MERCATOR: Veertien avonturiers, één onbekende eindbestemming
(vrt)In Mercator gaan veertien mensen aan boord van een historische driemaster voor een spel dat hen zes weken lang in de ban zal houden.
Ze volgen een oude handelsroute, maar weten niet waar de reis naartoe gaat. In de havensteden die ze op hun tocht aandoen, moeten ze naar aanwijzingen zoeken die het mysterie van hun onbekende eindbestemming kunnen helpen ontsluieren. Mercator, vanaf 1 maart dertien afleveringen lang op Eén.
In Mercator gaan veertien mensen aan boord van een historische driemaster voor een brok onversneden avontuur. Met hun schip volgen ze een oude handelsroute die eeuwenlang bevaren werd door koopvaardijschepen. De eindbestemming kennen ze niet, maar het is een plek die omhuld is door een waas van mysterie en waar geschiedenis en legende elkaar raken …
Onderweg moeten de veertien opvarenden, die vergezeld worden door Thomas Vanderveken, proberen te achterhalen waar de reis naartoe gaat. Ze zoeken aanwijzingen in de havensteden die ze op hun weg tegenkomen, steden die de sporen dragen van een rijk verleden. Symbolen herinneren aan de tijd dat koopvaardijschepen er halt hielden om hun waren te verkopen en hier en daar doen verhalen uit een ver verleden de ronde. Hoe langer de deelnemers in de steden ronddwalen, des te dieper kunnen ze in het verleden graven om beetje bij beetje het doel van de reis te achterhalen. Wie de eindbestemming achterhaalt en het mysterie onthult, wacht een geheimzinnige beloning met een waarde van 25.000 euro.
Het spel
De kandidaten houden op hun tocht halt in twaalf havensteden van een oude handelsroute, waar ze informatie kunnen inwinnen over hun onbekende eindbestemming. Maar elke stad wordt ook de eindhalte voor één van de deelnemers.
In elke stad voeren de kandidaten in wisselende teams een handelsmissie uit. Die missies zijn heel uiteenlopend. Enerzijds is er het zuivere kopen en verkopen, maar verder is ook de aanpak, de marketing en de pr van groot belang. Tijdens het uitvoeren van hun opdrachten moeten de kandidaten hun ogen en oren goed de kost geven om informatie en aanwijzingen te verzamelen.
De winnaars van de handelsmissie mogen terug aan boord en krijgen een code. Die kan enkel gekraakt worden met het astrolabium, een instrument dat tot in de late middeleeuwen gebruikt werd om de positie op zee te bepalen en dat door cartograaf Mercator werd geperfectioneerd. Als de kandidaten de code kunnen kraken, vinden ze een sleutelwoord dat hen dichter bij hun onbekende eindbestemming brengt. De kandidaten van het verliezende team moeten het tegen elkaar opnemen in een kennistest over de eindbestemming en de afgelegde route. Voor de kandidaat die het minst weet, is dat het einde van het avontuur.
De andere kandidaten zetten hun tocht verder en komen telkens dichter bij hun onbekende eindbestemming.
Mercator op het internet
Mercator is niet alleen op televisie maar ook op het internet goed vertegenwoordigd. Het programma heeft een uitgebreide webstek met informatie over het programma en over de steden waar de driemaster zijn anker uitgooit. Surfers vinden er onder meer informatie over de kandidaten, foto’s, trailers en een overzicht van de voorbije aflevering. Daarnaast zijn er steekkaarten met gegevens over de verschillende steden.
Verder kunnen de kijkers elke week meespeuren met de kandidaten van Mercator in een onlinespel. Ze maken dezelfde virtuele tocht door de stad als de deelnemers zullen maken in de volgende aflevering en zoeken hun weg door vragen te beantwoorden en opdrachten uit te voeren. Elke week maken de spelers kans op een citytrip naar een van de steden die in Mercator werden bezocht. Wie elke week meespeelt, kan deelnemen aan het eindspel van Mercator, dat een wereldreis als inzet heeft.
Mercator is een programma van Kanakna voor Eén.
Mercator: op zondag om 20.25 u. vanaf 1 maart