sinds het uitvallen van Thomas eentje voor mezelf gegraven: Lancelot is de mol, ik weet het zeker! Kijk maar naar de puike manier waarop Commy, die blijkbaar om de haverklap met cowboyhoeden getooide Belgen tegenkomt in de luchthaven (‘Allee, ze zijn een keer naar Amerika geweest’), en Toos, wiens Hottie Van De Week-status nu toch al bijna twee maanden standhoudt, hun taak volbrachten. Van alle foto’s die ze voor veel geld moesten nemen, was er maar eentje nipt mislukt. En dat terwijl Lancelot in het gezelschap van de plotsklaps geheel onverdachte Ruben alweer zijn vuige meesterschap etaleerde.

 Op precíés de juiste momenten helpt Lancelot zijn medekandidaten een handje, alle schijn van een goede kandidaat hoog houdend, maar nog veel béter getimed zijn z’n disruptieve tussenkomsten. Hoe gemakkelijk is het bij de tongbrekers wel niet om één woordje fout door te geven (die rode ronde radijsjes raspt Ruth ook ráp, Ruben!) of om er zelf één woordje naast te zitten? Nog mollenstreken: hij zorgde er eigenhandig voor dat er amper postzakken werden verdiend, toonde zich een luizig messenwerper, en bleek ook nog eens een stalen leugenaar toen hij zomaar een nulscore beweerde te hebben gehaald in het whiskyshotjeswerpen - dé sport waarin de bekende atleet Radja Nainggolan al meermaals goud behaalde.

Ik blijf, zeker van mijn stuk als ik ben, nog even doorgaan. Wat deed Lancelot toen hij in het tafelduel al snel buitenspel werd gezet? Het enige wat hij als mol nog kon doen: zichzelf laten afknallen zodat er zeker geen 3.000 euro in de pot kwam. Dat hij als vastgoedmakelaar niet op het woord ‘zakkenvullers’ kon komen, was helemáál verdacht. En nu ik me toch lekker in mijn tunnel heb verschanst: was de Lancelot waarnaar hij genoemd is niet een ridder van de Ronde Tafel die, ondanks zijn heldenstreken, toch maar mooi met de vrouw van zijn baas tussen de lakens dook? Uitkijken, De Coster!

Neenee, laat me het nu al zeggen: Lancelot is niet zomaar een mol, maar een dirigent die zijn medekandidaten een aardig walsje laat dansen, precies zoals hij het wil. Het is nu alleen nog wachten op het moment dat hij al zijn geheimen prijsgeeft: hoe heeft hij gesaboteerd, waarom heeft hij destijds bij de kernraketproef geen pasvragen genomen, en vooral, hoe heeft hij nu in godsnaam die flikken in Malawi omgekocht?

 Voor ik het zou vergeten: de aflevering zelf was een meer dan fijne aanloop naar de finale, waarin verder nog bleek dat Toos geen kieken zonder kop is, maar gewoon een kieken op zijn kop hééft, dat Play4 het niet kan laten om net als de rest van Vlaanderen een beetje op de VRT te vitten (‘En dat met ons belastinggeld!’), en dat de term ‘riding shotgun’ komt van de gewapende wacht bij postkoetsritten in het Wilde Westen - en dus níét, zoals tot hiertoe algemeen werd gedacht, van het megacoole nummer van George Ezra. Ligt het trouwens aan ondergetekende, of miste ook u de stem van Gilles De Coster wanneer hij nu en dan werd vervangen door een op z’n regels kauwende Texaan met een ‘vraaistellin’’? Welaan dan, zo snel kan het dus gaan met dat stockholmsyndroom.

Eén ding is zeker: de mol heet dit jaar niet Jan, Piet of Lies, maar wel Lancelot, Comfort of Toos - meer bepaald: Lancelot, uw stok in alle wielen, de koetsier die zijn postkoets uitsluitend poetst met potvispis.

https://www.humo.be/tv/aflevering-7-van-de-mol-dat-lancelot-als-vastgoedmakelaar-niet-op-het-woord-zakkenvullers-kon-komen-was-helemaal-verdacht~b4868fd7/
Titel: Re: De Mol in de media (2023)
Bericht door: Vonne1968 op 30-04-2023, 23:35:13
RUBEN "Ik ben ervan overtuigd dat we alle drie de mol hadden ontmaskerd, dus dat het zelfs in de voorlaatste aflevering al kon aankomen op snelheid bij de eliminatietest."

Vorige week had Ruben nog saus in zijn hoofd en geen idee. Kan snel omslaan blijkbaar.
Titel: Re: De Mol in de media (2023)
Bericht door: Mollenjager-DT op 1-05-2023, 00:23:36
RUBEN "Ik ben ervan overtuigd dat we alle drie de mol hadden ontmaskerd, dus dat het zelfs in de voorlaatste aflevering al kon aankomen op snelheid bij de eliminatietest."

Vorige week had Ruben nog saus in zijn hoofd en geen idee. Kan snel omslaan blijkbaar.
Dat was aan het einde van aflevering 5. Ondertussen zijn we al aan het einde van aflevering 7 en in het spel dus al bijna een week verder.
Titel: Re: De Mol in de media (2023)
Bericht door: Reflektor op 2-05-2023, 23:45:07
https://www.hln.be/tv/gilles-de-coster-neemt-het-op-voor-de-mol-kandidaat-lancelot-mensen-beslisten-in-30-minuten-dat-hij-een-lul-is~aa848fc2/

Opvallend dat dit nu naar buiten wordt gebracht.
Titel: Re: De Mol in de media (2023)
Bericht door: Tunnelgraver op 3-05-2023, 00:27:38
Nou, hij zit in de finale en voor zover ik heb begrepen zijn de finalisten ook aanwezig bij het gebeuren in Antwerpen komend weekend. Dus dit lijkt me een prima moment voor Gilles om een lans te breken voor Lancelot.
Titel: Re: De Mol in de media (2023)
Bericht door: Heinz op 3-05-2023, 09:17:49
HUMO

De finale van 'De mol'

Presentator Gilles De Coster en eindredacteur Wouter Verstichel: ‘Een BV-editie is uitgesloten, ’t is immers de bedoeling dat de kandidaten niet dronken worden’

Sjoemelen, huichelen, liegen en bedriegen: pensioengerechtigde politici kunnen nog een puntje zuigen aan de onnavolgbare wijze waarop Gilles De Coster (42) en Wouter Verstichel (38), respectievelijk presentator en eindredacteur van ‘De mol’, ons ieder jaar voor de gek houden. Omdat het elfde seizoen zondag alweer aan zijn grote finale toe is, hebben we het in Humo uitgebreid over de gevaren van jeukpoeder, Amerikaanse parkeerplaatsen, en die ene keer dat Gilles De Coster stiepel-, maar dan ook stíépeldronken stond te presenteren. Maar of u er daarom een woord van moet geloven?

Vincent Van Peer
maandag 1 mei 2023

HUMO De klassieke openingsvraag voor de makers van ‘De mol’: in welke fase van slaapdeprivatie tref ik jullie aan, ‘­koffie-infuus’ of ‘wandelend comateus’?

GILLES DE COSTER «Het koffie-­infuus is intussen een levenswijze geworden, moet ik toegeven (tikt liefdevol tegen zijn baxter).»

WOUTER VERSTICHEL «We zijn nu al meer dan een jaar aan dit seizoen aan het werken. Ik begin van alles te vergeten. Gisteren wilde ik naar huis vertrekken en heb ik nog een uur naar mijn autosleutels lopen zoeken.»

DE COSTER «Daar heb ik een trucje voor: aan mijn sleutelbos zit een chip, waardoor ik ’m via mijn smartphone overal kan terugvinden – zolang ik die ook niet kwijtraak, natuurlijk.»

HUMO Als jullie willen dat het werk erop zit, kunnen jullie ook nu al gewoon de identiteit van de mol wereldkundig maken.

DE COSTER «Ah, natuurlijk! De mol is dit jaar niemand minder dan Jos. Blij dat het eruit is.»

HUMO Wouter, wat is jouw taak bij ‘De mol’? En hoeveel seizoenen heb je al achter de kiezen?

VERSTICHEL «Dit is mijn eerste jaar als eindredacteur. Ik was er ook al bij in Griekenland en in Duitsland, maar vorig jaar is mijn tweede kindje geboren, en toen heb ik besloten om toch maar een jaartje over te slaan.»

HUMO Niet het slechtste jaar om over te slaan. Alles liep in het honderd: twee kandidaten moesten opgeven met een blessure, en mol Philippe moest halverwege de handdoek in de ring gooien omdat de mentale last te zwaar begon te wegen.

VERSTICHEL «Welja, ik heb gemerkt dat veel medewerkers toen een paar jaar ouder zijn geworden (wijst naar het gezicht van Gilles De Coster).

»Het was wel waardevol om er eens eentje over te slaan. Dat is goed voor het hoofd. Als je zelf kijkt, zie je heel helder de sterktes van de reeks. En dan krijg je vanzelf frisse ideeën.»

DE COSTER «Had je de mol ­ontmaskerd?»

VERSTICHEL «Ik herinner me dat ik jou na de eerste aflevering een bericht had gestuurd: ‘Het is zeker Toon of Sven!’ Waarop het natuurlijk ­Philippe bleek te zijn.»

HUMO Jullie hebben dit seizoen gekozen voor de dankbare setting van de Verenigde Staten. Het is vreemd dat jullie daar nog niet eerder naartoe zijn gereisd.

DE COSTER (knikt) «We bedenken altijd proeven op maat van het land, die rekening houden met de cultuur en het landschap. Wat dat betreft, waren de VS een enorm cadeau. Amerika pakt altijd goed op beeld, in haar schoonheid én in haar lelijkheid. Elk shot is pure cinema, of het nu gaat om rode canyons, dan wel de Boomsesteenweg van Tucson.»

VERSTICHEL «Het blijft wel waanzin om dat land binnen te raken: wat voor visums je allemaal moet hebben! O-, A - én C-visums... En uiteindelijk moesten we alleen maar ons ESTA-formulier laten zien (lacht).»

DE COSTER «Aan de ­douane had ik een kaft met ­papieren onder de arm: zorgvuldig in mapjes gestoken dossiers, brieven van advocaten... Met zó’n klein hartje stond ik uit te leggen wat ons programma was, en wat we daar kwamen zoeken. Tot de douanier me onderbrak: ‘En wat doet u?’ ‘Euh, ik ben de presentator.’ Waarop hij alle papieren spontaan leek te vergeten: ‘So you’re a big-ass ­celebrity?’ Hij heeft een selfie gemaakt en ik mocht beschikken (lacht).»

HUMO Waarom de staat Arizona? Wat maakt die regio interessanter dan pakweg de Kempen?

VERSTICHEL «Het moest een zuiderse staat zijn, voor de temperatuur. Maar zoveel geluk hebben wij: we kozen voor de zon, dus móést het op de eerste draaidag wel beginnen te sneeuwen.»

DE COSTER «Het leek wel alsof ze in Amerika een knop hebben: sneeuw aan, sneeuw uit. In een uur tijd lag er een enorm tapijt, dat twee uur later ook alweer weg was.»

VERSTICHEL «We dachten dat niemand zou geloven dat we die proef op één dag hadden ­gefilmd.»
HUMO Wat is er nog allemaal misgelopen?

VERSTICHEL «We zouden eigenlijk in nationaal park Red Rock gaan draaien, maar daar mochten we plots niet meer binnen.»

DE COSTER «Zulke problemen zijn een jaarlijks weerkerend fenomeen, maar intussen kijken we daar zelfs niet meer van op: we lossen het op en het komt goed.»

VERSTICHEL «Ook bij de proef in de silo hebben we ­moeten improviseren. We zouden eerst filmen in het Titan Missile Silo Museum, waar effectief nog een kernraket staat met een authentiek controlepaneel. Maar het bestuur van dat museum vond een Belgische productie op het laatste moment toch wat minnetjes, waardoor we met lege handen achterbleven. Wat bleek? Wat verder woonde een man die in zijn tuin toevallig óók een verlaten raketbasis had liggen. Waanzin, hè? Die dingen zijn allemaal met beton dichtgegoten, zodat ze zeker niet meer gebruikt kunnen worden. Maar die kerel was zijn bunker in zijn eentje opnieuw aan het uitgraven.»

DE COSTER «Amerika is altijd een beet­je crazy, dat zie je aan de figuren die zich er op ­grote billboards kandidaat stellen voor de lokale verkiezingen: lui die er hun missie van maken om Satan uit hun gemeenschap te verdrijven.

»En geobsedeerd met ­auto’s! In de dorpen buiten Tucson zie je alleen maar wegen en parkings, een voetpad bestáát er niet. Wij reden er rond met een stoet niet al te kleine BMW’s, maar we konden er makkelijk twee parkeren op het ­halve voetbalveld van één Amerikaanse parkeerplaats.»

HUMO Omdat de reis zich in Amerika afspeelt, zitten er dit jaar gigantisch veel filmverwijzingen in ‘De mol’. Wie van jullie is de grootste filmnerd?

VERSTICHEL «We zijn op de ­redactie allemáál filmnerds.»

DE COSTER (denkt na) «Ik ben meer een tv-fiel dan een cinefiel. Ik heb bijvoorbeeld nog nooit ‘The Godfather’ gezien. Maar jij hebt dan weer nooit ‘Better Call Saul’ gezien! (Zonder dat er enig protest weerklinkt) Neenee, daar wil ik geen enkele discussie over horen: ‘Better Call Saul’ is het beste wat er de laatste dertig jaar gemaakt is. ‘The Sopranos’ kan oprotten!

»Onlangs ben ik even met vakantie gegaan naar Cambodja en toen heb ik ‘Better Call Saul’ nog eens op mijn iPad gezet. Puur om technisch te kijken naar de vertelmanier en de shots. Om inspiratie op te doen, hè.»

HUMO Zeg je nu dat je in volle ‘De mol’-montagestress even naar Cambodja bent gevlogen?

DE COSTER «Het was niet de beste planning, nee. Een familiereis, maar ik ben iets minder lang dan de rest gebleven, omdat ik het echt niet kon maken om twee hele weken te missen. Tot mijn grote scha en schande is een deel van onze postproductie zelfs op mijn vakantieschema afgesteld.»

HUMO Kon je het programma uit handen geven?

DE COSTER «Ik vertrouw iedereen 100 procent, maar toch kan ik het niet helemáál loslaten. Ik heb zelfs een e-simkaart gekocht om in Cambodja op de lokale 4G te kunnen. Wat bleek? Ik was totaal niet nodig. Wat mij niet belette om toch elke dag op het redactiesysteem in te loggen en te kijken naar de vooruitgang.»

HUMO Jullie testen nog altijd alle proeven op voorhand. Wie van jullie is in het stuntvliegtuigje gekropen?

