Super interview! Zowel door Rick als de vragenstellers
Een scenario is de grootste ramp voor het programma: de mol wordt ziek tijdens de opnames. Waar Rick terecht zegt van: sommige back-ups daar ga ik niets over zeggen, kan ooit nog van pas komen, oké.
Maar hij bracht in zijn beantwoording ook heel erg ter sprake in hoeverre de mol vooraf op de hoogte moet zijn van dingen. En dat is een soort spanningsveld.
Aan de ene kant wil je een zo'n natuurlijk en mooi mogelijk verhaal vertellen door je serie heen; aan de andere kant wil je ook wat zekerheden dat opdrachten bewust gehaald worden (zoals bijvoorbeeld het vinden van de brug + locaties in aflevering 1 van het afgelopen seizoen).
Aan de andere kant slaat het soms door wat een mol krijgt te weten. Die informatie is zodanig omvangrijk dat het niet meer uitmaakt wat de groep doet, de mol 'wint' toch. Een paar voorbeelden:
Ik noem bijvoorbeeld een Molloeska die zowel weet dat ze als laatste over een brug moet kruipen (deel a) alsook waar de minbedragen liggen in het memoryspel in deel b van de opdracht. Had een van de kandidaten doorgehad dat Milouska wel heel erg graag als laatste wou en was dan zelf als laatste over de gegaan, dan werd in het belonende gedeelte alsnog de prestatie ongedaan gemaakt door de mol zonder dat de groep daar echt iets tegenin kon brengen.
Of Mol Jung die in IJsland in het Höfði huis zowel de gesprekken mag meeluister alsook mag kijken wat er gestemd is. Als de mol het zelf nog niet doorhad door het meeluisteren, dan kon het met de stemming nog 'rechtgezet' worden, zonder dat de groep daar echt iets tegenin kon brengen.
Maar dan Mol Margriet die bij het theeblaadjes-geldplukken precies al wist waar welke bedragen hingen. Daardoor was het voor de rest van de groep praktisch onmogelijk om daar nog een goed einde aan te brengen.
Zomaar even drie voorbeelden waarbij de groep, door de hoeveelheid informatie die de mol vooraf kreeg, praktisch de opdracht nooit meer konden laten slagen of minbedragen kon voorkomen. Het zijn juist dit soort opdrachten die de kwaliteit van de mol (als programma) uithollen. Je ziet hierin ook een heel duidelijk verschil tussen de Nederlandse Mollen en de Vlaamse Mollen.
De Nederlandse Mol wordt echt in de watten gelegd, als het gaat om informatie. De Vlaamse Mol krijgt wel informatie, maar is ook gebonden aan het spelverloop. Dat was bijvoorbeeld met de uitleg over de molactie met de metro achterna rennen heel duidelijk in neergezet.
Hoe dan wel:
Molloeska had hooguit mogen weten dat de laatste over de brug als eerste aan het memoryspel mocht beginnen; of alleen één set minbedragen (en niet beide...);
Mol Jung had alleen naar de gesprekken mogen luisteren en niet in het stemkastje mogen kijken;
Mol Margriet had geen aanwijzing mogen krijgen over waar welke bedragen lagen.
In alle gevallen was de molactie nog steeds mogelijk geweest, maar moest de mol daar dan wel zelf voor werken. Zoals bijvoorbeeld Mol George die zelf slim onderhandelde om het gesprek met de mol te winnen bij de circustent opdracht.
Het is een delicate balans waarbij de mol - in Nederland meer dan in Vlaanderen - soms wel informatie nodig heeft, maar ook weer niet teveel. Uit alle seizoenen weten we immers dat de kandidaten vaak zelf al de opdrachten verklooien zonder dat de mol daar iets voor hoeft te doen...