Chat met Gilles 2024

 

Op woensdag 8 mei, de woensdag voor de finale van het molseizoen, mochten we Gilles de Coster weer aan de tand vragen. Openhartig vertelt hij over mollen die het misschien iets te goed deden, over hoe de locals bij het poppenspel werden betrokken en waarom Philip in de mast terecht gekomen is.
Rood: Gilles
Groen: host (Molcrazy)

 

<@Molcrazy> welkom allen bij deze chat met niemand minder dan Gilles De Coster!
<@Molcrazy> Gilles, welkom
<+Gilles> Hi iedereen!
<@Molcrazy> Gilles, we hopen dat je er ondanks de wedstrijd tussen Club Brugge en Fiorentina klaar voor bent!
<+Gilles> Ik multitask zelfs!
<@Molcrazy> ook de stream op de achtergrond?
<+Gilles> Zeker
<@Molcrazy> mooi
<@Molcrazy> we steken van wal met Ilz!
<+Ilz> Hi Gilles, tof dat je dit doet! Hoe groot was het team op Sicilië?
<+Gilles> Ik denk hetzelfde als elk jaar: iets minder dan 30 Belgen, aangevuld met een tiental lokale productie-assistenten. Dus een kleine 40 denk ik!
<+Gilles> En stuk voor stuk klasbakken en toppers in hun vak!
<@Molcrazy> best een hoop
<@Molcrazy> tijd om wat extra na te denken nu met Reflektor!
<+Reflektor> Dag Gilles, dank voor weer een briljant seizoen!
<+Reflektor> Ik heb een hypothetische vraag over de eliminatie-opdracht aan het eind van aflevering 4. Hoe was dit spel gespeeld als de afvaller bijvoorbeeld wel vragen had gekocht (van de Mol), maar daar sowieso niet genoeg aan ging hebben om over de op één na slechtste kandidaat te springen?
<+Gilles> Dat zou natuurlijk gekund hebben. In dat geval zou dat, naar ik vermoed, extra zuur aanvoelen voor kandidaten en afvaller. Sowieso is het een moeilijke afweging om te beslissen hoeveel goede antwoorden je koopt van de mol. Want de ondervragingsrondes overleven was zeker niet makkelijk...
<+Gilles> De mol zou het natuurlijk niet deren...
<@Molcrazy> Eva, jij bent!
<+Eva> Hoi Gilles, bedankt voor je tijd! ik ben heel benieuwd naar het creatieve proces achter de twee hilarische hoogtepunten van dit seizoen (waarvoor dank en een groot compliment): de ananasgooier(s) en in bad met de mama van Senne. Gebeurt dat tijdens een brainstormsessie met de nodige pintjes, of roept iemand dat op de redactie en is iedereen meteen enthousiast? (En wie stonden er met die ananas te gooien?)
<+Gilles> In tegenstelling tot wat mensen verdenken, drinken wij geen pintjes bij het brainstormen, hahaha
<+Eva> :)
<+Gilles> De ananas, dat is geboren uit een huizenhoog cliché, en daar is dan iets rond bedacht. Iets met een hoge graad van onnozelheid, maar wel kraakhelder.
<@Molcrazy> zotte opdrachten vorige aflevering wel
<+Gilles> Wat de 24uur-opdrachten betreft, dat is een hele gekke spanning. Maak je het zodanig ongeloofwaardig dat het wel moét waar zijn? Of bedenk je iets 'meh' waar een kandidaat makkelijk rond kan liegen? Zoiets kan altijd alle kanten uit. Het idee van het bad in België was heerlijk absurd en net op het randje van geloofwaardig. Ideaal dus!
<@Molcrazy> mooi bedacht
<@Molcrazy> we gaan naar wouterv_!
<+Gilles> Het was een heerlijke dag, toen. Productioneel een hele klus om kandidaten op tijd uit het theater te krijgen en op weg te sturen (en op tijd terug te halen 24u later), maar heer-lijk
<+wouterv_> Dag Gilles, allereerst proficiat met de oodcast 90 minutes. Altijd fijn te horen
<+Gilles> dank je wel :)
<+wouterv_> Mijn vraag is: waarom zat philip in de mast?
