Archief De Mol Hints

1998 // De verdenkingen van de afvallers



In het allereerste seizoen waren er nog niet zoveel verborgen hints verstopt. Meer nog: het was er maar één. Als je deze hint dit jaar zou gebruiken, denk ik dat iedereen het zou doorhebben.
Als je een aandachtige kijker was en goed luisterde naar de biechten/interviews van de kandidaten, kon je na een paar afleveringen al op het juiste spoor zitten. De kandidaten die afvielen, hadden namelijk af en toe in de uitzendingen verteld wie voor hen de Mol was. Aangezien die afviel, kon je er zo goed als zeker van zijn dat zijn/haar hoofdverdachte niet de Mol was.

In aflevering 1 vertelde afvaller Dimi dat hij Belle verdacht. Je kon toen al weten dat Belle niet de Mol was. Ook in de tweede aflevering vroegen ze aan de afvaller wie haar hoofdverdachte was. Anke voelde iets bij Hugo dat ze met niemand anders had. Bij het invullen van de test bevestigde ze dit nog eens. Hugo was dus ook al zeker niet de Mol. In de volgende afleveringen waren er geen duidelijke hints. Van Reggy, Moniek en Sylvie kwamen we niet te weten op wie zij hadden gegokt. In aflevering 6 was er wel weer een hint. Belle had de vragenlijst ingevuld op Mon. Toen bleven Guy en Magda over, maar aan het einde van aflevering 7 viel Guy af. Er bleef dus nog maar één mogelijke Mol meer over: Magda.

2000 // De generiek, de pantoffels, de presentatieteksten en nog meer



In het tweede seizoen waren er al wat meer verborgen hints in het spel. Hier een korte samenvatting:

Het allereerste beeld in de eerste aflevering verwees al meteen naar de Mol. Hugo kwam als allereerste in beeld bij het voorstellen van de kandidaten.

Ook in de generiek van aflevering 5 zat een hint. Alle kandidaten stonden in alfabetische volgorde, behalve Hugo. Tenzij je zijn naam zou veranderen naar 'de Mol'. Alleen dan klopte het wel.

Tijdens de eliminatie (wat ze toen nog selecties noemden) zorgde Hugo zelf ook voor een hint. Bij elke eliminatie droeg hij pantoffels, terwijl al de rest klaar stond met rugzakken en stevige schoenen om te vertrekken bij een eventueel rood scherm.

De hints zaten soms ook verscholen in de details. Het is in de hele geschiedenis van de Mol de enige keer geweest dat er een hint zat in een nummerplaat. De eerste afvaller werd in de wagen met nummerplaat AUX-688 weggebracht, maar de kandidaten die daarna afvielen, werden weggebracht in dezelfde wagen met nummerplaat HUX-688. Er is in de nummerplaat één letter gewijzigd en die leidt naar de Mol, Hugo.

Ook in de opdrachten zaten soms hints. In de bibliotheekproef was het geen toeval dat Hugo twee keer het antwoord was op een vraag. Er zat ook wat symboliek in het feit dat Hugo in een donkere kamer zat. In die kamer zag je bovendien de boodschap 'Ga naar Juan Palomo!'. Als je de letters van het woord Palomo door elkaar husselde, kreeg je 'Opa Mol'. Een rechtstreekse verwijzing naar Hugo.

Maar de duidelijkste hint zat in de presentatieteksten in het begin van iedere aflevering, want als je van iedere tekst het eerste woord nam en die achter elkaar zette, kreeg je een hint die duidelijk op Hugo sloeg.

Aflevering 1: "De Mol is het verslag van een reis"
Aflevering 2: "Mol zijn is vrij gemakkelijk"
Aflevering 3: "Is inzet in de proeven een garantie om in het spel te blijven?"
Aflevering 4: "Hugo heeft gekozen voor de vrijstelling"
Aflevering 5: "En wat niemand verwacht had, gebeurde"
Aflevering 6: "Alleen in Spanje, in een gezelschap waar ze niet voor gekozen hadden"
Aflevering 7: "Hugo, Niki, Carine en Marianne"
Aflevering 8: "Natuurlijk was het nobel van Carine om Niki de vrijstelling te gunnen"

= De Mol is Hugo en alleen Hugo natuurlijk

2003 // Plaatsaanduidingen, Bijbelverzen, afscheid van de slachtoffers en meer



Terwijl er enkele beelden van verschillende fora voorbijkwamen, waaronder dit geweldige forum, kondigde Michiel aan dat er weer verborgen hints waren te vinden.

