Auteur Topic: Handicap, beperking en validisme  (gelezen 4395 keer)

Offline Starlight

  • Aanspreekpunt Wie is... de mol?
  • Actief Lid
  • *****
  • Geslacht: Vrouw
Re: Handicap, beperking en validisme
« Reactie #40 Gepost op: 6-10-2022, 15:48:44 »
Deze week is het de Week van de Toegankelijkheid – daarom gaan we het eens wat uitgebreider hebben over toegankelijkheid. In zekere zin kun je zeggen dat toegankelijkheid het omgekeerde is van validisme. Het feit dat de maatschappij vaak op allerlei niveaus ontoegankelijk is voor gehandicapte mensen, komt voort uit twee dingen: het bewust buitensluiten van gehandicapte mensen en, veel vaker, het vergeten dat gehandicapte mensen überhaupt bestaan. Het eerste is duidelijk validisme, maar ook het tweede is een vorm van validisme, zoals hopelijk duidelijk is geworden in mijn vorige post.

Toegankelijkheid gaat in de breedste zin over het toegankelijk en inclusief maken van de samenleving voor iedereen. Het gaat om het verwijderen van de drempels die ervoor zorgen dat gehandicapte mensen niet volwaardig mee kunnen doen aan de maatschappij. Vaak zijn hiervoor accommodaties of aanpassingen nodig. Accommodaties zijn dus geen voordelen, privileges of een speciale behandeling. Ze zijn vaak noodzakelijk om dingen te kunnen doen die voor niet-gehandicapte mensen alledaagse zaken zijn waar ze niet eens over na hoeven te denken, zoals naar school gaan, kunnen werken of naar de winkel kunnen.

Helaas is toegankelijkheid in deze wereld niet vanzelfsprekend. De maatschappij is ontworpen voor niet-gehandicapte of gezonde mensen, waardoor gehandicapte mensen worden uitgesloten tenzij er achteraf allerlei aanpassingen worden gedaan. Hierdoor zijn accommodaties vaak duur, worden ze als lastig gezien, en vaak moet iemand met een beperking hier zelf om vragen en daarbij eerst bewijzen of ze hier wel recht op hebben. Bovendien zijn we vaak ook nog afhankelijk van de goodwill van anderen of we überhaupt wel accommodaties krijgen, omdat toegankelijkheid wettelijk slecht is geregeld. Daarnaast betekenen accommodaties in veel gevallen nog steeds niet dat iemand volwaardig mee kan doen in de samenleving. In het OV moet je bijvoorbeeld altijd van te voren je reis boeken als je een rolstoel gebruikt en de rolstoelingang van gebouwen zit vaak bij de achterdeur.

Dit zou allemaal heel anders kunnen, als we de samenleving vanaf het begin af aan toegankelijk zouden maken. Als je toegankelijkheid inbouwt in regelgeving en ontwerpen van bijvoorbeeld huizen en producten, kan iedereen vanaf het begin af aan meedoen én is dat vaak stukken goedkoper dan dingen achteraf te moeten aanpassen. Daarnaast profiteert iedereen daarvan: niet-gehandicapt zijn is slechts een tijdelijke staat. Uiteindelijk krijgt bijna iedereen op zijn minst te maken met de beperkingen van ouderdom. En alles wat je toegankelijk maakt voor rolstoelgebruikers, is bijvoorbeeld ook beter toegankelijk voor mensen met kinderwagens. Van een inclusieve en toegankelijke samenleving profiteert uiteindelijk iedereen. Een van de manieren om dit te bereiken is universeel ontwerp.

Maar wat houdt toegankelijkheid in de praktijk allemaal in? Vaak denken mensen bij toegankelijkheid vooral aan liften en opritjes voor rolstoelen. Maar het is veel meer dan dat.

Je kunt bijvoorbeeld fysieke toegankelijkheid verbeteren door genoeg bankjes te plaatsen in publieke ruimtes, brede deuren en paden te hebben in openbare gebouwen, genoeg openbare én rolstoeltoegankelijke toiletten ter beschikking te stellen, stoplichten te laten tikken, te zorgen dat stoepen recht liggen en niet geblokkeerd worden (bijvoorbeeld door vuilnisbakken of deelscooters), toegankelijke vluchtroutes, pinautomaten die ook door blinde mensen en rolstoelgebruikers gebruikt kunnen worden, (nieuwbouw)huizen aan bepaalde toegankelijkheidseisen te laten voldoen, etc.

Daarnaast is ook digitale toegankelijkheid en toegankelijkheid van media heel belangrijk. Hier kun je denken aan ondertiteling, audiodescriptie, doventolken, lettertypes groter kunnen zetten, teksten kunnen laten voorlezen, spraakinvoer, voldoende contrast op websites tussen het lettertype en de achtergrond, beschrijvende tekst (alt tekst) bij afbeeldingen online, bedrijven die niet alleen telefonisch bereikbaar zijn maar ook per mail of chat, etc.