<+Gilles> Er was maar één specifieke kandidaat waar de regel duidelijk was: wie de mol niet wilde zijn moest beginnen vanop de andere boot. Dat was Lynn. De overige kandidaten hebben we gewoon zo "evenwichtig" mogelijk verspreid. Ik herinner me niet exact wat onze denkwijze toen was, maar er waren niet echt belangrijke verschillen.
<+Gilles> Hij vond het zelf overigens prima :)
<+wouterv_> Bedankt
<@Molcrazy> helaas bleef hij daar vasthangen
<@Molcrazy> we gaan naar Pjotr!
<+Pjotr> Ha Gilles! Wat een heerlijk seizoen weer! Mijn complimenten!
<+Pjotr> Mijn vraag: Waren de gevolgen van de doos van Pandora echt hetzelfde als in seizoen 8? Want ik dacht toch wel wat verschillen te zien, zo stond er in seizoen 8 geen scherm en geen touchscreen bij de kist. Hoe hadden jullie dat daar dan gedaan?
<+Gilles> Dat heb je goed gespot. De details en de uitwerking waren anders hier, maar de geest van het spel was wel degelijk hetzelfde. Er stond inderdaad geen scherm, maar het spel dat zou gestart zijn was erg gelijkaardig. Alleen veranderen en rijpen die ideeën doorheen de jaren, zo is dat ook gegaan hier.
<+Gilles> We hielden wel bewust de som geld (2k) en het feit dat de naam van de mol in de doos te vinden was :))
<+Pjotr> Duidelijk! Bedankt!
<@Molcrazy> op naar Aapje!
<+Aapje> Dag Gilles, wederom bedankt dat je met ons wilt chatten! En wat is het weer een prachtig seizoen, mijn complimenten aan iedereen!
<+Gilles> Dank je, dat geef ik zeker door
<+Aapje> mijn vraag: jullie hebben in veel opdrachten hulp van locals. Krijgen die van tevoren de uitleg over het hele spel en de specifieke opdracht? Lijkt me heel grappig als ik hier in Nederland ineens van straat wordt geplukt voor een italiaans tv-programma wat even random is als de mol kan zijn, zonder uitleg te krijgen!
<+Gilles> Bedoel je met locals: onze productieassistenten, of toevallige voorbijgangers?
<+Aapje> bijvoorbeeld het publiek bij de poppenspelers
<+Gilles> Indien dat laatste: nee hoor, die krijgen helemaal geen uitleg. Die zien gewoon plots twee doodskisten in hun straten waaruit Nederlandstalige geluiden komen :)
<+Aapje> of andere mensen die bij de opdrachten helpen
<+Aapje> hahaha!
<+Gilles> Het publiek hebben we ook van straat geplukt in Palermo en gezegd: heb je een halfuurtje? Je mag gratis naar een poppenvoorstelling.
<+Gilles> Geen idee of ze er iéts van hebben begrepen, en of ze onder de indruk waren...
<+Aapje> geniaal! Ik hoop dat ze vol verbazing achterblijven en er van genieten! Bedankt!
<+Gilles> Zoals Lolo zei: hopelijk hebben ze niet betaald. Dat hadden ze dus niet :)
<@Molcrazy> de volgende vraag is van sillosio
<+sillosio> Dag Gilles, leuk dat je er weer bent om wat vragen te beantwoorden :) ik ben nog wel benieuwd: normaliter testen ze alle opdrachten met productieleden, hoe hebben jullie de waarheid/leugen opdracht getest? Zijn die ludieke activiteiten zelf ook getest?
<+Gilles> Nou neen, we konden niet plots naar Lukaku of naar een mama in een badkamer :-) maar het principe is natuurlijk wél getest, met kleine random verhalen, al waren we er vrij zeker van zo'n discussie werkt.
<+Gilles> Dat bleek ook. Het is vintage De Mol om dit soort gesprekken te houden, en het is telkens weer heerlijk vind ik.
<+sillosio> Dus je hebt zelf geen balletje mogen trappen met een bekende voetballer?.. dat is dan toch jammer
<+Gilles> Ik ben altijd de laatste die leuke dingen mag doen :)))
<+Gilles> (da's een mopje he, ik heb de leukste job ter wereld)
<@Molcrazy> zou jij trouwens in het Italiaans je onvrede kunnen uiten mocht Fiorentina bv scoren? Of valt het voorlopig nog mee met je Italiaanse kennis?