De eerste verborgen aanwijzing zat in de allereerste plaatsaanduiding van de eerste aflevering. Waar in de rest van de reeks enkel de plaatsnaam en de provincie getoond werd, zag je in de eerste aflevering ook de naam van het plein; het San Marcoplein. Deze hint verwees uiteraard naar de Mol, Marc.
Marc zorgde zelf ook voor een aantal tips. De eerste zat in de verschillende petten die hij droeg, want als je de eerste letters van het opschrift van die petten achter elkaar zette, kreeg je het woord 'Mol'. Duidelijker kan het toch niet zijn? Ook bij elke selectie (eliminatie) gaf hij een tip. Marc zorgde ervoor dat hij telkens in de buurt van de afvaller zat. Zodra de afvaller het rode scherm kreeg, raakte hij diegene aan. Zo nam de Mol afscheid van zijn slachtoffers.
In de vijfde aflevering zat er een visuele tip bij de duels. Toen Marc begon aan zijn duel, verschenen verschillende categorieën, maar de categorie 'de Mol' volgde heel mooi met de weg die Marc wandelde naar zijn plaats.

Er waren ook hints die heel goed verstopt waren, die waren voor de 'echte' molloten. Zo zat er in de selecties van aflevering 4, 5 en 6 telkens één beeld waarbij de camera van een hand over een toetsenbord naar het computerscherm ging. Onderaan het scherm zat telkens een sticker met daarop een code: WVIS PC en daarna een letter- of cijfercombinatie. C1, 36 en ten slotte M37. Als je met deze cijfers en letters aan de slag ging, kon je die bijeen puzzelen tot MC 1 36-37 en dat verwees naar het evangelie volgens Marcus, hoofdstuk 1, vers 36 en 37:"Simon en zijn metgezellen gingen hem na, en ze vonden hem en zeiden hem:'Iedereen zoekt u'" Zowel de schrijver als het evangelie als de naam Simon, verwezen naar de Mol, Marc Simons. Een andere hint zat in de letters die te laat verdwenen in de plaatsaanduidingen. Zo verdwenen 10, L, 5 en C te laat. Als je deze letters en cijfers door elkaar husselde, dan kreeg je LC 5 10. Ook dit was een verwijzing naar een Bijbelvers: Lucas, hoofdstuk 5, vers 10:"Maar Jezus zei tegen Simon:'Wees niet bang. Voortaan zul je mensen vangen.'" Datzelfde Bijbelvers zat ook verstopt in de berekeningen die Walter, Stijn en Shadia moesten maken in de gevangenis. Zij moesten uit het hoofd drie berekeningen maken waarvan de oplossingen 122, 135 en 10 waren. Als je die getallen op een rij zette en 12, 21, 3, 5 en 10 omzette volgens de sleutel A=1, B=2, etc. kreeg je opnieuw een verwijzing naar Lucas, hoofdstuk 5, vers 10. Dezelfde sleutel moest je toepassen om de laatste hint te vinden. In de mijnproef moesten de kandidaten het getal 927 zo dicht mogelijk benaderen aan de hand van zes getallen. Ze mochten die getallen optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen, maar de makers gaven als oplossing 926. Er werd terecht op verschillende fora opgemerkt dat je met dezelfde getallen ook 927 kon maken. Michiel gaf niet zomaar 926 als 'oplossing', want met de getallen 9, 2 en 6 kon je een aantal bewerkingen maken en als je de resultaten daarvan omzette naar letters, kreeg je de naam van de Mol: Marc. Dit kon nooit met 9, 2 en 7.

2016 // Het laatste avondmaal, de molboekjes, het mollogo en meer



De eerste tip zat meteen in de intro van de eerste aflevering. Veel mensen merkten een beeld op van Cathy voor de generiek. Een verwijzing naar de winnaar van het spel, maar nog daarvoor, op het moment wanneer het woord 'de Mol' voor de allereerste keer in beeld verscheen, hoorde je ook voor het eerst een stem. Een rechtstreekse verwijzing naar de Mol zelf, want later in de aflevering kon je duidelijk zien wan wie de schreeuw kwam.

Gilles Van Bouwel (niet Gilles De Coster) zorgde ook voor een aantal tips. De eerste had te maken met de molboekjes van de kandidaten. Telkens als er iemand naar huis moest, zorgde Gilles ervoor dat hij de volgende dag een kledingstuk droeg in de kleur van het molboekje van de afvaller. Ruth had een paars molboekje, de volgende dag zag je Gilles duidelijk in een paars boxershort. Zo had hij voor alle afvallers een kledingstuk en was hij een dag lang in rouw.
In aflevering 2 kwamen de kandidaten een afbeelding tegen van Het Laatste Avondmaal. Daarop staat Judas afgebeeld met een omgestoten zoutvaatje voor hem. Verspilling van zout stond toen symbool voor onheil. Die avond aan tafel deed Gilles hetzelfde: hij legde het zoutvaatje omgestoten voor hem. In aflevering 6, wanneer Cathy Het Laatste Avondmaal vernoemde, deed Gilles dit nog eens. Net zoals Judas, de verrader van de groep.