Ook sociale toegankelijkheid is van groot belang, en dit jaar vraagt de Week voor de Toegankelijkheid hier speciale aandacht voor. Dit gaat vooral om hoe goed gehandicapte mensen sociaal mee kunnen doen en hoe er met hen wordt omgegaan. Hierbij kun je denken aan laagdrempelige en begrijpelijke communicatie (bijv. overheidscommunicatie), of dat er vanaf het begin af aan rekening mee wordt gehouden dat er ook gehandicapte mensen op (bijvoorbeeld) een werkplek, winkel of evenement kunnen komen. Dit kan zich uiten in betere fysieke en digitale toegankelijkheid, maar ook door goede communicatie over de toegankelijkheid, en accommodaties voor mensen die ze nodig hebben (bijvoorbeeld prikkelvrije ruimtes of flexibele werkuren).

En om een heel actueel voorbeeld te geven: in de huidige pandemie zijn bijvoorbeeld mondkapjes ook een toegankelijkheidsissue. Voor veel mensen zijn openbare binnenruimtes en evenementen ontoegankelijk op het moment dat niemand een mondkapje draagt. Alleen zelf een mondkapje dragen is in veel situaties niet veilig genoeg. Zonder effectieve maatregelen tegen covid is een gebouw of evenement momenteel niet toegankelijk.

Ten slotte is het belangrijk om te onthouden dat de samenleving alleen toegankelijk is als mensen met een beperking ook zo veel mogelijk zelfstandig én volwaardig mee kunnen doen. Een drempel over getild moeten worden is niet zelfstandig. Door de achterdeur of met de goederenlift moeten is niet volwaardig. Altijd minsten 24 uur van te voren een treinreis moeten boeken en dan maar afwachten of de reisassistentie er wel gaat zijn, is niet zelfstandig én niet volwaardig. Daarom is het zo belangrijk om de samenleving volledig inclusief en toegankelijk te maken, en zowel letterlijke als figuurlijke drempels te verwijderen. Alleen dan hebben mensen met een beperking echt gelijke rechten.

Leestips
Ieder(in) over toegankelijkheid
Zonder strijd geen toegankelijkheid
What is Universal Design?
De Twitter-Hashtags #JeKomtErNietIn, #OhNeeOV en #WeekVanDeToegankelijkheid.
"Daar ligt inderdaad Starlight op een stoel"

Offline Kaaasje

  • Forumlid
  • Geslacht: Vrouw
Re: Handicap, beperking en validisme
« Reactie #41 Gepost op: 22-11-2022, 22:40:15 »
Ik moest hieraan denken toen ik dit bericht las van tweede kamerlid Lisa Westerveld over een nota met voorstellen om Nederland echt inclusief te maken.

Offline Starlight

  • Aanspreekpunt Wie is... de mol?
  • Actief Lid
  • *****
  • Geslacht: Vrouw
Re: Handicap, beperking en validisme
« Reactie #42 Gepost op: 22-11-2022, 23:10:34 »
Tof! Ben heel benieuwd naar het voorstel! Sowieso zet Lisa Westerveld zich wel vaker in voor dit soort dingen, en is ze ook één van de weinigen die zich regelmatig uitspreekt voor een beter covidbeleid ::bravo::
"Daar ligt inderdaad Starlight op een stoel"

Offline Swifty

  • Winnaar pool ER 2009 en 2015
  • Forumlid
  • Geslacht: Vrouw
Re: Handicap, beperking en validisme
« Reactie #43 Gepost op: 23-11-2022, 19:57:52 »
Mooi stuk over toegankelijkheid Starlight. Binnen gezondheidscentra (Shifty ontwerpt en verbouwt ze, ik werk er in) zijn we er redelijk aan gewend om het toegankelijk te maken voor mensen die minder goed ter been zijn. Ruimte genoeg voor bijv scootmobielen en rolstoelen, liften naar de verdiepingen, etc. We letten erop dat looppaden niet geblokkeerd worden, dat stoelen armleuningen hebben zodat je makkelijker kunt opstaan, deuren gaan automatisch open. We spreken slechtzienden duidelijk aan zodat ze weten waar de balie of spreekkamer is.
We communiceren ook steeds gemakkelijker met anderstaligen (wat weer een andere doelgroep is natuurlijk, maar ook zij lopen tegen problemen aan) dankzij Translate. Maar communicatie met doven is lastiger. Zeker nu we sinds covid achter schermen staan te praten. En ook delen we van alles op papier uit, wat voor analfabeten weer lastig is. Dat is een onzichtbare groep, mensen geven het uit schaamte vaak niet aan, maar hebben wel extra aandacht en uitleg nodig.
Ik vind het best ingewikkeld om inclusief te zijn. Het vraagt veel maatwerk, en het is juist in de gezondheidszorg enorm belangrijk. Er is nog heel veel extra nodig voor de maatschappij toegankelijk is voor iedereen.
Keep calm and eat chocolates!

