Auteur Topic: [De Mol] Evaluatietopic  (gelezen 2630 keer)

Offline Mvnl

  • Forumlid
Re: [De Mol] Evaluatietopic
« Reactie #20 Gepost op: 30-03-2024, 14:28:06 »
Ja al zou ik daarvan ook denken 'zo heeft iedereen wel iets.. de 1 is weer slecht in ruimtelijk inzicht, de ander kan niet puzzelen..'
Ze hoeven van mij wat dat betreft niet alle 10 volledig aan elkaar gewaagd te zijn.

Online Pac

  • Actief Lid
  • *****
  • Geslacht: Man
Re: [De Mol] Evaluatietopic
« Reactie #21 Gepost op: 30-03-2024, 15:34:33 »
Ik heb ook genoten van deze eerste aflevering trouwens ::bravo:: Het was misschien niet zo'n grote openingstwist als andere jaren (net als vorig jaar met Matteo was de hype groter dan de twist) maar ik ben benieuwd wat de verdubbelaars nog gaan doen met de speldynamiek. Het was 'gewoon' een erg sterke aflevering van De Mol - en zie dat maar eens gewoon te noemen :D

Vooral van de tweede opdracht ben ik een groot fan. Geweldig hoe ogenschijnlijk simpele opdrachten (leer een dans, lees de juiste kleuren, pluk olijven, beantwoord quizvragen) zó in elkaar gevlochten worden dat er een interessant en verrassend spel ontstaat. De koppeling met het oogstfeest maakt het een mooi geheel en de twist met de olijfolie maakte het helemaal af ::bravo::

En de doos van Pandora is terug! Ik ben weer helemaal verkocht aan dit seizoen ::boogie::
« Laatst bewerkt op: 30-03-2024, 15:47:49 door Pac »
...óf niet!

Offline Reflektor

  • Forumlid
Re: [De Mol] Evaluatietopic
« Reactie #22 Gepost op: 30-03-2024, 15:39:49 »
Ik wil in ieder geval nog een loftrompetje uitsteken voor de eerste opdracht. Niet de meest spectaculaire start, niet de meest denderende twists, maar een gewoon heel goede opdracht.


Het blijft een verademing om te zien hoe de kandidaten elkaar voor het eerst ontmoeten. Oprechte tv en meteen relevant voor deze opdracht.

Heel fijn om op deze manier alle kandidaten al te leren kennen. Alle kandidaten op dezelfde locatie, maar toch groepjes om het overzichtelijk te houden. Een chaos van 10 kandidaten door elkaar is vaak erg lastig en verveelt snel. Een 4-4-(1+1) verdeling vond ik heel fijn. Ik geloof dat er ook goed nagedacht is over wie bij wie zat.

Opdracht zelf was ook makkelijk haalbaar. Grootste uitdaging zat in het inschatten van wanneer je als eerste vrijgekomen team op de knop moest drukken. Wat ik altijd een leuk element vind.

Al met al ben ik gewoon heel erg blij met zo'n ontmoetings/voorstel-opdracht. Genoeg humor, een klein psychologisch laagje en ruimte om de persoonlijkheden echt te leren kennen. Toch een van de grote redenen waarom ik De Mol zo'n fantastisch programma vind. Naast alle gelaagde opdrachten zie je ook hoe de groep zich vormt. 'het verslag van een reis'
Keihard mee eens. Niet te ingewikkeld maar toch nog genoeg lagen om het spel te openen. Ik vond dit eigenlijk veel interessanter dan iedereen levend te begraven.  ;)

Offline Heinz

  • Forumlid
  • Proost, Heinz!
Re: [De Mol] Evaluatietopic
« Reactie #23 Gepost op: 30-03-2024, 19:13:50 »
Ik ben nu ook weer eens De Mol 3 terug aan het kijken en ook toen was het al de beste tv ooit. En hoewel het ongelofelijk is dat de Mol anno nu nog altijd even legendarisch en van het hoogste niveau (en op sommige punten beter) is bekroop mij het gevoel dat het vroeger... mysterieuzer was? Rauwer? Echter? Ik kan er niet helemaal de vinger op leggen.