<@Molcrazy> (klopt)
<+Gilles> Che cazzo è questo!!
<+Gilles> Ze zouden wel een goal verdienen
<+Gilles> Vloeken in het Italiaans lukt prima :)
<+sillosio> Hahaha
<@Molcrazy> klopt, liever niet
<@Molcrazy> tijd voor de volgende vraag van Annebeestje!
<@Molcrazy> (dat Fiorentina zou scoren dan)
<@Molcrazy> we gaan even naar Pac eerst
<@Pac> Hee Gilles, wat een eer dat je elk jaar weer tijd maakt om onze vragen te beantwoorden!
<@Pac> Mijn vraag gaat over de voorbereiding van de mol. Hebben jullie als makers vaak een voorkeur waar de mol zou moeten toeslaan, of heeft hij veel vrijheid om zijn sabotages in te vullen?
<@Pac> In dit geval een hij ^^
<+Gilles> Wat leuk, ik mag vrijuit HIJ zeggen! Om op je vraag te antwoorden: de mol is bijzonder vrij om te doen wat hij wil en hoe hij het wil. We reiken mogelijkheden aan, maar peilen vooral naar hoe de mol zelf het zou willen aanpakken.
<+Gilles> Daardoor doet de mol soms onverwachte dingen, soms lukken dingen niet helemaal, soms slaat de mol iedereen met verstomming...
<@Pac> Leuk, hopelijk zien we weer beelden van achter de schermen in aflevering 9 :)
<+Gilles> Dit is voor ons heel erg het spel van de mol, niet van ons.
<@Molcrazy> dan nu wel tijd voor Annebeestje
<+Annebeestje> Hi Gilles, blij je weer te zien hier! We zien steeds vaker dat de pot via de winnaar aan een goed doel wordt gedoneerd. Nobel natuurlijk, maar misschien een lastige positie voor de mol. Hebben jullie wel eens overwogen het weggespeelde geld via de mol aan een goed doel te doneren?
<+Gilles> Niet dat ik weet. Maar vergis je niet: de mol speelt eerst en vooral voor de eer. Wat er ook met het verdiende geld gebeurt, de mol wil vooral zijn spel spelen, slagen in zijn opdracht (dingen laten mislukken dus). Het is echt een spel, en ook al neemt iedereen het tijdens de opnames erg au sérieux, het is en blijft een spel waar eer en pret de bovenhand voeren.
<+Annebeestje> En pret hebben wij ook zeker!
<@Molcrazy> inderdaad!
<@Molcrazy> we gaan naar PieterBasje
<+PieterBasje> Hey Gilles! Het is een eer om met u te mogen spreken. Wat vond u zelf de leukste/best bedachte opdracht van afgelopen, of eigenlijk bijna afgelopen,  seizoen?
<+Gilles> Sommige mensen opperen soms dat de mol het geld moet krijgen dat hij wegspeelt (wat in de lijn ligt van jouw idee). Maar het zou dan kunnen dat het spelelement en de eer bijkomstig worden en de mol héél gebeten voor eigen gewin gaat, of voor zijn goed doel. Dat zou het spel en het programma niet ten goede komen.
<@Molcrazy> is wel zo
<+Gilles> De leukste opdracht. Even nadenken: het maffiaspel in Centuripe was heel leuk, vond ik. Ik was zelf ook heel enthousiast over de AI-stemmen, waar de echte stem van de mol gewoon open en bloot tussen stond. En ja, de Pinocchio-opdracht is toch ook één van mijn all-time favoutites geworden. Door de aard van de opdrachten, hoe ze het allevier gespeeld hebben, de humor die er inzat, en de voelbare vriendschap en goede luim tussen de kandidaten.
<+PieterBasje> Die waren erg leuk ja, en die laatste vooral erg grappig. Bedankt!
<@Molcrazy> we gaan terug naar Pjotr
<+Pjotr> Daar ben ik weer! Mijn vraag gaat over de laatste opdracht van aflevering 7:  Wat was er gebeurd als Bernard in de auto was gestapt waarin Senne nu zat? Hoelang is dit van te voren afgesproken met zijn meoder? + vraag van wouter: hoelang zijn jullie met lukaku bezig geweest om.dzt rond te krijgen?