Offline Starlight

  • Aanspreekpunt Wie is... de mol?
  • Actief Lid
  • *****
  • Geslacht: Vrouw
Re: Handicap, beperking en validisme
« Reactie #44 Gepost op: 24-02-2023, 15:16:45 »
Ik wilde onderstaand filmpje eigenlijk voor een later onderwerp bewaren, maar ik vrees dat het nog wel even gaat duren voor ik weer energie en tijd heb om hieraan te werken. Dus in het licht van het OMT-advies van gisteren wil ik hem toch nu al delen: Why Don't We Care About Disabled People?

"Daar ligt inderdaad Starlight op een stoel"

Offline AbrahamMyers

  • Forumlid
Re: Handicap, beperking en validisme
« Reactie #45 Gepost op: 14-04-2023, 09:21:24 »
Ik speel al een tijdje met het idee om een topic te beginnen over handicaps, beperkingen en validisme (ook naar aanleiding van diverse discussies in het covidtopic). Mijn plan was om het deze maand te openen, omdat juli Disability Pride Month is – dus op de valreep is het hier dan nog!

In dit topic wil ik de komende tijd verschillende onderwerpen behandelen rondom handicaps en beperkingen, zoals definities, identiteit, toegankelijkheid, validisme en discriminatie, eugenetica, handicap in de media, geschiedenis en ja, ook covid. Hierbij zal ik ook steeds zoveel mogelijk bronnen in de vorm van leestips en kijktips delen. Om zelf ook mijn informatie helder te kunnen opschrijven en presenteren zal ik vooral gebruikmaken van het boek Demystifying Disability van Emily Ladau, wat dan ook meteen de eerste leestip is.

Veel van de onderwerpen in dit topic gaan over de geleefde ervaringen van gehandicapte mensen en de consensus binnen disability communities. Daarbij wil ik graag van tevoren twee disclaimers maken:

1. De disability community is geen homogene groep. Gehandicapte mensen hebben verschillende diagnoses, ervaringen, gedachten en meningen. Er zijn altijd mensen met een andere mening dan de consensus en mensen met andere ervaringen dan gemiddeld. Ook veranderen meningen soms in de loop van de tijd, en zeggen bijvoorbeeld oudere bronnen andere dingen dan de activisten van vandaag. Ook ikzelf weet uiteraard niet alles, maar ik zal zo goed mogelijk mijn best doen om naar mijn beste kennis dingen uit te leggen.

2. Hoewel reacties uiteraard welkom zijn (graag, anders voelt het ook zo alsof ik in de lucht zit te posten), hoop ik dat iedereen zich realiseert dat geleefde ervaringen en een consensus binnen een minderheidsgroep geen dingen zijn waar je het niet mee eens kunt zijn of een debat over kunt voeren. Dit topic is wat mij betreft dan ook niet bedoeld als discussietopic, maar vooral als topic om van te leren en respectvol in gesprek te kunnen gaan.
Wat een mooi initiatief! Het is belangrijk om aandacht te besteden aan handicaps en beperkingen en de ervaringen van gehandicapte mensen. Ik ben blij dat je disclaimers hebt gegeven over de diversiteit binnen de disability community en het belang van respectvolle communicatie. Ik denk dat dit een waardevol en leerzaam topic kan zijn voor velen. Ik kijk uit naar de verschillende onderwerpen die je gaat behandelen en de bronnen die je gaat delen. Veel succes!
« Laatst bewerkt op: 14-04-2023, 16:34:45 door D*N, Reden: Spam weg »

Offline Starlight

  • Aanspreekpunt Wie is... de mol?
  • Actief Lid
  • *****
  • Geslacht: Vrouw
Re: Handicap, beperking en validisme
« Reactie #46 Gepost op: 14-04-2023, 16:28:21 »
Die spambots worden wel steeds beter zeg :o Lijkt bijna een normale reactie hierboven, maar toch mooi een spamlink in het citaat gestopt ::rofl::
"Daar ligt inderdaad Starlight op een stoel"

Offline D*N

  • Aanspreekpunt Spellenforum & Bestemming X, Winnaar ER Pool 2014, Winnaar Bestemming X Pool 2024
  • Global Moderator
  • *****
  • Geslacht: Man
  • I'm the bad guy, dúh
Re: Handicap, beperking en validisme
« Reactie #47 Gepost op: 14-04-2023, 16:35:14 »
Maar echt, ik vind het zo'n mooie reactie dat ik alleen even de link weghaal en er een blok op zet hoor ;D
And if there is a God they'll know why it's so hard,to be human

Offline Bodejos

  • Forumlid
  • Geslacht: Man
  • Geen woorden voor.
Re: Handicap, beperking en validisme
« Reactie #48 Gepost op: 15-04-2023, 22:04:32 »
ChatGTP, of hoe heet dat......