Offline Bodejos

  • Forumlid
  • Geslacht: Man
  • Geen woorden voor.
Re: [De Mol] Evaluatietopic
« Reactie #24 Gepost op: 30-03-2024, 19:23:11 »
Wat het mysterieuze betreft: de slotbeelden bij de eliminatie beloofden toch al aardig wat mysterie.

Of zou die doos van Pandora daar echt toevallig zijn aangespoeld?

Offline Heinz

  • Forumlid
  • Proost, Heinz!
Re: [De Mol] Evaluatietopic
« Reactie #25 Gepost op: 30-03-2024, 19:34:16 »
O ja, mysterie genoeg. Ik doel er denk ik meer op dat het vroeger allemaal wat minder gelikt was, alhoewel perfect gemonteerd maar dan zonder veel voice-overs en mooie graphics. Daardoor was het enerzijds soms minder goed te volgen maar anderzijds creëerde het een sfeer van echtheid die denk ik op een bepaalde manier het gevoel van mysterie versterkte, al kan ik niet goed uitleggen waarom.

Daarnaast speelt natuurlijk mee dat ik het nu heb over nog maar serie 3, terwijl er ook internationaal nog geen tientallen molseries gemaakt waren. Uiteraard kom je vanzelf op een punt dat kijkers en deelnemers het programma door en door kennen en dan wordt het vanzelf wat lastig om die originele sfeer van mysterie te behouden. Het nieuwe van het basisconcept is er allang af natuurlijk, alhoewel het ijzersterk blijft. Daarom is het ook zo goed en zo knap dat de makers van De Mol altijd iets nieuws weten toe te voegen dat de gemoederen bezighoudt.

Offline Tunnelgraver

  • Forumlid
  • Een uur lang winnaar De Mol Pool 2021 ;-) (2e...)
Re: [De Mol] Evaluatietopic
« Reactie #26 Gepost op: 30-03-2024, 20:28:29 »
Daarom is het ook zo goed en zo knap dat de makers van De Mol altijd iets nieuws weten toe te voegen dat de gemoederen bezighoudt.


Ja, dus kunnen zij als geen ander. Het allerbeste Nederlandstalige tv-programma komt uit Vlaanderen. Al jaren!
2019 the double: NL en B Mol ontmaskerd. 2021  de bubble double: wederom NL en B Mol ontmaskerd. 2022: B Mol goed voor ze het zelf wist. 2023: eitje!

Offline joligmolletje

  • Forumlid
  • Geslacht: Vrouw
Re: [De Mol] Evaluatietopic
« Reactie #27 Gepost op: 1-04-2024, 15:59:27 »
Ook de tweede aflevering vond ik goed in elkaar zitten. De opdrachten zaten weer super in elkaar, waren origineel en mooi. Ik vind het geweldig hoe de dynamiek is tussen Gilles en de groep, zoals hij droog zegt 'ik zal jullie maar trakteren op een nieuw ijsje'.

De eerste opdracht was gewoon leuk. Hoe verzin je dat het likken aan een ijsje een Pacman-spel in gang zet? De macht lag bij de puzzelgroep; leuk om zo'n schuifpuzzel uit te spelen in het echt.

Bij de tweede opdracht vind ik het leuk dat de deelnemers zelf invloed hadden op wie er ontvoerd zou worden en wat de groepsindeling werd. Ik vind het leuk dat ze dat ook gewoon mogen zien. Sennes verwijt 'waarom heb je mij niet uit de douche gehaald?' is een mooi onderdeel daarvan. Jammer dat de groep er zo'n chaos van maakt: de opdracht zat veel beter in elkaar dan we nu hebben gezien (bijv. aanwijzingen welke foto's misdadigers waren). Waarschijnlijk zat er ook nog ergens een hint over die wetten.