VERSTICHEL «Ik was de Chinese vrijwilliger. Ik ben er nog goed van afgekomen. Want op een bepaald moment was er ook een proef waarbij één van de kandidaten iets onder z’n cowboyhoed moest verstoppen zonder dat de anderen dat zouden merken. Maar we wisten niet goed wát. Het eerste idee was een tarantula, maar dat bleek te erg te zijn voor dat beestje. Het tweede was jeukpoeder. Dus: iemand moest dat jeukpoeder eerst uittesten. Enter ons nieuwe vaste redactielid Koen De Poorter (van Neven­effecten, red.)!

»Toen we ’s nachts aankwamen in ons hotel, kapten we een royaal snufje jeukpoeder onder zijn T-shirt. Koen werd zo gek dat hij zich spontaan begon uit te kleden in de lobby en in zijn blootje naar de kamer is gespurt.»

DE COSTER «Het zijn uiteindelijk sprinkhanen geworden.»
Titel: Re: De Mol in de media (2023)
Bericht door: Heinz op 3-05-2023, 09:18:34
TE VEEL COCKTAILS

HUMO Wouter, we schakelen al jaren juicekanalen in om sappige verhalen over Gilles De Coster op te diepen, maar dat heeft tot hiertoe niks opgeleverd. Heb jij niks?

VERSTICHEL (denkt na) «Nee... Buiten die keer dat we hem betrapten toen hij een ­enorme zak wit poeder in zijn kofferbak aan het proppen was, kan ik niks bedenken. Hij is een hyper­professional die niet alleen presenteert maar zelf proeven bedenkt, teksten verzorgt, advies geeft... Hij herschrijft zelfs de voice-overs.»

DE COSTER «Je vroeg naar sappige verhalen, en wat komt eruit? Taalpurisme. Wat zegt dat over mijn rock-’n-roll­gehalte?»

HUMO Ik heb dit seizoen wel beelden gezien waarop je hondenvoer zat te eten.

DE COSTER «Voor mijn verjaardag hadden de kandidaten me uit de goedheid van hun hart een zak snoepjes cadeau gedaan. Wat dus hondenbrokken bleken te zijn.»

HUMO En?

DE COSTER «Verschrikkelijk. Droog en zout. (Fijntjes) Ik heb dan maar met­een een eliminatie georganiseerd.»
HUMO Hebben jullie als ervaren knarren al een ideale manier gevonden om jullie voor te bereiden op de uitputtende intensiteit van zo’n draaiperiode?

DE COSTER «Wat het best werkt: met véél goesting vertrekken. Het is altijd opnieuw: op kamp gaan met de vriendjes. Als ik dát gevoel niet zou hebben, dan zou ik zo’n draaiperiode simpelweg niet aankunnen.»

VERSTICHEL «Ik probeer mezelf in te prenten om vooral zoveel mogelijk plezier te hebben, wat je op sommige momenten weleens uit het oog dreigt te verliezen. Als maker op reis gaan met ‘De mol’, dat is: elke dag in een diepe vijver worden gegooid, en wanneer je er na urenlang watertrappelen eindelijk weer uit mag – yes, het is gelukt! – te horen krijgen dat je nog even terug moet springen om iets op te duiken.»

DE COSTER «Zo is het! Je denkt weleens: kunnen wij nu niet met plezier genieten van een succesvolle draaidag? Nee, want voor de volgende dag is de opnamelocatie geschrapt, de acteur is niet komen opdagen en de camera’s staan in brand. Dat hoort erbij. En toch... Er is niks waar ik zo extatisch van word als een proef die we perfect in beeld kunnen brengen, die spannend blijft tot op het einde, en die eindigt met de zonsondergang.»

HUMO En ’s avonds aan tafel ­genieten met een drankje?

DE COSTER «Ik drink zo weinig mogelijk. Een glas wijn bij mijn eten soms, maar je zult me tijdens de opnames nooit dronken zien rondlopen. (Denkt na) Of toch niet buiten die ene keer.»

HUMO Ah?

DE COSTER «Welja. Herinner je je nog de proef in Zuid-Afrika waarbij de kandidaten in het midden van de nacht een museum moesten overvallen? We zouden ze daar eens goed liggen hebben, want we hadden gezegd: ‘De volgende proef is pas voor morgen, hier is een cocktailbar, amuseer jullie.’ Om hen dan om één over twaalf van hun barkruk te lichten. Alleen: het had er alle schijn van dat iedereen vroeg in bed wilde kruipen. Dus vond ik dat ik het voortouw moest nemen. ‘Komaan, mannen, de riem eraf! Ambiance!’ De boel is toen losgebarsten en opeens zijn er werkelijk véél te veel cocktails gedronken. Waardoor ik in het begin van de proef lichtelijk aangeschoten voor de camera stond.»

VERSTICHEL «Normaal gezien is het wel degelijk de bedoeling om de kandidaten níét dronken te voeren.»

DE COSTER «Een BV-editie van ‘De mol’ is dus al bij voorbaat uitgesloten.»

HUMO Veel mensen dachten dat jullie dit seizoen met de deelname van Matteo Simoni als mysterieuze tiende kandidaat net de deur op een kier hadden gezet voor een BV-editie. Dat hij een soort test was.

DE COSTER «Dan heeft Matteo toch de deur staalhard dichtgeslagen in naam van alle BV’s? Ha ja, ze hebben het geprobeerd en ze blijken er niks van te bakken (lacht).»

VERSTICHEL «Toen hij er na één aflevering uit lag, ­hebben we wel gevloekt. Want we hadden graag nog iets langer met de vraag gespeeld: zou hij de mol zijn of niet? Hij is tenslotte een acteur. Maar toen stonden we er even bij stil en dachten we: hé, een verhaallijn die bewijst dat dit écht geen spel voor BV’s is, is ook wel cool (lacht).»

DE COSTER «Zelf vond hij het ook jammer, dat zag je aan zijn gezicht na de ­eliminatie: godverdomme, hoe is dat nu weer mogelijk? Maar toch denk ik dat hij ervan genoten heeft. Hij kwam net uit de ‘Zillion’-­gekte, een heel maffe periode voor hem, en kon bij ons even op adem komen.»

BAGGER

HUMO Er is intussen ook een Amerikaanse versie van ‘De mol’. Als jullie ernaar kijken, beginnen jullie ogen en oren dan te bloeden, of valt het wel mee?

VERSTICHEL «Ik heb het nog niet gezien, maar ik heb wel gehoord dat ze bij wijze van cliffhanger durven te stoppen vóór het rode scherm. Gemeen!»

DE COSTER «Ik vind het allemaal te groots en te afgelikt. Nergens anders dan in de Belgische versie voel je zoveel liefde voor de kandidaten, met al hun kwaliteiten en onvolmaaktheden. Dat is ons geheim: kandidaten van ‘De mol’ begin je na een paar ­afleveringen onvermijdelijk graag te zien.»

HUMO Soms ook niet. Dit seizoen was Lancelot degene die op sociale media een lawine aan kritiek over zich heen kreeg.

DE COSTER (zucht) «Een jaarlijks weerkerend fenomeen. Het frustrerende is: je wéét dat het tij zal keren. Ik had zwart op wit kunnen voorspellen dat Lancelot populair zou worden – hij is aan het uitgroeien tot de publiekslieveling – want hij ís een toffe gast, punt. Maar mensen beslissen liever in 30 minuten tijd dat hij een lul is, en vinden het ook hoognodig om die mening online te ventileren. Mensen die zo hun gif over de wereld spuien, ik zal ze nóóit begrijpen.»

HUMO Hoe reageerde Lancelot?

DE COSTER «Hij is een ­slimme gast die zich niet zomaar uit zijn lood laat slaan. Maar toch.»

VERSTICHEL «Het is ­serieus binnengekomen, hoor. Hij stuurde me een filmpje waarin je hem Twitter van zijn telefoon ziet gooien: het hoefde niet meer.»

DE COSTER «Maar de commentaren op hem zijn nu ronduit positief. Hij is een dragende ­figuur geworden.

»Gedraag u fatsoenlijk, zo moeilijk is dat niet. Och, hoor mij. Meneer pastoor!»

HUMO Hebben jullie na de problemen in het vorige seizoen dit jaar nog meer ingezet op de psychologische ondersteuning van de kandidaten?

DE COSTER «Niet echt, net omdat we er al redelijk ver in gingen. Ik heb er bij de start van de reis wel extra op gehamerd dat de kandidaten ons altijd mogen aanklampen als ze zich niet goed voelen. We staan altijd klaar om te babbelen.

»Het enige wat we wél ­anders hebben gedaan, is dat we de kandidaten bij elke explosieve fysieke proef eerst hebben laten opwarmen. Nóg eens twee afvallers wegens ­blessure, dat zou wat van het goede te veel zijn geweest.»

HUMO Als de mol nog eens zou uitvallen, hebben jullie daar dan nu wel, in tegenstelling tot vroeger, een noodscenario voor klaar?

DE COSTER «Nee, als het zich nog eens zou voordoen, dan moeten we ons daar op dat moment over buigen.»

HUMO Naar verluidt bestaan er scenario’s van honderd pagina’s dik pér proef. Dan moeten jullie toch ook een alternatief molplan hebben?

DE COSTER «Geen hónderd ­pagina’s.»

VERSTICHEL «Maar wel veel. Nu, je zult het altijd zien: als je 25 scenario’s uitschrijft, dan ­gebeurt plots toch weer het 26ste.»

HUMO Is de mol dit jaar, in tegenstelling tot Philippe, wél een sadist die van zijn taak ­genoten heeft?

DE COSTER «Genoten, dat denk ik wel. Maar een sadist? Nee, de enige sadisten hier zijn wij (grijnst).»
Titel: Re: De Mol in de media (2023)
Bericht door: Heinz op 3-05-2023, 09:18:57
GEBROKEN HART

HUMO Mag ik ook even een puntje van kritiek aanstippen?

DE COSTER «Yes!»

VERSTICHEL «Graag, feedback is altijd welkom.»

HUMO Ik vertrouw de makers van ‘De mol’ als de ­capabele, toegewijde, smaakvolle mensen die ze zijn. Maar de groots opgezette liveshow in Paleis 12 waarmee vorig seizoen eindigde, vond ik een mislukking.

DE COSTER «Smaakvol, wij? (lacht) Neenee, je mag dat zeker vinden. De kritiek lijkt me legitiem.»

HUMO Waren jullie er zelf tevreden over?

DE COSTER «Ten eerste was het altijd de bedoeling om zo’n liveshow te doen naar aanleiding van het tiende seizoen – een jubileumeditie verdient nu eenmaal iets speciaals. En ten tweede is er volgens mij een groot verschil tussen de ervaring van de mensen die aanwezig waren in Paleis 12 en de mensen die de finale thuis hebben gezien. Ik begrijp wel dat die laatsten het minder vonden.»

HUMO ‘De mol’ is intussen niet meer simpelweg één van de best gemaakte programma’s op de Vlaamse tv, maar ook een soort van franchise. Nu eens een pop-up aan zee, dan weer een VR-experience op allerlei locaties... En het enthousiasme van speurders en BV’s in ‘Café De mol’ bereikt telkens bijna ‘The Masked Singer’-achtige hoogtes. Ben ik oud aan het worden als ik zeg dat dat voor mij niet hoeft?

VERSTICHEL «Nee, ik begrijp het wel. Maar het zijn dingen die je makkelijk kunt negeren, toch? Ik zou het pas vervelend vinden als die elementen hun ingang vinden in het programma.»

DE COSTER «Je ziet het programma graag, net als wij. Maar de realiteit is dat je ook aan voldoende budget moet ­raken om het te kunnen blijven maken. Als ik 100 miljoen op mijn rekening had staan, dan zou ik het programma ook maken zoals jij voorstelt.»

HUMO Blijven jullie vasthouden aan het jaarlijkse uitzendschema? Maakt het ‘De mol’ niet iets minder speciaal als het er zo vaak is?

DE COSTER «Onlangs zei iemand me: ‘Ik sla dit seizoen eens over, Gilles.’ Mijn hart brak in duizend stukken! Dan besef je: je ligt gewoon mee op de hoop programma’s die er óók elk jaar zijn. Dat maakt het nóg moeilijker om eruit te springen, geloof me vrij.

»En toch lukt het ons. We gaan er wat snel aan voorbij dat de kijkcijfers blijven stijgen, maar dat is echt niet zo evident in seizoen elf. Voor hetzelfde geld raken we niet meer over de lat.»

HUMO Wordt het elk seizoen moeilijker om die lat te halen?

DE COSTER «Nee, dat vind ik niet. Je moet geen seizoen maken om het vorige te overklassen: laat ‘groter, luider, sneller’ maar aan Hollywood. Mensen blijven verrassen vind ik veel waardevoller. Want als je steeds probeert jezelf te overtreffen, bots je vroeg of laat ­tegen een muur.»

HUMO Jullie toewijding neigt naar het maniakale. Toen ik daarnet enkele dagen voor uitzending naar de voorlaatste aflevering mocht kijken, hebben minstens drie mensen zich verontschuldigd dat godbetert de ondertiteling nog niet klaar was.

DE COSTER «Maar ja, de ondertiteling is belangrijk! We discussiëren daar soms uren over: is het beter om letterlijk of vrij te vertalen, te gaan voor correctheid of verstaanbaarheid? Ja, je moet uit een speciaal soort tropisch hardhout gesneden zijn om hieraan mee te werken. Dat zijn we, hè?»

VERSTICHEL (knikt) «Krachtig azobéhout, met name.

»Ik heb onlangs het boek ‘Creativity, Inc.’ gelezen, over de werking van de Pixar-­animatiestudio. Dat vond ik een eyeopener. Hoe komt het dat dat bedrijf de ene na de andere animatieklassieker heeft weten af te leveren, van ‘Wall-E’ over ‘Up’ tot ‘Ratatouille’? Omdat ze er een vast team hebben, de Brain Trust, dat zich over de ideeën buigt. Openhartigheid is hun kernwaarde: in de ruimte van de Brain Trust moet alles gezegd kunnen worden. Toen ­Steve Jobs er baas was, mocht hij niet binnen, omdat dan niemand nog zijn mening zou durven te geven. Hier is dat uiteraard hetzelfde met Gilles.»

DE COSTER (lacht) «De ‘De mol’-redactie móét een vertrouwensplek zijn voor iedereen. Je hoeft je ook niet aangevallen te voelen als je idee in de vuilnisbak wordt gemikt. Daar hoort 99 procent van de voorstellen immers thuis.

»Na acht seizoenen begin ik het belangrijk te vinden om dat beet­je ervaring van me door te geven. We hebben zo eens een heel document bij elkaar geschreven voor nieuwe redactieleden: ‘Hoe ziet een draaiperiode eruit?’»