Offline Starlight

  • Aanspreekpunt Wie is... de mol?
  • Actief Lid
  • *****
  • Geslacht: Vrouw
Re: Handicap, beperking en validisme
« Reactie #49 Gepost op: 14-07-2023, 16:21:40 »
Pauline en Amber na 7 jaar VN-verdrag Handicap: “We moeten nog steeds vechten voor een goed leven”

“Het gaat kortgezegd over mensenrechten. Maar het komt niet bij mensen op dat wij dezelfde basisbehoeften, wensen en dromen hebben. Het gaat over bestaanszekerheid. En wij hebben die zekerheid niet. Iedereen heeft de mond vol over diversiteit en inclusie, alleen handicap bungelt dan nog steeds onderaan.”
"Daar ligt inderdaad Starlight op een stoel"

Offline Miek1999

  • Aanspreekpunt Expeditie Robinson
  • Actief Lid
  • *****
  • Geslacht: Vrouw
Re: Handicap, beperking en validisme
« Reactie #50 Gepost op: 9-06-2024, 15:08:25 »
Dit topic is al een tijdje stil! Ik heb nu zelf een onderwerp waarvan ik benieuwd ben hoe anderen hiermee omgaan, namelijk energie-management. (dit is grotendeels een herhaling van wat ik eerder deze week op discord postte  :))

Ikzelf vind het sowieso erg lastig om vermoeidheid/pijn aan te geven (pijn heb ik gelukkig echt bijna nooit, maar toch). En doordat ik dat dus niet doe en ik verder eigenlijk heel veel kan doen wat mensen zonder beperking ook doen, heb ik ook weleens het gevoel dat ik (van mezelf) mijn beperking niet mag aanvoeren als reden om nee te zeggen op dingen.
Bijvoorbeeld: als ik op zaterdag een drukke dag heb plan ik op zondag het liefst niets in. En als er dan gevraagd wordt van 'zullen we dit of dat gaan doen' heb ik het gevoel dat ik een specifieke reden moet hebben om nee te zeggen i.p.v. dat ik gewoon zeg dat ik moe ben. Of als ik weet dat ik op zondag een dag weg ben, dan durf ik alsnog niet de maandag te blokken als thuiswerkdag, omdat ik geen specifieke reden heb om thuis te werken.

Ook lijkt het soms, doordat ik dus een heel 'normaal' leven leidt, alsof mensen soms even vergeten dat ik minder energie heb voor dingen. Hier heb ik een specifiek voorbeeld van: vorige week zaterdag was ik met een vriendin naar een vrijgezellenfeest van een andere vriendin, en we konden de auto ongeveer 8 minuten bij de afgesproken plek vandaan parkeren. Dus ik zei: kun je mij anders uit de auto zetten bij de plek waar we hebben afgesproken en daarna de auto parkeren, want dat scheelt mij dat stuk lopen. Maar die vriendin heeft geen databundel dus kon geen google maps gebruiken, dus dat was een beetje onhandig omdat ze de route niet kon opzoeken. Dus ze zei 'Maar opzich is het niet heel ver lopen toch?' En daar heeft ze helemaal gelijk in, in principe kan ik die afstand prima lopen. Maar de activiteiten over de hele dag tellen natuurlijk allemaal bij elkaar op, waardoor elk moment waarop ik een stuk lopen kan besparen wel gewenst is. Dus in zo'n geval is het dan natuurlijk wel fijn als de ander dat zelf bedenkt (waarbij het er ook aan ligt hoe goed je elkaar kent: in dit geval ken ik die vriendin al 21 jaar, dus dan is het denk ik logisch dat ik van haar verwacht dat zij wel een beetje weet wat ik aankan).

Dus waar ik benieuwd naar ben: zijn hier meer mensen met een beperking die het lastig vinden om je grenzen aan te geven en nee te zeggen op dingen? En wat zijn je verwachtingen als je iets gaat doen met mensen die geen beperking hebben: verwacht je dat zij jou steeds vragen hoe het gaat of vindt je dat dit je eigen verantwoordelijkheid is?