Dan de doos van Pandora. Ik ben nooit zo'n fan van geld uit de pot opdrachten, maar de doos van Pandora zat goed in elkaar. De kandidaten hadden ook kans om de schade beperkt te houden, dus dan vind ik het een stuk minder erg. Het oogt zeer spontaan en onverwacht; de kandidaten zijn letterlijk uit hun bed getrommeld. Leuk om te zien (alleen Gilles stond nog volledig gekleed te wachten, lekker contrast met de deelnemers).

Offline Michmol

  • Forumlid
  • Geslacht: Man
  • Ontdekking van Paaseiland 1722
Re: [De Mol] Evaluatietopic
« Reactie #28 Gepost op: 1-04-2024, 16:09:49 »
Sommige mensen hebben nou eenmaal een voornaam en een roep- of bijnaam. Neem Emanuelle: die stelt zichzelf voor als Emanuelle, maar veel mensen noemen haar vanzelf kortweg Manu. Verwarrend? Ja. Is het te voorkomen? Ik denk het helaas niet.

Bij Coco is haar tweede naam blijkbaar zo gangbaar dat die in beeld komt. Maar dat Charlotte graag Lolo wordt genoemd door vrienden, moeten we haar verbieden dat te benoemen? Lijkt me onhaalbaar.

Beste voorbeeld: Commy vorig jaar. Bijna niemand van haar vrienden en familie noemt haar Comfort, maar dat is wel haar echte naam. En in een groep waar ook al een Conny is, is het logisch dat de voice-over voor Comfort kiest.

Ik ben het wel met Eriks kritiek eens. Natuurlijk hebben allerlei mensen een bij- of koosnaam, maar als die niet overduidelijk te herleiden is naar de (roep)naam waaronder kandidaten worden voorgesteld, wordt het al gauw irritant. In 2006 werd Frédérique vaak Fré of Fredje genoemd; weinig aan de hand. 'Sor' voor Rosario vond ik al op het randje. Ik bedoel: we noemden Rik van de Westelaken ook niet 'Muis'. Manou voor Emannuele was over dat randje heen, wat mij betreft - al was het maar omdat het met onbekende kandidaten althans bij mij altijd wel een paar afleveringen duurt voor ik alle namen in het snotje heb.

Dit jaar zijn het er wel heel erg veel bovendien: Marta is Coco, Charlotte is Lolo, Karolien wordt Lien - terwijl er ook al een Lynn in zit (nog wel een stapje verwarrender dan Commy vs. Conny, en in Nederland hadden we al eens een Yvon en een Yvonne in hetzelfde seizoen). Als kandidaten consequent bij een volkomen andere naam wordt aangesproken, wat is er dan eenvoudiger om ze ook als zodanig te noemen in de leader en de test?
« Laatst bewerkt op: 1-04-2024, 16:11:25 door Michmol »
Woosie down?

Offline Tarbozan

  • Forumlid
  • Isidoor is yesteryears dog I’m here to stay
Re: [De Mol] Evaluatietopic
« Reactie #29 Gepost op: 1-04-2024, 16:33:25 »
Waarom zou je het willen voorkomen dat de deelnemers hun bijnaam gebruiken? Het is iets waarbij die deelnemer zich prettig voelt en misschien wel voor stuk mee identificeert.

Waar ik wel in meega is dat ik het dan ook wel prettig zou vinden als de kandidaten tijdens het programma met die naam worden aangesproken en enkel met die naam en niet half -half .

Dus niet iemand steevast coco noemen en dan bij vraag 20 marta neerzetten

Offline Michmol

  • Forumlid
  • Geslacht: Man
  • Ontdekking van Paaseiland 1722
Re: [De Mol] Evaluatietopic
« Reactie #30 Gepost op: 1-04-2024, 16:42:06 »
Waarom zou je het willen voorkomen dat de deelnemers hun bijnaam gebruiken? Het is iets waarbij die deelnemer zich prettig voelt en misschien wel voor stuk mee identificeert.