HUMO Wat staat er bijvoorbeeld in?

DE COSTER «De protocollen van hoe we met de mol communiceren tijdens de reis, bijvoorbeeld. Dat gebeurt alleen maar tijdens de dagboek­momenten, waarin de kandidaten vertellen over hun dag. Omdat we niet willen dat het opvalt dat de mol telkens enkele minuten langer blijft dan de rest, beginnen we zo’n dagboekmoment altijd met een vijf minuten durend babbeltje. We timen dat! Met de kandidaten praten we over koetjes en kalfjes, terwijl de mol instructies krijgt.»

AAP MET EEN HOED

HUMO Hoe zien jullie jullie toekomst bij het programma?

DE COSTER «Dat is een moeilijke, omdat we nog tot aan onze nek in dit seizoen zitten. Je treft ons op het dieptepunt van ons enthousiasme (lacht).»

VERSTICHEL «Het is al heel moeilijk om één seizoen verder te kijken, laat staan meerdere. Rond aflevering zes beginnen we na te denken: wat gaan we volgend jaar doen? En wil ik daarbij zijn? Afijn, voor de volgende reeks heb ik gewoon ja gezegd, hoor.»

HUMO De meeste mensen die intensief aan ‘De mol’ werken, hebben een haat-liefde­verhouding met het programma.

VERSTICHEL «En dan moet je afwegen: primeert de haat of de liefde? ‘De mol’ is en blijft een heavy programma om te maken, zeker als je het combineert met een gezin met twee kindjes, zoals ik. Geen evidentie. Als de vraag voor een volgend seizoen wordt gesteld, wees dan maar zeker dat dat eerst thuis op tafel wordt gelegd.

»Elk jaar zoek je naar manieren om het vlotter te doen lopen. Bij avondwerk ga ik vaak naar huis om de kindjes in bed te steken en daarna rijd ik terug naar de redactie.»

HUMO Zoals je zegt: heavy.

VERSTICHEL «Een week voor mijn verlof werden de locaties van twee verschillende proeven afgezegd, twee proeven die we in hun geheel moesten schrappen: ik was er ziek van! Je denkt: bij ‘De mol’ moet je gewoon elk jaar twintig toffe opdrachten verzinnen. Maar eigenlijk zijn het er makkelijk tachtig of honderd.»

HUMO Gilles, wordt ‘De mol’ voor jou wat ‘De slimste mens ter wereld’ is voor Erik Van Looy? Het programma dat hij tot op zijn oude dag zal blijven presenteren, en waar hij voor eeuwig mee vereenzelvigd zal worden.

DE COSTER «Ik denk dat je mijn rol schromelijk overschat, de mensen zouden me snel weer vergeten zijn. Als ik de presentatie volgend jaar zou overlaten aan een hond met een hoed op, dan ben ik zo weer weg. Sic transit gloria mundi: zo vergaat ’s werelds roem! (Verontschuldigend) Dat heb ik ooit eens in ‘Asterix’ gelezen.

»Maar tot dusver blijf ik het een ongelofelijke speeltuin vinden. Je kunt er cynisch over doen en zeggen dat je het na acht seizoenen wel gezien hebt. Maar zo is het niet. Het is zo’n uitzonderlijk programma. Ik heb weinig redenen om ‘De mol’ niet meer te willen presenteren, om niet te zeggen: geen enkele.»

VERSTICHEL «Ik vind het wel crazy: behalve jij is er toch haast niemand die álle seizoenen heeft meegemaakt?»

DE COSTER «Jawel, enkele technische mensen, zoals de setmanager. Maar voor andere functies ligt dat moeilijker, vanwege die cyclus van veertien maanden. Die geldt voor mij minder. Ik fiets ertussen met andere projecten zoals ‘Sports Late Night’. Ik kan mijn voet soms van het gaspedaal halen, wat nodig is. De komende weken en maanden kan ik gerust weer wat meer thuis zijn en...»

HUMO En nog eens naar ­Cambodja vliegen?

DE COSTER «Laat me maar beginnen met mijn gras te maaien: dat moet dringend nog eens gebeuren.»

‘De mol’, Play4, zondag 7 mei, 20.00

https://www.humo.be/nieuws/presentator-gilles-de-coster-en-eindredacteur-wouter-verstichel-een-bv-editie-is-uitgesloten-t-is-immers-de-bedoeling-dat-de-kandidaten-niet-dronken-worden~bc14b8d8/
Titel: Re: De Mol in de media (2023)
Bericht door: joligmolletje op 3-05-2023, 10:37:27
Wat een fantastisch mooi interview!
Titel: Re: De Mol in de media (2023)
Bericht door: Heinz op 3-05-2023, 10:41:37
Humo blijft daarin koning. Ook wat recensies van De Mol betreft.
Titel: Re: De Mol in de media (2023)
Bericht door: Reflektor op 3-05-2023, 11:46:20
Nou, hij zit in de finale en voor zover ik heb begrepen zijn de finalisten ook aanwezig bij het gebeuren in Antwerpen komend weekend. Dus dit lijkt me een prima moment voor Gilles om een lans te breken voor Lancelot.
Meer met het oog op het feit dat hij de mol nog kan zijn.
Gilles haalt hem hier uit de wind en zegt zelfs dat hij publieksfavoriet kon worden.

Wellicht was het wel allemaal een tactiek van mol Lancelot. Maar dan zou Gilles hem toch niet beschermen hier?
Titel: Re: De Mol in de media (2023)
Bericht door: Pac op 3-05-2023, 13:38:53
Erg leuk interview! Ik wist dat Gilles ook achter de schermen betrokken was, maar niet dat dat tot op de ondertiteling aan toe was :o En dat de postproductie zelfs stil komt te vallen als hij twee weken op vakantie wil :o

Wellicht was het wel allemaal een tactiek van mol Lancelot. Maar dan zou Gilles hem toch niet beschermen hier?
Ook als Lancelot de mol is dan zal hij 99% van de tijd zichzelf zijn geweest - alleen de molacties niet. Hoe dan ook zal het kloppen dat de negativiteit hem geraakt heeft, dus ik snap dat Gilles het voor hem opneemt.

De productie heeft trouwens wel bewust gekozen om hem als een harde speler neer te zetten door van hem de quote "ik vind dat soms mensen te veel kunnen wenen om dingen" uit te kiezen voor zijn introductie. Maar Lancelot heeft het juist altijd sympathiek gespeeld. Toen Toos er tegenop zag aan Comfort te moeten mededelen dat de groep haar niet ging helpen in de auto, bood hij aan dat te doen. Hij houd van no-nonsense, maar speelt het wel menselijk.
Titel: Re: De Mol in de media (2023)
Bericht door: NVR_95 op 3-05-2023, 14:37:54
Heel leuk om te lezen. Ik wist niet dat Gilles zo'n grote rol had inderdaad. Ik zou zeer verbaasd zijn als Rik vd Westelaken ook zo'n rol achter de schermen had.

Lancelot is me inderdaad alles meegevallen na aflevering 1. Sympathieke vent, met hier en daar wat vervelende trekjes.

Je moet natuurlijk nooit teveel achter zulke interviews zoeken. Maar toch, als ik hier iets uit moet halen dan vind ik het eerder wijzen op Lancelot als kandidaat (en niet als mol). Ik denk niet dat ze iemand als mol casten waarvan ze verwachten dat er wel eens ophef over kan opstaan. En als ze dat al denken dan zullen ze hem toch geen edit geven waarin hij onsympathiek overkomt. En dat kreeg hij nu duidelijk wel in aflevering 1.

Je kan zeggen dat ze Lancelot daarom juist als mol casten, maar tot nu toe is De Mol niet van de reversed psychology geweest. Ook dit jaar is de mol bijvoorbeeld weer jonger dan 40.
Titel: Re: De Mol in de media (2023)
Bericht door: Belgian Mol op 3-05-2023, 15:42:00

Je kan zeggen dat ze Lancelot daarom juist als mol casten, maar tot nu toe is De Mol niet van de reversed psychology geweest. Ook dit jaar is de mol bijvoorbeeld weer jonger dan 40.

De mol is na drie keer wel wederom geen blonde vrouw, tenzij er iemand nog uit een pak kruipt.
Titel: Re: De Mol in de media (2023)
Bericht door: Mollenjager-DT op 3-05-2023, 15:49:01
Na het lezen van dit soort artikels elk jaar krijg ik steeds nog meer respect voor de makers van dit fantastische onovertroffen programma. Als je merkt dat zelfs een zeer goede en populaire proef als de bunker met de kernraket nog last minute van locatie is moeten veranderen en ze toch dat niveau kunnen behouden. Het had misschien zelfs nog spectaculairder kunnen zijn. Of dat andere grootste proeven moeten geschrapt worden kort voor de reis door onvoorziene omstandigheden en ze er dan toch in slagen om andere hoogwaardige proeven als vervangers in te schakelen.
Titel: Re: De Mol in de media (2023)
Bericht door: Molstein op 7-05-2023, 11:49:17
HLN.be
Presentator Gilles De Coster blikt vooruit naar de finale van ‘De mol’: “Wij liegen en bedriegen nooit”

Uittreksel : "Wat het mollenjagen als kijker altijd moeilijk maakt, is de montage — daarmee kunnen de makers de boel ‘saboteren’ en kandidaten verdacht maken (of net niet). Maar daarover is Gilles stellig: “Wij liegen en bedriegen niet. Wij vertellen een verhaal met de bouwstenen die we hebben: namelijk alles wat er tijdens de reis is gebeurd. Daar moeten we het mee doen. Trouwens, de voorbije jaren hebben we al heel vaak expliciete sabotages van de mol vól in beeld laten zien. Soms blijft dat subtieler. Het is een kwestie van evenwicht. We proberen de spanning er tot op het einde in te houden.”

https://www.hln.be/tv/presentator-gilles-de-coster-blikt-vooruit-naar-de-finale-van-de-mol-wij-liegen-en-bedriegen-nooit~aa57dab0/
Titel: Re: De Mol in de media (2023)
Bericht door: Reflektor op 7-05-2023, 22:31:48
https://www.humo.be/tv/de-eerste-reactie-van-de-mol-ik-zag-dat-de-andere-twee-in-mijn-richting-keken-maar-ik-heb-dat-genegeerd~b3a22c4a/

Comfort wel al snel verdacht dus blijkbaar. Denk dat Ruben haar ook wel verdacht, maar dat zien we volgende week.

Verder tof wat Lancelot met het geld wil gaan doen.  ::ok:: ::ok::
Titel: Re: De Mol in de media (2023)
Bericht door: joligmolletje op 7-05-2023, 22:44:07
Heel tof artikel weer! Bedankt voor het plaatsen.
Titel: Re: De Mol in de media (2023)
Bericht door: Heinz op 8-05-2023, 01:21:28
De eerste reactie van de mol: ‘Ik zag dat de andere twee in mijn richting keken, maar ik heb dat genegeerd’

De mol komt dit seizoen niet uit een modderige tunnel gekropen, maar uit een zelf gegraven onderaards paleis, met lichtjes aan de muren, een tapijt op de vloer en een zachtjes knetterend haardvuur op de achtergrond. Om maar te zeggen: de glunderende, verrukkelijke Queen Commy saboteerde de afgelopen weken vanuit haar zetel, met het grootste gemak, en gaf, voorbij sjezend in haar tijdreis-DeLorean, iedereen moeiteloos het nakijken. Hierzo: de eerste reacties van de mol, de winnaar én de verliezende finalist.

Vincent Van Peer
zondag 7 mei 2023

 Want ook die laatste twee mochten er zijn. Terwijl de rest van het kandidatenbestand zich nietsvermoedend in de luren liet leggen door Commy’s onschuldige glimlach, zaten zowel Toos als Lancelot haar op de hielen als bloedhonden op een rauwe lap vlees. Het was uiteindelijk Lancelot die de 27.320 euro uit de groepspot naar zijn rekening mocht overschrijven.

TOOS «Redelijk vroeg in het programma was ik al in een tunnel gesukkeld. Ik had het geluk dat het de júíste tunnel was, maar de pech dat Lancelot op het einde nog net iets beter was. Maar dat is niet erg: echt waar, er is niemand die ik het méér gun dan hij.»

LANCELOT «Omgekeerd was dat net hetzelfde geweest: wij waren maatjes vanaf de eerste minuut. De finale halen was al fantastisch, de finale halen met hém was de kers op de taart.

»Ik heb mijn tanden ook redelijk vroeg in Commy’s kuiten gezet. Ik heb ze sindsdien niet meer losgelaten.»

COMFORT «Ik zag wel dat die twee in mijn richting keken, maar ik heb dat genegeerd. Anders durf je niet meer te saboteren, en dat is nu ook weer niet de bedoeling.»
HUMO Comfort, in het laatste gesprek met Gilles De Coster gaf je ‘de mol’, jezelf dus, 8 op 10. In het begin werd er véél gesaboteerd, lichtte je toe, maar naar het einde toe deden de kandidaten het beter.

COMFORT «En toch is het in het begin van het spel eigenlijk net móéilijker om de mol te zijn. Je kent de mensen nog niet, je kan dus minder inspelen op wat ze zullen doen of zeggen. En dat moet je net heel goed kunnen inschatten. Als mol gedraag je je anders naargelang wie er naast je zit: bij de één moet je een opdracht bruusk in een bepaalde richting duwen, bij de ander moet je net heel subtiel te werk gaan.

»Neem nu de ‘Speed’-proef, waarbij Toos een bus bestuurde die nooit onder de 20 mijl per uur mocht gaan. Op een bepaald moment moesten Ruben en ik een kleur doorgeven die het welslagen van de proef zou bepalen. Ik wist dat het groen moest zijn, maar Ruben zag om de één of andere reden plots geel. Ik wíst dat Toos en Lancelot mij niet vertrouwden, dus zei ik gewoon de waarheid, ervan uitgaande dat ze wel het advies van Ruben zouden volgen. Als mol werk je vaak met omgekeerde-omgekeerde-omgekeerde psychologie (lacht).»

LANCELOT «Het thema van dit seizoen was film. Welnu, geef die vrouw een Oscar!»

TOOS «Ze wist dat ik haar op het spoor was, maar dan nóg bleef ze in mijn gezicht mollen zonder dat ik het doorhad! Een klein deukje in mijn ego, maar goed: hoe Commy het heeft gedaan, daar zijn geen woorden voor.»
HUMO Lancelot, ook jij hebt een keurig kransje sabotages achter je naam staan. Uit onhandigheid of omdat je jezelf doelbewust verdacht wilde maken?

