Desserts in aparte post, want 5.000 tekens
KolivaKoliva is een dessert dat in Roemenië en omringende landen wordt gegeten ter herdenking van de doden. Hoewel de recepten van Koliva vaak verschillen per land, zijn (gekookte) tarwekorrels het belangrijkste ingrediënt. Deze korrels worden gezoet met honing en suiker. Daarnaast bevat Koliva onder andere amandelen, gemalen walnoten, granaatappelpitjes, kaneel, rozijnen, anijs, peterselie (poeder)suiker en sesamzaadjes.
PapanașiPapanași is één van de meest populaire desserts en een echte klassieker uit de Roemeense keuken. Papanași is een gebak van (gefrituurd) deeg dat bestaat uit kaas (van koemelk), deeg, suiker en wordt gevuld met jam van kersen of blauwe bessen. Je zou ze een beetje kunnen vergelijken met donuts, maar Papanași worden ook knoedels genoemd omdat het deeg wordt gebakken in een klein laagje hete olie.
Lapte de pasăre Lapte de pasăre is een simpel dessert dat bestaat uit een vanillecrème die wordt verkregen door het koken van eigeel met het toevoegen van suiker, melk vanille en kleine hoeveelheden eiwit. Door het koken komt het schuim van het eiwit vanzelf bovendrijven.
Colțunași Colțunași is een dessert van deeg gevuld met jam, zure kersen of kwark. Er bestaat ook een hartige variant met dille, gekruide kaas, aardappelpuree of gehakt vlees. Het deeg wordt een paar minuten in water gekookt en daarna gebakken in de over. Na het bakken worden deze deeghapjes geserveerd met zure room, appelmoes, of bestrooid met gebakken uitjes en bacon.
MuceniciMucenici, dat martelaren betekent zijn in Roemenië en andere omringende landen onlosmakelijk verbonden met 9 maart. Het is de datum van de start van het landbouwjaar en ook het feest ter nagedachtenis aan de Veertig Martelaren van Sebaste die in 320 na Christus stierven voor hun geloof. Het deeg van de gebakjes heeft de vorm van het cijfer 8 omdat dat de martelaren zou belichamen en het water waarin ze gekookt worden, het water waarin ze zijn verdronken. De gebakjes worden geglazuurd met siroop en honing en ondergedompeld in een mix van gemalen walnoten en kaneel.
GogoșiGogoși is de Roemeense variant op een donut. Het deeg van Gogoși is op smaak gebracht met vanille en geraspte sinaasappel- of citroenschil. Het deegmengsel wordt met een lepel in de hete frituurolie gedaan, waardoor de Gogoși de onregelmatige vorm krijgen die ze hebben. Gogoși worden vaak geserveerd met een flinke hoeveelheid poedersuiker erop en gevuld met jam of chocolade.
PlăcintăPlăcintă is een traditioneel Roemeens gebakje dat onder andere voorkomt in de vorm van een kleine, dunne, ronde of vierkante koek. Plăcintă kan zowel hartig als zoet worden gevuld met bijvoorbeeld kaas en kip, of noten, appel en chocolade.
Pelincile DomnuluiPelincile Domnului is een traditioneel dessert dat rond de kerstdagen wordt gereserveerd in onder andere Roemenië, Servië en Moldavië. Pelincile Domnului bestaat uit laagjes dun platbrood, gemaakt van bloem, zout, water en plantaardige olie. Het platbrood wordt eerst ondergedompeld in een mengsel van honing, water en citroenschil en krijgt daarna een vulling van gemalen walnoten en suiker.
AmandineAmandine is zoals de naam al doet vermoeden een cake die gevuld is met amandelen/amandelcrème. Daarnaast is chocolade een zeer essentieel onderdeel van de Amandine. Verder bestaat deze cake uit vier componenten: biscuit (cacao is een belangrijk onderdeel hierin), siroop, glazuur (chocolade en slagroom) en de vulling (chocolade crème).
CataifCataif is een gebakje dat door heel Oost-Europa en tot aan Turkije en landen in het Midden-Oosten wordt gegeten. Cataif is vooral verwant aan het Turkse Baklava en wordt vertaald in het Nederlands ook wel engelenhaar genoemd. Dit komt omdat Cataif wordt bereid met een soort dunne noedels, gedrenkt in suikersiroop. De vulling bestaat uit een mix van van amandelen en (wal)noten. De vulling is op smaak gebracht met kaneel en kruidnagel. In sommige recepten van Cataif wordt ook room of kaas toegevoegd.