<+Pjotr> moeder*
<+Gilles> Over de auto's, en zonder in detail te treden, daar waren we op voorzien hoor. En Lukaku, dat heeft wel een klein beetje voeten in de aarde gehad, maar uiteindelijk toch vrij vlot gelukt hoor. We have ways :)
<+Gilles> En hij was echt een heerlijke kerel (naar mij verteld was want ik was er helaas niet bij)
<+Pjotr> Dank!
<@Molcrazy> we gaan nog eens naar Eva
<+Eva> Daar ben ook ik weer :) Zijn jullie wel eens nerveus omdat de mol (in het algemeen, niet per se dit seizoen) zó opzichtig molt dat jullie bang zijn dat die zichzelf verraadt? Of vertrouwen jullie erop dat er altijd wel voldoende twijfel bestaat onder de kandidaten en is er nooit een reden om achter de schermen nagelbijtend toe te kijken en elkaar af en toe een blik toe te werpen van.. 'doet ie dat nou echt?!'
<+Gilles> Dat gebeurt natuurlijk wel, hoor: herinner je Lennart in Duitsland. Die ging zo brutaal tewerk dat we soms moesten slikken. Maar hij was meesterlijk. Ik hou overigens van opzichtig mollenwerk, dat maakt het spel net zo leuk. Maar we hebben er eigenlijk altijd alle vertrouwen in, hoor. De selectie van de mol is zeer grondig, en we weten dus wel dat we op die persoon kunnen vertrouwen.
<+Eva> En lossen jullie het .e.e.a gewoon op in de montage waar nodig?
<+Gilles> En nagelbijten? Dat hoort bij dit spel! Voor alle betrokkenen :)
<+Eva> Ja, dat maakt het zo leuk!
<+Gilles> Ja, maar overschat de montage toch maar niet: je moet het daar wel doen met wat er is gebeurd, en wat je gedraaid hebt. Voor ons is het vooral belangrijk dat de montage evenwichtig is. Al de rest laten we aan de kijker over.
<+Eva> Dank je wel!
<@Molcrazy> we gaan nog eens naar sillosio
<+sillosio> Nog een vraagje van mij: vooraf het seizoen waren er veel theorieën over de betekenis van het 'dubbel spel', en wat dat mogelijk zou kunnen betekenen voor het spel en de rol van de Mol. Wat vond je de leukste/gekste theorie die je voorbij hebt zien komen?
<+Gilles> De meest voorkomende was alleszins dat we met twee mollen zouden werken. Dat verwachtten we wel en dus heb ik dat in radiospots ook ontkracht. Het grappige is dat iemand vorige week ergens schreef: "jaja. Maar DRIE mollen heeft ie nergens ontkracht"
<+Gilles> Moest ik hard om lachen!
<@Molcrazy> haha
<+Gilles> De tweelingentheorie vond ik ook goed bedacht toen
<+sillosio> Haha, een finale met alleen maar mollen, altijd kans!
<@Molcrazy> Pac is weer!
<@Pac> Hej hej! Na Griekenland en de coronajaren hebben jullie weer voor een Europese bestemming gekozen. En die keuze is heel goed uitgepakt!
<@Pac> De laatste twee seizoenen buiten Europa (Vietnam en Arizona) hebben jullie de bezoekers digitaal laten inbellen in plaats van overgevlogen. Zijn jullie bewust bezig met jullie klimaatimpact?
<@Pac> (Senne die een dagje naar de badkamer van Bernard overvliegt is er misschien weer niet het beste voorbeeld van...)
<+Gilles> Ja, dat is zeker iets waar we mee bezig zijn. Ook al is het ergens raar: want je bent en blijft met een reisprogramma bezig. Dus als je de bezoekers niet zag afkomen in de US en in Vietnam heeft dat daar zeker ook mee te maken. En voor de rest is het altijd een dubbel gegeven, want ook al proberen we wel, we blijven natuurlijk vliegen en vervuilen. In die zin is een kandidaat naar België laten overvliegen ook een heikel punt. We hebben daar
<+Gilles> (...) primeren en dat is een keuze. Waar zeker legitieme kritiek op te geven is.
<@Pac> Wel goed dat jullie er mee bezig zijn in elk geval. En er zijn nog zoveel mooie Europese bestemming die jullie kunnen bezoeken!
