Wees gegroet.
Tot zijn niet geringe verbazing stelt Broeder Jacob vast dat hij vannacht heeft zitten ronddwalen doorheen de kloostergangen.
Het was niet het bonken in zijn hoofd wat het verklapte, dan wel de aangebrachte grafitti tegen een voorheen nog maagdelijk blanke muur.
God weet (en alleen Hij) wat hij nog allemaal heeft uitgespookt in zijn uren van door Zuster Alcolica gesponsorde bedwelming.
De prairie-oester van vanochtend heeft toch enig soelaas gebracht. De nevelslierten trekken langzaam op, en als het vanavond niet te laat wordt, zou Frère J. best wel eens helder kunnen denken tussen dit en een dag of twee.
Hij trekt eens aan zijn Davidoff en peinst na.
(Zijn Davidoff wordt geleverd in pakjes van 20, en kosten al 3€70. Vooraleer iemand op het idee zou komen dat Brother J. hier even de hand aan zichzelf slaagt).
Aan wie had hij nu allemaal verteld wie volgens hem de Grijze Pijdrager was ?
Even zoveel keren had hij een ander verhaal opgehangen.
Toch wordt het tijd om af te stappen van die flauwiteiten, en zich achter een of ander orakel te scharen. Dat pijnzen doet pein, overigens.
De Limburgse boerendochter haar beeltenis lijkt hem op zich niet echt overtuigend. Al kan Broeder J. de huisvlijt van de maker ervan wel bewonderen. Als zij de ware is zal het toch om andere redenen moeten zijn. Als Koningin van de Nacht, bijvoorbeeld. We komen allemaal in dezelfde straat uit, maar de ene weg vindt Broeder J. nu eenmaal prettiger dan de andere. Dan is er nog de kwestie Québec. Daar blijft hij met een levensgroot vraagteken zitten. (En ge kunt daar niet mee buiten : iedereen kijkt u dan zo aan.)
Dat de cijfers van de derde aflevering een betekenis hebben, staat als drie of vijf palen boven de grond. De wiskundige hoofdrekeningen. Maar eerst die 22 en die 6.
Even een argumentatio pro deo.
Als alle vragen vooraf zijn opgesteld, blijft er van deze theorie natuurlijk niets over.
Zelfs helderziende zandvissers kunnen niet bevroeden dat er zes idioten elk een andere Mol zouden kiezen.
Maar blijken de vragen niet vooraf te zijn opgesteld, dan is er ruimte. Als het antwoord 6 is, kunnen ze de moeilijke vraag stellen hoeveel twee keer drie is, bijvoorbeeld. Of hoeveel priemgetallen er zich bevinden tussen 10 en 30.
Blijkt dan dat zes ook het aantal mensen is dat zijn diverse stemmen hebben uitgebracht, kan dat er vrolijk ingefoefeld worden.
Broeder J. zijn koppijn neemt weer toe. Al dat denken, denkt hij.
Toch gaat hij zich nu verwijderen, en wat met de cijfertjes goochelen. Met op de achtergrond het Wohltemperierte. Muziek (dàt soort muziek) verzacht de zinnen en de pijn.