Auteur Topic: [Aflevering 1] - Opdracht 1: Tijd Inschatten/Duel  (gelezen 5273 keer)

Offline mocemole

  • Forumlid
Re: [Aflevering 1] - Opdracht 1: Tijd Inschatten/Duel
« Reactie #60 Gepost op: 25-03-2023, 18:59:52 »
Maar de 1000 euro zou toch gehaald zijn als ze binnen de tijd waren.
Gokken op Toos of Lieselot ging toch alleen of die de vrijstelling kon houden.
Of heb ik dat verkeerd begrepen?
Nee, dan waren ze het geld kwijt.
Toos moest hen overtuigen dat Lieselot de vrijstelling had om de vrijstelling te houden. Als ze binnen de tijd waren en Toos kozen hadden ze het geld en had Toos geen vrijstelling.

Offline Herbie

  • Forumlid
Re: [Aflevering 1] - Opdracht 1: Tijd Inschatten/Duel
« Reactie #61 Gepost op: 26-03-2023, 12:26:00 »
Een voorbeeldje waarom de zandloper een slecht idee was:
Op 9:51 krijgen we het moment te zien waarop de zandloper de eerste keer wordt omgedraaid. Conny loopt naast Ruben, die de zandloper voor zich uit draagt. 'Oké, één' zegt ze, en ze draait de zandloper om. Dit duurt 2 seconden. 120 keer betekent een systematische afwijking van 4 minuten. Niet alleen dat, de menselijke interactie observeren-beslissen-handelen maakt de methode hier  uiterst onbetrouwbaar.
Even later, 10:16, krijgen we dan het filmpje dat begint met 'ik heb op mijn vijftigste nog statistiek bijgedaan'. Het lijkt wel een hint..

Offline yfpyfke

  • Forumlid
  • Geslacht: Vrouw
Re: [Aflevering 1] - Opdracht 1: Tijd Inschatten/Duel
« Reactie #62 Gepost op: 26-03-2023, 12:32:57 »
Achteraf blijkt de zandloper inderdaad niet zo'n goed idee.

Maar ik denk dat als ik daar geweest was mijn voorkeur ook de zandeloper zou zijn.

Offline Mollem

  • Forumlid
  • love and understanding
Re: [Aflevering 1] - Opdracht 1: Tijd Inschatten/Duel
« Reactie #63 Gepost op: 26-03-2023, 12:48:32 »
De rookmelder was in ieder geval het instrument met de meest precieze tijdsintervallen waarmee de fouttolerantie het kleinst was, kandidaats om die te pakken. De moeilijkheid zit hem voor alle tijdwaarnemers in het 'ijken' van de instrumenten. Als dat al onnauwkeurig gebeurt neem je met de meest precieze keuze nog steeds een foutmarge mee. De grote staande klok zagen we in beeld als het 'ijkinstrument', moeten we dan maar van uitgaan dat ze daar precies de seconden hoorden tikken, wat mij niet helemaal duidelijk was (misschien nog eens terugkijken en nameten). Mols om slecht te ijken.
« Laatst bewerkt op: 26-03-2023, 13:00:27 door Mollem »

Offline foxhunter

  • Forumlid
  • Andiamo
Re: [Aflevering 1] - Opdracht 1: Tijd Inschatten/Duel
« Reactie #64 Gepost op: 26-03-2023, 12:59:21 »
Lieselot wees naar Toos. Zodat Toos zijn vrijstelling zou kunnen verliezen, als hij gekozen werd door Lancelot en Ruben (L+R).

Toos wees naar Lieselot omdat hij zijn vrijstelling wilde kunnen behouden. Die kans was groter als hij niet werd gekozen door L+R.

Maar daar zat nog een laag op.

L+R zouden alleen geld verdienen als ze zowel de winnende schutter zouden kiezen en binnen de tijd.
Omdat ze buiten de tijd waren wordt er niet alleen geen geld verdiend, maar mag Toos daarom ook zijn vrijstelling behouden.

Offline Heinz

  • Forumlid
  • Proost, Heinz!
Re: [Aflevering 1] - Opdracht 1: Tijd Inschatten/Duel
« Reactie #65 Gepost op: 26-03-2023, 13:34:14 »
En de reden voor die extra laag zal zijn geweest dat de niet-vrijstellinghouder als kandidaat zo een extra reden had om de ander te laten ontmaskeren en dat er zo ook nog een molmogelijkheid voor de niet-vrijstellinghouder was.