In aflevering 6 moesten de kandidaten antwoorden op de vraag:"Wat zijn de andere voornamen van de Mol?". De andere voornamen van Gilles zijn Jack en Junior. Dat konden wij online terugvinden. Eerder in de aflevering konden de kandidaten met de Mol praten. De hint zat in de audiofragmenten die de kandidaten te horen kregen.. Net na de vraag "Of valt het masker van de Mol stilaan af?" zagen we Gilles in beeld en hoorden we in de audiofragmenten eerst "I'm the king of the world" uitgesproken door Jack, het hoofdpersonage uit de film Titanic. Daarna hoorden we "I'm gonna be a mama too" uit de film Junior of te wel: Gilles Jack Junior.

Ook in het logo zagen veel mensen een aanwijzing naar de Mol, maar de enige hint zat in de eliminatie vlak voor de finale, in aflevering 7 en dat was enkele fanatieke speurders op dit forum niet ontgaan. Gilles kreeg tijdens de eliminatie een ander groen scherm waarop het logo lichtjes was aangepast. Als je het logo bekijkt als een doolhof, geraak je normaal gezien van binnen naar buiten, maar in het groen scherm van de Mol, bleef je vastzitten.

Ook in de muziek kon je een aantal hints terugvinden. Aflevering 8 werd ingezet door een lokaal bandje dat een lied over de Mol bracht. Dat lied begon met een G-mol akkoord. Of te wel een Gilles-mol akkoord. Ook in de muziekkeuze van Gilles zaten verborgen aanwijzingen. De muzieklijsten van alle kandidaten, stonden op de website en die van Gilles was heel bewust samengesteld. Zo had hij per aflevering een liedje gekozen dat naar één van de opdrachten verwees.

Aflevering 1: 'Jump for you'
Aflevering 2: 'Living on a prayer'
Aflevering 3: 'River deep mountain high'
Aflevering 4: 'Killing me softly with his song'
Aflevering 5: 'Amy winehouse'
Aflevering 6: 'Mirrors'
Aflevering 7: 'Dark horse'

2017 // Klokken, het beroep van de Mol, een QR-code in combinatie met een woordzoeker en meer



Het grootste deel van de hints kwam eigenlijk overeen met hetgeen wat de kandidaten moesten doen. Als wij hetzelfde deden, konden we interessante informatie vinden...

De eerste hint hadden we hier al meteen door. Er werd terecht opgemerkt dat de Mol aan het begin van het vijfde seizoen in de vijfde wagen zat. Bovendien was Eline de eerste kandidaat die het woord 'Mol' uitsprak.

In het doolhof met de struisvogels moesten de kandidaten scrabbelen. Tijdens de opdracht kregen we meermaals een overzicht van het spelbord te zien. Als je zelf aan de slag ging met de letters in de linkerkolom, kon je van slechts één van de elf kandidaten de naam vormen, de naam van de Mol, Eline. Om de namen van de andere kandidaten te vormen, ontbrak er steeds minstens één letter. Tijdens de rugbyopdracht moesten de kandidaten filmsoundtracks herkennen. Ook hier konden wij een verwijzing vinden naar de Mol door zelf op de filmmuziek te letten. Alle muziek die je in de montage van deze opdracht hoorde, kwamen uit de 10 films dien de kandidaten moesten raden. Of toch bijna, want er waren 4 uitzonderingen. Er kwam een nummer uit de film 'Brooklyn's Finest' met een corrupte politieagent als hoofdpersonage. Zo kwamen er nog 3 films met een politieagent in de hoofdrol. Een duidelijke verwijzing naar het beroep van de Mol.