LANCELOT «Ik weet wat ik kan en wat ik niet kan. Maar toch is er iets in mijn lijf - noem het gerust competitiegeest - waardoor ik ook bij de dingen die ik níét kan nog met beide voeten vooruit blijf gaan. En dan krijg je geklungel, hè. Wat ik bijvoorbeeld niet goed heb gedaan... (begint aan een vijf minuten durende analyse van zijn deelname)»

GILLES DE COSTER (onderbreekt) «We hebben dit jaar 14 terabyte aan extra materiaal, speciaal voor de uitgebreide redevoeringen van Lancelot.»

LANCELOT (onverstoorbaar) «Iedereen verdacht me ook omdat ik op het einde van de les die ik moest geven aan een Amerikaanse universiteit begon te stotteren, zodat ik een laatste, cruciaal stukje informatie niet meer kon meegeven. Maar ik kwam écht niet uit mijn woorden. Je moet maar eens proberen om een uur lang een redevoering te houden terwijl er ook continu iemand in je oor praat. Het ging gewoon niet meer.

»Die redevoering heeft wel - ondanks mijn schabouwelijke Engelse tongval, waarvoor mijn excuses - een klompje wijsheid opgeleverd. Namelijk: ‘Adapting is everything,’ een zinnetje dat ik daar toch zo’n vijftigtal keer heb gebruikt. Zeker voor een ‘De mol’-deelname is dat uitstekend advies, want je moet je gedachten voortdurend nuchter kunnen analyseren en bijstellen.»
HUMO Wat zijn je plannen met de 27.320 euro?

LANCELOT «We hadden niet alleen een heel toffe kandidatengroep, maar ook een heel toffe filmploeg: in totaal veertig, vijftig mensen, die ik graag op een feest trakteer - ik eet graag en ik drink graag, dat moeten we maar eens met z’n allen samen doen.

»Maar veel belangrijker: Commy heeft voor corona de vzw Medibamba opgericht in Kameroen. Die vzw verzorgt kleine medische ingrepen voor de lokale bevolking. Het leuke is: als je geld stort - wat iedereen die Commy een goede mol vond beslist mag overwegen - dan krijg je ook te weten wie je hebt geholpen. Je krijgt een foto met naam, leeftijd, de ingreep die is uitgevoerd... De vzw staat sinds corona op een laag pitje, maar ik hoop dat Commy de draad terug zal oppikken. Dan ga ik met veel plezier met haar op missie.»
HUMO Tot slot, Commy: wat was jouw allergrootste kwaliteit als mol?

COMFORT (denkt na) «Ik ben supercompetitief: ook al was mijn doel anders dan dat van de rest van de groep, ik ging er even hard voor als de fanatiekste kandidaten. En ik denk dat ik psychologisch gezin mijn mannetje kan staan (grijnst).»

DE COSTER «Commy is een overrompelende mol: ze is brutaal én subtiel, en ze kan héél snel schakelen.»

LANCELOT «Wat zeg ik altijd?»

COMFORT «Adapting is everything! (lacht)»

LANCELOT «Klap, klap!»

Titel: Re: De Mol in de media (2023)
Bericht door: Molstein op 8-05-2023, 08:44:01
Nieuwsblad.be - interessant uittreksel over het rode scherm :
Het was de eerste keer in de geschiedenis van het programma dat de mol een rood scherm kreeg. Ook dat maakte deel uit van de sabotage.

Commy: “Ik wou heel graag saboteren bij de opdracht met de DeLorean, maar ik wist niet op voorhand of het me zou lukken. Mijn score op de eliminatietest moest voldoende laag zijn.”

Dat is dus wel goed gelukt.

Toos: “Bij die opdracht heb ik nog gedacht: Mocht ik de mol zijn, zou ik in die wagen willen zitten. En toen moest Commy ernaartoe, dat was voor mij wel een bevestiging van wat ik al dacht.”

Lancelot: “Ik sluit mij daarbij aan. Het was dé manier om als mol minder verdacht te lijken. Commy heeft daar trouwens een fijn staaltje acteerwerk getoond, chapeau.”

Commy: “Dat was echt heel spannend. En mijn emoties waren oprecht. Toen Leïla en Lieselot besloten om mij te helpen bij die proef, maakte dat het op menselijk vlak moeilijk. Ik voelde de oprechtheid in hun stem. Dan heb ik echt moeten doorbijten om te blijven saboteren. Leila kreeg dan ook nog eens een rood scherm, dan heb ik mijn tranen toch de vrije loop gelaten.”


Bron : https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20230507_96929994

Titel: Re: De Mol in de media (2023)
Bericht door: Heinz op 8-05-2023, 10:37:52
televisie★★★★☆

De finale van ‘De Mol’ leverde een grote winnaar, een grote verliezer en een gróótse mol op

Bericht aan iedereen die vorige week ons verslag van de voorlaatste aflevering heeft gelezen en nu denkt: ‘Tiens, was Humo nu niet héél zeker dat de mol Lancelot was?’ Natúúrlijk had deze jongen al die tijd in de smiezen dat het sabotagewerk dit seizoen - een jaargang met een op het gênante af povere groepspot en dus een topmol - voor rekening was van de even geweldige als geniepige Comfort, die het als gynaecologe gewend is om in vochtige tunnels te toeven. Maar het blijft natuurlijk een programma over misleiding en bedrog, en dáárom heb ik jullie allemaal op het verkeerde been gezet. Aha!

Vincent Van Peer
zondag 7 mei 2023

 Nee, eerlijk is eerlijk: vanuit mijn tunnel bekeken blééf Lancelot ook in deze finale stuntelen en klungelen zoals alleen een blinde mol dat kan. Zelfs het luxeontbijt dat hij bij aanvang aan zijn medefinalisten serveerde - een omelet met fijn afgekruide avocado en een Italiaans proseccootje - zag er in deze misleide ogen uit als een hemelsbreed mea culpa voor alles wat hij de voorbije weken mispeuterd had. Quod non, hij was gewoon de oververdiende winnaar!

Voor de eerste proef van deze finale - een ongeveer duizend keer spannender, opwindender en visueel interessanter gebeuren dan de liveshow in Paleis 12 vorige keer - moest het overgebleven kandidatenbestand bijklussen in een lokaal tv-station, KVOA News 4 Tucson, waar het vaste anker Monica Garcia weinig geamuseerd toekeek hoe het drietal haar nieuwsuitzending vierkant in de soep deed lopen.

Lancelot was verantwoordelijk voor de camera en leverde als klankman een mooie ode aan het vak van Pascal Braeckman: om zo’n microfoonhengel kundig te bedienen, móét je haast wel een echte atleet zijn. Toos was dan weer de reporter met dienst: uiteraard, want van reporters en journalisten is bekend dat zij sowiesó regelrechte hotties zijn. Samen draaiden ze een item over een verhuisfirma voor cactussen (!) die aan hun 5.000ste stekelplant toe was, wat in Amerika, een land waar nu eenmaal nooit eens wat gebeurt, kennelijk voor hot news wordt aangezien. Nog een willekeurig zinnetje dat je Monica Garcia kon horen zeggen: ‘Daarom mag je nooit een vuurwapen en een kat tegelijkertijd in de microgolfoven stoppen.’ Geruststellend: apart zou het dus wel moeten kunnen.

Van Commy’s prestatie als weervrouw zal Frank Deboosere nog wekenlang badend in het zweet wakker worden, maar wat maakte het uit? De sfeer zat er intussen zo goed in - klitte een ‘De mol’-groep ooit eerder zó goed samen? - dat Gilles De Coster zich van de weeromstuit aan woordmopjes waagde. ‘Ik heb fantastisch nieuws voor jullie, namelijk: het middagnieuws.’ In de staat Arizona staat hij nog steeds te boek als voortvluchtig.

 De tweede proef - de allerlaatste van dit uitstekende elfde seizoen - vond plaats in Biosphere-2. In dat kunstmatige ecosysteem, gebouwd om te zien of de mens zelfvoorzienend kan zijn op Mars, werden in de jaren 90 twee jaar lang acht vrijwilligers opgesloten. Je had er een woestijnkamer, een regenwoudkamer, een mangrove... Gilles De Coster vergrootte de premie op zijn hoofd door, toen Toos naar de nok van het regenwoud moest klimmen, met uitgestreken gezicht op te merken: ‘Toos kan de boom in.’ Die Amerikanen lachen daar niet mee.

Commy graaide nog ongegeneerd 1.000 euro uit de pot, maar wat u en ik pas écht zullen onthouden, zijn de beelden van Lancelot die zich in de oceaankamer nog eens van zijn beste, fotogeniekste en vooral sierlijkste kant liet zien. Op zijn kleine sloep daverde hij rond als een matroos met de kwaliteit van het keurmerk Zeeman en de alcoholinname van Jack Sparrow. Ik bedacht me onwillekeurig: hoeveel opdrachten zouden er zónder Toos, de alleskunner, wel niet volledig in het honderd zijn gelopen?

En toch was Lancelot dus de verdiende winnaar, een meesterstrateeg die stressbestendigheid tot een kunstvorm verhief en in alle situaties nuchter bleef nadenken. Nadat alle laptops dichtgeklapt waren - alle spiegels gedraaid, alle lichten gedoofd en alle maskers afgevallen - bleven we over met een beeldig, uitzonderlijk beminnelijk triumviraat: een grote verliezer, een grote winnaar en een gróótse mol.

https://www.humo.be/tv/de-finale-van-de-mol-leverde-een-grote-winnaar-een-grote-verliezer-en-een-grootse-mol-op~b6401c4c/
Titel: Re: De Mol in de media (2023)
Bericht door: Heinz op 8-05-2023, 10:45:50
De Morgen

‘Dan liet ik gewoon die twee de boel verpesten’: de mol klapt uit de biecht na de finale

Jan Debackere7 mei 2023, 21:20

Een mislukt weerbericht, een tocht door een afgesloten ecosysteem, een finalespel tussen de cactussen. Het elfde seizoen van De mol kende zijn ontknoping met een mol die lange tijd onder de radar bleef. ‘Je weet bij wie je iets kan laten mislopen’, zegt mol Comfort. Lancelot won het spel en neemt 27.320 euro mee naar huis.

Jolly Jumper had ze Jolly Jumping genoemd, tijdens een winkelopdracht was ze haar robotje op mysterieuze wijze kwijtgeraakt, en al tijdens de eerste aflevering had ze geld verspeeld door van een slackline te tuimelen. Wie de film van het voorbije seizoen terugspoelt, zal genoeg momenten vinden waarop Comfort op de juiste plaats zat om de boel te saboteren en de groepspot niet al te zeer te spijzen. De 32-jarige gynaecologe uit Jette bleek een meester in het spel, al hadden haar medekandidaten haar wel vrij snel in het vizier.

“Ze zat al redelijk vroeg op mijn radar, en naarmate het programma vorderde, kwam er meer en meer bevestiging”, zegt Toos, die in de finale net naast de overwinning greep. “Ik had op een bepaald moment zelfs een beetje tunnelvisie.” “Comfort is ook bij mij redelijk vroeg op mijn verdachtentabel gekomen en ik heb ze niet meer losgelaten”, vult Lancelot aan. “Hoe langer het spel liep, hoe nauwer die piste werd. Al ben je natuurlijk nooit honderd procent zeker.”

In de finale aflevering - die alvast stukken beter was dan de mislukte live-aflevering van vorig jaar - bleef er voor beide kandidaten geen twijfel meer over, als die er nog was. Toen Comfort het weerbericht moest lezen bij een lokale tv-zender in Tucson, rateerde ze twee van de drie woordjes die ze moest invullen en verloor ze duizend euro.

Al deed Lancelot daar nog een schepje bovenop door met zijn microfoon in beeld te komen en nog eens 500 euro te verliezen. Een typisch voorbeeld van geknoei van Lancelot, wat hem in de ogen van vele kijkers ook verdacht maakte. “Maar ik klungel gewoon veel”, moet Lancelot toegeven.

Tijdens de allerlaatste opdracht baanden de drie zich een weg door Biosphere 2, een afgesloten ecosysteem waar in de jaren negentig acht mensen zich twee jaar lieten opsluiten. De drie kregen er een weinig spectaculaire slotopdracht voorgeschoteld, die 4.000 euro extra opleverde. Comfort pitste er nog wat geld af door voor extra informatie te kiezen. Waarna de laatste vragenronde in een cactusveld alle geheimen van dit elfde seizoen ontsluierde: Comfort was de mol, Lancelot bleek de beste in het beantwoorden van de dertig vragen over de mol.
Brutaal

“Er zijn een aantal manieren om te saboteren, en ik denk dat Commy ze allemaal beheerst”, haalt presentator Gilles De Coster de loftrompet boven. “Je kan dat op een brutale manier doen of subtiel. Soms moet je ook heel snel kunnen schakelen. Comfort wist dat ganse arsenaal te benutten en dat maakt van haar een straffe speler.”

“Comfort was mijn hoofdverdachte en toch heeft ze in mijn gezicht kunnen mollen zonder dat ik het doorhad”, bevestigt Toos.

Als voorbeeld wordt naar de busopdracht verwezen - meer mollenstreken worden in de aflevering van volgende week onthuld. Terwijl een bus, met Toos aan het stuur, rondjes reed, moesten Ruben en Comfort proberen te achterhalen welke kleur er onder de bus hing. Geel, zei Ruben, terwijl groen het juiste antwoord was.

 “Het moment dat Ruben die foute kleur zegt, leidt tot euforie”, legt Comfort uit. “Op dat moment weet je immers ook wie mijn richting uit kijkt. Je weet dat Toos me niet vertrouwt en dat Ruben twijfelt. Als ik iets zeg, gaat hij me niet volgen. Dan laat je die twee gewoon de boel een beetje verpesten.”

“Minder dan een seconde nadat Ruben een onwaarschijnlijk fout antwoord heeft gegeven, weet Comfort wat ze moet doen om de opdracht bijna zeker te doen mislukken”, zegt De Coster. “Dat snapt ze meteen.”
Mensenkennis

Deze sabotage - al was het hier vooral het bespelen van de kandidaten en hun wantrouwen uitbuiten - is ook een voorbeeld van hoe je als mol het spel in het begin anders speelt dan later tijdens de opnames. “De eerste dagen ken je elkaar nog niet, waardoor je ook minder kan inspelen op hoe iemand zal reageren”, zegt Comfort. “Naar het einde toe weet je dat je wel op de radar staat bij sommige deelnemers, maar je kan hen wel beter inschatten. Wat bij de bus is gebeurd, was niet het oorspronkelijke plan, maar als je elkaar goed kent, helpt het wel om snel te schakelen.”

Die mensenkennis hielp ook om in de derde aflevering het rode ei van Conny kapot te maken nog voor de proef gestart was. “Je weet bij wie je iets kan doen fout lopen”, geeft Comfort aan. “Conny heeft nooit geweten hoe dat is gebeurd. Ze snapte er niets van en heeft het ook op zichzelf gestoken. Maar als mol was het heel leuk om te doen.”

