Top! Ik heb wat meegeschreven:
Gilles
- Speed-opdracht was Gilles' favoriete opdracht. (Technisch lastig, mooi dat het autootje stukgereden werd en de kleurensabotage)
- Gilles heeft live de voice-overs gedaan in het Western-dorpje. In het Engels. En hij kon het niet laten om Lancelot iets in het Engels te laten zeggen en hem "te kakken te zetten"
- In Duitsland ging men altijd voor pasvraag of vrijstelling. Nu voordeel tegenover ervaring gezet. positief, of risico. Er zat ook een potentieel gevaar achter de vrijstellingen in het motel(!)
- Rode scherm kan niet? Dat is grote redeneerfout. Je zou nooit een opdracht in een reeks steken waar de Mol niet kan zitten. Want dan zouden we je de sleutel geven tot het terecht schrappen van een kandidaat. Televisietechnisch en in de geest van dit spel kan je dat niet doen. Bovendien is het aangekondigd als een spel waar geld mee gemoeid was. Zo is het uitgelegd aan de kandidaten, die waren er allemaal in mee. Een spel waar geld mee te verdienen is hoort in de reeks. En je moet eigenlijk er altijd vanuit gaan dat een Mol mag doen wat een kandidaat doet. Dus als er persoonlijke voordelen te grijpen zijn dan mag de Mol die ook gebruiken als toegepaste sabotage. Het kon ook perfect niet zijn gebeurd. Het is pas als Commy de wil heeft geuit om het te doen dat we hebben gezegd: is goed, maar je moet hoog genoeg scoren. Want als er iemand echt dat spel speelt zoals het moet - en daar heb ik nog niemand over gehoord - dan zit die daaronder en dan gaat ie in jouw plaats in de DeLorean. Dus zij wist dat ook niet. Dat vind ik een eerste belangrijk ding. Ook belangrijk dat ze met de vragen op een aanvaardbare score komt om terug te komen. Die dingen moeten blijven kloppen. Als de Mol doet wat kandidaten mogen doen dan moet de Mol ook doen wat kandidaten moeten doen. Mocht er iemand 5 op 20 hebben gehaald dan zat ze er niet. Heel simpel.
- Hoe had het spel gespeeld moeten worden? Gilles: Ik heb dat bijna nergens gelezen. Er is een manier om dit spel te spelen als kandidaat. De enige juiste bijna risicoloze manier. En dat is door een van de twee finalisten gebeurd en dat zal je volgende week zien. Maar ik heb dat nog nergens gelezen.
Toos
Toos over het niet nemen van de vrijstelling in het motel: Ik wist dat ik ook redelijk goed zat op dat moment. Eigenlijk had ik die vrijstelling misschien niet nodig. Als ik ze had genomen en ik was toch fout geweest, was dat uitstel van executie geweest, was ik eruit geweest. En dan had de groep met mij niet meer alle informatie kunnen delen. Wat wij altijd met alle tien samen deden. Er was een paar gezegd: we doen het daarna niet meer met jou. Dat wil je niet, het belangrijkste is info over wie waar heeft gezeten, etc. Ik heb dat afgewogen en gezegd ik ga niet de vrijstelling nemen zodat ik wel info krijg van mijn medekandidaten.
Lancelot
Lancelot over Commy verdenken. Ze kwam op zijn lijstje na de slackline. Misschien goed dat ik daar niet bij was, ik heb dat gehoord en daardoor zit die sowieso al mee in je riedeltje kandidaten waar je op gaat spreiden. Vanaf dan ga je haar in het oog houden. Samya, Leïla, Lieselot naar huis. Allemaal mensen die haar vertrouwden. Dat zijn zaken waar je rekening mee moet houden. Die zaken bevestigen je maar je bent nooit zeker. In aflevering 9 komt nog een belangrijk moment aan bod.
Lancelot: ook al ben je zeker, ga niet all-in, blijf kalm en bewaar je rust, blijf alles overlopen.
