Hoe langer de oranjekoorts aanhoudt, hoe beter het is voor de Nederlandse economie. Als de bal goed rolt voor het Nederlands elftal, vinden oranje petjes, T-shirts en vuvuzelas (Afrikaanse oranje-toeters) gretig aftrek.
Op wedstrijddagen drinken we meer alcohol en bestellen een pizza of een afhaalmaaltijd. Naast het binnenhalen van de wereldbeker, betekent winst op het WK-voetbal een extra omzet van 700 miljoen euro, verwacht bank en verzekeraar ING, de hoofdsponsor.
Consumentenvertrouwen is niet alleen afhankelijk van inflatie en werkloosheidscijfers, maar ook van het weer en de vorderingen van ’onze jongens’ in Zuid-Afrika. Goede prestaties betalen zich uit in extra uitgaven in het thuisland, meldt ING in het gisteren gepresenteerde onderzoek naar WK-nomie. Eén op de vijf Nederlanders laat zich beïnvloeden door ’oranje’-aanbiedingen in de supermarkt. Supporters geven 60 miljoen euro uit aan fan-artikelen.
Nederlanders zouden gemiddeld 47 euro over hebben voor winst op het WK, blijkt uit het onderzoek. Niet veel, vergeleken met de 800 euro per persoon die het de Brazilianen waard is.
Een op de negen werkende Nederlanders is van plan de wedstrijden van Oranje tijdens het werk te volgen. Zo gaan naar verwachting 1,5 miljoen werkuren verloren. ING kan dit verlies nog niet geld uitdrukken, maar benadrukt dat het WK goed is voor de sfeer op kantoor. Althans, als Nederland wint.
© Trouw 2010, op dit artikel rust copyright.