“De mol neemt soms risico’s, en als dat lukt, is dat heel tof”, zegt De Coster. Sowieso hadden de makers dit jaar weinig problemen om Comfort te enthousiasmeren voor bepaalde mollenstreken. “Comfort was zeer gretig en toonde meer dan genoeg initiatief. Ze heeft altijd gedurfd om iets te doen, zonder dat we haar moesten overtuigen. Ze had geen extra bevestiging nodig van ons.”
Rood scherm

Comfort werd naarmate dit seizoen van De Mol vorderde steeds meer verdacht - in een poll voor de finale was ze op de site van Het Laatste Nieuws zelfs de hoofdverdachte -, maar lange tijd bleef ze erg onder de radar. Voor veel kijkers was het zelfs een uitgemaakte zaak dat Comfort niet de mol kon zijn. De reden daarvoor ligt op het einde van de vierde aflevering. Ze kreeg een rood scherm, maar ze heroverde haar plaats door de juiste kinderfoto’s van medekandidaten te herkennen. Comfort reageerde erg emotioneel en Leïla mocht het vliegtuig terug naar huis nemen.

“Het was een beetje een gok om met een score van zes van op tien in die auto te komen. Maar op het moment dat ik dat rood scherm krijg, zie je ook echt mijn verbazing dat het gelukt is. En dan is het volhouden.” “Voor ons was het wel belangrijk dat alles eerlijk verliep”, vult Gilles De Coster. “We volgen alle regels, en de sabotage is daaraan ondergeschikt. We zouden nooit een proef maken waar de mol niet kan meespelen. Velen hebben Comfort toen afgeschreven als mol op basis van die proef, maar dat was dus onterecht.”

Die opdracht gaf me wel extra bevestiging”, zegt Toos. “Als ik de mol was, had ik ook in de auto willen zitten.” Idem voor Lancelot, die ook bloemetjes wierp voor haar acteerwerk toen. “Ik heb daar echt van genoten. Al kwamen daar ook oprechte emoties bij kijken: het is wellicht niet evident om Leïla naar huis te zien gaan. Maar het is wel zeer goed gespeeld.”

Al moet Comfort toegeven dat dat niet altijd zo was. “Er zijn ook mollenstreken mislukt, ja. En soms kan je gewoon niet saboteren, net zoals het ook bij de kandidaten soms gewoon niet lukt.” Maar dan is het vooral zaak dat niet aan je hoofd te laten komen. “‘s Avonds aan tafel kom je gewoon weer in die warme groep terecht en maak je plezier, net als iedereen.”

Ook dat sommige kandidaten haar doen en laten extra nauwgezet volgen, moet je als mol proberen te vergeten. “Uiteraard begin je aan kleine dingen te merken dat ze mijn richting uit kijken. Maar als je dat niet kan uitschakelen, durf je niet meer te saboteren. Ik heb dat dus genegeerd, al speelt het wel een rol om bij bepaalde opdrachten andere beslissingen te nemen als de groepen verdeeld worden.”
Kameroen

Met een groepspot van 27.320 euro eindigde De mol net geen duizend euro boven het eindresultaat van vorig jaar (26.390 euro) en een stuk boven dat van seizoenen acht en negen (22.835 euro en 18.240 euro). Winnaar Lancelot weet al wat hij met het geld gaat doen. Behalve het traditionele feest voor de andere deelnemers en de ploeg achter De mol financieren, wil hij ook een goed doel steunen.

“Commy heeft tijdens haar studententijd met andere geneeskundestudenten een vzw opgericht. Die vzw, Medibama, voorziet in medisch materiaal en doet kleine ingrepen in lokale gemeenschappen in Kameroen. Wie doneert, krijgt ook heel concrete info over wie geholpen is met je geld: je krijgt een foto, naam en leeftijd... Een heel praktische aanpak. Door corona is dat wat gaan liggen. Door nu mijn steentje bij te dragen, hoop ik dat ze dit weer kunnen oppikken.”

Comfort: “En dan gaan we volgend jaar samen op missie.”

Minder vrijstellingen, meer groep

Opvallende evolutie dit jaar in De mol: de deelnemers maakten nauwelijks gebruik van vrijstellingen of pasvragen. Een boeiende evolutie, vindt Gilles De Coster, die er verschillende verklaringen voor ziet. “De start van dit seizoen, waarbij één iemand meteen twee dagen uit de groep vliegt, komt natuurlijk serieus binnen. Toen hebben ze als groep beslist dat niet meer te doen. Maar in de vorige seizoenen ging het in de dilemma’s ook altijd over groepsbelang - geld dus - versus eigenbelang. Toen lieten ze bij wijze van spreken drie miljard schieten om een vrijstelling te krijgen. Nu hebben we het op een ander niveau getrokken en moeten ze bijvoorbeeld kiezen tussen de ervaring van hun leven of pasvragen. Maar er is ook hun inborst en dat stilzwijgend pact. Als maker waren we daar wel fan van, en ik denk dat de kandidaten er ook trots op zijn dat je dit zonder persoonlijke voordelen kan doen.”

https://www.demorgen.be/tv-cultuur/dan-liet-ik-gewoon-die-twee-de-boel-verpesten-de-mol-klapt-uit-de-biecht-na-de-finale~be55680c/?
Titel: Re: De Mol in de media (2023)
Bericht door: Klaartje76 op 8-05-2023, 12:27:46
Ik kan hier maar één ding op zeggen:
(https://i.imgur.com/zakQZyk.jpg)
 ::zwaai::
Titel: Re: De Mol in de media (2023)
Bericht door: Heinz op 8-05-2023, 13:32:45
https://www.hln.be/tv/subtiel-en-raadselachtig-toch-werd-comfort-ontmaskerd-als-de-mol-een-van-de-strafste-mollen-in-de-geschiedenis-van-het-programma~a4b03688/ (met video)
Titel: Re: De Mol in de media (2023)
Bericht door: Lo op 8-05-2023, 14:56:43
dat sommige kandidaten haar doen en laten extra nauwgezet volgen, moet je als mol proberen te vergeten. “Uiteraard begin je aan kleine dingen te merken dat ze mijn richting uit kijken
Dus dat gifje in waar je Lancelot ziet kijken naar Comfort, die 'betrapt' terugkijkt, klopt wel ::jaja::
Titel: Re: De Mol in de media (2023)
Bericht door: FS op 8-05-2023, 15:05:17
De “wist je bijvoorbeeld datjes” van Gilles

Plan A was jeukpoeder  ::rofl::
Titel: Re: De Mol in de media (2023)
Bericht door: Klaartje76 op 8-05-2023, 15:46:01
En nu allemaal op zoek naar de hint in de editie van Tucson Today die ze online verspreid hebben. Wie vindt 'm? (als hij al niet is gevonden)
Titel: Re: De Mol in de media (2023)
Bericht door: Molest op 8-05-2023, 16:10:34
Het zal de Kameroen-hint (https://be.wieisdemol.com/forum/2023/?topic=73086.msg2523741#msg2523741) zijn, denk ik. Mooie vondst van marivwae, met de coördinaten van het weerbericht. Commy die in de finale nog eens de weervrouw was.
Titel: Re: De Mol in de media (2023)
Bericht door: Klaartje76 op 8-05-2023, 16:51:15
Het zal de Kameroen-hint (https://be.wieisdemol.com/forum/2023/?topic=73086.msg2523741#msg2523741) zijn, denk ik. Mooie vondst van marivwae, met de coördinaten van het weerbericht. Commy die in de finale nog eens de weervrouw was.
Zou kunnen maar ik heb de indruk als ik dat bericht in de pers lees over die weetjes, dat het nog niet gevonden is. GDC en zijn redactie lezen hier alles over de verborgen hints, zoals je hebt kunnen merken in zijn overzichtjes over de hints naar Toos, Comfort en Lancelot (zie de filmpjes op de site van GoPlay of op Instagram). Hij had zelfs de rubriek Totaal Nutteloze Verborgen Hints gelezen, want in zijn overzicht voor Toos vermeldde hij het anagram dat ik had gevonden in de filmquote "No journey is too great when one finds what he seeks". :) Ik had trouwens in alle filmquotes van de eerste zeven afleveringen perfect sluitende anagrammen gevonden die allemaal naar Toos verwezen, maar die had ik hier niet gepubliceerd, want die waren echt "van de pot gerukt!"
Titel: Re: De Mol in de media (2023)
Bericht door: Heinz op 8-05-2023, 17:20:35
Ik dacht al dat jij dat was. Leuk hoor. Van mij mag je alles in het zinloze-hints-topic plaatsen. Ik ben wel benieuwd. ;D
Titel: Re: De Mol in de media (2023)
Bericht door: Klaartje76 op 8-05-2023, 18:45:44
Ik dacht al dat jij dat was. Leuk hoor. Van mij mag je alles in het zinloze-hints-topic plaatsen. Ik ben wel benieuwd. ;D
Bij al die anagrammen van de filmquotes horen hele verhaaltjes (zoals je die wellicht kent van het TNVH-topic op het Belgische forum), die zijn echt veel te lang om ze hier in de TNVH-rubriek te zetten en sommige ervan ook veel "te aangebrand" voor een publiek forum, waar er minderjarigen meelezen.
Met alleen de anagrammen hier te zetten mis je sowieso de "context" of de "uitleg" ervan en die is eigenlijk het belangrijkst. Een ander besloten Vlaams forum heeft trouwens "de exclusieve rechten" daarop, dus ik moet me aan mijn "contract" houden. ;)
Titel: Re: De Mol in de media (2023)
Bericht door: Heinz op 8-05-2023, 18:48:45
 ::rofl::
Titel: Re: De Mol in de media (2023)
Bericht door: Lo op 8-05-2023, 19:05:57
aan mijn "contract" houden
Je klinkt wel als de mol ::rofl:: ::regenboog::
Titel: Re: De Mol in de media (2023)
Bericht door: vloeistof op 9-05-2023, 00:05:45
De “wist je bijvoorbeeld datjes” van Gilles

Plan A was jeukpoeder  ::rofl::

Wat leuk, is het volledige bericht ook ergens te lezen? Ik heb het even gemist.
Titel: Re: De Mol in de media (2023)
Bericht door: Molekule op 9-05-2023, 08:01:09
“Dat (ei) van Lance was ook echt met alle kandidaten rondom mij en dus een groot risico. Echt een snoepje voor de aflevering van volgende week!“
https://www.flair.be/nl/talks/interviews/commy-de-mol-interview
https://www.flair.be/nl/talks/interviews/gilles-de-coster-de-mol-commy/
Titel: Re: De Mol in de media (2023)
Bericht door: Molest op 9-05-2023, 14:49:40
‘Ik denk dat de mensen écht zullen verschieten. Soms leek het misschien allemaal per ongeluk fout te gaan, maar ik zat er waarschijnlijk toch voor iets tussen! 😉’

Ik hoop nog steeds dat het antwoord 11 stokstaartjes juist was, en dat Comfort Leïla heeft overgehaald om niet mee te gaan in die wilde gok van Thomas en Ruben. Wetende dat Leïla's mol bij die twee zat. Maar dat is wishful thinking. :)
Titel: Re: De Mol in de media (2023)
Bericht door: Heinz op 10-05-2023, 12:41:42
Achter De Schermen

https://omny.fm/shows/achter-de-schermen/09-comfort-over-de-mol

Commy, De Mol

Weende ze écht toen Leïla het spel moest verlaten? Hoe zette ze Ruben op een dwaalspoor? En hoezo deed ze ooit mee aan ‘Eurosong for Kids’? Commy bleek de enige echte mol te zijn, maar houdt nu eindelijk geen blad meer voor de mond. Ook aanwezig: tv-redacteur Vincent Valckx die ons doet nagelbijten met zijn opzienbarend mediageheim over de tenen van Siegfried Bracke.

Fragmenten eruit:
https://www.goplay.be/video/achter-de-schermen/de-mol-over-moeilijkste-moment-ik-had-het-echt-heel-zwaar-die-avond
https://www.goplay.be/video/achter-de-schermen/comfort-over-afwezigheid-door-opnames-de-mol-ik-zei-dat-ik-op-missie-was


Hele leuke podcast! Commy doet al een paar molacties uit de doeken. En wie van de creatieve molloten doet mee met het verzinnen van een slagzin voor Achter De Schermen? Je kunt - naast een prachtige foto van Commy - een pasvraag winnen! ::oink:: (Ik ga vast broeden.)
Titel: Re: De Mol in de media (2023)
Bericht door: Pac op 10-05-2023, 15:00:37
En hier is de YouTube-video. Ik ben benieuwd ::bravo::

http://www.youtube.com/watch?v=glF6-EKA09A
Titel: Re: De Mol in de media (2023)
Bericht door: Heinz op 10-05-2023, 15:49:55
Ah, kijk! En dan hier ook nog van een paar weken terug, Conny!

http://www.youtube.com/watch?v=EHt7JrrLt3s
Titel: Re: De Mol in de media (2023)
Bericht door: Klaartje76 op 10-05-2023, 19:23:46
Inderdaad, leuke luchtige podcast dit 'Achter de Schermen'.

Wat de slagzin betreft, had ik begrepen dat je er een pasvraag en een foto mee kon verdienen. Nu, ik ben als Lieselot: pasvragen interesseren me niet (ook die van hout niet) en het moet bovendien via Instagram-stories. Ik doe niet aan Instagram, die beerput van de sociale media loop ik liefst in een grote boog voorbij. Maar een slogan bedenken voor het programma kan ik wel, al vind ik het bizar dat twee creatieve breinen als de jongens van SuperContent dat niet zelf kunnen.

Ik heb er een paar bedacht:

Achter de Schermen: Je ziet er vaak meer dan ervoor!
Achter de Schermen: de podcast waar meer dan één aap uit de mouw komt.
Achter de Schermen: de podcast die meer onthult dan er te zien is.
Achter de Schermen: voor die momenten dat er OP het scherm niks te zien is.
Achter de Schermen: Je leert er hoe de vork in de televisiesteel zit.
Achter de Schermen: Wij steken niks weg!
Achter de Schermen: De aap komt uit de podcast!

PS: deze slogans zijn copyright-free, dus doe er uw voordeel mee en Thank me later!  ::tandpastasmiley::
Titel: Re: De Mol in de media (2023)
Bericht door: Heinz op 10-05-2023, 20:25:13
Goed bezig! Ik dacht zelf meer in de richting van:

Achter De Schermen
wéér geen podcast over angiospermen

Achter De Schermen
de mammoet onder de pachydermen

Maar dat is misschien te out-of-the-box.