In de finale was het niet de eerste keer dat ik all-in ging.
Commy
- Commy had niet gedacht zoiets gewaagds te gaan doen als van de slackline vallen. De dag ervoor, opdracht 1 had ze dingetjes gepland maar was ze niet verantwoordelijk voor het mislukken van de opdracht. Toen ze op de laatste positie kwam dacht ze we gaan eens bold zijn en vallen.
- Als je beslist de Mol te zijn moet je het ownen. Na de slackline: kom ik ermee weg? Oké, blijkbaar wel. Dat geeft een boost om het zo verder te doen. Aan de andere kant denk je: het mag soms subtieler en dat heb ik ook wel gedaan.
- In de zoo lijkt het alsof ik niet gemold heb maar daar heb ik zeker wel gemold
- Ei van Lancelot breken: ik was zeker niet alleen. Op dat moment waren we allemaal samen in het huis. Voordeel daar was dat we met veel kandidaten waren, dat er altijd beetje chaos heerste en dat het niet echt opvalt als je even verdwijnt. Het was nu of nooit, in een split second moest die beslissing genomen worden. En als je begint moet je het afmaken, anders val je door de mand. Dus ja, risicovol.
- Voor de Mol zijn er veel spannende momenten die voor de kandidaten niet spannend zijn. Dan voel je: ik ben nu zenuwachtig omdat ik wil saboteren en de rest is op zijn gemak. Maar we hadden zo'n hechte close groep dat ik nooit het gevoel had er alleen in te staan. Je komt gewoon terug in die groep samen en er kan over van alles gebabbeld worden. Dus eenzaam heb ik mij niet gevoeld.
- DeLorean: Ik wist dat ik niet de reden was waarom Leïla naar huis ging. Maar je bent mens, ze heeft je net geholpen, het kwam hard binnen dat zij het rode scherm kreeg. Alles kwam eruit. Ik voel me niet verantwoordelijk voor haar exit, dat is ook niet zo
Wouter Verstichel, eindredacteur dit seizoen
- Hoe is het om eindverantwoordelijke van de inhoud (de baas) te zijn? Stressy en eervol. Iets dat ik heel graag doe maar je beseft: we maken het 11e seizoen, ik heb er drie gedaan: Griekenland, Duitsland en dit seizoen. Volgend seizoen ook.
- Hoe was het seizoen voor jou? Fantastisch. En heftig. Ik ben er vanaf maart vorig jaar mee bezig. We zijn nu 14 maanden verder. Vanaf maart stond Amerika op het bord en begin je te brainstormen en aan opdrachten te werken.
- Blij? Superblij. Echt trots.
- Wat is het beste uitgepakt? Moeilijke vraag. Elke aflevering is een beetje je kindje. Omdat ze zo vers in geheugen zitten was ik blij met aflevering 7, om heel Western-thema uit te werken. Heel tof als dat lukt. De vierde aflevering rond tijdreizen. We doen dat graag, maar het is ook iets om te doseren. Niet elke aflevering moet zo'n bepaalde smoel. Wel tof om te doen.
- Onvoorspelbaarheid. - Je kunt soms heel blij zijn met bepaalde ideeën maar dat is nog maar het begin. Je hebt heel toffe opdracht maar het moet nog lukken, op locatie gedraaid krijgen, betaalbaar zijn. Het is nog maar het eerste stapje
- Wat als er iets misgaat op locatie? Neem jij het voortouw? - Nee, je zit met een hechte kern makers die zich er over buigt en zo snel mogelijk nieuwe oplossing zoekt. Er vallen veel opdrachten weg. Bunker waren we blij mee, maar er mocht toch niet gefilmd worden van raad van bestuur. Tweede locatie mocht ook niet van hen. Misschien volgend jaar doen.
- Kun je iets verklappen over volgend jaar? - Het is niet Amerika. - Ah, dus ook niet Zuid-Amerika? - Ik bedoelde de VS