In de loop van de reeks werd Eline ook meerdere keren in beeld gebracht met een klok. Gilles plaatste iedere maandag een nieuwe tweet over een nieuwe aflevering van de Mol. En elke keer kwam het uur waarop de tweet verstuurd werd exact overeen met het uur dat op de klok stond. Letterlijk een afspraak met de Mol! In de laatste aflevering voor de finale slaagde Eline er niet in om de QR-code te scannen. Als wij dat wel deden, kwamen we op een pagina met de code 60008, de code van cijferslot van Eline. Maar wij konden als kijkers ook achterhalen dat dit het serienummer is van een wel heel specifieke legodoos, waarin een boef een alarm laat afgaan in een museum. Eline zorgde ervoor dat exact hetzelfde scenario gebeurde tijdens die historisch geweldige opdracht in Kaapstad. Dit was dus alweer een verwijzing naar het beroep van de Mol, maar er was nog iets meer aan de hand met de code van de webpagina, want in de achtergrond lichtten er enkele puntjes iets meer op dan anderen en die puntjes vormen het sterrenbeeld van een leeuw en je raadt het al goed: het sterrenbeeld van Eline is een leeuw. Maar met die code kon je nog meer doen, want de leeuw verwees naar een bepaalde opdracht. Als je terugging naar de woordzoeker in aflevering 2 kon je toevallig enkele namen van kandidaten vinden, maar ook die van Eline was te vinden. Je kon hier alle twijfel uitsluiten door de QR-code op de woordzoeker te leggen en de code te volgen. Je verplaatst de code 6 vakjes naar links en 8 vakjes naar boven en het antwoord staat er zwart op wit: Eline is de Mol.

Tijdens de 'meet the mole' opdracht hoorde je de knie van de Mol kraken. De volgende afleveringen kon je dit geluid nog eens 2 keer horen. Zo kon je als kijker duidelijk de link leggen dat het geluid van Eline was en dat zij de Mol is.

Ook dit jaar zat er weer een hint in de muziekkeuze van de Mol. Net zoals vorig jaar gaf de Mol duidelijke tips naar opdrachten doorheen het seizoen:

Aflevering 1: 'Dilemma'
Aflevering 2: 'Diamonds'
Aflevering 3: 'Casanova'
Aflevering 4: 'Love theme from Titanic'
Aflevering 5: 'De bestemming'
Aflevering 6: 'Total eclipse of the heart'
Aflevering 7: 'I don't want to miss a thing'

En dan wil ik nog even zeggen dat ik nog altijd kippenvel krijg van het moment wanneer Annelies (na het vinden van haar bril) de brief voorleest die zij kreeg van Davey met de boodschap dat hij 5.000 euro schenkt aan het goede doel dat Annelies zou opstarten en samen met de reischeque kon ze het geld samen Jo zelf gaan overhandigen!

Zalig moment!

2018 // In het morse knipperen, een telefoonnummer en... dat was het.



Voor de molloot die graag naar verborgen hints zoekt, was dit een heel teleurstellend seizoen.

Tijdens de eliminatie konden we niet alleen ontdekken wie de afvaller was. Er was ook een boodschap te ontdekken van de Mol. Om die boodschap goed te kunnen zien, moest je goed letten op de ogen van Pieter, want vlak na elk rood scherm knipperde hij in morse een letter. Alle letters samen vormden het woord 'verraad'.

In de eerste 6 afleveringen konden we het telefoonnummer van de Mol ontdekken waar Pascale later in aflevering 7 zou naar bellen. Als we dat nummer zouden bellen, konden we de Mol horen fluiten. We konden het telefoonnummer vinden door goed te luisteren, want als er een getal uit het telefoonnummer zou verschijnen, hoorde je een toetsgeluid van een telefoon.

2019 // De blindheid van een Mol, het dertiende beeld en Elisabet haar zangtalent!



Om te beginnen konden we in de allereerste trailer alle namen van de kandidaten vinden. De 10 namen werden hier, ja hier op dit forum, al ontdekt na een uur! We vonden de ene na de andere kandidaat in de trailer, maar er zat ook al een hint in die voor de meesten té voor de hand liggend was en ik dacht dat ook. De naam van de Mol zat in het braille verstopt. Een duidelijke verwijzing naar de blindheid van een Mol.

Omdat de productie zonder Mol naar Vietnam was vertrokken, moesten we vorig jaar vooral naar de montage kijken, want het was onmogelijk om de hints op voorhand met de Mol af te spreken en in de opnames te verwerken. Zo was de eerste hint naar de Mol al te vinden aan het begin van de eerste aflevering. In een snelle beeldmontage, kregen we een vooruitblik te zien naar hét moment dat de Mol het nieuws zou krijgen. Als je het beeld vertraagde, kon je in het laatste beeld één iemand heel duidelijk herkennen: Elisabet. Hierna verscheen voor de allereerste keer het mollogo.