Offline Belgian Mol

  • Forumlid
  • Geslacht: Man
Re: [Aflevering 1] - Opdracht 1: Tijd Inschatten/Duel
« Reactie #66 Gepost op: 26-03-2023, 16:47:21 »
Het is natuurlijk ook een optie dat ze zich aan de volgorde bij het opnemen hebben gehouden. Toen wist de mol mogelijks nog niet dat hij de mol was.

Offline annebeestje

  • Forumlid
Re: [Aflevering 1] - Opdracht 1: Tijd Inschatten/Duel
« Reactie #67 Gepost op: 30-03-2023, 09:52:48 »
Als Thomas en Leïla voor het bord met de quotes en fotos staan, kunnen ze een tijd lang de porto niet vinden. Het lijkt erop alsof die niet (meer) op het hoekje van het bord hing, maar aan de draad naar beneden hing. Dat hoekje word precies uit beeld gehouden in de montage. Zou een van de twee, als mol die porto er even afgegooid hebben?
 ::vergroot::

edit: Leïla's naam eens goed gespeld  ::trots::
« Laatst bewerkt op: 30-03-2023, 16:18:55 door annebeestje »

Offline MartinJ

  • Forumlid
Re: [Aflevering 1] - Opdracht 1: Tijd Inschatten/Duel
« Reactie #68 Gepost op: 30-03-2023, 10:57:02 »
Als Thomas en Laïla voor het bord met de quotes en fotos staan, kunnen ze een tijd lang de porto niet vinden. Het lijkt erop alsof die niet (meer) op het hoekje van het bord hing, maar aan de draad naar beneden hing. Dat hoekje word precies uit beeld gehouden in de montage. Zou een van de twee, als mol die porto er even afgegooid hebben?
 ::vergroot::
In eerste instantie dacht ik dat de porto voor beide teams close-up in beeld komt terwijl de voice-over zegt dat er bij beide borden een walkie hangt. Maar de beelden zijn misleidend. Je ziet eerst de porto bij Conny close-up in beeld. Dan zie je een ander close-up shot van een porto terwijl de scene zicht verplaatst naar Thomas en Leila. Dat suggereert dat dit de porto van Thomas en Leila is. Maar het is weer de porto van Conny en Samya. En wat je zegt, de porto van Thomas en Leila blijft angstvallig uit beeld, mmm.

Offline Luc

  • Forumlid
Re: [Aflevering 1] - Opdracht 1: Tijd Inschatten/Duel
« Reactie #69 Gepost op: 30-03-2023, 11:07:52 »
Ruben staat in het begin te prutsen met de rookmelder. Stel hij doet de batterij erin, dan piept de rookmelder niet meer.

De afrondingsfout van Conny was ongeveer 5%. De afronding 27 naar 30 keer was wederom zon 5% dezelfde kant op (door Lancelot).
Ruben gaat twee keer mee in foute voorstellen.
Ruben stelt de tijdslimiet voor Conny en Samya. Ondertussen prutst Lancelot aan de rookmelder.

De rookmelder stond op tafel voor Ruben en werd meegenomen door Samya en niet gebruikt. Toen Ruben en Lancelot Conny en Samya achterlieten bleef de rookmelder ook achter.
Het was inderdaad Conny die de verkeerde afrondingsfout maakte (zou zo'n 3 minuten kunnen schelen). Ruben en Lancelot gingen daar gemakkelijk in mee.
Ruben nam de zandloper mee en hanteerde die (kan gemakkelijk de zandloper enkele keren te vroeg omdraaien).
Conny en Samya deden de inschattingsproef. Ze merkten de portofoon niet op en toen die ging nam Samya op. Samya was merkelijk actiever met het plaatsen van de quotes terwijl Conny zich meer leek bezig te houden met Matteo en hem later ontmaskerde (- €2000).
Ruben stelde voor om Conny en Samya achter te laten als ze te lang bezig waren. Lancelot ging erin mee en uiteindelijk werden die twee achtergelaten (- €1000).
Lancelot wilde 88 tellen afronden naar 90 (zowat 1 minuut vroeger), Ruben ging erin mee.
Lancelot en Ruben wisten de spin zonder informatie juist te plaatsen. Op het eerste gezicht onmols maar is het niet omdat ze indien ze verkeerd waren niet zouden aankomen en enkel de andere groep zou aankomen (die de tijd juist had).
Ruben en Lancelot wachtten niet op de tweede groep (- €2000). Lancelot pushte om op de knop te drukken, Ruben drukte snel daarna. Omdat ze veel te vroeg waren bleef de pot op €0 staan.