<@Pac> Groetjes uit Zweden :)
<+Gilles> Let wel: ik sluit niet uit dat we volgend jaar op de maan of zo draaien he. Bij De Mol kan en mag je van niets zeker zijn :)
<@Molcrazy> dat is zo!
<@Molcrazy> de volgende vraag is van JaccoS
<@Molcrazy> Vraag van JaccoS: Hebben er de afgelopen seizoenen kandidaten meegedaan die een van de aanvallers waren in de opening van seizoen 9?
<+Gilles> Neen, dat is niet meer gebeurd. Iedereen gelijke kansen! :)
<@Molcrazy> mogen we al weten hoeveel inschrijvingen er dit jaar waren?
<+Gilles> Ik denk rond de 12.000 maar helemaal zeker weet ik dat niet
<+Gilles> Veel alleszins!
<@Molcrazy> idd!
<@Molcrazy> de volgende vraag is van Lo
<+Lo> Hiho Gilles, hier Lo, niet LoLo, vorig jaar stelde ik je nog een vraag over het rode scherm van de mol dat ik fantastisch vond.... dit jaar hebben jullie weer een nieuwigheid in de AI, je zei het net zelf al :)).
<+Lo> Ik denk dat de AI stemvervorming goed bevallen is? Gaan jullie dit de komende jaren meer doen, bijv. met AI beelden van de kandidaten?
<+Gilles> Da's moeilijk om te zeggen Lo, want die dingen evolueren zo razendsnel dat we vandaag niet kunnen zeggen wat er in het najaar wel of niet mogelijk zal zijn... maar het is wel heerlijk om in de gaten te houden. Om te illustreren hoe snel het gaat: voor de reis zat de AI-opdracht nog op de wip, want we vonden het resultaat nog niet overtuigend genoeg. (...) 
<+Lo> AI is de toekomst toch wel haha:). Wat vind je trouwens van het gegeven dat het op dit forum 50-50% is tussen Michael en Senne, acht je het seizoen voor de makers om de kijkers te misleiden al geslaagd?
<+Gilles> (...) pas op de dag van Mario Kart kregen we versies die de lat haalden. Toen hadden de mensen van DataRoots ook meer audiomateriaal van onze eerste dagen gekregen om hun AI-model te trainen
<+Gilles> Zo snel kan dat dus gaan: voor de reis nog een "heel misschien"-opdracht. Tijdens de reis: "waauw dit is cool". Dus wie weet wat in de toekomst nog allemaal kan?
<+Lo> Ik vond het al goed gelukt)
<@Molcrazy> Gilles, misschien hebben jullie hem ginder gezien, misschien niet, hier komt Paarseorka
<+Paarseorka> Ha Gilles, de verdubbelaars, de twist van dit seizoen. Bevielen die goed en zijn er plannen om vaker zo'n twist te doen? En zou je het leuk vinden om weer een onderschrift bij een foto te bedenken net als vorig jaar?
<+Paarseorka> Misschien kan iemand die foto even delen hier? Ik weet niet zo goed hoe dat moet
<@Dennis> Foto's gaat niet hier ;)
<@Brtdm> https://www.realitynet.org/images/dm2024/onderschriftenspel/OnderschriftenspelDM7.png
<+Gilles> Wat ons betreft zijn we heel blij met het resultaat, ja. De groep kreeg een wapen in handen en moest daar goed mee omgaan: de verdubbelaars vinden, en er vervolgens voor proberen zorgen dat ze verzilverd raken. Het scenario nu is dat er geen enkele iets heeft opgeleverd. Dat is een ideaal scenario voor de mol, en niet voor de kandidaten. Ik vind dat razend interessant...
<+Paarseorka> Ja haha dat was wel jammer ja
<@Molcrazy> een Engelse vraag
<@Molcrazy> A question from international viewer gamehelp16: In the Vietnam season, what is the reason behind the decision to tell the viewers from the very beginning that the mole hasn't been chosen yet, why is it not kept as a surprise to the viewers? (and make the viewers learn about this at the "same time" as the candidates)
<+Gilles> We proberen wel sowieso elk jaar iets te bedenken dat een nieuwe dynamiek kan veroorzaken, zonder aan de fundamenten van het spel te raken. De uitkomst ervan, daar zijn we natuurlijk nooit zeker van. (Zie ook: Simoni, M. :))
<+Gilles> Maar we willen proberen blijven verrassen!