Ik ben ook wel benieuwd hoe mensen die geen beperking hebben met dit soort dingen omgaan: als je iets onderneemt met iemand die een beperking heeft en je weet dat de ander sneller moe is, neem je dan zelf initiatief in het afremmen van diegene of neem je aan dat diegene zelf vermoeidheid aangeeft? Is het überhaupt iets waar je bewust mee bezig bent/merk je het vanzelf wel gedurende de activiteit?

Tl;dr: mensen met beperking: vinden jullie het lastig om nee te zeggen op dingen en daarbij specifiek je lagere energie-level vanwege je beperking als reden hiervoor te geven? En wat verwacht je qua hulp hierbij van mensen die geen beperking hebben? Mensen zonder beperking die omgaan met mensen die wel een beperking hebben: hoe help je de ander qua energie-management en wat zijn je verwachtingen/aannames hierbij?

Disclaimer: sorry voor de onconventionele terminologie, ik vind 'persoon met beperking' zelf fijner om te gebruiken dan 'gehandicapt persoon'.
« Laatst bewerkt op: 9-06-2024, 15:13:15 door Miek1999 »
I will follow my inner gold

Offline MitchK

  • Forumlid
  • Geslacht: Man
  • Winnaar Big Brother US 2022!
Re: Handicap, beperking en validisme
« Reactie #51 Gepost op: 10-06-2024, 15:20:30 »
Mensen zonder beperking die omgaan met mensen die wel een beperking hebben: hoe help je de ander qua energie-management en wat zijn je verwachtingen/aannames hierbij?

Ik hoor denk ik in deze categorie, al heb ik genoeg 'andere' beperkingen natuurlijk. Maar ik hanteer altijd ATP (Ask The Person) en probeer altijd begrip te hebben voor deze situaties. Het is lastig om zelf aan te geven wat ik kan doen, maar daarom probeer ik het vaak te vragen en altijd begrip te hebben als iemand aangeeft iets liever niet te doen. Verwachtingen en aannames probeer ik daarom uit de weg te gaan door duidelijkheid te vragen.

Offline Miek1999

  • Aanspreekpunt Expeditie Robinson
  • Actief Lid
  • *****
  • Geslacht: Vrouw
Re: Handicap, beperking en validisme
« Reactie #52 Gepost op: 10-06-2024, 18:31:00 »
Ik hoor denk ik in deze categorie, al heb ik genoeg 'andere' beperkingen natuurlijk. Maar ik hanteer altijd ATP (Ask The Person) en probeer altijd begrip te hebben voor deze situaties. Het is lastig om zelf aan te geven wat ik kan doen, maar daarom probeer ik het vaak te vragen en altijd begrip te hebben als iemand aangeeft iets liever niet te doen. Verwachtingen en aannames probeer ik daarom uit de weg te gaan door duidelijkheid te vragen.

Helder! De term ATP kende ik nog niet, weer wat geleerd :D
I will follow my inner gold

Offline MollenvangR

  • Winnaar ER-pool 2012 & 2021
  • Forumlid
  • Geslacht: Man
  • Winnaar Mol Online 2022 & Winnaar Tour pool 2021
Re: Handicap, beperking en validisme
« Reactie #53 Gepost op: 10-06-2024, 18:41:56 »
Ik ben ook wel benieuwd hoe mensen die geen beperking hebben met dit soort dingen omgaan: als je iets onderneemt met iemand die een beperking heeft en je weet dat de ander sneller moe is, neem je dan zelf initiatief in het afremmen van diegene of neem je aan dat diegene zelf vermoeidheid aangeeft? Is het überhaupt iets waar je bewust mee bezig bent/merk je het vanzelf wel gedurende de activiteit?

Ik ben iemand die aan de ander vraagt of het (nog) wel gaat en of het oke is zeg maar en ik zeg altijd wat niet gaat gaat niet. Daar heb ik gewoon alle respect voor en zoek samen naar een oplossing/alternatief. Dat is deels gewoon bezorgdheid, want je wilt niet dat iemand over zijn of haar limiet heen gaat en dat het goed gaat met die persoon, maar ook gewoon een bepaalde mate van respect en de grens van de ander accepteren. En afhankelijk van de persoon en de situatie komt dat vanzelf wel/niet ter sprake.

ATP kende ik alleen van tennis ;D die partijen kunnen soms wel 5 uur duren en dan is kijken ernaar leuk, maar ook vermoeiend :P
« Laatst bewerkt op: 10-06-2024, 18:44:03 door MollenvangR »

Offline Lucy

  • Forumlid
  • Geslacht: Vrouw
  • Life is like theatre <3
Re: Handicap, beperking en validisme
« Reactie #54 Gepost op: 16-06-2024, 19:15:30 »
Ik heb vooral moeite met nee zeggen tegen dingen omdat ik ze zelf heel graag wil doen, maar het eigenlijk niet aankan. Mijn ‘beperking’ is sowieso compleet onzichtbaar dus ik verwacht niet van mensen dat ze er uit zichzelf veel rekening mee houden in de zin van, dat ze vragen of ik het wel aankan allemaal en zo. Een paar mensen dichtbij me doen dat wel, maar meer uit bescherming van mij (“Zou je dat wel doen”, “Weet je het zeker”).