Waar ik wel in meega is dat ik het dan ook wel prettig zou vinden als de kandidaten tijdens het programma met die naam worden aangesproken en enkel met die naam en niet half -half .

Dus niet iemand steevast coco noemen en dan bij vraag 20 marta neerzetten

Dat is ook precies mijn punt, zoals ik zei aan het eind van mijn post: als Coco consequent Coco genoemd wordt - een bijnaam die op geen enkele manier te herleiden is naar Marta -, dan moet ze gewoon in de leader en de test Coco genoemd worden. Al het andere is aandachtafleidende aanstellerij.
Woosie down?

Offline Tarbozan

  • Forumlid
  • Isidoor is yesteryears dog I’m here to stay
Re: [De Mol] Evaluatietopic
« Reactie #31 Gepost op: 1-04-2024, 16:54:12 »
Natuurlijk is de bijnaam van marta wel naar haar te herleiden, namelijk op basis van haar achternaam . Maar zelfs als dat helemaal niet zo was en ze zou aangeven met coco te willen worden aangesproken is dat haar keuze , niet die van de makers of van ons.

Dus laten we als evaluatiepunt ons hier beperken tot dat het handig is om een uniforme manier te gebruiken om de kandidaten te benoemen.
Zonder daarbij uitspraken te doen over sterallures en aanstellerij.   ::hug::

Offline Mollenjager-DT

  • Forumlid
Re: [De Mol] Evaluatietopic
« Reactie #32 Gepost op: 1-04-2024, 18:43:31 »
Als mensen hier al gaan discussiëren over het gebruik van bijnamen door de kandidaten toont dat aan dat het zo'n steengoed programma is dat er over de dingen die er echt toedoen niets slechts te zeggen valt.  ;)

Offline Joost2

  • winnaar pool pelgrimscode 2013
  • Forumlid
  • Geslacht: Man
Re: [De Mol] Evaluatietopic
« Reactie #33 Gepost op: 1-04-2024, 18:50:09 »
Je moet toch iets te evalueren hebben  ;)

En de twist / consequenties met de dekselse doos past in het thema. Al mag ik hopen dat men niet doorslaat richting wie is de mol. En dat het dus eenmalig ten koste gaat van de groepspot.
Petra, Sigrid, John, Astrid, Lottie, Fré/Peggy, Dick, Dunya, Viv, Arjen, Anna, Hade, Janine/Carolien, Sophie, Chris, Ellie, Sigrid, Jan, Sarah, Nathan

Offline Bob De Mol

  • Forumlid
Re: [De Mol] Evaluatietopic
« Reactie #34 Gepost op: 1-04-2024, 23:31:01 »
Aflevering 2 was net als aflevering 1 weer prachtig, met name de opdrachten zijn fantastisch ::bravo::
(Nederlandse WIDM makers, kijken jullie even mee?)

Alhoewel het leuk is om de kandidaten een beetje in de zeik te zetten en ze in een schaamvolle positie te zetten, was het likken in de eerste opdracht misschien net iets over het randje. Ik hoop namelijk dat er geen licht pornografische afbeeldingen/gifjes van de kandidaten verspreid worden op social media.

De disclaimer aan het begin van de aflevering laat zien dat het flikkeren van de lampen bij de tweede opdracht ook nét over het randje was, ook voor mensen die geen epilepsieaanvallen krijgen, maar slechts lichtgevoelig zijn, zoals ik.

Offline Michmol

  • Forumlid
  • Geslacht: Man
  • Ontdekking van Paaseiland 1722
Re: [De Mol] Evaluatietopic
« Reactie #35 Gepost op: 1-04-2024, 23:57:38 »
Aflevering 2 was net als aflevering 1 weer prachtig, met name de opdrachten zijn fantastisch ::bravo::
(Nederlandse WIDM makers, kijken jullie even mee?)

Alhoewel het leuk is om de kandidaten een beetje in de zeik te zetten en ze in een schaamvolle positie te zetten, was het likken in de eerste opdracht misschien net iets over het randje. Ik hoop namelijk dat er geen licht pornografische afbeeldingen/gifjes van de kandidaten verspreid worden op social media.