Conny, Ruben en Lancelot waren alle 3 verdacht in deze opdracht. Dat er €6000 verloren ging was enkel aan hen te danken.
« Laatst bewerkt op: 24-04-2023, 11:05:57 door Luc »

Offline MartinJ

  • Forumlid
Re: [Aflevering 1] - Opdracht 1: Tijd Inschatten/Duel
« Reactie #70 Gepost op: 30-03-2023, 12:17:42 »
Ruben staat in het begin te prutsen met de rookmelder. Stel hij doet de batterij erin, dan piept de rookmelder niet meer.
De rookmelder piept alleen (om de 30 tot 40 seconden) als er een batterij in zit die bijna leeg is. De enige beelden die we van Ruben en de rookmelder te zien krijgen is dat hij een batterij in zijn hand heeft en het gat waar de batterij hoort te zitten. Ik zou niet durven zeggen of dit inderdaad een gat is of dat hier een zwarte batterij zit.
De grote vraag is hoe ze deze rookmelder hebben aangetroffen. Hij zat nog in de doos. Er zijn verschillende scenario's mogelijk.
a) In de doos zit een rookmelder met een bijna lege batterij er in.
b) In de doos zit een rookmelder met een bijna lege batterij er in en een volle reservebatterij.
c) In de doos zit een rookmelder zonder batterij en een losse lege batterij.

Bij het andere team lijkt het dat de rookmelder al gebruiksklaar is, wat ook zou verklaren dat ze hier er al snel achter komen dat ze deze heel goed kunnen gebruiken. Want als je om de pakweg halve minuut een piep hoort komen uit de rookmelder dan moet er toch wel een lichtje gaan branden.
Dus scenario a) is wel aannemelijk en dan heeft Ruben (als Mol) misschien snel de batterij eruit gehaald. Om dit minder opvallend te laten zijn, zou ook scenario b) goed kunnen. Ruben had dan kunnen zeggen, we moeten die batterij er nog even in steken.

Offline Luc

  • Forumlid
Re: [Aflevering 1] - Opdracht 1: Tijd Inschatten/Duel
« Reactie #71 Gepost op: 30-03-2023, 14:51:27 »
De rookmelder stond vlak voor Ruben op tafel. Nadien was die in de handen van Lancelot. Bij het vertrekken had Samya de rookmelder (en die is niet de mol).
Als Ruben of Lancelot de mol is kan één van beiden de rookmelder hebben gesaboteerd.

Offline foxhunter

  • Forumlid
  • Andiamo
Re: [Aflevering 1] - Opdracht 1: Tijd Inschatten/Duel
« Reactie #72 Gepost op: 31-03-2023, 11:39:50 »
Steve/Matteo geeft aan Comfort omschrijvingen van de diverse slangen.
Steve/Matteo: "Heeft die een lange neus, vind je?" "Heeft die een spits neusje?"
Comfort: "Nee, ik ga zeker voor kingsnake he".

Maar volgens de uitzending heeft Ruben nooit het bord met de beschrijvingen van de slangen bereikt.
Steve/Matteo krijgt zogenaamd geen contact met de andere kant.
Dus hoe weet Steve/Matteo die omschrijvingen?

Lancelot wist "blond het zag er zo uit he" bij de spin. Het lijkt erop dat hij gegokt heeft. Maar als Steve/Matteo en Ruben gecommuniceerd zouden hebben dan zou hij dat toch weten.
« Laatst bewerkt op: 31-03-2023, 13:10:49 door foxhunter »

Offline annebeestje

  • Forumlid
Re: [Aflevering 1] - Opdracht 1: Tijd Inschatten/Duel
« Reactie #73 Gepost op: 31-03-2023, 12:07:52 »
Er was één onbekende slang, en er waren drie manden waarop de naam van de drie verschillende slangen stond. Uit de namen op de manden kon Steve dus al best veel afleiden. De uitgebreide beschrijving via de porto was daarbij niet cruciaal.


Offline foxhunter

  • Forumlid
  • Andiamo
Re: [Aflevering 1] - Opdracht 1: Tijd Inschatten/Duel
« Reactie #74 Gepost op: 31-03-2023, 13:04:15 »
De slangen waren long-nosed snake, king snake en groundsnake. De opmerkingen van Steve zijn dan wel logisch als je op een mand long-nosed snake leest.

Offline Luc

  • Forumlid
Re: [Aflevering 1] - Opdracht 1: Tijd Inschatten/Duel
« Reactie #75 Gepost op: 1-04-2023, 14:05:55 »
Ze ijken de zandloper doorlooptijd door middel van de video van Usain Bolt. ( zo lijkt het uit de beelden ) Dus daar al een enorme foutgevoeligheid, 9.58 ipv 9.61 en dan dat nog afronden op 10 seconde .   Dus de zandloper loopt leeg op 3 Usain Bolt’s, wat de groep als 30 sec neemt, maar in werkelijkheid dus 28,74 sec was. Dus per omdraaiing zitten ze er 1.26 seconde naast.