Ik heb wel heel erg geleerd dat nee zeggen nooit een reden nodig heeft. Ik probeer bewust Chilltijd te plannen in mijn agenda. In jouw voorbeeld van zondag liever niets doen, zou ik zondag Chilltijd plannen en dan kun je op zich ook gewoon zeggen nee sorry ik kan niet. Want er staat al iets in je agenda ;)
Raad eens hoeveel ik van je hou? Helemaal tot aan de maan en terug!

Offline Miek1999

  • Aanspreekpunt Expeditie Robinson
  • Actief Lid
  • *****
  • Geslacht: Vrouw
Re: Handicap, beperking en validisme
« Reactie #55 Gepost op: 16-06-2024, 19:44:13 »
Ik ben iemand die aan de ander vraagt of het (nog) wel gaat en of het oke is zeg maar en ik zeg altijd wat niet gaat gaat niet. Daar heb ik gewoon alle respect voor en zoek samen naar een oplossing/alternatief. Dat is deels gewoon bezorgdheid, want je wilt niet dat iemand over zijn of haar limiet heen gaat en dat het goed gaat met die persoon, maar ook gewoon een bepaalde mate van respect en de grens van de ander accepteren. En afhankelijk van de persoon en de situatie komt dat vanzelf wel/niet ter sprake.

Ja is zeker een goede aanpak  ::jaja:: ik zou me alleen wel kunnen voorstellen dat je ook weer niet elke 10 minuten ofzo wilt vragen hoe het met iemand gaat, want dat kan ook weer too much zijn. Is dat dan lastig om dat in te schatten of heb je gewoon op bepaalde 'natuurlijke momenten' zoiets van 'laat ik weer eens vragen of de ander nog okee is? (of is dat wat je bedoelt met je laatste zin, dus dat dat vanzelf ter sprake komt?)

Ik heb vooral moeite met nee zeggen tegen dingen omdat ik ze zelf heel graag wil doen, maar het eigenlijk niet aankan. Mijn ‘beperking’ is sowieso compleet onzichtbaar dus ik verwacht niet van mensen dat ze er uit zichzelf veel rekening mee houden in de zin van, dat ze vragen of ik het wel aankan allemaal en zo. Een paar mensen dichtbij me doen dat wel, maar meer uit bescherming van mij (“Zou je dat wel doen”, “Weet je het zeker”).

Snap ik  ::jaja:: fijn dat je mensen in je omgeving hebt die er rekening mee houden, ik kan me goed voorstellen dat dat inderdaad in mindere mate wordt gedaan bij een onzichtbare beperking.

Ik heb wel heel erg geleerd dat nee zeggen nooit een reden nodig heeft. Ik probeer bewust Chilltijd te plannen in mijn agenda. In jouw voorbeeld van zondag liever niets doen, zou ik zondag Chilltijd plannen en dan kun je op zich ook gewoon zeggen nee sorry ik kan niet. Want er staat al iets in je agenda ;)

Ja, ik moet inderdaad wat beter gaan leren om nee te zeggen zonder reden, dat vind ik lastig. Maar als mensen tegen mij zeggen dat ze niet kunnen en ze geven er geen reden bij dan vind ik dat ook niet vervelend of raar, dus eigenlijk slaat het ook nergens op dat ik zelf wel vind dat ik een reden moet geven  :P
I will follow my inner gold

Offline Swifty

  • Winnaar pool ER 2009 en 2015
  • Forumlid
  • Geslacht: Vrouw
Re: Handicap, beperking en validisme
« Reactie #56 Gepost op: 16-06-2024, 20:46:46 »
Dat is een hele goeie inderdaad, gewoon nee leren zeggen, zonder 'want...'. Alles wat jij zegt kan namelijk tegengesproken worden. 'Nee ik kan niet' is gewoon genoeg en geeft geen ruimte voor discussie.
Het is overigens heel normaal om na een drukke zaterdag op zondag niets te willen plannen, om weer op te laden voor de komende werkweek. Met of zonder beperking. Het lijkt soms zo of iedereen continu maar van alles doet en lekker op pad is, maar dat komt omdat de rustige momenten thuis niets doen niet insta-waardig zijn en dus niet getoond worden.