Titel: Re: De Mol in de media (2023)
Bericht door: Klaartje76 op 10-05-2023, 20:33:27
@Heinz
Die zijn redelijk out of the box, maar ze rijmen wel! Zouden ze weten wat pachydermen zijn? :)
Titel: Re: De Mol in de media (2023)
Bericht door: Heinz op 10-05-2023, 22:11:57
Ben ik ook benieuwd naar. Ik heb trouwens ook geen Instagram dus heb het maar als comment op YouTube gezet.

De aflevering met Conny was ook erg leuk. Dat rode ei. ;D (Héél benieuwd hoe Commy dat gesaboteerd heeft.)
Titel: Re: De Mol in de media (2023)
Bericht door: Molest op 11-05-2023, 08:54:44
De aflevering met Conny was ook erg leuk. Dat rode ei. ;D (Héél benieuwd hoe Commy dat gesaboteerd heeft.)
Hopelijk zijn daar beelden van, en anders kunnen we vast smullen van een verhaal. ;D Ik ben ook nog benieuwd of ze in de jeep het rode ei van Thomas' rug heeft gewipt. Maar als dat zo is, verwacht ik eigenlijk geen beelden... Of de cameraman moet al net op het juiste moment op de juiste plek hebben gestaan.
Titel: Re: De Mol in de media (2023)
Bericht door: Erik Leppen op 11-05-2023, 10:06:27
Achter de Schermen: Je ziet er vaak meer dan ervoor!
Achter de Schermen: de podcast die meer onthult dan er te zien is.
Deze twee vind ik wel echt goed (vooral die tweede) ::ok::

Alles wat rijmt, is bij mij af ;)
Titel: Re: De Mol in de media (2023)
Bericht door: MartinJ op 11-05-2023, 11:57:26
Achter de Schermen: Je ziet er vaak meer dan ervoor!
Achter de Schermen: voor die momenten dat er OP het scherm niks te zien is.
Die eerste vind ik wel goed, maar ik zou die nog korter maken (hoe korter hoe beter):
Achter de Schermen: Je ziet meer dan ervoor!

Van de tweede zou ik dit maken:
Achter de Schermen: Als ervoor niks te zien is.
Titel: Re: De Mol in de media (2023)
Bericht door: Pac op 11-05-2023, 14:40:14
Ik dacht aan iets als: Achter De Schermen: daar stellen ze pas vragen!

Maar ik win toch ook nooit het onderschriftenspel :P
Titel: Re: De Mol in de media (2023)
Bericht door: Klaartje76 op 11-05-2023, 17:53:32
Inderdaad, MartinJ, hoe korter hoe krachtiger.

Jullie mogen ze van mij insturen hoor. Het moet via Instagram (zeiden ze toch) en daar doe ik niet aan.
So feel free to take a shot!
Titel: Re: De Mol in de media (2023)
Bericht door: Reflektor op 12-05-2023, 00:38:55
http://www.youtube.com/watch?v=j2yE1NZLHWU

Vond deze video nog van Lance, mooie uitleg, en een mooie winnaar.  ::ok::
Titel: Re: De Mol in de media (2023)
Bericht door: Heinz op 14-05-2023, 20:00:47
HUMO

De geheimen van 'De mol'
Toos, Comfort en Lancelot uit ‘De mol’: ‘Als de rest netjes was gaan slapen, zaten wij met z’n drieën tot vier uur in de jacuzzi’

De grond wordt weer platgedrukt, het perkje afgespannen, het droge gras besproeid. ‘De mol’ duikt een jaartje onder de zoden voor een welverdiende zomerslaap, maar vooraleer we definitief afscheid nemen, kaarten we nog even na met de hoofdrolspelers van het elfde seizoen. Winnaar Lancelot (27), verliezend finalist Toos (28) en saboteur hors catégorie Comfort (32) maken de balans op van een wervelende tocht door Amerika en vertellen, zónder noemenswaardige leugens of bedrog, over het leven in hun eigen vlekkeloze achtertuin.

Vincent Van Peer
zondag 14 mei 2023

 Clement Peerens had het ooit over het te kleine trapje van zijn stamcafé, waar aan het voeteinde tegen de ochtend telkens ‘een hoop verwoeste zielen’ bij elkaar lagen: ‘Het Sarajevo van het uitgaansleven.’ Zó erg is het nog niet gesteld met gynaecologe Comfort, makelaar Lancelot en schrijnwerker Toos wanneer ze in het Antwerpse Play Zuid-gebouw in een zetel neerzijgen. Maar het weekend heeft wel sporen nagelaten.

LANCELOT «De avond vóór de finale heb ik in het ziekenhuis gelegen. Een minimale maar pijnlijke spoedingreep, waardoor ik de grote dag feestelijk heb ingezet met een ontbijtje Dafalgan.»

COMFORT «Het was véél. Toen we aankwamen bij Kinepolis zag ik gigantische tv-schermen met onze gezichten erop. Overal posters en spandoeken! Dat is schrikken: wij zijn tenslotte ook maar gewone mensen die toevallig eens op tv komen.»

TOOS «Gelukkig hebben we een gouden tip gekregen van medekandidaat Matteo Simoni (die na één aflevering afviel, red.), die zo’n rodeloper-moment wel vaker meemaakt. Net voor je uitstapt, moet je gewoon een glas cava achteroverslaan.»
HUMO Veel ‘De mol’-kandidaten vallen bij thuiskomst in een zwart gat. Hebben jullie daar last van gehad toen jullie van een groots avontuur werden teruggekatapulteerd naar de druilerige alledaagsheid?

TOOS «De eerste dagen heb ik verdwaasd rondgelopen. Op dag één had ik afgesproken om naar een boksmatch van een kameraad te gaan kijken. Al mijn vrienden waren er, maar ik was zodanig bezig met wat ik allemaal níét mocht zeggen, dat ik mij helemaal niet heb geamuseerd. Ik denk dat je na ‘De mol’ beter eerst even thuisblijft, en het zwarte gat ondergáát.»

COMFORT «Je denkt weleens: huh, heb ik dit nu allemaal gedroomd?»

TOOS «Een paar weken later vroeg mijn vriendin iets over ‘De mol’ en ik moest twee keer nadenken: juist, ik heb daaraan meegedaan! (lacht)»

COMFORT «In de uitzendingen zag ik veel dingen terug die ik intussen alweer vergeten was. Maar niet (wijst twee kanten uit) hén, natuurlijk. Je kunt je niet voorstellen hoe hard we elkaar gemist hebben: je maakt samen de ervaring van je leven mee, en dan mag je elkaar zes maanden lang niet horen of zien. Terwijl je elkaar gewoon wilt vastpakken.»

 HUMO De scores van de winnende en de verliezende finalist lagen zelden dichter bij elkaar. Het mooie is: je zag dat jullie het elkaar oprecht gunden.

LANCELOT «Het is leuk dat je dat gemerkt hebt, want dat was écht zo.»

TOOS «Na zo’n avontuur zijn de finalisten effectief degenen die het ’t hardst verdienen. Dat klinkt dikkenekkerig, maar ik bedoel dat wij nu eenmaal het best naar de mol hebben gezocht, niet dat wij de tofsten en de knapsten van de hoop waren. Dat laatste is (schudt met zijn haar) louter toeval: ik kan er ook niet aan doen dat wij zo goed staan met die cowboypakjes.»

COMFORT (schatert)

TOOS «In de loop van de reis is onze band alleen maar hechter geworden. De rest ging netjes slapen, wij waren de enigen die elke nacht met z’n drietjes tot vier uur in de jacuzzi bleven zitten.»

LANCELOT «Thomas ook als hij goesting had.»

COMFORT «En Matteo, tot hij weg moest.»

TOOS «De rest was een komen en gaan, maar wij waren er altijd met z’n drieën.»

COMFORT «De onvermoeibare kern.»

TOOS «Als je na een opname Lance ziet afkomen met twaalf pinten, dan zeg je daar geen nee tegen, hè?»
HUMO Wat was de meest legendarische Amerikaanse uitgaansavond?

COMFORT «De avond voor de proef waarin we zoveel mogelijk eitjes heelhuids moesten vervoeren in prachtige roze pakjes, is het héél plezant geworden. Tijdens die proef liep iedereen rond met een halve kater.»

TOOS «De avond ervoor hadden we shotjes gedronken in een typisch Amerikaans café.»

LANCELOT «Tijdens de Amerikaans midterm-verkiezingen. Alles zat stampvol, overal werden de uitslagen live uitgezonden. En wij ons daar maar tussenwringen als een zogezegd – ‘De mol’ draagt geheimhouding hoog in het vaandel – Deens reisprogramma (lacht).

»Het werd een bijzondere avond. Als er één gouden regel is in de omgang met Amerikanen, dan wel: praat nooit over politiek – zéker niet als ze dronken zijn.»

TOOS «Het ging heel snel van ‘een goed gesprek’ naar ‘Pas op, of ik klop op uw bakkes’. Toen zijn we maar snel aan de andere kant van het café gaan staan.»
Titel: Re: De Mol in de media (2023)
Bericht door: Heinz op 14-05-2023, 20:01:32
 TWITTERHAAT
HUMO Jullie hadden allebei al vroeg door dat Commy de mol was. Hoe goed heeft zij het gedaan?

TOOS «Ontzettend goed. Ik wíst dat zij de mol was, en toch slaagde ze erin om recht voor mijn neus te mollen. Ik was boos op mezelf: hoe kan je dat nu niet gezien hebben, foemp!»

LANCELOT «Ik heb haar nauwlettend in de gaten gehouden, maar er kwamen nul komma nul scheurtjes in haar masker.»
HUMO Comfort, heb je jezelf verbaasd in het gemak waarmee je kon liegen?

COMFORT «Niemand die het nog gelooft, maar ik ben eigenlijk een flapuit! In het echte leven lieg ik nooit, ik ben iemand die een kat een kat noemt. En zo wilde ik ook het spel spelen. Het was me nooit gelukt om het verlegen typetje te spelen. Het is door dicht bij mezelf te blijven dat ik de rol drie weken lang heb kunnen volhouden.»
HUMO Vorig jaar was er, toen Philippe halverwege moest afhaken als saboteur, veel aandacht voor de mentale last die de mol moet torsen. Heb je daar op voorhand bij stilgestaan?

COMFORT (knikt) «Van nature zou ik me smijten als een kieken zonder kop, maar dankzij Philippe dwong ik mezelf om stil te staan bij wat zo’n rol met je kan doen. Ik heb toen met mezelf de afspraak gemaakt: ‘Commy, het is een spél, en dat blijft het. Je doet eraan mee omdat je je wil amuseren. Dóé dat dan ook.’

»Ik snap dat veel mollen de rol ervaren als eenzaam, omdat je tijdens het spel nu eenmaal voortdurend je eigen missie hebt, die haaks staat op die van de rest. Maar ik vond dat net leuk (grijnst). En mijn grote geluk is natuurlijk dat ik in een héél warme groep ben terechtgekomen.»
HUMO Ik heb zelden een hechtere groep gezien.

TOOS (knikt) «Als er informatie moest worden uitgewisseld, zetten wij ons gewoon met tien aan tafel met onze molboekjes: ‘Oké, zeg maar. Wat was die nummerplaat nu weer?’»

COMFORT «En toch is het onmogelijk om een méér uiteenlopende groep bij elkaar te zetten.»

LANCELOT «In het dagelijks leven zouden wij geen koffie gaan drinken met elkaar, gewoon omdat onze werelden zo anders zijn.»

COMFORT «Maar om aan ‘De mol’ deel te nemen, moet je open-minded en spontaan zijn, ongacht je achtergrond. Dat maakt het makkelijk om elkaar te leren kennen.»

LANCELOT «Het was zoals bij mijn vrienden en mijn broers: discussies konden stevig en in the face zijn, maar daarna deed iedereen weer normaal. Er was een groot onderling respect. Iedereen houdt van elkaar, echt waar.»
HUMO Je hebt het over directe communicatie, Lancelot. Ik heb zelden iemand zó direct weten communiceren als jij.

LANCELOT (lachje) «Ik weet het... Soms probeer ik daar een rem op te zetten, maar in een spelcontext vind ik dat moeilijk. Bij de allereerste proef kwamen we aan en moesten we ons voorstellen. Ik zei met-een: ‘Mannekes, kom, dat kan straks ook nog. Let’s go!’»

COMFORT «Terwijl: voor het welslagen van de proef kan het misschien handig zijn om de naam van je medekandidaten te kennen (lacht).»

LANCELOT «Ik maakte graag kennis met iedereen, maar als bij een race het licht op groen springt, dan blijf je ook niet keuvelen aan de startlijn, hè?»
HUMO Toos en Comfort, maakt die rechtlijnigheid van Lancelot een moeilijke of een makkelijke mens om mee om te gaan?

COMFORT «Ik heb graag mensen die straight to the point zijn. Je weet binnen de seconde wat je aan Lancelot hebt. En hij is een teddybeer, hè!»
HUMO Het internet had daar zo z’n eigen mening over, Lancelot, en hakte na de eerste aflevering stevig op je in. Eindredacteur Wouter Verstichel vertelde me dat je hem een filmpje had gestuurd waarop te zien was hoe je Twitter van je gsm smeet.

LANCELOT «Dat was humoristisch bedoeld, hoor. Ik had erbij geschreven: ‘Probleem opgelost!’ (lacht) Nu, ik zit nog niet opnieuw op Twitter. Vanaf de derde aflevering waren de commentaren veel positiever, maar ik vond dat ik consequent moest zijn: ik wilde de commentaren niet lezen toen ze negatief waren, dan moet ik ze ook niet lezen nu ze me vleien.»
HUMO Deed het iets met je?

LANCELOT «Het is niet plezant, maar ik heb mij daar redelijk snel over gezet: medelijden is niet op zijn plaats.

»Om er nog één ding over te zeggen en daarna nooit meer: ik dacht dat ik alle naïviteit in mijn leven lang geleden kwijtgespeeld was, maar nu is het écht gedaan. Weg met de naïviteit, leve het cynisme!»

COMFORT «Ik ben wijselijk van sociale media weggebleven.»

TOOS «Ik niet (lachje). Ik heb alles gelezen!»
HUMO Dat zal je zelfvertrouwen een boost hebben gegeven, Toos. Je was de afgelopen weken de Hottie van Vlaanderen. Zelfs deelneemster Leïla zei: ‘Als ik niet gay was, dan had ik sowieso een crush op hem.’

TOOS «Mijn ego is wel wat gestreeld, ja (lacht). Soms moet ik met m’n voetjes op de grond worden gezet, anders zou ik gaan zweven.»
HUMO Kon je vriendin ermee leven dat ze je even moest delen met alle Vlaamse vrouwen, Leen Dendievel incluis?

TOOS «Ze hoeft zich geen zorgen te maken: mijn zogezegde aanbidsters waren toch vooral 15-jarige meisjes, hoor (lacht).»

