Kwam onderstaande tegen bij mijn zoektocht.
Misschien al eerder gepost, maar dan heb ik dat gemist
regisseur Rick McCullough over 'wie is de mol'
Klein meercamera-teamElk seizoen vindt Wie is de Mol? plaats op een andere locatie, waar ook ter wereld. Het productie- en redactieteam van 25 man, waaronder zo’n 6 United-medewerkers, is opzettelijk klein gehouden. Met vijf Sony 700-camera’s, een aantal van de nieuwste GoPro’s en een drone – bekend van de indrukwekkende beauty shots – wordt alles opgenomen. “Wij waren een van de eersten in Nederland die groot gebruikmaakten van drones,” aldus Rick. “Ten behoeve van de dynamiek in het programma probeer ik de drone steeds meer in de opdrachten te integreren. Dat gaat goed, al moet ik voorzichtig zijn, want door het geluid dat dat ding maakt, zijn de audiomannen er niet altijd even blij mee.”
"Ik sta erop dat de mensen in ons team grote talenten zijn"Mol-bubbelTijdens het draaien, gaat het spel 24/7 door. Rick: “Wij proberen zo veel mogelijk de kandidaten hun gang te laten gaan en zo min mogelijk in te grijpen. Zij moeten het spel gewoon kunnen spelen en niet met de opnames bezig zijn. Ze moeten in hun ‘Mol-bubbel’ blijven.” Rick heeft er vertrouwen in dat het spel dat gespeeld wordt, leuk genoeg is van zichzelf. Ze hoeven niets toe te voegen om het spannender te maken. Bovenal moeten de crewleden goed opletten dat ze de Mol niet verraden. “Als wij met de ene kandidaat ook maar een seconde langer praten dan met de andere, vinden zij dat meteen verdacht.” Want het allerbelangrijkste is dat de Mol niet ontdekt wordt en in ieder geval niet te snel. In het begin weet van de technische ploeg ook maar één cameraman wie de Mol is. “We moeten voelen en kijken of een Mol-actie in beeld kan worden gebracht zonder dat wij de andere kandidaten tippen. De deelnemers zijn echt bloedfanatiek.”
Geen makkie Bij veel opdrachten is het moment waarop ze worden uitgevoerd ook meteen de eerste keer dat het team ze vastlegt. Er is geen tijd of budget om alles van tevoren te testen, behalve als de veiligheid van de kandidaten in het geding is. Rick: “Het is rock-’n-roll en dat maakt het heel uitdagend.” Dikwijls wordt het team overvallen door onwerkbare weersomstandigheden. Zo werd tijdens de opnames van seizoen 11, El Salvador dagenlang geteisterd door een orkaan. “Het hele land was overspoeld en daardoor vielen verschillende opdrachten weg. Maar we hebben maar zeventien dagen per jaar waarin we alles mogen draaien, dus wij móesten door. In plaats van te klagen, hebben we gebruikgemaakt van de situatie en ter plekke nieuwe opdrachten bedacht waarin de regen en modder een rol speelden. Dat werkte perfect. Het bijzondere van ons team is dat tijdens een dergelijke tegenvaller niemand steigert of piept. Altijd gebeurt er wel wat, maar ze vertrouwen erop dat het goed komt.”
Thuis bij UnitedIn Ricks wereld is hij samen met eindredactrice Diana Volbeda bezig dingen te verzinnen, te verfijnen, kleur te geven en richting te bepalen. “De techniek laat ik aan anderen over. Mijn gebrek aan diepgaande technische kennis komt volgens mij mijn creativiteit juist ten goede. Ik vertaal tijdens het denkproces nooit iets naar de opnames en dat geeft mij vrijheid. Als later blijkt dat ik met onmogelijke dingen kom aanzetten, schuif ik dat probleem door naar bijvoorbeeld hoofd audio Hans Duran. Met Hans draai ik al 25 jaar en he lives and breathes audio. Hij heeft werkelijk voor alles een oplossing. De kracht van United is mijn gekkigheden te kunnen vertalen en ze daadwerkelijk te realiseren.” En ja, soms worden ze ook wel doodmoe van hem, geeft de gedreven programmamaker toe. “Ik wil dat het briljant wordt. Alles wat we opnemen, moet onze kijkers kunnen raken. En in de montages wil ik kippenvel krijgen, koste wat het kost.” Van de talloze producties die United maakt is Wie is de Mol? er daar maar één. Toch heeft Rick het gevoel dat ook zij het een bijzonder project vinden. “Ze zijn bereid om op alle fronten mee te denken en dat te leveren wat wij nodig hebben. Dat voel ik heel erg. Van planning tot audiobewerking, van de kleurbewerkers tot de collega’s van het mediacenter. Ik weet niet hoe ze zo veel gave mensen bij elkaar hebben gekregen, maar dat geeft zo’n rust. Ik voel me bij United helemaal thuis.”
VerhalenvertellersHet maken van programma’s zal in de toekomst niet heel erg veranderen, volgens Rick. “Er is steeds meer concurrentie online en on demand. Mediaconsumptie is gefragmenteerd. Als verhalenvertellers moeten wij gewoon zorgen dat we mooie en bijzondere televisie maken. Ik wil geloven dat degene die goede verhalen vertelt, wint. Of dat nu een te gekke YouTuber is die het over zijn nieuwste game heeft of onze club met een bloedmooi spelprogramma op tv. Goede dingen vinden altijd een plek.”
Bron: united4all.nl