30 seconde aangenomen als zandloper doorloop tijd betekent op een uur 120 omdraaiingen .  Dus 120 maal 1,26 seconde ernaast is al buiten de marge die ze ernaast mochten zitten .

Bewuste keuze , ik zeg ja, wie initieerde dit , ik zeg Conny .  Lijkt heel sterk op wat er in seizoen 4 op de salinas grande gebeurde, de mol verstoort het ijkproces zodanig dat se opdracht nooit kan lukken .

120 maal 1,26 seconde maakt 151 seconden of 2,5 minuut dat ze door de afrondingsfout van Conny te vroeg zouden aankomen. Later werden 88 tellen afgerond naar 90 door Lancelot en Ruben ging erin mee wat 1 minuut extra zou geven. Niettemin kwamen ze ruim 6 minuten te vroeg aan. Dat betekent dat de zandloper een aantal keren te vroeg is omgedraaid of verkeerd werd geteld. Dat maakt Ruben die de zandloper hanteerde extra verdacht.
« Laatst bewerkt op: 1-04-2023, 14:08:28 door Luc »

Offline Contraspion

  • Forumlid
  • To betray, you must first belong. Kim Philby
Re: [Aflevering 1] - Opdracht 1: Tijd Inschatten/Duel
« Reactie #76 Gepost op: 3-04-2023, 03:32:22 »
120 maal 1,26 seconde maakt 151 seconden of 2,5 minuut dat ze door de afrondingsfout van Conny te vroeg zouden aankomen. Later werden 88 tellen afgerond naar 90 door Lancelot en Ruben ging erin mee wat 1 minuut extra zou geven. Niettemin kwamen ze ruim 6 minuten te vroeg aan. Dat betekent dat de zandloper een aantal keren te vroeg is omgedraaid of verkeerd werd geteld. Dat maakt Ruben die de zandloper hanteerde extra verdacht.

Zeker, Ruben het meest verdacht. Al is Lancelot toch ook verdacht bezig.

De rookmelder stond op tafel voor Ruben en werd meegenomen door Samya en niet gebruikt. Toen Ruben en Lancelot Conny en Samya achterlieten bleef de rookmelder ook achter.
Het was inderdaad Conny die de verkeerde afrondingsfout maakte (zou zo'n 3 minuten kunnen schelen). Ruben en Lancelot gingen daar gemakkelijk in mee.
Ruben nam de zandloper mee en hanteerde die (kan gemakkelijk de zandloper enkele keren te vroeg omdraaien).
Conny en Samya deden de inschattingsproef. Ze merkten de portofoon niet op en toen die ging nam Samya op. Samya was merkelijk actiever met het plaatsen van de quotes terwijl Conny zich meer leek bezig te houden met Matteo en hem later ontmaskerde (- €2000).
Ruben stelde voor om Conny en Samya achter te laten als ze te lang bezig waren. Lancelot ging erin mee en uiteindelijk werden die twee achtergelaten (- €1000).
Lancelot wilde 88 tellen afronden naar 90 (zowat 1 minuut vroeger), Ruben gaat erin mee.
Lancelot en Ruben wisten de spin zonder informatie juist te plaatsen. Op het eerste gezicht onmols maar is het niet omdat ze indien ze verkeerd waren niet zouden aankomen en enkel de andere groep zou aankomen (die de tijd juist had).
Ruben en Lancelot wachtten niet op de tweede groep (- €2000). Lancelot pushte om op de knop te drukken, Ruben drukte snel daarna. Omdat ze veel te vroeg waren bleef de pot op €0 staan.

Conny, Ruben en Lancelot waren alle 3 verdacht in deze opdracht. Dat er €6000 verloren ging was enkel aan hen te danken.

Mee eens. En aangezien Conny het niet meer kan zijn, blijven Ruben en Lancelot over.

Offline Tfotn

  • Forumlid
Re: [Aflevering 1] - Opdracht 1: Tijd Inschatten/Duel
« Reactie #77 Gepost op: 24-04-2023, 07:47:56 »
Als Ruben en Lancelot bij Gilles aankomen moeten ze uitmaken wie (Toos of Lieselot) de vrijstelling heeft.
Daarop zegt Gilles: "Aan jullie om uit te vissen wie de vrijstelling heeft..."
Ik heb de indruk dat de mol hier gebrieft wordt: om uit te vissen - om uit te maken - om te bepalen... (Dat deed hij ook al eens bij Alina.)
Die zinsconstructie van Gilles blijft hangen.