<@Molcrazy> doen jullie goed!
<+Paarseorka> Ja dat was ook een leuke twist
<+Gilles> Vietnam was a deliberate choice, with two distinct reasons. The first was to be able to market the season and launch the season around its central theme (ie the mole not being chosen yet). The second, and what convincend us, is that is very rare for this show to have the audience know more than the candidates. For people to be able to watch the first episode with more knowledge than the cast added a layer to the mole selection.
<@Molcrazy> een vraag van Syd: Vraag van Syd: Hallo, ik ben enorm fan van het programma en ik ben op zoek naar inspiratie voor een nieuwe tattoo. Dat is dus mijn vraag aan Gilles ook direct! Wat zou jij laten tatoeëren dat te maken heeft met de mol? Of als je “de mol” wilt schrijven in jouw handschrift zou ik daar ook ontzettend blij mee zijn :)
<+Gilles> But I'll add it would have been a legitimate choice to keep it a suprise for the audience. Both choices had advantages
<+Gilles> hahahan denk goed na over wat je zegt Syd! Ik weet niet of ik iets molgerelateerd zou tatoeëren... het mooiste wat ik aan dit programma overhoud zijn de vriendschappen met de geweldige mensen die dit samen met mij maken.
<+Gilles> Maar mocht ik het toch ooit overwegen; één of ander getal? het aantal seizoen dat ik uiteindelijk zal gepresenteerd hebben, haha.
<+Gilles> 73 dus.
<@Molcrazy> geweldig!
<@Molcrazy> nog een laatste vraag Gilles
<@Molcrazy> Vraag van Erik Leppen: Waarom worden geldbedragen afgerond op tientallen (820 euro ipv 824)? Aangezien er geen fysiek geld gebruikt wordt.
<+Gilles> Daar is niet echt een reden voor, behalve voor de grafische nerds die we zijn: afgeronde bedragen staan iets mooier in beeld. En bekken wat vlotter in voiceover, Meer hoef je daar zeker niet achter te zoeken :)
<@Molcrazy> was 825 dan niet makkelijker geweest?
<@Molcrazy> ah, voiceovergewijs niet
<+Gilles> Goh ja misschien. We hebben hier afgerond op een tiental. Tell you what: als de uiteindelijke winnaar het met je eens is zal ik hem hoogstpersoonlijk een briefje van 5 geven :)
<@Molcrazy> is goed
<@Molcrazy> Gilles, heel hartelijke dank voor je tijd vanavond!
<@Molcrazy> zeker ook de complimenten aan de hele crew voor weer een pareltje, toptelevisie is dit!
<+Gilles> Jullie zijn bedankt, vrienden. Om alweer zo talrijk en vooral zo enthousiast te kijken. We zien dit programma héél graag, en we zijn blij dat jullie dat ook doen, oprecht
<@Molcrazy> ook bedankt aan de crew van RN
<@Molcrazy> en aan alle aanwezigen!
<@HIDM> Enorm bedankt Gilles en proficiat met weer een prachtig seizoen! Tot zondag in Antwerpen :)
<+Gilles> Heel veel plezier iedereen met de laatste 2 afleveringen en tot snel! X
<sillosio> Thanks weer Gilles!
<@Pac> Dankjewel Gilles dat je er weer was!
<ikke> Heel erg bedankt voor het maken van weer een mooi seizoen, en het beantworden van onze vragen
<vveerraak> Merci Gilles!
<@Brtdm> Dankjewel! Tot Zondag!
<Eva> Bedankt!
<Reflektor> Ciao Gilles!
<Lo> LoLo!
<Tunneltelevisie> Bedankt! :-)
<marinn> bedankt gilles, was super leuk!!!
<j> bedankt vanuit nederland :)
<PieterBasje> Thanks Gilles!!!
<Pjotr> Bedankt Gilles!
<Paarseorka> Bedankt voor de mooie antwoorden Gilles, echt genoten!
<@Dennis> Bedankt weer Gilles!! :D
<Annebeestje> Grazie Gulles!
<Verdubbelaar> Grazie mille Gilles
<Aapje> bedankt weer voor het organiseren van de chat <3