 AFRIKAANSE FAMILIE
HUMO Lancelot, je zal een deel van je winst schenken aan vzw Medibamba, mee opgericht door Commy. Wat is het opzet van die vzw?

COMFORT «Tijdens mijn studies geneeskunde ben ik samen met twee anderen op stage gegaan naar mijn geboorteland Kameroen, waar we een arts hebben leren kennen die op eigen kosten met een busje vol medisch materiaal naar het platteland reed om mensen te helpen. We waren daar zo van onder de indruk dat we een steentje wilden bijdragen.

»Medibamba is héél kleinschalig, maar ook héél transparant. Als een ingreep nodig is, staat duidelijk vermeld: voor deze hernia inguinalis hebben we 120 euro nodig. Als je samen met je groepje zoveel wil sponsoren, dan krijg je te horen wie je geholpen hebt, en waar elke euro naartoe is gegaan.

»Dus ja, ik ga Lancelot eens moeten meenemen, hè.»

LANCELOT «Heel graag!»
HUMO Heb je een warme band met Kameroen?

COMFORT «O, ja! Ik heb een echte African momma die me inprent dat ik trots mag zijn op het land waar ik vandaan kom. En ze heeft gelijk. We zijn verhuisd naar België toen ik 3 jaar was, vanwege het doctoraat van mijn vader.»
HUMO Waarover ging het?

COMFORT (glundert) «Hij zal zo blij zijn dat ik het vertel. Het ging over de kruising van de tomatenplant met de tabaksplant, die uit dezelfde familie komt. De tabaksplant is makkelijker te telen, dus stelde mijn vader zich de vraag: hoe kunnen we dus ook de tomatenteelt efficiënter maken?»

TOOS «Top! Tomaten en sigaretten: allebei mijn ding.»

COMFORT «Het is niet altijd even evident in Kameroen. Ginder ben ik soms ook maar ‘de buitenlandse’. En toch. De warmte, de manier van leven... Ik draag die Afrikaanse roots overal met me mee en ben er trots op. In Kameroen staat de mooiste vulkaan ter wereld, de Mount Cameroon, die zich uitstrekt van het tropisch regenwoud tot aan de zee. We eten ook heel graag in Kameroen. ’s Avonds kruip je niet binnen aan tafel, maar ga je allemaal samen voor de deur zitten. Op straat zit iedereen dan van alles te grillen en te braden.»
HUMO Kunnen ze in Kameroen Play4 ontvangen?

COMFORT «Helaas! Mijn hele African family is waanzinnig hard voor mij aan het supporteren, ze weten alleen niet helemaal waarom (lacht).

»In Kameroen hoef je geen bloedband te hebben om familie te zijn, dat vind ik nog het mooiste. Dat was voor mijn mama het moeilijkste toen ze net in België was. Als ze hier naar de winkel ging, was het stil. Ze snapte daar niks van: ‘We wonen allemaal in deze buurt, maar we kijken elkaar met de nek aan, dat kan toch niet?’ In Kameroen is dat anders: daar is iedereen aunty en uncle. Als we Kerstmis vieren, geldt nog altijd de regel: iedereen is welkom.

»En dat was ook het fijne aan deze molgroep: het was net een bende Kameroeners, klaar om elkaar te leren kennen en in de armen te sluiten.»
HUMO Toos, jij woont nog altijd in Zaventem, waar je geboren bent.

TOOS «En ik zal er sterven ook! Ik zit er graag op café, al mijn maten wonen er. Pinten drinken en padellen, moet dat nog meer zijn? Maar als ik ooit zou verhuizen, dan naar Kameroen!»

COMFORT (lacht) «Welkom! Het blijft mijn kinderdroom om iets te kunnen verwezenlijken in mijn geboorteland.»
HUMO Was het ook een kinderdroom om gynaecologe te worden?

COMFORT «Als kind moest ik ‘mijn grootste droom’ tekenen: ik tekende mezelf als arts. Toen ik afstudeerde, heeft mijn vader me die tekening cadeau gedaan. Hij had ze al die jaren bijgehouden.»
Titel: Re: De Mol in de media (2023)
Bericht door: Heinz op 14-05-2023, 20:01:56
 GEEN RILATINE
HUMO Ik krijg van jullie alle drie de indruk dat jullie goed zijn in jullie job, als de gedreven en ambitieuze mensen die jullie zijn.

TOOS «Ik hou van mijn werk, vast en zeker. Alleen jammer dat het niet zo goed is voor mijn rug.»
HUMO Je bent schrijnwerker, maar wat doe je exact?

TOOS «Ik werk voor een aannemer, deels in Parijs, waar ik glazen branddeuren plaats, op luxueuze locaties zoals het Ritz Hotel of op ministeries. Maar meestal werk ik op de luchthaven van Zaventem.»
HUMO Na de aanslagen van 2016 was jij één van degenen die de boel moest heropbouwen.

TOOS «Dat was één grote ravage. Gelukkig hadden gespecialiseerde teams eerst alles al opgekuist: het is niet dat we lichaamsdelen hebben gevonden. Hier en daar bloedvlekken, dat wel. Wat me vooral is bijgebleven: de grootte van de bouten die de terroristen in hun spijkerbommen hadden gepropt... Dat waren zúlke japen die rond een stalen paal zaten gebogen. Je moet niet vragen hoeveel kracht erachter zat. (Hoofdschuddend) Degoutant, dat je zoiets een mens wil aandoen. Vooral gezien de locatie waar die eerste bom is ontploft: recht aan de kinderhoek.»
HUMO Lancelot, jij bent intussen vastgoedmakelaar af.

LANCELOT (knikt) «Ik ben van job veranderd: ik werk nu voor een projectontwikkelaar. En daarnaast heb ik ook een bedrijf met mijn broers, Strooikes, waarmee we 100 procent bio-afbreekbare rietjes maken uit rijst en tarwe. Het tarwerietje hebben we al geïntroduceerd op Tomorrowland.

»Ik werk graag en veel, ik ben elke dag weg van acht tot acht. Mijn ouders zijn ook altijd zelfstandigen geweest. Wij aten nooit voor negen uur ’s avonds.

»Ooit was ik minder ijverig: ik was de slechtste student aller tijden! Mijn moeder heeft afgezien met mij, hoor. Ik heb twee keer een jaar overgedaan, heb examens voor de middenjury afgelegd... Twaalf jaar bij de jezuïeten gezeten en toch niet deftig kunnen afstuderen, stel je dat voor (lacht). De hogeschool heb ik niet veel beter aangepakt, dus heden ga ik diplomaloos, maar vrolijk door het leven.

»Als je geen diploma hebt, kun je niet verwachten dat je alles in de schoot geworpen krijgt. Ik wist: ik zal hárd moeten werken als ik gelijke tred wil houden met de rest. (Denkt na) Het probleem was niet dat ik ongedisciplineerd was: op mijn 14de werkte ik al als opdiener. Nee, achter een bureau zitten, dát was het probleem. Ik moest rilatine nemen voor mijn ADHD. Nog iets dat we gemeen hebben, Toos.»

TOOS (steekt vuist in de lucht)

LANCELOT «Maar ik weigerde die pillen te pakken. Ik vond het bullshit om me voor die ADHD te drogeren. Misschien had ik dat beter wel gedaan. Maar goed, nu weet ik: het leven is te kort om onnozel te doen en te blijven zitten (lachje). Ik moest in de spiegel kijken en mezelf de vraag stellen: wat ga je eigenlijk dóén met je leven, Lancelot?»

TOOS «‘De mol’ winnen, bijvoorbeeld: is het toch nog goedgekomen.»

 ZELFVERZEKERDE SNOEK
HUMO Zullen we nog even de liefde aansnijden?

LANCELOT «Ha, mijn madam zal content zijn!»
HUMO Je zei in ‘De mol’ dat je ouders in een vechtscheiding verwikkeld waren, en daarnet biechtte je op dat je alle naïviteit definitief kwijt bent. Heb je niet een beet-je naïviteit nódig voor de liefde?

LANCELOT «Ik vierde daarnet kortstondig het cynisme, maar dat is bullshit. Jeroen Meus heeft over het overlijden van zijn broer gezegd: ‘Alle naïviteit is nu weg uit mijn leven.’ Dat heeft me enorm geraakt. Maar wat daarvoor in de plaats komt, is niet per se cynisme. Ik ben eigenlijk gewoon een realist. ‘Geen gezever’: die insteek.»
HUMO Je slaagt er dus nog in om in de liefde te geloven?

LANCELOT «Zeker. Opeens kwam er wel heel veel aandacht mijn kant uit, en was het niet altijd eenvoudig om rekening te houden met mijn madam. Wat vindt zij er allemaal van? Voor haar is het óók veel, hè? Dus ik ben opgetogen dat ik hier eens mag zeggen hoe graag ik haar zie.»

TOOS «Ik geloof ook in de liefde. Meer nog: ik zou mezelf met niemand anders samen kunnen zien dan met mijn lief.»
HUMO Commy, staat jouw Facebook-status ingesteld op ‘het is ingewikkeld’?

COMFORT «Ik ben niet meer samen met de papa van mijn dochter, maar dat is net omdát wij allebei zo hard in de liefde geloven. We hebben elkaar supergraag gezien, zijn nog altijd heel goeie vrienden, en daarom was hij ook de persoon die ik wilde betrekken in mijn ‘De mol’-avontuur (hij was de gast van Commy op de bezoekersdag, red.).

»Ik denk dat mijn dochter Ollie meer heeft aan twee ouders die prima overeenkomen, zich goed voelen en gelukkig zijn, dan aan twee ouders die samen zijn terwijl het eigenlijk niet meer gaat.»
HUMO Hoe moeilijk was het om Ollie drie weken achter te laten? Normaal gezien neem je haar overal mee naartoe.

COMFORT «Dat was het moeilijkste. Nu, tijdens de reis had ze, hoe pijnlijk het ook klinkt voor mij, eigenlijk totaal niet door dat ik weg was. Ik had het ook goed voorbereid: ik had een filmpje opgenomen waarbij ik voorlas, één waarbij ik haar veel plezier op school wenste, één waarbij ik zei: ‘Ollie, eet je patatjes op.’ Het gemis hing enkel aan mijn kant (lacht).»
HUMO Lag het moederschap je meteen?

COMFORT «O ja, ik ben heel graag mama. Misschien wat verrassend, want ik was hoegenaamd niet graag zwanger (lacht).»
HUMO Het is niet makkelijker om zwanger te zijn als je zelf gynaecologe bent?

COMFORT «Nee, mijn gynaecologe zal zelfs een paar keer stevig op mij gevloekt hebben. Want doordat je dénkt dat je het weet, ben je een ongehoorzame patiënt. Ik maakte ook al eens een echootje bij mezelf – om zeker te zijn, hè?»
HUMO Toos en Lancelot, zijn jullie geboren vaders?

TOOS «We hebben allebei altijd bij de scouts gezeten, hebben leiding gegeven... Op basis daarvan denk ik wel dat ik een toffe papa zou zijn.»

COMFORT (lacht) «Zelfverzekerd als altijd! Maar je hebt gelijk.»

TOOS «Mijn totem bij de scouts was dan ook: Zelfzekere Snoek (lacht). Ik probeer zo in het leven te staan. Als je tegen jezelf zegt: ‘Natuurlijk kan ik dat!’, dan worden je prestaties vanzelf beter. Zo werkt het toch bij mij.»

COMFORT «Ik heb dankzij ‘De mol’ geleerd meer te relativeren. In het dagelijks leven moet ik altijd correct en serieus zijn, terwijl ik in het programma eens de deugniet mocht uithangen. Zalig! Dat is mijn nieuwe filosofie: zie het leven als een spel en amuséér je.»
SCHEET IN HET GEZICHT
HUMO Als afsluiter de vraag waarop Vlaanderen al wekenlang het antwoord wil kennen. Wanneer, hoe en waarom, Lancelot, heb je die flikken in Malawi omgekocht?

LANCELOT «Wat een anticlimax is me dat! Het heeft zo geleefd, maar veel stelt het niet voor. In Malawi staan duizenden checkpoints opgesteld. Allemaal van verschillende politie-instanties, waarvan er een aantal vatbaar zijn voor corruptie. Om een lang verhaal kort te maken: bij de checkpoints heb ik een aantal keer wat geldbriefjes tussen mijn paspoort gestoken, waarop ik plots op magische wijze mocht doorrijden.»
HUMO Ik noteer: het lag aan illegale ivoor- én drugssmokkel.

LANCELOT (lacht) «Ja, eigenlijk jammer dat net dát verhaal zo’n eigen leven is gaan leiden. Ik heb al zoveel stoten uitgehaald die veel meer de moeite zijn... Onlangs in China, bijvoorbeeld!»

TOOS «Aha!»

LANCELOT «Ik heb me daar zonder ticket binnengeluld in de Verboden Stad, waardoor ik op een bepaald moment achtervolgd werd door twintig veiligheidsagenten.»
HUMO Hebben jullie ook in Amerika iets uitgestoken?

TOOS «Ik heb iets uitgestoken met Gilles Van Bouwel, de ex-mol die mee op reis was om beelden achter de schermen te draaien.»

LANCELOT «Ga je dat echt vertellen?»

TOOS «Welja, hij lag te slapen, waarop ik mijn broek heb uitgedaan, op een stoel ben gaan staan, en met bloot achterwerk een scheet in zijn gezicht heb gelaten.»

LANCELOT «Da kan naa toch niet, meneer!»

COMFORT «Het blijft een familieprogramma, hè, jongens. Dus doe snel zoals ik gewend ben: (legt haar vinger op haar lippen) sssst!»

https://www.humo.be/nieuws/toos-comfort-en-lancelot-uit-de-mol-als-de-rest-netjes-was-gaan-slapen-zaten-wij-met-z-n-drieen-tot-vier-uur-in-de-jacuzzi~b11c120a/
Titel: Re: De Mol in de media (2023)
Bericht door: Reflektor op 16-05-2023, 19:43:02
Iemand die toegang heeft tot dit artikel?

https://focus.knack.be/televisie/vult-de-mol-nu-wel-of-niet-een-eliminatietest-in-en-acht-andere-vragen-aan-gilles-de-coster/

 ::tandpastasmiley::
Titel: Re: De Mol in de media (2023)
Bericht door: Heinz op 16-05-2023, 19:46:39
 Onze állerlaatste vragen over seizoen elf van De mol, beantwoord door Gilles De Coster.

1. Geloofde Matteo Simoni zélf dat niemand hem zou herkennen met een muts en een bril op?

Gilles De Coster: (lacht) Achteraf op tv, als je weet dat hij het is, is het heel makkelijk om te zeggen dat die vermomming op niks trok. Maar op het moment zelf zitten de kandidaten in een heel andere context. Je komt terecht in een tv-programma tussen negen mensen die je niet kent. Als er dan een slungel bij zit die er weliswaar uitziet als Matteo Simoni, maar volhoudt dat hij Steve heet en bij de Muziekodroom werkt, ga je toch op zijn minst twijfelen. Het ís ook een dubbeltje op zijn kant gebleken. Sommige kandidaten geloofden dat hij Steve was. Enkel omdat Conny zo stellig bleef volhouden, heeft hij zijn identiteit moeten prijsgeven.