Overigens vind ik het wel lastig om te lezen dat je vriendin, die jou heel goed kent en van je beperkte energie weet, jou niet dichtbij de lokatie uit de auto liet stappen. Ik kan me het eerlijk gezegd niet zo goed voorstellen dat ze echt niet door had dat het voor jou juist die dingen zijn die de dag beter vol te houden maken. Het zou heel erg fijn zijn als ze dat uit zichzelf zou begrijpen. Maar zolang ze dat niet doet, doe je er goed aan om zelf te zeggen dat je je energie wilt besparen voor de rest van de dag. Ze vindt dat vast niet erg. Op die manier leert ze ook meer rekening te houden met jouw beperkte energie.

Mensen zonder beperking die omgaan met mensen die wel een beperking hebben: hoe help je de ander qua energie-management en wat zijn je verwachtingen/aannames hierbij?

Ik hoop dat ik er wel bij stilsta dat de ander minder energie heeft. Ik doe mijn best om er rekening mee te houden, dus bijv zelf voor te stellen 'zal ik je daar afzetten, dan kun je op dat bankje wachten tot ik de auto heb geparkeerd en weer ben teruggelopen'. Ik hoop wel dat er geen drempel is voor de ander om dit van mij te vragen.
Mijn bestie, al bijna 3 jaar burn-out, heeft soms moeite met het bewaken van haar grenzen. Dat leert ze overigens wel steeds beter. En dat vind ik heel fijn. Ik heb er echt geen enkel probleem mee als zij aangeeft dat ze bijv iets wat ze heeft beloofd toch niet kan doen. Dat heb ik liever dan dat ze over haar grens gaat qua energie.
Keep calm and eat chocolates!

Offline Miek1999

  • Aanspreekpunt Expeditie Robinson
  • Actief Lid
  • *****
  • Geslacht: Vrouw
Re: Handicap, beperking en validisme
« Reactie #57 Gepost op: 16-06-2024, 21:21:50 »
Citaat
Het is overigens heel normaal om na een drukke zaterdag op zondag niets te willen plannen, om weer op te laden voor de komende werkweek. Met of zonder beperking. Het lijkt soms zo of iedereen continu maar van alles doet en lekker op pad is, maar dat komt omdat de rustige momenten thuis niets doen niet insta-waardig zijn en dus niet getoond worden.

Ja is ook een goeie inderdaad. Ik heb een collega die vaak vraagt 'wat ga je doen in het weekend' en ik vind het altijd fijner als mensen vragen 'ga je nog iets doen dit weekend', want op de manier hoe zij het vraagt voelt het meer alsof het maar vanzelfsprekend is dat je elk weekend iets gaat doen  :P (en op zich is 'niks' ook een antwoord, maar toch voelt het als een ander soort geladen vraag ofzo).

Citaat
Overigens vind ik het wel lastig om te lezen dat je vriendin, die jou heel goed kent en van je beperkte energie weet, jou niet dichtbij de lokatie uit de auto liet stappen. Ik kan me het eerlijk gezegd niet zo goed voorstellen dat ze echt niet door had dat het voor jou juist die dingen zijn die de dag beter vol te houden maken. Het zou heel erg fijn zijn als ze dat uit zichzelf zou begrijpen. Maar zolang ze dat niet doet, doe je er goed aan om zelf te zeggen dat je je energie wilt besparen voor de rest van de dag. Ze vindt dat vast niet erg. Op die manier leert ze ook meer rekening te houden met jouw beperkte energie.

Klopt, ze weet het inderdaad wel en ze dacht er gewoon even niet bij na op dat moment. Dat was niet zo handig en gelukkig voel ik me bij haar comfortabel genoeg om het met haar erover te hebben  :). Dus ik heb het er ook gewoon (even kort en luchtig) over gehad met haar. Dus het is verder ook helemaal geen probleem, ook mensen die me goed kennen kunnen het niet altijd perfect doen en staan niet overal altijd bij stil en dat is niet erg :).

Citaat
Ik hoop dat ik er wel bij stilsta dat de ander minder energie heeft. Ik doe mijn best om er rekening mee te houden, dus bijv zelf voor te stellen 'zal ik je daar afzetten, dan kun je op dat bankje wachten tot ik de auto heb geparkeerd en weer ben teruggelopen'. Ik hoop wel dat er geen drempel is voor de ander om dit van mij te vragen.
Mijn bestie, al bijna 3 jaar burn-out, heeft soms moeite met het bewaken van haar grenzen. Dat leert ze overigens wel steeds beter. En dat vind ik heel fijn. Ik heb er echt geen enkel probleem mee als zij aangeeft dat ze bijv iets wat ze heeft beloofd toch niet kan doen. Dat heb ik liever dan dat ze over haar grens gaat qua energie.