De disclaimer aan het begin van de aflevering laat zien dat het flikkeren van de lampen bij de tweede opdracht ook nét over het randje was, ook voor mensen die geen epilepsieaanvallen krijgen, maar slechts lichtgevoelig zijn, zoals ik.

Nouja, vandaar die waarschuwing dus. En '(flikker)lichtpornografische gifjes' omdat mensen aan een ijsje likken? Hoe moet je anders een ijsje eten? A dirty mind is a joy forever, maar als dít al te ver ging...  ::rofl::
Woosie down?

Offline Tunnelgraver

  • Forumlid
  • Een uur lang winnaar De Mol Pool 2021 ;-) (2e...)
Re: [De Mol] Evaluatietopic
« Reactie #36 Gepost op: 2-04-2024, 00:12:12 »
A dirty mind is a joy forever, maar als dít al te ver ging...  ::rofl::


Mijn mind zeker: https://be.wieisdemol.com/forum/2024/?topic=74192.msg2559612#msg2559612

 ;)
2019 the double: NL en B Mol ontmaskerd. 2021  de bubble double: wederom NL en B Mol ontmaskerd. 2022: B Mol goed voor ze het zelf wist. 2023: eitje!

Online Eva.

  • Forumlid
Re: [De Mol] Evaluatietopic
« Reactie #37 Gepost op: 3-04-2024, 11:37:01 »
Wat mij betreft zou productie bij elke kandidaat één naam moeten noteren en aan alle kandidaten moeten instrueren om die naam ook te gebruiken bij het aanspreken van / spreken over zichzelf en hun medekandidaten.

Nou, het heeft bij mij even geduurd voor ik doorhad dat mensen het over Rosario hadden als ze Sor zeiden tijdens het laatste NL'se seizoen. Ik dacht in het begin steeds dat ik gewoon een kandidaat over het hoofd zag  ::rofl:: Ik kende die gozer voor widm helemaal niet en dacht toen precies hetzelfde als jij nu.

Offline Brtdm

  • Forum Moderator
  • *****
Re: [De Mol] Evaluatietopic
« Reactie #38 Gepost op: 7-04-2024, 22:30:18 »
Dan een heel klein kritiekpuntje wat tegelijkertijd eigenlijk een heel groot compliment is.

Kijk deze aflevering alleen even naar de rol van Charlotte:
-Italiaanse Ringtones herkennen
-Zwijgen
-Pastasoorten opnoemen

Dit kan echt in elke huis-tuin-en-keuken-editie worden uitgevoerd.

En toch was het weer een waar genot om naar te kijken!  ;D
Het laat wel zien hoe belangrijk de uitvoering is en hoe goed ze dat onder de knie hebben.
Zijn daar eigenlijk al T-shirts van?

Online Pac

  • Actief Lid
  • *****
  • Geslacht: Man
Re: [De Mol] Evaluatietopic
« Reactie #39 Gepost op: 7-04-2024, 22:45:19 »
Ik ben weer van mijn sokken geblazen deze aflevering! ::bravo:: Het wordt eentonig ;D

De Italiaanse muziek was fantastisch, net als de hele setting en het thema van de aflevering. Zoals Brtdm zegt zijn de opdrachten aan een kind uit te leggen (wie er het langste stil kan zijn!) en toch worden ze verweven in ontzettend sterke opdrachten, zowel inhoudelijk als visueel. Vooral van opdracht 1 en opdracht 3 was de storytelling weer on point. In de omertà had denk ik nog wel iets meer gezeten (misschien gekoppeld aan don Salvatore of met wat spannendere deelopdrachten), maar daar zal ik mijn mond verder over houden ;)

Het enige wat ik hoop is dat de strafpunt geen blijvertje wordt. Eén foute vraag is denk ik het maximum wat je kan geven. En in de praktijk hadden Philippe en Charlotte nu gewoon één positieve pasvraag, dus dat is goed te overzien :)
...óf niet!