De vermomming zelf was zijn keuze. Daar mochten wij als redactie niet in tussen komen: BV of niet, Matteo was een kandidaat als een andere. Het was wel niet de bedoeling dat hij zich met veel grime en pruiken zou transformeren: er moest een graad van onnozelheid in blijven zitten. Uiteindelijk bleek de opdracht misschien nog de grootste uitdaging voor mij. Toen ik hem samen met de groep zag verschijnen met zijn stoeme kop en die stoeme bril, bewerend dat hij een of andere Steve was en bij Muziekodroom werkte, was ik wel degene die serieus moest proberen te blijven. Ik verzeker je: niet makkelijk.

2. In aflevering twee moesten de kandidaten middels een drankspel vier interieurobjecten selecteren en die vervolgens vanuit een rijdende trein in drie netten aan de kant van de rails gooien die waren opgesteld door een tweede groep die daarvoor eerst een bouwvakker had moeten vrijspelen door een drevel en een ratelsleutel te herkennen. Is dat op voorhand getest?

De Coster: Getest én gelukt. Het zag er misschien zo niet uit, als je al dat klein meubilair in de spoorberm kapot zag vallen, maar die opdracht was perfect te doen. Op voorhand heeft onze ploeg met dezelfde objecten, dezelfde afstand en een traag rijdende tractor op dezelfde hoogte en dezelfde snelheid de opdracht integraal gespeeld: bijna alle objecten vlogen in de netten. Moeiteloos.

Het is een kritiek die we vaak horen: dat de opdrachten te moeilijk zijn. Nochtans is elke opdracht getest en opnieuw getest door de redactie, meestal al eens thuis en dan nog eens op locatie. Dat is ook nodig. Bij de Speed-opdracht moet je bijvoorbeeld op voorhand weten of je met een speelgoedauto onder een bus kunt rijden en of je vanuit een rijdende auto een object door een busdeur kunt gooien. De snelheid van de bus hebben we trouwens van 30 naar 20 mijl per uur teruggebracht nadat onze medewerker Pjotr nét geen bus in de gracht had gereden.

Elke opdracht moet doenbaar zijn. Waarmee ik niet wil zeggen dat ze ook gaat lukken. Dat kun je nooit voorspellen. De opdracht op de trein ging volgens onze inschatting geld opleveren, maar liep faliekant af. Van de opdracht in de raketbunker waren we dan weer zeker dat ze zou mislukken, maar die leverde dan weer wel 5000 euro op.

3. Hebben jullie dit jaar het systeem met de vrijstellingen herdacht?

De Coster: Ja. Dat was ook nodig. Het systeem werkte niet meer. Twee seizoenen geleden, in Duitsland, had een zak van 4,5 miljoen euro niet volstaan om een kandidaat van een vrijstelling te houden. Iedereen wilde het spel spelen. Geld deed er niet toe. Kies je voor de groepspot of ga je voor het persoonlijke voordeel: het was geen dilemma meer.

Als makers is dat lastig: het is een legosteen die je niet meer kunt gebruiken. Dus hebben we het dilemma dit seizoen anders ingevuld: ga je voor ervaring of kies je voor jezelf? Nadat Lieselot, een van de twee kandidaten die op voorhand het snelst hadden afgedrukt voor een vrijstelling, een hele aflevering op de bank had moeten zitten, veranderde de sfeer omtrent de persoonlijke voordelen volkomen. De boodschap was aangekomen. Dat bepaalde ook een stuk de groepsdynamiek: er was een stilzwijgende afspraak onder de kandidaten dat wie voor zichzelf speelde van de rest geen informatie meer kreeg. Die heb je nodig: als je bij een proef op de ene locatie zit, moet je voor de eliminatietest ook weten wat er op de ándere locatie gebeurd is.

Vóór de eerste aflevering drukten zeven kandidaten af voor een vrijstelling. Ná de eerste aflevering is er geen enkele pasvraag of vrijstelling genomen. Lancelot en Lieselot die in de bunker twee pasvragen lieten liggen voor 5000 euro: dat was de voorbije seizoenen héél anders afgelopen. In die mate dat we het voor volgend jaar alweer opníéuw zullen moeten bekijken. Het dilemma moet óp het scherp van het scheermes zitten, niet aan de makkelijke kanten.

4. Was het de bedoeling om warmere televisie te maken?

De Coster: Door de vrijstellingen aan te pakken, bedoel je? Nee. Of iemand voor een persoonlijk voordeel kiest, zegt voor mij niks over hoe die persoon als mens is. Misschien verschillen we daarin van mening, maar ik hecht geen morele waarde aan een spelkeuze. Ik ga mensen ook niet beoordelen op hoe ze pakweg Weerwolven spelen. Leïla en Lieselot die zich opofferen voor Comfort: ik vind dat heel mooi, maar even graag kijk ik naar Lennart die met een grijns 10.000 euro uit de pot haalt in Duitsland. De mol moet alle paden kunnen bewandelen.

Het was wel degelijk een opvallend warm seizoen, met een grote solidariteit tussen de deelnemers, maar dat lag volgens mij puur aan de kandidatenselectie, die een schot in de roos was. Alle tien zien ze elkaar echt graag. Die groepsdynamiek blijft voor mij ook een van de grootste sterktes van De mol. Met tien klootzakken maak je simpelweg géén interessante televisie.

5. Vult de mol een eliminatietest in?

De Coster: Ah, hét topic op de Mol-fora (Nadat Comfort, de latere mol, in aflevering vier een tijdelijk rood scherm had gekregen, ontstond er discussie over of dat reglementair was, nvdr.). Het antwoord is nochtans simpel: natuurlijk vult de mol een test in. Al was het maar zodat hij of zij achteraf niet door de mand valt als de andere kandidaten het over de vragen hebben. Je zíét de mol ook al jaren een eliminatietest invullen, dus ik snap de ophef niet. Ik las online dat het een regel was dat de mol geen rood scherm kan krijgen. Geen idee waar dat vandaan kwam: we hebben dat nooit gezegd. De mol is een kandidaat die doet wat de andere kandidaten doen.

Het was duidelijk gecommuniceerd dat de bewuste eerste eliminatie een opdracht was, waarbij geld te verdienen en te verliezen was. Voor de kandidaten zelf was het glashelder dat de mol aan de opdracht kon meedoen. We kunnen hier nog uren over praten, alle scenario’s overlopen en de filosofische dimensies bespreken van wat een mol van een kandidaat onderscheidt, maar geloof ons: er was niets onreglementairs aan. Wij zijn zelf regelnerds genoeg om dat te kunnen uitmaken.

6. Kan de mol theoretisch gesproken afvallen tijdens de eliminatietest?

De Coster: Je laat niet los, hè. (lacht) Nee, de mol kan niet afvallen. Dat is wél een regel die netjes neergeschreven staat in onze interne documenten. Als de mol om eender welke reden laatste eindigt bij een daadwerkelijke eliminatie, dan telt dat resultaat niet mee.

De facto kon Comfort ook niet geëlimineerd worden. Ik denk dat we met de redactie werkelijk álle mogelijke scenario’s van de Back to the Future-opdracht opgelijst hebben. Comfort kende de oplossingen van de kinderfoto’s, dus ze kon altijd genoeg vragen verzamelen om zich te redden. Oké, er was één scenario, dat ik eigenlijk beter niet zou vermelden: stel dat Comfort als voorlaatste was geëindigd en de laatste kandidaat zich in de DeLorean wist te redden. In principe moest Comfort dan vertrekken, wat niet kan, aangezien ze de mol is. De regels waren duidelijk – in dat geval verviel haar eliminatietest en viel de tweede laatste af – maar dat ware toch het minst wenselijke scenario geweest. Maar bon, benieuwd hoeveel van jullie lezers nu nog kunnen volgen. (lacht)

7. Wie was de lynchiaanse taxichauffeur die het in aflevering vijf even overnam van de mol?

De Coster: Graham, een lokale Amerikaanse productiemedewerker die toevallig ooit Duits had gestudeerd. Hij verstond dus geen woord Nederlands, maar hij kon de klanken wel uitspreken, wat een akelig, bijna bevreemdend effect had. Heel goede kop ook.

Werkelijk iedereen die we ginder tegenkwamen was een acteur, trouwens. Mensen halen er hun IMDb-pagina boven alsof het hun paspoort is. De drilsergeant uit aflevering twee was bijvoorbeeld Bourke Floyd, een acteur die kleine rollen heeft gehad in One Tree Hill en Minority Report en meer dan een miljoen volgers heeft op Instagram. Hij blijft er ook maar posten over zijn bijdrage aan ‘the biggest Belgian game show’ en hoe dankbaar hij is voor de ‘ongelooflijke ervaring’. Heerlijke man. (lacht)

8. Zat er betekenis in de vele filmische verwijzingen, van Twin Peaks over Speed tot Back to the Future?

De Coster: Nee. Dat was puur een visueel thema, geïnspireerd door het land waar we draaiden. Voor de cadrage en de kleurensaturatie hebben we ons bijvoorbeeld ook laten beïnvloeden door Breaking Bad, dat in gelijkaardige landschappen, woestijnen en prairies gedraaid is. Maar meer zat daar ook niet achter. We verliezen ons graag in dat soort dingen. Het is onze nerdmanier om het programma nog een extra laag te geven. Zo was het nieuwsbericht waar de finale mee begint een copy-paste van de opening van Romeo + Juliet van Baz Luhrmann, inclusief de muziek. Een suggestie van de regisseur. Niemand merkt dat op, maar ik word daar blij van.

9. Was dit het eerste seizoen zónder paintballproef?

De Coster: Nee, in het seizoen in Griekenland werd er ook niet gepaintballd. Dat moet ook niet elk jaar, hè. Een seizoen zonder bom of ontploffing: dát had ik erg gevonden.
Titel: Re: De Mol in de media (2023)
Bericht door: Lo op 17-05-2023, 15:16:51
Wanneer is eigenlijk de Fandag, Heinz? Met Vragenvuur, veiling enzo? ;D
Titel: Re: De Mol in de media (2023)
Bericht door: Reflektor op 9-06-2023, 21:50:22
https://www.youtube.com/watch?v=Fg_nzDP-uHs&ab_channel=GossipGuy

Deze is heel leuk!

Vooral dat Thomas en Lieselot, nadat ze waren afgevallen op zo'n 100 meter van elkaar in een huisje zaten  ::rofl::
Titel: Re: De Mol in de media (2023)
Bericht door: Pac op 30-07-2023, 17:28:37
Het kan raar lopen. De presentator van mijn favoriete serie heb ik nog nooit ontmoet, maar ik kan nu wél zeggen dat ik de hoofdrolspeler van zijn favoriete serie heb ontmoet ::rofl::

DE COSTER (denkt na) «Ik ben meer een tv-fiel dan een cinefiel. Ik heb bijvoorbeeld nog nooit ‘The Godfather’ gezien. Maar jij hebt dan weer nooit ‘Better Call Saul’ gezien! (Zonder dat er enig protest weerklinkt) Neenee, daar wil ik geen enkele discussie over horen: ‘Better Call Saul’ is het beste wat er de laatste dertig jaar gemaakt is. ‘The Sopranos’ kan oprotten!

»Onlangs ben ik even met vakantie gegaan naar Cambodja en toen heb ik ‘Better Call Saul’ nog eens op mijn iPad gezet. Puur om technisch te kijken naar de vertelmanier en de shots. Om inspiratie op te doen, hè.»
Titel: Re: De Mol in de media (2023)
Bericht door: wouterv op 2-10-2023, 10:13:57
De kandidaten voor het nieuwe seizoen van de slimste mens ter wereld zijn bekend.

In navolging van Gilles, Pieter en Alina doet mol Comfort ook mee (Gilles won, Pieter en Alina sneuvelden na 1x).

Andere bekende namen (toch voor Nederlanders) zijn: Spinvis, Soundos, Joost Klein en Toby Alderweireld
Titel: Re: De Mol in de media (2023)
Bericht door: wouterv op 25-10-2023, 14:23:29
mogelijk niet het juiste topic maar:

Dit weekend presenteerde Gilles niet het programma sports late night,
dat kan want er waren maar 2 uitzendingen voor 3 presentatoren.

Maar zijn wekelijkse podcast 90 minutes presenteer hij ook niet, omdat hij op vakantie is.

Vorig seizoen viel aflevering 4 rond 6 november. Tel ongeveer 2 à 3 dagen voor opnames en ze zijn eind oktober begonnen.

Grote kans dat de opnames dus begonnen zijn/gaan beginnen.
Titel: Re: De Mol in de media (2023)
Bericht door: wouterv op 6-11-2023, 17:42:46
mogelijk niet het juiste topic maar:

Dit weekend presenteerde Gilles niet het programma sports late night,
dat kan want er waren maar 2 uitzendingen voor 3 presentatoren.

Maar zijn wekelijkse podcast 90 minutes presenteer hij ook niet, omdat hij op vakantie is.

Vorig seizoen viel aflevering 4 rond 6 november. Tel ongeveer 2 à 3 dagen voor opnames en ze zijn eind oktober begonnen.

Grote kans dat de opnames dus begonnen zijn/gaan beginnen.

Gilles is al 3 weken niet te zien bij deze ...
Titel: Re: De Mol in de media (2023)
Bericht door: Bodejos op 9-11-2023, 11:58:04
Uit een bericht van 1 van de providers (ik dacht van Goplay), maak ik op dat op 10 maart 2024 seizoen 12 van start gaat.

Was het niet zo dat de laatste dag dat je voorgaande seizoenen kon bekijken de dag vóór de start van het nieuwe seizoen was?
Titel: Re: De Mol in de media (2023)
Bericht door: Pac op 24-12-2023, 21:09:12
Zojuist bij Vrede op Aarde op VRT1 was Matteo Simoni te gast met een paar grappige momenten die de afleveringen niet gehaald hebben. Hij mocht niets zeggen over het nieuwe seizoen, helaas.
Titel: Re: De Mol in de media (2023)
Bericht door: Arco Mol Fan op 25-12-2023, 22:29:58
Zojuist bij Vrede op Aarde op VRT1 was Matteo Simoni te gast met een paar grappige momenten die de afleveringen niet gehaald hebben. Hij mocht niets zeggen over het nieuwe seizoen, helaas.

Ook even teruggekeken, wellicht krijgt Matteo een rol in het nieuwe seizoen. Want hij weet volgens mij weer.. :)