Doe je goed  ::bravo::
I will follow my inner gold

Offline Lucy

  • Forumlid
  • Geslacht: Vrouw
  • Life is like theatre <3
Re: Handicap, beperking en validisme
« Reactie #58 Gepost op: 16-06-2024, 22:11:56 »
Nou ja maar er is wel een verschil tussen wat mensen zonder beperking (en een fulltime of bijna fulltime baan) in een weekend (kunnen) doen en mensen met een beperking (met of zonder baan). Hoewel dat uiteraard per persoon verschillend is in beide categorieën en de ene beperking de andere niet is. Maar ik heb bijvoorbeeld zat collega’s die doordeweeks regelmatig ‘s avonds borrels of andere dingen hebben, en in hun weekenden semi altijd echt wel meer dan 2-3 dingen gepland hebben staan. Ik kan dat niet aan ;)

Nu wil ik niet zeggen dat het dus niet normaal is om op zondag niets te plannen als je zaterdag vol zit, maar meer zorgen dat men zich wel bewust blijft dat het echt anders is. Ik weet dat je het goed bedoelde hoor Swifty, maar door dat soort dingen te zeggen voelt het soms (onbedoeld!) alsof de beperking een beetje gebagatelliseerd wordt (“iedereen heeft dat hoor!”).

Sorry het is een beetje een chaotische post geworden maar dat komt omdat ik niemand wil aanvallen of een verwijt maken maar meer uitleggen hoe het (voor mij iig) kan overkomen ::hug::
Raad eens hoeveel ik van je hou? Helemaal tot aan de maan en terug!

Offline Starlight

  • Aanspreekpunt Wie is... de mol?
  • Actief Lid
  • *****
  • Geslacht: Vrouw
Re: Handicap, beperking en validisme
« Reactie #59 Gepost op: 17-06-2024, 16:18:31 »
Interessante discussie! Ik denk dat ik zelf wel heb geleerd om mijn grenzen aan te geven, maar dat betekent niet dat het altijd makkelijk is. Als je weet dat je mensen teleurstelt dat je iets niet kunt doen kan ik me er wel schuldig over voelen of tot last voelen, vooral als het betekent dat de rest van een groep iets moet laten voor mij of als ik iets wat ik eigenlijk zou doen toch moet afzeggen.

Gewoon van te voren nee zeggen tegen iets of genoeg rust inplannen rondom een activiteit is een stuk makkelijker, en ik heb er dan geen enkel probleem mee om te zeggen dat dit komt door een energiebeperking (sowieso is dat een beetje het hele hoofdsymptoom van ME, dus dat helpt wel ;D). Hoewel ik soms ook wel onverstandige beslissingen maak omdat ik iets gewoon heel graag wil, dus wat Lucy zegt herken ik ook wel.

Verder vind ik het zelf wel fijn als in ieder geval mijn directe naasten er ook op letten, en het niet alleen maar mijn verantwoordelijkheid is. Niet dat ze dan constant hoeven te vragen of het nog gaat ofzo, maar wel dat ze weten dat ik niet alles kan en daar rekening mee houden. Op het moment dat ik ergens niet naartoe kan omdat er in de planning of in de vorm van de activiteit geen rekening is gehouden met mijn beperkingen, is dat wel erg vervelend. Ik verwacht dan uiteraard niet van anderen dat ze helderziend zijn, maar eigenlijk zou ik wel van mijn naasten willen verwachten dat ze van te voren vragen of iets voor mij ook werkt, als het de bedoeling is dat ik erbij ben.

Wat dat betreft zou ik graag zien dat de samenleving überhaupt toegankelijker wordt voor gehandicapte mensen en er meer rekening mee gehouden wordt dat wij bestaan. Natuurlijk verschilt het dan nog steeds per individuele persoon wat die nodig heeft en moet je nog steeds daarover communiceren, en blijven er bij veel beperkingen altijd dingen die je gewoonweg niet kunt. Maar als er meer begrip zou zijn is het wel makkelijker om je grenzen aan te geven of om accommodaties te vragen, en als de samenleving beter op ons zou zijn ingericht, zouden we sommige activiteiten ook veel makkelijker kunnen doen. Dan ligt de verantwoordelijkheid ook minder bij een individu (jezelf of een ander) om ervoor te zorgen dat we ook mee kunnen doen.

Disclaimer: sorry voor de onconventionele terminologie, ik vind 'persoon met beperking' zelf fijner om te gebruiken dan 'gehandicapt persoon'.
Dat is niet onconventioneel hoor, beide zijn prima en gelijkwaardig ::ok:: (en sowieso, als je het over jezelf hebt is niets fout).
"Daar ligt inderdaad Starlight op een stoel"