De Volkskrant
"Oregon-promotors en reisbureaus spinnen garen bij populariteit Wie is de Mol?"
Als komende zaterdag de finale van Wie is de mol? wordt uitgezonden, zullen naar verwachting ruim drie miljoen kijkers inschakelen. Natuurlijk voor het antwoord op de vraag der vragen, maar ook voor de schitterende, ruige landschappen op de achtergrond; dit seizoen waren dat de bergen, vlaktes en grillige kustlijn van de Amerikaanse staat Oregon.
Door: Floor Bouma 7 maart 2017, 17:33
Het gebruik van dit soort beelden blijkt het enthousiasme van Nederlanders voor deze staat te vergroten: reisbureaus en vliegticketsites zien een duidelijke stijging in het aantal boekingen. Dit jaar steeg dat - dankzij het tv-programma - al met 200 procent, meldt de vliegticketsite TIX desgevraagd.
Wie is de Mol? (Avrotros) zorgt al jaren voor een toename van boekingen naar de bestemmingen waar het tv-programma zich afspeelt. De ticketsite zag de afgelopen jaren stijgingen 'tot 50 procent' van het aantal boekingen naar spellocaties.
'Dubbele cijfers'
Communicatiebureau BuroSix vertegenwoordigt Oregon in Nederland en beheert de website Travel Portland. Zij hielpen de programmamakers van Wie is de Mol? tijdens de verkenning van de bestemming. Hoewel er geen sprake was van een financiële overeenkomst, kan ook dit bureau nu de vruchten plukken: het aantal Nederlandse bezoekers van Travel Portland steeg met 1300 procent sinds de locatie bekend werd in november 2016, van tweeduizend naar 28 duizend bezoekers, aldus directeur Vincent van Leeuwen.
Ook reisbureau Sawadee ziet de effecten van het tv-programma. 'We zien een stijging in reizen naar Amerika dit jaar. Ook Sri Lanka is booming sinds de Mol daar was in 2015', vertelt financieel directeur Maarten van Berkel. De exacte cijfers wil Van Berkel niet prijsgeven, maar 'de groeicijfers zijn dubbele cijfers.' Het bedrijf bood in 2013 zelfs speciale Wie is de Mol?-reizen aan. 'Het leek een interessant format: een groepsreis waarin we de beleving van het programma verwerkten, met opdrachten en dergelijke'. Na één seizoen moest Sawadee stoppen met deze reizen, omdat het bedrijf geen actieve reclame mocht maken met het merk Wie is de Mol?.
'Waanzinnige staat Oregon'
Reisbureau Jan Doets is gespecialiseerd in reizen naar Amerika en Canada. Het bedrijf maakt reclame voor 'de waanzinnige staat Oregon' door Wie is de Mol? te noemen bij een promotievideo over de deelstaat. 'Het programma wordt door een jong en groot publiek bekeken dus het werkt', zegt directeur Elske Doets. Zij ziet een toename van boekingen naar Oregon van 30 procent. 'De groei is niet alleen aan Wie is de Mol? te danken, maar het helpt zeker mee.'
Volgens woordvoerster Dayna Gosselaar van Avrotros is het logisch dat bedrijven een 'graantje mee proberen te pikken'. 'Maar bedrijven mogen onze naam niet op een commerciële manier gebruiken, daar ziet het commissariaat voor de media streng op toe, omdat we een publieke omroep zijn. Daarnaast willen we voorkomen dat het merk Wie is de Mol? vervuild wordt.'