In aflevering 2 kregen beide wandelgroepen een ketting mee tijdens hun wandeltocht. Het was de bedoeling dat ze zich zouden ontdoen van de zwakste schakel. Deze was de dertiende schakel van de ketting. Elisabet was dit jaar de zwakke schakel en dat kon je weten door tijdens de eliminatie goed te kijken naar het dertiende beeld. Dit was iedere keer opnieuw een beeld van de Mol, Elisabet.

Ten slotte beschikte de Mol dit jaar over een speciaal talent. De eerste aflevering eindigde met het nummer "Ready or not". Een nummer waar ze een stukje van de zangeres weg lieten en opnieuw lieten inzingen door de Mol! Zo zong de Mol al in de eerste aflevering voor heel Vlaanderen.
Iedere keer als ik weer aan deze hint terugdenk, besef ik hoe vaak ik dit nummer heb beluisterd en ik ben hier zeker niet de enige! Ik kan me nog herinneren dat we hier zochten naar een langere versie omdat de versie in de playlist niet zo lang duurde :) Dit is wat mij betreft één van de tofste hints die ze ooit in dit programma hebben gestoken!

De afgelopen 2 jaar hebben ze minder verborgen hints gebruikt dan in de eerdere seizoenen. Zijn ze stilaan van de verborgen hints aan het afstappen om een scenario dat in Nederland al twee keer gebeurde te vermijden? Of zullen er dit jaar weer meer verborgen hints te vinden zijn? Ik merk in ieder geval dat er hier veel naar wordt gezocht, maar dat een groot deel een beetje nutteloos is, maar in de Mol weet je het nooit zeker....

2020 // The Sound Of Silence, graffiti, tussen 4 en 6 en meer



Ook dit jaar was de zoektocht naar De Mol eentje die voor vele molloten niet zou stoppen na de aflevering. Er werden weer zotte analyses van opdrachten gemaakt, schema’s bijgehouden, en natuurlijk ook gezocht naar verborgen hints. Welke hints werden gevonden en welke waren toeval? We zetten het weer eventjes op een rijtje:

In aflevering 2 lopen Laure en Alina tijdens hun zoektocht naar de taart een opvallende grafitti voorbij. Op de zijgevel van een huis zien we namelijk een grote letter A met daaronder wat kleiner 'LINA'. Dit werd echter niet aangebracht door de Mol of de makers van het programma, maar stond er al langer. Puur toeval dus, maar te mooi voor de makers om te laten liggen tijdens de montage als verborgen hint.

Voor de volgende hint keren we terug naar de eerste aflevering van dit seizoen, want tijdens de eerste opdracht horen we een bewerking van het nummer 'The Sound Of Silence'. Dat was een verwijzing naar de eerste beelden van dit seizoen, in Vilvoorde. Daar hoorden we namelijk alle kandidaten voor het eerst. Iedereen zei wel iets, behalve één iemand... één persoon reageerde wel maar deed dat als enige in volledige stilte. Of hoe mol Alina zich al in de openingsscène onderscheidde van de rest.

Rond de doos van Pandora deden verschillende theorieën de ronde, maar de doos was zó mysterieus dat vele leden er ook een aanwijzing in zochten. De enige echte hint die ons op het spoor van De Mol moest brengen zat verborgen in de voice-over: "Voorlopig is de doos nog stevig op slot. Ze kan haar geheimen alleen prijsgeven tussen 4 en 6 uur ‘s nachts", horen we Gilles zeggen. Tussen 4 en 6 uur 's nachts zou de doos inderdaad ontgrendeld worden, maar tussen 4 en 6 konden we ook letterlijk nemen. Wanneer Gilles later de namen van de kandidaten één voor één uit de doos haalt zien we die van Alina namelijk als vijfde verschijnen... tussen 4 en 6 dus.

Er werd dit jaar druk gepuzzeld met de beginletters van de intro's of de afbeeldingen op de Griekse borden. Om een echte hint naar De Mol te ontdekken hadden we echter de beginletters van de voice-overs van Gilles nodig. Als je in elke aflevering de eerste letter bij elkaar zette, kreeg je uiteindelijk KINNEMZI of omgekeerd IZMENNIK. Op het eerste zicht wartaal, maar izmennik is een vertaling van verrader in het Russisch, de moedertaal van mol Alina.

Tot slot kon je ook met een scherp oor en wat gepuzzel met het geluid een laatste verborgen hint ontdekken. Tijdens de skydive opdracht werd de sprong van elke kandidaat ingeleid door een stukje dat achterstevoren werd afgespeeld. Dat was een verwijzing naar het moment waarop de mol uit het vliegtuig springt en iets onverstaanbaars lijkt te roepen. Geen wartaal, want als je het omgekeerd afspeelt hoor je een bekentenis van Alina: "Ik ben De Mol!"